Desi este mai frecventa decat hepatitele A si B, cu care se aseamana in privinta semnelor si simptomelor, hepatita virala C este de obicei mai putin severa si nu include icterul. De fapt, majoritatea persoanelor cu HCV nu prezinta semne si simptome notabile, acuzand doar o stare de oboseala moderata.
Frecvent, insa, HCV poate determina boala hepatica cronica, ajungandu-se la fibrozarea parenchimului hepatic (ciroza), cu caracter ireversibil si potential fatal, sau chiar la cancer de ficat si insuficienta hepatica grava. Asa cum bine stiti, HCV poate fi tratata cu interferon, in combinatie cu ribavirina - agent antiviral cu administrare orala. Desi interferonul poate reduce nivelurile virale, rareori poate sa elimine complet virusul hepatitic. In aproape toate cazurile, virusul persista si necesita tratament aditional. Efectele secundare ca oboseala, depresia si scaderea numarului celulelor sanguine fac tratamentul cu interferon foarte dificil, mai ales la persoanele cu istorie de depresie importanta, hipertiroidism, numar scazut de celule sanguine sau suferinzi de boli autoimune. Pe baza acestor considerente, cred ca reluarea tratamentului cu interferon este inoportuna, cu atat mai mult cu cat viremia dvs. dupa un an este de 67.000 U.I./ml, iar procesul de fibrozare hepatica a continuat. Sigur ca, atunci cand ficatul este afectat pe suprafete mari, iar medicamentele nu mai sunt de ajutor, se poate lua in discutie posibilitatea unui transplant hepatic, insa, chiar si asa, virusul hepatitic isi poate face reaparitia in ficatul nou transplantat. Intrebati daca este de preferat anihilarea virusului sau stabilizarea ficatului. Raspunsul este simplu, amandoua aspectele trebuie privite cu aceeasi seriozitate, deoarece refacerea parenchimului hepatic si restabilirea fiziologiei hepatice normale nu pot fi concepute in absenta unor remedii de anihilare a virusului hepatitic C. In caz contrar, multiplicarea acestuia la nivel hepatocitar nu poate permite restabilirea histologica si functionala a ficatului.
In consecinta, va propun pe mai departe o abordare terapeutica naturista a problemei, cu efecte bune si foarte bune, in combaterea hepatitelor virale, in general, si in cazul HCV, in special.
Schema de tratament:
* Silimarina - polen: cu o concentratie crescuta de silimarina cu adaos de polen. Silimarina (derivat de Armurariu) stimuleaza metabolismul hepatic, biosinteza proteinelor, regenerarea celulara (hepatocite), favorizeaza scaderea transaminazelor, LDH si bilirubinei. Polenul atenueaza starile de oboseala si stres, are rol nutritiv, antioxidant si puternic energizant. Produsul, promovat de firma HELCOR, se administreaza dupa prospect.
* Aloe - propolis: produse cu actiune antivirala, stimuleaza secretia endogena (interna) de interferon, care joaca un rol important in vindecarea hepatitelor virale B si C, precum si procesul de regenerare a hepatocitelor. Se administreaza numai produse autorizate (Aloe), conform prospectului, si extract glicolic de propolis - 3-4 lingurite pe zi, inainte de mesele principale.
* Extracte din muguri de Alun, mladite de ienupar, radicele de secara si mladite de mur - indicate in ciroza hepatica, hepatite virale, insuficienta hepatica, fibroscleroza viscerala. Se administreaza in combinatie cate 30, 40 picaturi din fiecare, in 150 ml apa, de trei ori pe zi, inainte de mese. Tot ca gemoderivat, extractul de lemn-dulce s-a dovedit foarte util in hepatitele virale, prin actiunea sa de tip corticosteroid.
* Livo-Smilin si Livecom - produse ayurvedice, care actioneaza asupra agentilor etiologici (virusuri, toxine) avand proprietati antivirale marcante, cat si impotriva modificarilor patologice ale tesutului hepatic. Se administreaza dupa prospect.
In completare se mai pot utiliza vitamine si minerale de sustenatie hepatica (vitamina C, E, seleniu, potasiu etc.), sirop de catina alba, infuzii de cicoare si gentiana (inhiba proliferarea virala), precum si Imunostim sau Ashwaganda, pentru stimularea maxima a imunitatii.
