Cu toate astea, in relatia noastra cu ea i-am devenit dusmani, o otravim, o distrugem, o asuprim. Si totusi, mama noastra Natura ne iubeste neconditionat si ne intinde brate pline de plante si roade, care ne pot salva chiar si de la moarte. Dar deseori oamenii privesc indiferenti la darurile oferite, deoarece nu le cunosc nici macar numele, nemaivorbind de rostul sau valoarea lor. A crescut o generatie noua de tarani (25-45 de ani), pentru care mai toate plantele au un singur nume: buruieni. Mai degraba un om de la oras, care are acces la internet, poate sa-ti descrie si sa numeasca corect o planta de pe marginea drumului.
Lumineaza-ne, Doamne! Ajuta-ne sa pastram leacurile populare, aceasta parte nepretuita a patrimoniului cultural al poporului nostru, un tezaur de sanatate adunat in mii de ani. In continuarea retetelor cu plante si alimente pe care le prezint in "Formula AS", iata cateva "mostre" de folosire a darurilor naturii, care s-au pastrat in memoria satelor noastre.
Retete pentru intarirea imunitatii
1. In 600 ml de apa fierbinte, se pun cate 2 linguri de fructe proaspete sau uscate de maces, coacaz negru, morcov tocat si cate o lingura de frunze uscate de vita-de-vie (nestropita) si de urzica. Dupa 10 minute de fierbere pe un foc foarte slab, decoctul se infuzeaza 4 ore, in vasul acoperit si invelit cu o plapuma. Se beau cate 100-150 ml, de trei ori pe zi, inainte de masa.
2. Se amesteca parti egale de frunze si fructe uscate de zmeura, paducel, coacaz negru si rosu, fragi, frunze si flori de tei. Din amestec se iau 2 linguri pline si se prepara in termos o infuzie cu 500 ml de apa fierbinte. Daca fructele sunt intregi, se lasa trei ore in termos, iar cele rasnite - o ora. Nu se strecoara. Se bea in timpul zilei. Fructele pot fi inlocuite cu varfuri de 10 cm de crengute cu muguri de la aceleasi plante.
3. Un pahar cu miez de nuca se piseaza sau se rasneste si se amesteca cu un pahar de miere de albine. O suta de grame radacina de obligeana se da pe razatoare (daca este proaspata) sau se toaca (daca este uscata) si se incorporeaza in miere. Se consuma cate 2 lingurite, de 2-3 ori pe zi. Efectul va fi mai bun daca fiecare doza consumata se amesteca cu 1/4 lingurita de polen. Imbunatateste nu numai imunitatea, dar si potenta.
Dureri reumatice
* Alifie de radacina de brusture
Se prepara un decoct din 3-4 linguri de radacina tocata de brusture, fiarta in 500 ml apa. Se lasa vasul pe foc, pana ce volumul de apa scade la jumatate. Separat, intr-un vas de lut, se amesteca decoctul obtinut cu 2 pahare de osanza topita de porc sau untura de gasca. Capacul vasului se acopera cu un strat gros de aluat si se tine in cuptor incalzit peste noapte. Apa care se ridica deasupra unguentului se foloseste pentru bai de picioare, iar alifia se pastreaza la rece. Pentru rezultate mai spectaculoase, in vasul cu osanza se adauga si un pahar de muguri de liliac sau de mesteacan, inainte de introducerea in cuptor.
* Baie de aburi
Articulatiile se frictioneaza bine cu unguent din brusture. Bolnavul de reumatism se culca pe banca din sauna si, in timp ce aburii sporesc, crescand temperatura, se bea cu inghitituri mici un pahar (nu mai mult!) de ceai din radacina de brusture. In 15-20 de minute, apare transpiratia abundenta, dar bolnavul ramane in sauna, cata vreme corpul e umed si isi potoleste setea cu zer de lapte. Dupa uscarea corpului, articulatiile se ung cu aceeasi alifie de brusture, se acopera cu vata si se panseaza ca sa nu cada in timpul somnului. In lipsa saunei, puteti folosi si cabina de dus, in care se pun 2 caldari cu apa fierbinte. Stati pe un scaunel.
