Teatrul National Radiofonic organizeaza marti, 19 octombrie 2010, de la ora 18.30, la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, Sos. Kiseleff nr. 3, sector 1, Sala "Irina Nicolau" - auditia publica a spectacolului de teatru-document MARCEL PETRISOR: "Secretul Fortului 13", o productie a Teatrului National Radiofonic, realizata in cadrul proiectului Biografii, memorii, care va fi difuzata in premiera, in aceeasi seara, de la ora 19.00, la Radio Romania Actualitati. Scenariul: Ion-Costin Manoliu. Regia artistica: Razvan Popa. In distributie: Mircea Rusu, Mihai Bica, Dorin Andone, Gavril Patru, Orodel Olaru, Mircea Constantinescu, Eugen Cristea, Constantin Barbulescu, Petru Hadarca, Constantin Draganescu, Alexandru Nedelcu, Toma Danila, Violeta Berbiuc, Gavriil Pinte. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Stelica Muscalu. Regia tehnica: ing. Mirela Georgescu. Producator: Magda Dutu.
La auditia cu public desfasurata la Muzeul Taranului Roman, persoanele interesate de un astfel de subiect se pot intalni cu scriitorul Marcel Petrisor, cu echipa de realizatori, cu actorii distribuiti, precum si cu invitati speciali la acest eveniment: istorici, clerici, fosti detinuti politici, jurnalisti. Mentionam ca intrarea este libera. Scenariul porneste de la memoriile scriitorului Marcel Petrisor, cuprinse in volumele "Fortul 13 - Convorbiri din detentie" si "Secretul Fortului 13", inspirate de experienta sa ca detinut politic in perioada 1952-1964. In centrul actiunii se afla trei tineri trecuti prin "infernul" inchisorii de la Pitesti: poetul si filosoful Constantin Oprisan, viitorul preot Gheorghe Calciu si Iosif V. Iosif, alaturi de care Marcel Petrisor este incarcerat in vestita Casimca a Jilavei.
Povestea "experimentului Pitesti" este rememorata chiar de cei care l-au trait, in incercarea de a-si intelege destinul care i-a purtat pana in adancurile cele mai intunecate ale "iadului", de unde cei mai multi dintre ei au reusit sa iasa la "lumina", unii urcand pana la culmile divine ale sfinteniei. Grav bolnav de tuberculoza, refuzandu-i-se orice ajutor medical, Constantin Oprisan moare martiric la Jilava. Trecerea sa la Domnul este precedata de gestul eroic al lui Gheorghe Calciu, care-si taie venele pentru a-si salva camaradul, hranindu-l cu sangele sau. Jertfa emblematica pentru o intreaga generatie mucenicita. Dupa iesirea din inchisoare, Gheorghe Calciu si Marcel Petrisor au refacut din memorie versurile de mare valoare pe care Constantin Oprisan le-a creat in penitenciar, publicandu-le in culegerea intitulata "Cartile Spiritului si alte poezii", facand cunoscut sfatul pe care poetul ni-l lasa mostenire:
Sa nu te-ntorci din cale cand Duhul Rau te minte,
Caci vei ramane pururi in a Sodomei carceri;
Prin fier, prin foc, prin apa, dar numai inainte,
Caci drumurile-n spirit nu sufera intoarceri.
Profesorul si scriitorul Marcel Petrisor s-a nascut pe 13 aprilie 1930 la Ocisor, in Muntii Apuseni. Proza sa de mai tarziu - "Serile-n sat la Ocisor" (1971), "Temeri" (1985), "Caruta cu scanduri" (1990), "Strigoii Ocisorului" (2005) - va reconstrui estetic aceasta lume a copilariei, devenita icoana a paradisului pierdut. Dupa studiile liceale de la Brad si Deva, in 1952, pe cand era student la Filozofie in Bucuresti, este arestat prima oara. Ii imprumutase cartela sa de masa lui Ovidiu Cotrus, nepotul poetului ardelean Aron Cotrus, pe care regimul il considera "dusman al poporului". Este inchis la Rahova, Jilava, Malmaison, Uranus, Baia Sprie, Dej, Gherla si Aiud. In 1956 are parte de cateva luni de libertate. Colaboreaza la nou infiintata revista "Teatru" si reincepe studiile universitare la Facultatea de Litere din Bucuresti. In toamna lui 1956 este rearestat sub acuzatia de fi participat la un "complot studentesc", pe fondul tulburarilor din Ungaria. Va fi eliberat abia in 1964, dupa un nou tur in inchisorile Malmaison, Uranus, Jilava si Aiud.
Dupa iesirea din inchisoare, va urma Facultatea de Litere (franceza-spaniola) la Bucuresti, si din 1970, va deveni profesor de franceza la Liceele "Iulia Hasdeu" si "Spiru Haret". Publica romanele "Mareasa" (Ed. Albatros, 1973), "Crisan" (Ed. Albatros, 1977), impresii de calatorie in "Calatorie spre Soarele-Rasare", devine membru al Uniunii Scriitorilor. Cartea sa "Curente estetice contemporane" (Ed. Univers, 1972) este inclusa in programa scolara a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica. Dupa 1989, publica trei volume dedicate experientei penitenciare: "Fortul 13 - Convorbiri din detentie", "Secretul Fortului 13" si "La capat de drum". Multi dintre oamenii importanti pe care i-a cunoscut in inchisoare au fost portretizati in cartea "Trecute vieti de domni, de robi si de tovarasi".
MAGDA DUTU