Din momentul inceperii vietii sexuale si pana la batranete, barbatii sunt supusi unor factori nocivi ce le influenteaza negativ sanatatea: sedentarismul, mersul in masina, radiatiile, stresul, viciile, dar si lenjeria intima mulata pe corp. Barbatii poarta slipuri din materiale sintetice, care strang scrotul, provocand fenomene de staza in cordoanele spermatice. In asemenea conditii, sanatatea organelor genitale este pusa in pericol. Alte cauze ale aparitiei suferintelor genitale sunt fumatul si consumul de alcool.
De viata sexuala a barbatilor raspunde "a doua inima" - prostata, un organ situat sub vezica urinara, la o distanta de 9-11 cm de la anus. Procesul inflamator in glandele sexuale duce la scaderea nivelului de hormoni cu potential energetic mare, fapt pentru care se dezvolta sindromul de oboseala cronica, apar palpitatii, apnee, tahicardie. Dezvoltarea prostatitei (ca si anexita la femei) poate sa duca si la inflamarea ganglionilor limfatici inghinali, dar si cervicali, schimbari in glanda tiroida.
Medicina oficiala propune interventia chirurgicala pentru rezolvarea problemei, dar deseori, dupa operatie, barbatii devin impotenti sau sufera de incontinenta urinara. Unele preparate farmaceutice care trateaza cu succes adenomul de prostata provoaca la randul lor impotenta.
Alimentatia si bolile prostatei
Tratamentul specific al bolilor prostatei are un efect mai bun daca din meniu se elimina carnea si preparatele din carne, piperul negru, mustarul, margarina, conservele si afumaturile. Se recomanda consumul de lactate, fructe si legume crude sau la gratar, mult patrunjel, telina, ceapa, varza proaspata sau murata.
Sucuri de legume si fructe, infuzii
Obligatoriu, se beau sucuri proaspete din dovleac, cartofi, morcovi, sfecla, 500-800 ml pe zi, in 3-4 reprize. La fiecare 200 ml de suc se adauga 1-2 lingurite de miere de albine. Sucul de telina se bea cate 2 linguri de 3 ori pe zi cu 30 minute inainte de masa.
Salate, razaturi
* Se aleg 2 rosii de culoare inchisa, o frunza de varza, 4 morcovi, frunze de ridiche, spanac si patrunjel. Morcovii se dau pe razatoare, se amesteca cu 2-3 linguri de ulei de in, se toaca ingredientele ramase si se amesteca cu morcovii.
* Se rade pe razatoarea cu orificii mici o radacina mare de patrunjel. Se taie o ceapa, se rasnesc 20-30 de seminte de dovleac crude, cu pielita verde. In amestec se adauga 2 lingurite de ulei de in, suc din 1/2 lamaie si pulbere din alge marine uscate.
* In loc de cafea, se bea infuzie din cenusa de tei. O lingura de cenusa se piseaza bine si se infuzeaza in 175 ml apa fierbinte, in care se fierb in prealabil 2 bucatele de lemn-dulce. Se fac doua cure, cate 7 zile, de doua ori pe luna.
* Se obtine o pasta din 700 g seminte de dovleac cu pielita verde uscata bine. Se framanta cu 500 g de miere de albine si se modeleaza bilute de marimea visinelor mari. Bilutele se pastreaza in borcanele de sticla cu filet. Dimineata, cu o ora inainte de masa, si seara, inainte de culcare, se tine in gura cate o biluta, cat se poate de mult, astfel ca mierea sa fie absorbita din gura. Restul se inghite. Cura va dura pana se termina toate bilutele.
* O reteta batraneasca foarte veche le recomanda barbatilor cu adenom de prostata si retentie urinara sa consume de doua ori pe saptamana pilaf din boabe de grau. Un pahar de boabe de grau se aleg, se spala bine si se lasa pentru 24 de ore la inmuiat intr-o cratita emailata, cu 2 pahare de apa. Apa se arunca, boabele se mai spala o data si se pun la fiert in 500 ml apa, cu un praf de sare. Timp de 30 de minute, boabele se fierb pe foc mic. Trebuie amestecate periodic. Apoi se adauga 30 g unt si se muta vasul in cuptorul incalzit in prealabil sau pe baia de aburi, timp de 2 ore. Se consuma pana la imbunatatirea starii de sanatate, dar si ca profilaxie. Reteta se foloseste si pentru ulcer duodenal, pentru curatarea rinichilor si a vezicii urinare.
* Se rade pe razatoarea cu orificii mici o radacina de hrean. Se pune razatura - 3 linguri de hrean cu 6 linguri de apa rece si 3 linguri de suc de lamaie - intr-un borcanel cu filet. Se consuma cate o lingura, de 3 ori pe zi, dupa mesele principale si inainte de culcare, timp de 2-3 luni. Se foloseste in caz de adenom de prostata.
Scaderea libidoului
Daca de la o anumita varsta barbatul se concentreaza numai pe problemele de interes personal si nu se mai simte atras sexual de consoarta sa, se prepara urmatoarea reteta care poate sa aduca schimbari pozitive in viata sentimentala a cuplului.
In 2 litri de vin alb de cea mai buna calitate se adauga un pahar de fructe de paducel pisate, 15 g de stafide, 3 g de scortisoara, o lingurita de coada-soricelului, o lingura de miere de albine. Timp de 10 zile, borcanul cu ingrediente se agita de cateva ori pe zi. Se beau cate 85-150 de ml, de doua ori pe zi, la orele 15 si 21.