* Reumatism netratat la timp, guta, artrita deformanta
Se prepara un macerat din 150 g de "vata" poroasa din partea interioara a palariilor de floarea-soarelui si 500 ml de alcool dublu rafinat (10-14 zile) si se foloseste pentru frectii. Inainte de frectii se fac bai locale cu decoct din scoarta tanara de plop tremurator sau plop negru (primul este mai eficient). Concomitent, se bea si un ceai din 2 linguri radacina de ghimpe si o lingurita scoarta de plop tremurator, care se fierb timp de 7 minute in 500 ml de apa si se infuzeaza pana la racire. Se beau cate 70 ml, de 4-5 ori pe zi, si inainte de culcare.
Probleme cardiace
Specialistii in fitoterapie confirma efectul mai bun al retetelor care contin mai multe plante, fata de cele cu monopreparate. Mai ales in situatiile cand afectiunile cardiace sunt asociate si cu alte boli, retetele se "construiesc" in asa fel ca plantele sa lucreze la nivelul intregului organism. Atata timp cat in diferite zone se gasesc si plante diferite, va propun la alegere mai multe retete.
* Cardionevroza cu insomnie si dereglari digestive
Radacini de odolean (valeriana) - 40 g, frunze de menta - 30 g, fructe de fenicul - 20 g, flori de lacramioare -10 g, flori de musetel - 10 g. O lingurita din amestec se infuzeaza timp de o ora in 200 ml de apa clocotita. Se strecoara, se stoarce si se beau cate 75 ml, de doua ori pe zi, intre mese.
* Insuficienta cardiaca cu tulburare psihica, vartej, sufocare
* Angina pectorala cu hipertensiune, ateroscleroza, nevroza si dureri reumatice
Radacina de lemn dulce - 10 g, radacina de odolean - 5 g, seminte de marar - 5 g, dentita - 10 g, flori de galbenele -10 g. O lingura de amestec se opareste cu 250 ml de apa fierbinte, se infuzeaza sub capac timp de o ora si se bea in trei reprize intre mese.
* Insuficienta cardiaca cu iritatie nervoasa si respiratie accelerata
Conuri de hamei - 20 g, talpa-gastei - 25 g, seminte de chimen - 25 g, seminte de fenicul - 25 g, radacina de odolean - 25 g. Se pun semintele si radacinile in 350 ml de apa fierbinte, se aduc pana la fierbere si se lasa pe un foc mic 10 minute, apoi se introduce hameiul si talpa-gastei si se ia vasul de pe foc. Se infuzeaza sub capac, timp de 2 ore. Se beau cate 100 ml, de trei ori pe zi.
* Ateroscleroza
Radacini de pir tarator - 10 g, radacini de papadie - 10 g, coada-soricelului - 10 g, frunze de cretisoara - 10 g. O lingura de amestec se infuzeaza timp de o ora, in 200 ml de apa fierbinte. Se strecoara, se stoarce bine si se bea toata infuzia dimineata, pe nemancate, inainte de masa.
Ficatul si colecistul
Pentru afectiunile acestui "cuplu" important, se gasesc multe leacuri in natura tarii noastre. Principalele plante care se folosesc pentru tratament, dar si pentru profilaxie (in doze mai mici) sunt: galbenelele, iarba mare, mesteacanul, troscotul, lastarii de prun, porumbul, dovleacul, mararul, coada-calului, salvia, macesul, sunatoarea, sovarful si multe altele.
Una din cele mai folosite plante este siminocul, care stimuleaza producerea si circulatia secretiei biliare, favorizeaza inlaturarea nisipului din colecist, imbunatateste formula sanguina prin scaderea colesterolului si a bilirubinei, favorizeaza functiile metabolice ale ficatului. Dar trebuie folosit cu atentie de persoanele cu hipertensiune, deoarece tensiunea lor poate sa creasca neasteptat de mult. In medicina naturista, dozele recomandate pentru prepararea infuziei sunt urmatoarele: 10 g de flori uscate de planta se pun in 200 ml de apa fierbinte si se tin pe baie de aburi timp de 15 minute. Se infuzeaza pana la racire. Se beau cate doua linguri, de trei ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, timp de 2-3 saptamani, in functie de gravitatea afectiunii.
