Binefacerile aburilor fierbinti
* Vaporii fierbinti contribuie la usurarea presiunii dureroase din sinusuri. Faceti un dus cat mai fierbinte, inhaland vaporii si lasand apa sa va curga pe fata, pana cand vi se degajeaza sinusurile.
* Spalati-va pe fata de 30 de ori, cu apa cat mai fierbinte. Apoi intindeti-va pe pat si aplicati pe zona sinusurilor o compresa cu apa fierbinte. Folositi un prosop plusat, pe care il inmuiati in apa, apoi il stoarceti.
* Baie de aburi cu ulei aromat de brad, menta sau eucalipt. Turnati 1-2 litri de apa clocotita intr-un lighean nu prea mare, adaugati 2-3 picaturi dintr-unul din uleiurile aromate mentionate mai sus, apoi faceti o baie de aburi la fata, acoperindu-va capul cu un prosop. Evaporandu-se, vaporii transporta pana la sinusuri picaturi minuscule de ulei, care fluidifica secretiile, favorizand drenarea sinusurilor.
Spalarea sinusurilor
* Vasul lui Neti - este un mic recipient ayurvedic, care se gaseste in unele farmacii sau pe internet. Seamana cu o mica stropitoare, prevazuta cu un cioc. Recipientul se vara intr-o nara si se apleaca capul intr-o parte. Solutia salina calduta curge in nas si iese pe cealalta nara, eliminand astfel mucozitatile. Se sufla nasul, apoi procedeul se repeta si cu cealalta nara.
Drenarea sinusurilor
* Hrean si suc de lamaie - amestecati cele doua ingrediente in cantitati egale si luati o lingurita inainte de masa cu o ora. O sa va dea lacrimile.
* Piper - daca va plac mancarurile iuti, adaugati un varf de cutit de piper sau de boia iute. Contin capsaicina, o substanta picanta, care favorizeaza drenajul mucozitatilor.
* Usturoi - studii recente au dovedit ca alicina continuta in usturoi are proprietati antibacteriene. Zdrobiti un catel de usturoi si amestecati-l cu patru lingurite de apa. Apoi, cu ajutorul unei pipete, puneti cate 10 picaturi in fiecare nara, de doua ori pe zi. In circa trei zile infectia cedeaza.
Repaus si destindere
* Cand stati intinsi, puneti totdeauna o perna sub ceafa. Pozitia pe spate, cu capul la acelasi nivel cu umerii, infunda sinusurile.
* Intinsi pe pat, intr-o pozitie cat mai comoda, aplicati o perna cu sare incalzita pe ochi si pe pometi. Lasati-o pana se raceste, apoi reluati procedeul, pana ce simtiti o usurare in sinusuri.
Masajul fetei
* Alte puncte de presiune utile pentru a usura durerile provocate de sinuzita: sub sprancene, la 2 centimetri distanta de nas, si la baza fiecarui pomete al obrazului, exact in mijloc. Mentineti presiunea 10 secunde. Repetati procedeul de trei ori.
* Uleiul de rozmarin sporeste efectul masajului. Umpleti un bol cu apa fierbinte, puneti cateva picaturi de ulei aromat si inspirati vaporii, in timp ce efectuati presopunctura.
Artileria grea: plantele
* Echinacea si astragalusul contribuie la intarirea sistemului imunitar si la lupta contra virusurilor si a bacteriilor. Luati 20 mg sau ml de extract sau tinctura de echinacea, de patru ori pe zi, si astragalus, de doua ori, intre mese. Daca sinuzita cu care va confruntati este urmarea unei raceli sau a unei gripe, luati cele doua plante, vreme de 1-2 saptamani, pana la ameliorarea starii de sanatate. Pentru o sinuzita cronica, de durata, luati o saptamana echinacea si o saptamana astragalus.
* Pomada cu maghiran - faceti in fiecare seara o baie fierbinte la picioare, adaugand in apa 5 linguri de sare grunjoasa. Separat: amestecati 50 g unt nesarat cu 10 g miere si 5 ml ceai concentrat de maghiran sau suc de frunze de maghiran, extras in centrifuga. Amestecati bine, apoi ungeti-va tot nasul si interiorul narilor.
Mai bine sa previi decat sa vindeci
* Instalati un umidificator de aer in camera unde stati si puneti-l in functiune si noaptea, in dormitor, pentru a limita uscarea cailor nazale. Curatati aparatul in fiecare saptamana, pentru a impiedica depozitarea ciupercilor.
* Limitati consumul de bauturi alcoolice. Alcoolul provoaca o inflamatie a mucoaselor nazale si a sinusurilor.
* Evitati sa faceti baie in piscine cu apa cu clor. Nu sariti niciodata in cap. Clorul irita mucoasele nazale. Presiunea exercitata prin saritura in apa face ca ea sa ajunga in sinusuri.
* Evitati incaperile in care se fumeaza. Fumul de tigara usuca caile respiratorii si favorizeaza proliferarea bacteriilor in sinusuri.
* In caz de raceala, daca ea se complica si cu o sinuzita, limitati provizoriu consumul de lapte si produse lactate, care favorizeaza formarea mucozitatilor.
* Daca suferiti sistematic de sinuzita, adresati-va unui medic stomatolog. Suferinta este provocata adesea de probleme dentare.
SINUSURILE SI ALTITUDINEA
Toate imprejurarile legate de variatia presiunii atmosferice sunt periculoase pentru sinusuri. Ele pot fi cauza unei forme agresive de sinuzita, numita si "barotraumatica", care se manifesta printr-o durere intensa si brutala, acompaniata uneori de sangerari de nas. Este cazul unul decolaj brusc cu avionul sau atunci cand se urca in ritm sustinut pe munte, dincolo de 2000 metri altitudine. Riscul este si mai mare in cazul unei plonjari acvatice cu butelie de oxigen. In momentul revenirii la suprafata, aerul acumulat sub presiune in sinusuri trebuie neaparat sa iasa afara, pentru a evita un accident grav. Avionul si altitudinea montana nu sunt recomandate de medici in perioadele de sinuzita acuta.
Cum se ajunge la sinuzita?
Sinusurile sunt cavitati umplute cu aer, situate in cutia craniana si care se deschid in fosele nazale. Sunt in numar de patru, de fiecare parte a fetei: deasupra ochilor, de fiecare parte a nasului, in spatele radacinii nazale si in spatele pometilor. Inflamarea mucoasei sinusurilor (sinuzita) provoaca o productie mai abundenta de mucus, care se elimina greu. Presiunea care rezulta se afla la originea durerilor de cap, a durerilor faciale si a senzatiei de congestie a obrazului. Sinuzita acuta (dureaza maximum trei saptamani) poate fi rezultatul unei infectii virale sau bacteriene. Sinuzita cronica poate fi legata de o iritatie alergica (praf, polen, fum de tigara), de o infectie fungica, dar si de o malformatie nazala.
Cand trebuie consultat medicul?
In general, sinuzita simpla se vindeca bine acasa. Totusi, daca durerile persista mai mult de o saptamana sau in caz de sinuzite repetate (mai mult de trei pe an) trebuie consultat doctorul. In cazuri grave, infectia sinusurilor se poate transmite la ochi sau la meninge, ducand la complicatii grave. Chemati salvarea daca apar paralizii oculare, daca ochii va ies din orbite si sunt foarte rosii, daca aveti greturi sau stari de voma.