Pretextul l-a constituit filmul "Nunta de piatra", dupa nuvela "Fefeleaga", de Ion Agarbiceanu. Au fost de fata regizorul Dan Pita, actorul Mircea Diaconu, operatorul Iosif Demian, recuzitera Marilena Panaitescu si alte personalitati ale cinematografiei si culturii romane. Au fost prezenti, de asemenea, senatorul PSD Craciun Avram si europarlamentarul Renate Weber, luptatori respectati pentru salvarea Rosiei Montane. Oficiile de gazda le-a indeplinit artistul fotograf Lorin Nicolae, care a si expus 80 dintre cele mai spectaculoase fotografii ale sale din Apuseni. De la Rosia Montana au fost invitate familiile Jurca si Cornea, membri fondatori ai Fundatiei Culturale Rosia Montana. Treptat, asa cum era de asteptat, discutiile s-au mutat de la trecut la prezent, sentimentul general fiind de revolta fata de planurile guvernantilor, de distrugere a patrimoniului, comunitatii si peisajului din Rosia, in nestavilita lacomie corporatista si in iresponsabilitatea politicienilor.
Mircea Diaconu
"Noi, societatea civila, din care fac parte si rosienii, ne aflam intr-un razboi de rezistenta la Rosia Montana; suntem atacati si ne aparam. Trebuie sa castigam neaparat, deoarece este vorba de o lupta simbolica si nu ne este permis sa abandonam, in mainile celor fara Dumnezeu, un bastion al identitatii romanesti. Daca m-am implicat in acest conflict este pentru ca nu pot accepta ca in tara mea sa-si faca de cap cine si cum vrea, batandu-si joc de valorile nationale."
Dan Pita
"Rosia Montana este un loc binecuvantat. Ar fi cel mai ingrozitor lucru sa fie distrusa aceasta creatie divina, atat de armonioasa. Cine sunt aceia care doresc o crima in Apuseni? Daca puterea politica actuala unelteste sa distruga Rosia, atunci aceasta putere e oarba. Nu poti dispune sa fie macinati muntii doar de dragul unor interese straine".
Craciun Avram
"La Rosia Montana nu mai este o problema a aurului, ci una a demnitatii nationale. O companie straina a ajuns sa fugareasca oamenii din comuna, avand in posesie Cartea Funciara a zonei. Aceasta carte trebuie sa stea la primarie, nu la o companie privata! Singura solutie de salvare in momentul actual este UNESCO. De la Comisia de Cultura a Senatului facem presiuni asupra Ministerului Culturii, dar primim raspunsuri in doi peri, jenant de irelevante, din care rezulta ca "lucrarea" privind inscrierea Rosiei pe Lista Tentativa a institutiei internationale ar fi "in faza de analiza". Minciuna si tragere de timp, deoarece UDMR, din interese partinice, a renuntat sa se mai opuna intentiilor PDL, cu privire la demararea proiectului aurifer."
Josif Demian
"Am venit din Australia, o tara fara istorie. Acolo, cand arheologii au descoperit cateva caramizi vechi de 150 de ani, Ministerul Culturii a deviat o autostrada. Cand cineva a descoperit un cui urias in nisipul unei plaje, un cui de la un vapor, ministerul a organizat pe loc un Muzeu al Cuiului. Tot ce e vechi e sfant. Ce se intampla in Romania? Avem prea multe monumente, incat ne permitem sa distrugem vestigiile de 2000 de ani de la Rosia Montana? Cine isi ia aceasta raspundere absurda? Ma ingrozesc de ce se intampla la Bucuresti. De ce sunt francezii, italienii, nemtii natiuni nobile? Pentru ca au istorie, au trecut. Cine sunt politicienii care decid ca romanii nu merita sa intre in randul lor?"
Zeno Cornea
"Marea greseala a majoritatii rosienilor este ca si-au vandut casele si pamantul. Au intrat sub efectul unui blestem greu, din stramosi, care spune ca cine-si paraseste avutia castigata cu sudoare de stramosi va sfarsi crunt. Din cei stramutati, 147 au murit deja, iar din acestia, 5 s-au spanzurat. Acum, fostii nostri vecini au inceput sa-si vanda si mortii: pentru fiecare mormant stramutat, compania plateste 80 de milioane de lei vechi. Se targuiesc ca la piata. Mai sunt insa si dintre cei ce nu vand, oricat ar fi de mare suma oferita. Iar daca noi nu vindem, proiectul nu se face. Vom rezista cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu iubeste Rosia Montana."
02.12.2010, 16:19Lucia Nanescu
In acest razboi de rezistenta suntem si noi alaturi cei plecati din tara. Ne doare neputinta politicienilor de a salva acesta zona frumoasa a tarii noastre. Multumesc tutoror celor care nu se dau batuti. Este posibil sa facem si noi romanii aflati in diaspora un apel la UNESCO? Daca da, puteti sa ne spuneti cum?