Armurariul este o alta planta care a recapatat atentia medicinei oficiale, dar si a suferinzilor din toate colturile lumii, pentru calitatile ei uimitoare in stoparea cirozei (in combinatie cu alte remedii), in regenerarea ficatului, scaderea lipidelor din sange. S-a mai descoperit si actiunea ei benefica pentru vindecarea tiroidei si a splinei. Cercetarea s-a axat mai mult pe semintele plantei, numite si fructe de armurariu. Dar stramosii nostri au pretuit-o mult pentru sucul proaspat stors, pentru radacini si pentru semintele crude, rasnite si consumate cate o lingurita de 4-5 ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa.
* Bila lenesa
1. Frunze de mesteacan - 150 g, sunatoare - 150 g, menta rece - 200 g, fructe de maces - 200 g, matase de porumb - 100 g, radacini de armurariu - 100 g. Plantele se mixeaza, se amesteca bine. Seara, inainte de culcare, se pun in termos 2 linguri de plante, se toarna peste ele 450-500 ml de apa fierbinte si se infuzeaza pana dimineata (6-8 ore).
2. Seminte de marar - 25 g, seminte de fenicul - 25 g, ovaz nedecorticat (nestropit) - 15 g, pelin - 30 g, radacina de cicoare - 40 g, muguri de mesteacan - 30 g. Doua lingurite de amestec se infuzeaza in 2 pahare de apa clocotita in termos, timp de 8-12 ore, se strecoara si se beau cate 125 de ml, de patru ori pe zi, cu 15-20 minute inainte de masa.
3. Flori de siminoc - 3 linguri, coada-soricelului (frunze cu flori) - 5 linguri, flori de musetel - 2 linguri, troscot - 5 linguri. O lingura de amestec se infuzeaza in 200 ml apa fierbinte pana la racire, la 40 de grade, si se bea strecurat, inainte de culcare.
* Ciroza
Se amesteca cantitati egale (de ex. cate 10 grame) de radacina de iarba mare, radacina de brusture, radacina de maces, dentita, troscot, salvie, flori de vetrice, sunatoare, galbenele, coada-soricelului. Doua linguri de plante se pun pe foc in 500 ml de apa rece, se aduc pana la fierbere si se lasa pe un foc foarte slab, timp de 25 de minute. Dupa racire, se stoarce bine. Se beau cate 100-125 ml (in functie de greutatea corporala).
DISBACTERIOZA
Deseori, dupa un tratament medicamentos, mai ales cu antibiotice, ne alegem cu flora intestinala partial sau total distrusa. Un amestec din frunze de eucalipt - 30 g, cimbru - 30 g, pelin - 10 g, radacina de obligeana - 10 g, seminte de chimen - 10 g, seminte de fenicul - 10 g ajuta la restabilirea florei intestinale. Pentru fiecare zi de tratament se infuzeaza timp de 30 minute 1,5 linguri de amestec, in 400 ml de apa fierbinte. Se bea in trei reprize, cu 30 minute inainte de masa.
COLITA CRONICA
Reteta cu zer: Seminte de in - 40 g, radacina de tataneasa - 30 g, coada-racului - 30 g, frunze de patlagina - 20 g, 200 ml zer. Se prepara de fiecare data inainte de folosire. Se toarna zerul incalzit la 45 de grade intr-un bol, se pune o lingura de amestec de plante si se amesteca energic cu o lingura de lemn, timp de 8-10 minute (sau se pune in mixer). Se beau cate 2-3 pahare pe zi.
O regula pentru toate retetele propuse: daca in 14-21 de zile nu apare un efect pozitiv, trebuie incercata o alta reteta, mai potrivita pentru combinatia individuala de afectiuni.