Semnatarii apreciaza ca regimul totalitar comunist a insemnat o imensa tragedie pentru Basarabia, Nordul Bucovinei si Transnistria: peste un milion si jumatate de oameni au fost masacrati, bagati in inchisori, deportati, omorati, in foametea organizata din anii 1946-'47, mobilizati cu forta drept carne de tun pe fronturile celui de-al Doilea Razboi Mondial, nevoiti sa emigreze in 1940 si 1944 (circa un milion de oameni au parasit Basarabia, numai in anii 1940 si 1944). La acestea se adauga: mutilarea fiintei nationale prin anularea abuziva a identitatii romanesti a basarabenilor, prin scoaterea limbii romane din invatamant si sfera sociala, prin sechestrarea adevarului istoric, prin persecutarea sau lichidarea persoanelor care s-au ridicat in apararea valorilor nationale, prin interzicerea credintei stramosesti, lacasurile sfinte fiind demolate sau transformate in grajduri, localuri de petrecere s.a.m.d.
Un regim inuman, criminal, de teroare si jaf
Miscarea civica din Chisinau pune semnul egalitatii intre regimurile nazist si comunist. Ca si nazismul hitlerist, comunismul a fost un regim inuman, criminal, de teroare si jaf. In consecinta, semnatarii Declaratiei cred ca e de stringenta actualitate nu doar ca regimul totalitar comunist sa fie condamnat, ci si ca Partidul Comunistilor sa fie scos in afara legii, precum s-a procedat si cu Partidul National-Socialist in Germania. A condamna comunismul, fara a scoate Partidul Comunistilor in afara legii, ar insemna o actiune nefinalizata, un foc de artificii cu efect nul. Odata cu condamnarea acestui regim criminal, devine necesara interzicerea prin lege a utilizarii simbolurilor comuniste si ale fostei URSS, asa cum sunt interzise simbolurile naziste si ale Germaniei hitleriste, precum si interzicerea notiunii de "comunist" in titulatura partidelor si in spatiul public, a manifestarilor care ar cere reabilitarea crimelor fostului regim.
Un act de purificare pentru intreaga societate
Forul Democrat Basarabean cere, de asemenea, partidelor si autoritatilor aflate astazi la putere, crearea unei comisii de evaluare a daunelor provocate de ocupatia sovietica, amenajarea unui muzeu al crimelor comuniste (care ar putea fi gazduit in ultima camera de gazare din Europa, care a functionat pana in 1953, in beciurile fostei Procuraturi Generale de pe strada Alexandru cel Bun, nr. 18, din Chisinau), precum si ridicarea de monumente inchinate rezistentei anticomuniste, victimelor deportarilor, razboiului si foametei. Preluand modelul Tarilor Baltice, R.Moldova ar trebui sa creeze un Institut de Studiere a Crimelor Totalitarismului si sa elaboreze un manual privind crimele comunismului, care sa fie studiat in scoli, incepand cu 1 septembrie a.c. In fine, FDRM doreste punerea in aplicare a deciziei primului parlament democratic basarabean, din 27 august 1991, de demolare a monumentelor totalitariste de pe teritoriul Republicii Moldova. Condamnarea comunismului si scoaterea partidului comunistilor in afara legii, se mai spune in Declaratia de la Chisinau, ar marca inceputul decomunizarii ireversibile a Republicii Moldova, ar insemna un act de purificare pentru intreaga societate. Semneaza Consiliul Director si Sfatul Inteleptilor ale Forului Democrat, format din personalitati de prima marime ale vietii publice basarabene, printre care scriitorul Nicolae Dabija, membru de onoare al Academiei Romane, acad. Mihai Cimpoi, presedinte al Uniunii Scriitorilor, Constantin Tanase, director al publicatiei "Timpul", doctorii in istorie Ion Buga si Gheorghe Palade; Alecu Renita, presedintele Miscarii Ecologiste din Moldova; Valeriu Saharneanu, presedintele Uniunii Jurnalistilor; Ion Ungureanu, fost ministru al Culturii; Ion Costas, fost ministru al Apararii; academicienii Alexandru Mosanu, Gheorghe Ghidirim, Anatol Ciobanu, Diomid Gherman, Ion Mahu, Anatol Codru; scriitorul Vladimir Besleaga; Vasile Tarateanu, presedintele Comunitatilor Romanesti din Ucraina; Petru Grozavu, presedinte al Asociatiei "Dunarea si Marea" (Basarabia de Sud); fostii detinuti politici Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Lesco si multi altii: jurnalisti, universitari, oameni de afaceri, oameni de stiinta, preoti etc. Lista ramane deschisa la e-mail: ren@natura.md
02.07.2010, 14:29Gheo Florin
Felicitari fratilor moldoveni! Avem si noi nevoie de aceeasi determinare pentru a ne curata viata politica de leprele comuniste profitoare ale perioadelor 1948-1964 si 1989-prezent, care ne-au dezbinat si schilodit moral si economic.