Consumul constant de patrunjel (ca atare) sau suc de patrunjel (1, 2 pahare pe zi) constituie un aport important de agenti antivirali naturali, cu actiune directa asupra virusurilor hepatice de tip A, B si C. Sa auzim numai de bine!
Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
"De 9 ani sufar de faringita"
(Raspuns pentru GABRIEL - jud. Bistrita, F. AS nr. 925)
Faringita cronica este o stare de iritatie sau inflamatie cronica a mucoasei orofaringiene. Bolnavul prezinta senzatie de uscaciune in faringe, tuse seaca, iritativa, sau tulburari vocale progresive. Factorii etiologici locali si generali sunt: insuficienta respiratorie nazala cronica, lezarea cronica a mucoasei prin agenti chimici, aerul poluat, incaperi cu aer climatizat, modificari hormonale la menopauza etc.
Tratamentul faringitei cronice consta intr-o substitutie lichidiana din abundenta cu ceaiuri (sovarf si musetel), gargara cu salvie, galbenele si tataneasa (se prepara o infuzie cu o lingurita de planta la 200 ml apa), apiterapie (miere de albine cristalizata, fagure de miere capacit), propolis tablete (Proposept). Se recomanda aerosoloterapia in statiunile balneoclimaterice Govora, Calimanesti-Caciulata si Ocna Sibiului. O metoda comoda si eficace o constituie inhalatiile si pulverizatiile la domiciliu cu Ocnasept, un extract salin natural din 8 plante aromatice, care se livreaza la comanda (tel. 0722/73.52.72). Instilatiile nazale cu solutii uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de catina) si vitaminoterapia (A, E si complex B) ajuta, de asemenea, la refacerea mucoasei.
PAULA CONSTANTINESCU - biolog, Bucuresti
"Tatal meu are tumora renala cu metastaze abdominale"
(Raspuns pentru ELENA TATARU, F. AS nr. 929)
Desi apare la un numar redus de persoane, cancerul renal se caracterizeaza printr-o progresie rapida a bolii, tumorile fiind foarte vascularizate, cu niveluri ridicate de VEGF (factorul de crestere al endoteliului vascular). In stadiile mai avansate, inclusiv cele cu metastaze, tratamentul are drept obiectiv controlul cancerului si limitarea simptomelor asociate.
Celulele canceroase au nevoie de o cantitate mai mare de substante nutritive si oxigen decat celulele normale, pentru ca au un ritm de dezvoltare si inmultire mult mai accelerat. De aceea, odata cu cresterea tumorii, se dezvolta si o retea vasculara noua, ce poate asigura necesarul crescut de sange. Cancerul renal este un cancer care poate intra in remisie spontana, insa procentul pacientilor care prezinta un astfel de fenomen este relativ mic (0,5%). Revenind la intrebarea dvs., referitoare la ameliorarea durerii, va putem spune ca fiecare pacient cu cancer are un prag diferit al perceptiei durerii. Doar pacientul va putea descrie intensitatea durerii resimtite. Cu ocazia consulturilor medicale periodice, pacientul trebuie sa informeze medicul despre momentul aparitiei episoadelor dureroase si despre eficienta sau ineficienta tratamentului. In momentul consultului medical, este foarte important ca medicului sa i se raspunda sincer si la obiect, atunci cand intreaba despre caracterul durerii.
Iata cateva recomandari facute cititorilor, pentru a preintampina o imbolnavire a rinichilor: evitarea aspartamului - cunoscutul inlocuitor de zahar; evitarea bauturilor carbogazoase; evitarea bauturilor imbuteliate in peturi (sticle din plastic) - apa, bere, vin etc.; evitarea tuturor inlocuitorilor alimentari (praful pentru supe, borsul din pliculete...); evitarea vaselor din aluminiu si a foliei de aluminiu. Toate acestea si multe altele s-au dovedit dupa cercetari indelungate ca fiind cauza cancerului renal.
