ASTM
Pulbere de vasc
Se mesteca cate o frunzulita de vasc proaspat, de trei ori pe zi, sau se tine sub limba 15 minute o lingurita de praf de vasc, dupa care se inghite cu o cana de apa. Remediul se administreaza o data pe zi. S-a constatat stiintific ca frunzele vascului fluidizeaza secretiile bronsice, calmeaza spasmele si maresc rezistenta la factorii de stres care conduc la declansarea crizelor astmatice.
Isop si usturoi
Se fierb o mana de tulpini verzi de isop si 2 catei de usturoi curatati si tocati intr-un litru de apa, pe foc mic, timp de 20 de minute. Cantitatea intreaga se bea intr-o zi. Tratamentul dureaza 21 de zile.
Pasta de arpagic
Se oparesc 40 de capatani de arpagic si se lasa pana se inmoaie. Se scurge apa si se acopera arpagicul cu 1/2 litru ulei de masline. Se freaca pana se obtine o pasta, din care se ia cate o lingura dimineata si una seara, inainte de masa.
BRONSITA
Varza fiarta cu miere
Se face un decoct din 60 g varza fiarta in 500 ml apa, timp de o ora. Dupa fierbere, se amesteca cu 70 g miere. Se iau cate 2 linguri de trei ori pe zi, inainte de mese cu 15 minute.
Se fierb impreuna, timp de 3 ore, la foc mic (cu capac), urmatoarele: un litru apa, 500 g ceapa rasa, 400 g zahar si 50 g miere. Se strecoara si se consuma cate o lingurita de sirop, de 5-6 ori pe zi.
Pudra de condimente
Se amesteca cate o lingurita de: scortisoara, ghimbir, piper negru, nucsoara si cuisoare. Se adauga 3 lingurite de zahar nerafinat si se piseaza pana cand se obtine o pudra fina. Se consuma cate o lingurita de pudra amestecata cu miere, de doua ori pe zi.
PNEUMONIE
Menta cu miere
Se amesteca bine 1 kg de miere cu 300 g frunze de menta taiata marunt. Se ia de trei ori pe zi cate o lingura, cu 20 de minute inainte de masa.
PLEURITA
Ceapa cu miere si vin
Se pun 300 g ceapa rasa, amestecata cu 200 g miere diluata, pe bain-marie, in 600 ml de vin rosu. Amestecul se tine 4 zile la cald. Se ia de trei ori pe zi cate un paharel inainte de masa.
Seminte de in si untura de porc
Se amesteca bine o lamaie taiata in bucati mici, o lingurita de seminte de in macinate, 2 linguri de untura de porc si 500 g miere lichida. Se ia de trei ori pe zi cate o lingura, cu 20 de minute inainte de masa.
Sfaturi pentru diminetile reci
* Dupa ce va treziti, mai leneviti in pat 2-3 minute, insa dezveliti, pentru a va detasa de caldura emanata in asternut pe timpul noptii.
* Spalati-va fata cu apa rece, pentru un prim contact cu temperatura scazuta; veti observa ca, pe langa senzatia de inviorare, se reduc si edemele periorbitale formate in decursul noptii la unele femei.
* Preparati-va un ceai stimulent al sistemului imunitar (ex. ceai de Echinacea). Intredeschideti geamul si executati cateva exercitii de gimnastica, ca atunci cand erati la gradinita sau la scoala, pentru a stimula circulatia in toate regiunile corpului. Punand in miscare muschii, va veti "incalzi" si, totodata, va veti "dezmorti" articulatiile ramase in repaus peste noapte. Dupa gimnastica, beti ceaiul cat mai fierbinte.
* Un mic dejun optim cuprinde: un fruct cu un continut ridicat de vitamina C, amestecat cu un castronel de iaurt cu fulgi de cereale integrale, fara adaos de zahar. In acest fel va asigurati nu doar energia necesara desfasurarii activitatilor pana la pranz, ci si vitamine si minerale - elemente constructive indispensabile in desfasurarea unor procese vitale.