Jazzul n-a fost niciodata o muzica de mase, cantata pe stadion. Este o muzica de public restrans si fidel. Oare a reusit sa scape de criza sau se inregistreaza si in zona lui un recul? Mai miroase a vacanta in lumea jazzului? Doi virtuozi ai genului raspund la intrebarile "Formulei AS"
HARRY TAVITIAN"Muzica isi vede de treaba"Cred ca aceasta vara nu este nici mai bogata, nici mai saraca pentru jazz decat precedentele. Recul sigur ca exista, dar nu are nici o legatura cu criza financiara, ci cu decaderea noastra sufleteasca. Dupa opinia mea, criza despre care se vorbeste atat de mult este una artificiala, generata ca atare si intretinuta (atat cat va fi nevoie!) pentru rezolvarea unor interese precise. Dar muzica, si mai ales jazzul, isi vad de treaba lor. Publicul de jazz este unul special. Iubitorii jazzului nu merg la un concert ingrijorati sau incordati. Jazzul inseamna libertate, si acesti oameni merg la jazz ca sa ia si ca sa dea libertate. Asa se intampla in orice comunitate de jazz de oriunde, inclusiv de la noi. Pe la mijlocul anilor '70 ai secolului trecut, am renuntat definitiv la pianul clasic, devenind un muzicant de jazz. Asta mi-a permis ca de atunci si pana astazi, timp de peste 40 de ani, sa pot cunoaste pe foarte multi dintre acesti oameni, carora li se revarsa libertatea din priviri. Asta este starea de spirit pe care o simt. Nu este vorba numai de felul in care simte si comunica publicul, ci si de modul in care sunt primit, ca om si ca artist.
Iar noi, oamenii de jazz, dam importanta lucrurilor sentimentale, avem nevoie de semne ca suntem apreciati. Din pacate, fata de anii '80, cand lumea jazzului era unitara, acum fiecare e in legea lui. Singura comunicare existenta a ramas cea intre artist si public, dar iata ca se poate face performanta si asa. Avem un public de jazz care poate sa stea in aceeasi banca cu orice public din Europa.
In ce priveste vacanta, in august voi canta in duo, cu percutionistul Cserey Csaba, la Miercurea Ciuc (pe 8) si la Targu Mures, la festivalul Peninsula (pe 26). De asemenea, pe 18 august, voi avea o seara de poezie si jazz, impreuna cu poetul Mircea Dinescu, la Universitatea de vara "Nicolae Iorga", la Casa de Cultura din Valenii de Munte. La inceputul lui septembrie, voi sustine un concert la doua piane impreuna cu Ion Baciu jr., in Anglia, la Oxford. Dar, asa cum am mai spus, proiectele mi le face Dumnezeu. Eu doar ma rog, destul de putin, fata de cat ar trebui si fata de timpul pe care il am, gandindu-ma ca sunt mereu in vacanta, din ziua de 15 martie 1987, cand am fost dat afara de la ultimul serviciu detinut oficial, la Biblioteca Judeteana Constanta.
A.G.WEINBERGER"Criza este intretinuta si exagerata de canalele media"Pentru formatia mea, acest an este un fiasco, deocamdata... Am organizat doua turnee pana acum prin tara, si ambele mi-au generat pierderi semnificative. Publicul se pare ca este mai prudent in privinta cheltuielilor si nu prea cumpara bilete la concerte... In 2009, pana in luna august, aveam deja peste 50 de concerte... Anul acesta, pana in prezent, am avut doar 31 de concerte. Totusi, bine ca sunt! Da, se simte acel recul creat de o psihoza generala... Dar sa stii ca eu nu prea cred in gravitatea crizei financiare... In alte tari lucrurile merg bine, in pofida isteriei mondiale. Numai la noi se face din asta o drama nationala. Ma rog, e tipic Traim, de fapt, o criza morala, de acolo vine frustrarea, care ma ia si pe mine, din cand in cand. Se produce o deconectare in masa de la "izvorul demnitatii". Romania in prezent este a nimanui... Cu totii o simtim, dar cel mai rau vor fi afectati copiii nostri, din pacate... Puterea si competitivitatea istorica a unui popor se pot masura cel mai bine prin capacitatea acestuia de a gestiona crizele si panica generala, atat pe plan national, cat si la nivel individual. Observati si masurati... In mare masura, aceasta criza este intretinuta si exagerata de canalele media. Mass-media este un business, mai ales media electronica... Stim cu totii ca senzationalul, frica si panica tin populatia in fata televizoarelor... In unele cazuri auzim comentarii sau puncte de vedere trunchiate, umflate si distorsionate, care servesc doar interesele postului respectiv sau al vreunei grupari oarecare. Prin asta dovedesc, de fapt, ca nu-si iubesc tara... Cel mai grav insa este efectul dezbinator si pierderea increderii in noi insine. Prin asta ne pierdem sentimentul de apartenenta la natiune. Natiunile educate, informate si cu experienta libertatii sunt capabile sa gestioneze criza cu demnitate... Noi nu avem parte de asa ceva. Nu avem constiinta de invingator, nu vom avea niciodata acces la masa deciziilor planetare... niciodata... Eu ma adaptez, deja, la aceasta situatie... In primul rand, incerc sa aflu cat mai multe lucruri despre vremurile actuale, din surse independente. Educarea si informarea sunt intotdeauna de mare ajutor. Incerc sa-mi creez anticorpi in fata virusului prostiei si rautatii.
Bineinteles, doar daca ne intereseaza ce se intampla... Daca nu, atunci inseamna ca ne acceptam statutul si rolul de votant indolent. In cazul acesta, sa nici nu indraznim sa vociferam si sa ne exprimam nemultumirea... Meritam exact ceea ce primim... Incat nu prea e timp favorabil proiectelor de mare anvergura.
Totul este incert acum, e vremea sa stau un pic deoparte si sa astept. Astept ofertele si invitatiile.... Nu mai am resurse si nu-mi permit sa mai risc pierderi in turnee. Pana atunci, imi dedic timpul preocuparilor mele ezoterice... Tocmai m-am intors din Scotia, de la intalnirea anuala a unei organizatii gnostice, din care fac parte. Scotia este o minune de tara, cu un imens pedigree istoric. Multe amanunte nu pot sa-ti dau, poate doar atat, ca prima parte s-a desfasurat in Capela Rosslyn, iar a doua, in Noss Head, in nordul tarii, pe proprietatea clanului Sinclair. A fost o intalnire restransa - doar 20 de persoane din cei 160 cati suntem deocamdata, raspanditi in toata lumea... Totdeauna ma incarca imens o astfel de intrunire, abia astept sesiunile urmatoare...
Despre vacante? Hm... eu nu cunosc conceptul de vacanta sau de concediu... Sa-mi iau vacanta... de unde? Eu nu sunt incadrat nicaieri, nu am salariu si nu am sef, nu semnez condica si nu am carte de munca... Cum sa inteleg eu notiunea de vacanta, chiar din mijlocul prerogativelor libertatii?
Foto: MEDIAFAX (2), AGERPRES (2)