O celibatara fericita
Anca Paraschiv
37 de ani, angajata la o firma de publicitate
"Nu ma pot renega pentru a fi iubita"
* Nu strica sa-ti amintesti din cand in cand de avantajele vietii de celibatar: esti stapan singur pe soarta ta, poti sa-ti schimbi planurile de azi pe maine, nu esti obligat sa dai socoteala nimanui. Sigur, n-as avea nimic impotriva sa ma implic din nou intr-o relatie. Atata doar ca nu sunt de acord sa ma reneg pentru a fi iubita. Daca trebuie sa-mi ascund inteligenta si sa vorbesc numai cand sunt intrebata, pentru ca un barbat sa se intereseze de mine, atunci stiu ca mi se cere sa accept un rol care nu mi se potriveste. Exista o eroare ce trebuie neaparat evitata: nu-ti face un obicei din a destainui prietenilor mereu aceleasi dureri ale inimii tale ranite, fara sa misti un deget pentru a-ti schimba viata. Astfel, mai curand sau mai tarziu, vei sfarsi prin a-i calca pe nervi - si pe drept cuvant.
* Nu confundati existenta de persoana singura cu intervalul de asteptare pana la urmatoarea relatie. Prima nu e presata de tensiuni. Ai timp sa inveti ori sa experimentezi lucruri noi la care prezenta unui partener langa tine te-ar impiedica sa ajungi.
* Nu demult, m-am dus cu un grup de prieteni la restaurant - saisprezece oameni in jurul mesei, toti aveau cate ceva de povestit si se radea mult. La un moment dat, m-am gandit: este exact ceea ce ti-ai dorit totdeauna. Prietenii mei sunt ca o mare familie, strangem randurile, suntem solidari la bine si la rau.
* Mi-am aranjat locuinta in asa fel incat vin cu placere acasa, in fiecare seara. Dormitorul meu seamana cu o camera de fetita, numai in lila si roz. Cu un barbat, poate ca asa ceva n-ar fi posibil. Si, la cateva luni odata, imi vine cate o idee noua si mai schimb ceva in caminul meu. Pur si simplu, ai nevoie de un loc unde sa te simti mereu bine.
- Trebuie sa te tratezi pe tine insati ca pe o regina. Numai atunci vei gasi un rege. Indata ce devii un cersetor prosternat la picioarele unui rege, intocmai asa vei fi privit si tratat de el.
* O intalnire de o seara te ajuta sa-ti satisfaci dorintele fizice. Daca insa te simti singura, un asemenea contact pasager e mai degraba toxic, fiindca, in general, dupa aceea te simti si mai singura decat inainte. In momentele cand ai nevoie de caldura sufleteasca si de intimitate, afectiunea prietenilor este o solutie mai buna.
Alana Getty
44 de ani, cititoare a revistei "Formula AS" din Germania
"Copiii nu te impiedica sa te bucuri de viata"
* Sunt de 23 de ani in Germania, am trei copii si intre timp am divortat.... As putea sa ma dedic exclusiv educatiei lor, dar lucrez in continuare, la un cabinet dentar, in primul rand ca sa nu ma plafonez, ocupandu-ma in exclusivitate de ei. Munca mea reprezinta o compensatie in raport cu ei si invers, ei reprezinta o compensatie in raport cu profesia.
* Trebuie sa te porti in asa fel incat copiii sa-si dea seama ca lucrezi nu pentru ca ai fi obligata, ci pentru ca iti place. Atunci ei vor intelege repede ca o mama activa profesional nu este ceva rau.
* Pentru sufletul tau, e vital sa nu te vezi pe tine insati doar ca pe capul familiei. Este important sa te poti bucura de viata. Desigur, impreuna cu copiii.
* Treburile gospodaresti le impartim intre noi. Cand baiatul meu cel mare vine de la scoala si gaseste pe masa vesela ramasa de la micul dejun, se apuca imediat s-o spele, fara sa astepte indemnul cuiva. Pana la urma, copiii au bagat de seama ca ne merge mai bine tuturor daca nu trebuie sa ma ocup eu de fiecare lucru.
* Cand ai trei copii si un caine, n-ai incotro si renunti la ideea ca totul trebuie sa fie mereu intr-o ordine perfecta. In baie sunt tipicara. Dar nu mi se pare o drama, daca in camerele copiilor jucariile zac pe podea. Copiii mei trebuie sa se simta in largul lor, iar daca n-au chef sa se joace, isi strang ei lucrurile din proprie initiativa.
* Bineinteles ca, din cand in cand, mai am si eu o indispozitie. Uneori imi pare rau ca am parasit Romania. Poate ca acolo mi-as fi construit un destin mai bun. Insa nu ajung niciodata atat de departe incat sa regret ca sunt mama si am trei copii. Stiu doar ca oricine are indispozitii. Inclusiv oamenii fara copii.
* Calmul ajuta. Daca la micul dejun fetita mea cea mica isi manjeste foarte mandra parul cu lapte, exact in minutul cat am lipsit eu din bucatarie, o duc la gradinita in starea in care se afla si explic in doua cuvinte cum a ajuns asa. Nimanui nu i-ar trece prin cap sa ma considere o mama rea numai din cauza asta.
Zoe Mancas
27 de ani, politista
"Cel mai greu mi-a fost sa impun relatii de camaraderie cu ei"
* Ca femeie singura, e important sa-ti gestionezi intelept resursele. Eu imi concentrez atentia si fortele pe lucrurile esentiale. Ai nevoie nu numai de teluri, ci in primul rand de o viziune. Ca sa obtii succese mari, trebuie sa gandesti la scara mare.
* Fara perseverenta nu ajungi departe. Uneori, la prima tentativa inregistrezi un esec. Atunci trebuie sa vezi daca nu iti apare o alta solutie. De multe ori, se intampla sa reusesti abia la a treia sau a patra incercare. Eu sunt de patru ani in politie si ma declar fericita. Muncesc foarte mult, dar este o meserie care se potriveste cu firea mea. Sora mea spune ca sunt prea masculina. Poate are dreptate. E un motiv in plus sa cred ca mi-am ales bine profesia.
* Faptul ca lucrez printre barbati nu ma tulbura. Daca unii dintre ei inca se mai indoiesc de competenta mea, exista o metoda infailibila: le arat din primele minute ce pot si ca nu am motive sa ma simt inferioara profesional. Cel mai greu mi-a fost sa impun relatii de camaraderie cu ei, fiindca multi au vrut sa ma "atace". La birou, sunt imuna la oferta barbatilor, desi atentia pe care mi-o acorda imi face bine. Merg la sala, fac jogging, ma ingrijesc. Raporturile mele cu ei au un fir subtire de emotie care ma face sa nu-mi simt singuratatea. Si-apoi, muncesc asa de mult, ca, efectiv, in viata mea nu e loc acuma pentru un barbat.
* Echipele functioneaza cel mai bine atunci cand membrii lor sunt de sex diferit si au marea sansa de a se completa reciproc.