Tubul intestinal al omului este casa a milioane de bacterii. Unele sunt esentiale pentru digestie, dar mai misuna si alti paraziti. Aceasta se intampla in special la tara, unde oamenii intra in contact direct cu unele animale domestice - cai, oi. La orase, cainii si pisicile sunt uneori cauza. Important este ca toti copiii sa fie cat mai bine paziti, sa nu sarute animalele. Multe persoane pot avea viermi intestinali fara sa stie.
Prezentam trei feluri de paraziti si metodele pentru a scapa de ei folosite in medicina populara rusa.
Viermisori intestinali (oxiuri)
Viermisori mici, galbeni, traiesc in intestinul gros, aproape de orificiul anal. Acesti viermisori apar la copii, datorita animalelor din casa sau datorita consumarii mancarii negatite. Se diagnosticheaza usor, datorita prezentei mancarimilor in orificiul anal.
Iata cateva metode impotriva oxiurilor:
In lapte se pune usturoi - o capatana de usturoi la o cana de lapte. Laptele se fierbe pana cand usturoiul devine moale. Apoi se strecoara si se administreaza sub forma de clisma. O cana pentru adulti si 1/4 - 1/2 cana pentru copii. Laptele trebuie sa ramana in intestin toata noaptea. Pentru a preveni scurgerea lui, se pune in orificiu un dop de tifon. Totusi, copiii mici nu se pot abtine. Atunci in orificiul anal se introduce o bucatica de branza de vaci infasurata intr-un tifon. Are rolul de momeala, si viermii vor misuna spre exterior. Tratamentul se continua 7 nopti. Este suficient pentru a scapa definitiv de paraziti.
Limbricii (ascarizi)
O a doua categorie de viermi, cunoscuta sub numele de limbrici, seamana cu o rama in miniatura. Acestia infesteaza intestinul subtire, inmultindu-se cu o mare repeziciune si, uneori, imprastiindu-se la alte organe interne. Ei cauzeaza dureri si anomalii in functionarea intestinelor, dar nu sunt usor de diagnosticat. In Rusia, se folosea urmatoarea metoda: o lingurita de santonina (extras vermifug din semintele unor plante) se amesteca cu o lingura de miere si se ia dimineata. Doza se repeta dupa doua ore. Intre timp, nu se mai mananca nimic. Apoi se iau laxative tari, cum ar fi uleiul de ricin. Acesta expulzeaza toti viermii. Metoda este foarte buna si nedureroasa, este recomandata si ca metoda de precautie impotriva lor si se poate repeta de 2-3 ori pe an, chiar daca viermii nu sunt prezenti.
Tenia
Probabil ca acesta este cel mai cunoscut parazit. Exista trei feluri de tenie: cea care provine de la carnea de porc, cea de la carnea de vaca si oaie, iar alta de la unele specii de pesti.
Tenia este un vierme segmentat si poate trai in om ani de zile, provocandu-i dureri, greturi, ameteli, extenuare si chiar anemie. El se lipeste de peretii intestinului cu cele 5 ventuze ale sale, prin care se hraneste si incepe sa creasca. Periodic isi pierde unele segmente din corp, in locul carora cresc altele.
Iata trei metode prin care se poate scapa de aceasta scarboasa si periculoasa tenie.
1. Cel mai puternic remediu anti-tenie s-a dovedit a fi radacina plantei Lignum vitae. Se gaseste la Plafar. La un litru de apa se pun 2-3 lingurite de planta si se fierbe pana cand se reduce la jumatate. Lichidul care ramane se imparte in trei parti egale si se ia dimineata, cu o pauza de o ora intre doze. Ultima doza este urmata de 1,5 lingurite ulei de ricin. Tenia va fi eliminata odata cu fecalele.
Nota: se recomanda folosirea unui bazin (lighean) cu apa calda, in locul folosirii toaletei normale, deoarece in contact cu suprafata rece a acesteia, tenia se va retrage inapoi, in intestin. Important este sa se urmareasca daca tenia a iesit cu capul, caci altfel ea va continua sa creasca inauntru. Viermele de tenie este adesea singur in intestin. De aceea, in Rusia, acesta mai era numit si "viermele solitar". Nu se poate inmulti sau depune oua in corpul omului, ci doar in corpul animalului de la care provine (porc, vaca sau peste).
2. A doua metoda este la fel de simpla. Dimineata, pe stomacul gol, se iau aproximativ 80-100 g de seminte de dovleac curatate. (In seara anterioara, nu trebuie sa fi mancat nimic.) Dupa o ora, se ia o ceasca si jumatate de "lapte si usturoi", asa cum l-am descris mai inainte. Dupa 30 de minute, se ia un laxativ puternic, iar peste o ora si jumatate, o clisma cu "lapte si usturoi". Tenia este eliminata total.
Iata cateva masuri profilactice generale impotriva viermilor:
1. Beti suc de morcov, cat de mult posibil.
2. Beti de doua ori pe zi, inainte de mese, 1-2 linguri infuzie de ceapa in vodca (sau in alcool diluat). Metoda de preparare: intr-o sticla se introduce ceapa taiata marunt, pana cand se umple jumatate. Restul se umple cu vodca. Preparatul trebuie pastrat la cald 10 zile. Este un medicament foarte bun pentru curatirea tubului digestiv. Se recomanda o cura de o saptamana, in fiecare luna. Se ia cate un paharel de lichior, inainte de masa cu o ora.
