O explicatie este schimbarea modului de alimentatie traditional in familie, printr-un aport sporit de zahar, grasimi, carne, semipreparate, bauturi carbogazoase indulcite si mancaruri de tip fast-food. Cresterea in greutate a copiilor peste masura constituie un risc dovedit pentru boli cardiovasculare, nivel ridicat al grasimilor din sange si al insulinei. Astfel ca diabetul zaharat de tip doi, raritate in urma cu doar doua decenii la copii si adolescenti, in prezent este la fel de frecvent ca la adulti. Fenomenul se explica prin modul nesanatos de viata, pentru ca genele nu se puteau modifica intr-un timp asa de scurt. Mai trebuie adaugat ca 40% din copiii mici si 80% din adolescentii cu greutate normala depasita vor deveni adulti catalogati "obezi" de diferite grade.
Cum ajunge copilul supraponderal si obez?
In primul rand, prin grija excesiva a parintilor si bunicilor pentru dezvoltarea "sanatoasa" a micutului, pe care in loc sa-l hraneasca normal, il indoapa. In mod cu totul gresit, se crede ca un copil mai gras este neaparat si mai sanatos. Realitatea contrazice aceasta parere, pentru ca excesul de greutate dauneaza sanatatii, dovada fiind bolile ce apar frecvent. Tesut adipos in exces inseamna mai putina apa in organism, sange mai vascos si circulatie sanguina ingreunata. O veritabila epidemie, obezitatea copiilor a devenit o mare problema pentru reteaua de medicina pediatrica actuala.
Studiile dedicate obezitatii au aratat ca nivelul de consum al energiei calorice zilnice este mult mai redus fata de energia produsa de alimente. Se consuma mult mai putin decat se baga in stomac. Alimentele "la moda" in ziua de astazi sunt foarte bogate caloric. De preferinta, copiilor li se ofera alimente cu continut ridicat de zahar, ciocolata, inghetata, lactate dulci, multe oua, carne si mezeluri cu multe grasimi, in vreme ce baza hranei traditionale aproape a disparut: cerealele, painea, cartofii, fructele si zarzavaturile. Sunt multe voci care acuza reclamele ce li se adreseaza copiilor, promovand produse daunatoare sanatatii. De asemenea, un numar mai mare de trei mese pe zi sau rontaiala continua in fata televizorului contribuie la cresterea peste masura in greutate. Lipsa miscarii, reducerea orelor de educatie fizica in scoli, sedenta-rismul practicat de la varste mici sunt alte motive de kilograme in plus, un alt motiv de dezechilibru energetic intre aportul si consumul de calorii. Pana la urma, obezitatea este o problema de stil de viata, si nu neaparat o problema genetica, cum se motiveaza adeseori.
Oamenii de stiinta cauta cu asiduitate gene ce pot fi implicate in acumularea de tesut adipos peste normal. Surprinzatoare sunt concluziile unor studii ce coreleaza obezitatea celor mici cu anumite virusuri cauzatoare de infectii ale cailor respiratorii. Problema este inca in studiu.
Supraponderalii si obezii sufera aproape intotdeauna si de: boli cardiovasculare, hipertensiune, arterioscleroza, diabet, cancer, imunitate scazuta si infectii, afectiuni cronice degenerative, alergii, astm, eczeme, psoriazis. Aproximativ 75% din cei obezi acuza si alte asemenea boli, iar mortalitatea este semnificativ ridicata.
Recomandari pentru parintii copiilor obezi
Dezvoltarea armonioasa a copilului mic depinde integral de intelepciunea parintilor, de adoptarea unor masuri care sa previna dezvoltarea obezitatii. Astfel:
* Urmariti dezbaterile din mass-media despre obezitatea copiilor, o maladie aflata intr-o nefericita extindere.
* Mamele sa-si hraneasca la piept cat mai mult pruncii. S-a dovedit ca alaptatul previne obezitatea.
* Alimentatia artificiala a copilului mic sa fie condusa de nutritionisti competenti.
* Carnea puilor de crescatorii, hraniti cu hormoni, ingrasa. Militarilor care au consumat o cantitate insemnata, dupa un anumit timp, le-au crescut sanii.
* Recent, s-a comunicat ca in unele cazuri hamburgerii implica astm.
* Micsorarea portiei alimentelor bogate caloric si a bauturilor cu mult zahar.
* Practicarea consecventa a exercitiilor fizice (inot, bicicleta, sport de echipa etc.). Activitatea fizica este considerata de cercetatori cheia prevenirii obezitatii. Copiii sa se joace cat mai mult in spatii cu pomi si verdeata.
* Crearea unui mediu familial in care sa se reduca timpul de stat in fata televizorului si la calculator.
Recomandarile de mai sus arata ca, odata instalata, obezitatea necesita o ampla abordare, iar pentru ca prevenirea sa fie sigura, combaterea ei trebuie sa inceapa la nasterea copilului. Cine crede ca obezitatea este numai o problema a varstei adulte greseste. La necropsii au fost evidentiate leziuni vasculare aterosclerotice la numai cativa anisori.
In concluzie, avand in vedere ca problema obezitatii e mai complicata decat se credea pana acum, sa fim mai eficienti in prevenirea si tratarea ei, spre a nu se ajunge la complicatii, adesea fatale. Sa vedem obezi sarbatorindu-si centenarul!