Ceapa pe post de medicament
Un remediu bun pentru prevenirea dezvoltarii procesului inflamator al prostatei este ceapa coapta pe gratar sau cruda, amestecata cu alte produse benefice pentru diminuarea efectelor negative ale bolii.
* Timp de 10 zile, se consuma inainte de culcare o ceapa de marime mica sau 2-3 catei de usturoi. In timpul zilei, se consuma de 3 ori pe zi cate 1/2 lingurita de pulbere de coaja de ou, cu 5-7 picaturi de suc de lamaie (in cure de cate 3 luni, cu pauze de 3 saptamani intre cure).
* Se amesteca ceapa tocata cu otet de mere (dupa gust), se macereaza timp de 3 zile, apoi se mananca dimineata pe stomacul gol cate 2 linguri. O cura dureaza 10 zile.
Tratamente cu pere
Produse apicole
Din retetele gasite, cioplite in piatra, in piramidele faraonilor, putem afla ca prostatita, adenomul si impotenta se tratau cu polen. Alte remedii:
* Se aduc pana la fierbere 350 ml de apa cu o lingura de albine moarte. Se lasa pe un foc foarte slab sau in termos, timp de 2 ore, apoi se infuzeaza 1,5 ore, la temperatura camerei. In lichidul strecurat, se adauga 2 linguri de miere de albine si 2 lingurite de tinctura alcoolica de propolis. Amestecul se consuma timp de o luna, cate o lingura, de doua ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa. Se face o pauza de 7 zile si se repeta cura. Urmatoarele cure se fac dupa o pauza de 6 luni.
* Se introduc adanc in anus supozitoare confectionate din propolis si unt de cacao.
* Starea bolnavului se imbunatateste daca se consuma zilnic "mierea de propolis". Pentru preparare - 15 g de propolis se topesc pe baia de aburi intr-o strachinuta emailata, se adauga 85 g de miere si se mai lasa la temperatura de 70 de grade inca 3 minute. Masa racita se pastreaza in borcanele de sticla, de culoare inchisa (sau invelite in hartie neagra) in frigider. Mierea se consuma de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. O lingurita de miere se tine in gura pana se absoarbe toata cantitatea. Intre cure, se face pauza de doua saptamani.
* Pentru cei care au prostatita in faza incipienta este benefic consumul de laptisor de matca (cate 50 de g seara, inainte de culcare). Concomitent, in zona glandei se fac frectii cu 200 ml apa in care se dizolva 2 lingurite de miere de albine. Cu degetele inmuiate in solutie se fac miscari circulare, fara efort, in zona dintre scrot si anus.
* Tinctura de propolis. In 100 ml apa sau lapte (de preferat de capra) se adauga 30-40 picaturi de tinctura. Se bea de trei ori pe zi, cu o ora inainte de masa. Intre curele de 6 saptamani, se fac pauze de 3 saptamani. Se foloseste in caz de prostatita cronica. Diminueaza procesul inflamator si creste imunitatea bolnavilor. Are si un efect antibacterian.
* Se consuma cate 5 g de propolis de calitate, de 3-4 ori pe zi, mestecandu-l un timp cat se poate de lung.
ALTE METODE
Unguente
* Intr-un borcan de 500 ml se amesteca 2 linguri de pulbere de flori de gura-leului cu o lingura de alcool de 70 de grade. Se pune un capac si se lasa la macerat 4 ore. Se topesc 10 linguri de osanza si se amesteca cu tinctura din borcan. Borcanul se tine pe un vas de aburi, timp de 2,5 ore, apoi se strecoara prin plasa de tantari. Se freaca cu acest unguent perineul, hemoroizii externi (daca e cazul).
* Pentru diminuarea procesului inflamator se foloseste si un amestec din parti egale de ulei de catina si ulei de brad alb. Amestecul se incalzeste putin, se agita bine. Un tampon de vata imbibat cu ulei se introduce in anus si se lasa pana la defecatie.
Supozitoare
Supozitoarele se fac din unt de casa sau unt de cacao. Se rasnesc sau se trec prin masina de nuci seminte de dovleac. Faina din seminte se amesteca in parti egale cu unt, se modeleaza supozitoarele, care se tin in congelator si se introduc in anus dupa microclisma.
Microclisme
* In 100 ml de apa fierbinte se infuzeaza 30 de minute o lingurita de musetel si o lingurita de salvie. Se strecoara. Se introduce in colon cantitatea de 80 ml de lichid, care se tine inauntru pana se absoarbe. Se fac 7-10 proceduri pe luna.
* Microclisme se fac si din uleiuri de catina sau din muguri de plop negru.
* Pentru microclisme se mai foloseste si sucul de cartofi albi. Cartofii se spala bine cu apa fierbinte si cu o perie, dar nu se curata de coaja. Pentru o procedura, se stoarce 130-140 ml de suc. Microclismele se fac alternativ (o zi cu suc, o zi cu infuzie din plante).
Masajul prostatei
Toti barbatii care au pasit pragul varstei de 40 de ani trebuie sa faca masajul prostatei. In comert sunt aparate speciale pentru masaj, dar sunt scumpe. Se poate face masaj si cu ajutorul degetelor. Cu degetul mijlociu se apasa pe perineu, se tine apasat 3 secunde si se da drumul brusc. Procedeul se repeta de 10-15 ori.
* Nu se face masaj pe prostata inflamata, cand canalele prostatice si capilarele inflamate devin fragile si se lezeaza usor. Masajul trebuie facut dupa o cura de tratament antiinflamator, cand prostata devine mai moale. Masarea se face fara efort, atent, deoarece rectul este la randul lui inflamat si poate fi afectat.