In ceea ce priveste alimentatia, aveti nevoie de vitamina B17, pe care o gasiti in: semintele si miezul din samburii de caise, mere, piersici, nectarine, pere, prune; cereale - hrisca, ovaz, secara, orz, orez brun; pastaioase - fasole alba, mazare; soiuri de varza - broccoli, varza obisnuita, varza vanata/rosie, conopida; alte produse - spanac, migdale amare (samburi), dovlecei, cartofi dulci, zmeura, coacaze negre, struguri, ceapa rosie, vin rosu, vinete; cea mai mare cantitate de Vitamina B17 se afla in samburi de caise (samburii amarui). Se recomanda sa nu se consume zilnic mai mult de 5 samburi amari de caise, distribuiti uniform pe toata durata zilei, deoarece la descompunerea Vitaminei B17 in corp se elimina acid cianhidric, care in cantitati mari este toxic pentru organism. Semintele de mere contin, de asemenea, multa Vitamina B17. Un mar pe zi te tine departe de medic. Din perspectiva Vitaminei B17, acest proverb este adevarat si te poate feri de cancer, daca odata cu marul mananci si semintele. Se recomanda sa nu se manance numai semintele marului, ci marul impreuna cu semintele. Astfel cantitatea de seminte este limitata la numarul de mere pe care le poti manca.
In incheierea recomandarilor mele, va sugerez sa apelati si la produsele doamnei dr. Haimovich. Este vorba de extracte hidroalcoolice din plante si fructe, culese din zone nepoluate, care pastreaza intocmai proprietatile lor curative. De precizat este faptul ca produsele d-nei dr. Haimovich urmaresc cauza bolii, si nu simptomul. Dintre aceste preparate, va recomand Tumorless, Immunoforce, Cellforce si Digestton, indicate in afectiunea dvs., atat profilactic, cat si curativ, si care se bucura de o cazuistica numeroasa. Va doresc multa sanatate si sa auzim numai de bine!
Pentru mai multe relatii puteti sa sunati la urmatoarele numere de telefon: 0748/11.24.20, 0748/11.24.21 sau in orice farmacie "Dona" din Romania.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Sufar de neurofibromatoza"
(Raspuns pentru IOANA, F. AS nr. 923)
Caracterizata prin aparitia de macule brune - pete de nuanta "cafea cu lapte", distribuite cel mai frecvent pe trunchi, brate, antebrate, coapse, solduri, pliurile de flexie ale coatelor si genunchilor sau pelvis, neurofibromatoza (boala Recklinghausen) este o afectiune genetica sau, in unele cazuri, provocata de o mutatie genetica spontana, cu debut in copilarie sau adolescenta. La peste 90% din cazuri, petele pigmentare maronii (hepatice) constituie prima manifestare a bolii. Afectiunea este rara, manifestarile neuropsihice de asemenea, insa pot aparea des leziuni cutanate - tumori benigne - neurofibroame, cu radacini nervoase spinale, care cu trecerea timpului se inmultesc si cresc in dimensiuni (catre adolescenta). Tumorile sunt de culoarea pielii, proeminente, de consistenta moale, globuloase sau pediculare, iar in cazul cand devin roz sau violacee, au tendinta de a se transforma malign (neurofibrosarcom). Anomaliile viscerale si ale diferitelor tesuturi, resorbtia tesutului osos (deformari si fracturi osoase), osteita fibroasa si litiaza renala sunt alte manifestari ce insotesc aceasta boala. Daca apar tulburari neurologice, se impune un examen IRM, care permite depistarea unor microtumori cerebrale asociate, precum: gliom, neurinom, feocromocitom sau meningiom. Pentru pete si tumorile cutanate, problema este in primul rand de ordin estetic. Cand acestea jeneaza sau produc simptome neurologice, trebuie indepartate chirurgical (excizate) sau distruse prin radioterapie, iar cele mici, electrocoagulate. Pentru a analiza cauza secundara (probabil hipersecretie de hormoni paratiroidieni) si a institui un tratament menit sa incetineasca evolutia sau stoparea bolii, va rog sa-mi comunicati inaltimea si greutatea.
Tratamentul naturist consta in: dezintoxicare, tamponari cu ceai de pelin, marul-lupului, tataneasa, urzica, coada-calului, plus bai, Thisilyn mineral, Colostrum Prime Life, S.O.D., Viusid, Omega 3 Salmon Plus, Tre-en-en, Carotenoid complex, crema Aloe Vera Gelly, sub indrumarea unui terapeut.