3. O varianta a metodei de mai sus. Se amesteca seminte de dovleac faramitate in cantitate egala cu frunze de pelin si se foloseste ca infuzie. Aceeasi doza ca cea mentionata mai sus.
4. Urmatoarea metoda elimina toti viermii si alti paraziti intestinali si se recomanda ca masura profilactica o data pe an: amestecati circa 120 de grame de seminte de dovleac bine curatate cu o cantitate egala de coacaze si suficienta apa, ca sa se obtina o masa destul de groasa. Impartiti-le in 20 mici prajiturele rotunde si dati-le prin zahar. Pacientul care urmeaza tratamentul trebuie sa se abtina de la mancare timp de 24 de ore. Apoi, dimineata, se iau 2 linguri de ulei de ricin, dupa care se incepe luarea celor 20 "prajiturele", la intervale de 10 minute intre ele, astfel incat intregul tratament sa dureze 190 de minute. In scaunul care va urma vor fi eliminati toti parazitii.
Nota: In Rusia, nici un tratament de acest fel nu a fost aplicat vreodata femeilor gravide, in perioada menstrelor sau persoanelor cu tulburari digestive.
Leacuri pentru apendicita
De indata ce in partea de jos, in dreapta abdomenului, se fac resimtite dureri ascutite ca niste junghiuri, insotite de temperatura si greata, trebuie consultat de urgenta un medic. Numai chirurgia poate rezolva cazul unei apendicite acute, orice intarziere fiind de un real pericol pentru bolnav.
In Rusia, in cazurile durerilor mai slabe, practicienii populari recurgeau la o clisma adanca cu apa calda. Era suficienta pentru a le intrerupe. Nu se administrau nici un fel de laxative. Pentru clisma, nu se folosea un tub metalic tare, ci un "cioc" de cauciuc, care se ungea cu ulei vegetal sau cu unt. Acesta se introduce, apasand tubul incet, din cand in cand eliberand apa in interior. Pozitia recomandata este ca pacientul sa stea pe genunchi si coate. Daca durerile inceteaza (ceea ce se intampla de cele mai multe ori), pacientul este culcat in pat. Se pun comprese reci pe abdomen, iar pacientului nu i se mai administreaza nici un fel de hrana cel putin 24 de ore. Se admit, din cand in cand, cateva inghitituri de apa. Pentru urmatoarele doua zile, se administreaza numai lichide si supe strecurate, dar aceasta in mod moderat. Se poate da pacientului intr-un pahar de apa calda un albus de ou batut sau lapte amestecat cu apa calda.
Remedii simple: "ceai" din mure negre sau din frunze de mure negre, sau lapte cald in care se adauga seminte de chimen si se fierbe timp de 10 minute (2 lingurite de chimen la un pahar cu lapte). In unele cazuri, nu-si mai fac aparitia alte crize.
Muscaturi de sarpe
In Rusia si Siberia exista un singur sarpe veninos - vipera, dar muscatura ei poate fi periculoasa. Daca o persoana este muscata de vipera (ne putem da seama dupa cele doua puncte in care aceasta si-a infipt coltii), aceasta trebuie imediat dusa la doctor, pentru a-i administra tratamentul necesar. Ca prim ajutor, in medicina populara rusa, deasupra muscaturii se aplica un garou, iar muscaturile se largesc cu ajutorul unui varf dezinfectat de cutit, apoi se suge rana, cat de mult posibil. (Cel care suge sangele nu trebuie sa aiba nici un fel de rana in gura). Sangele se mai poate extrage si aplicand pe rana un borcan incalzit pe foc. Dupa ce s-a extras suficient sange, rana trebuie cauterizata cu un metal fierbinte. De preferat un cui. Procedeul trebuie facut cu grija, pentru a nu arde tesuturile dimprejurul ranii. Durerile sunt suportabile daca rana se tine tot timpul deasupra aburilor fierbinti. Se recomanda ca in tot acest timp victima sa transpire cat de mult posibil si sa bea putin alcool, in timp ce deasupra ranei cauterizate sa se toarna alcool. Iata si doua remedii populare:
1. Intr-o piulita se piseaza seminte de canepa si se pun pe rana, dupa care se bandajeaza.
2. Planta denumita veronica (Veronica latifolia) se foloseste sub forma de comprese aplicate pe rana si sub forma de infuzie (o lingura de planta la un pahar de apa, doza - 5-6 cani pe zi).
Contractii musculare - crampe musculare
Chiar daca nu sunt daunatoare corpului, crampele pot cauza dureri de durata in picioare. Apar de obicei in timpul noptii. Stiinta medicala nu a gasit pana acum nici o solutie in rezolvarea lor. Se recomanda comprimatele de magneziu, dar eficienta lor este tarzie si vaga.
* Remediu pe baza de otet de mere si miere. Puneti o lingurita de otet de mere si o lingura de miere intr-un pahar cu apa fierbinte. Se amesteca bine si se bea cald - de 2-3 ori pe zi, timp de o saptamana. Crampele vor inceta. Daca acestea reapar, tratamentul se va repeta. Durerile vor inceta definitiv.
* Remediu pe baza de suc de lamaie. Dimineata si seara, puneti pe talpi comprese cu felii sau suc de lamai proaspete, timp de 10-15 zile. Sucul trebuie sa se usuce bine, inainte de a se pune ciorapii. Aceasta metoda vindeca deseori crampele pentru totdeauna.
* Remediu mecanic. Cand apar crampele musculare, lasati-va cu toata greutatea pe piciorul afectat si durerile vor disparea imediat.