Multa vreme, oamenii care nu erau familiarizati cu produsele albinelor credeau ca laptisorul de matca este faurit de matca stupului. Adevarul este pe dos: laptisorul este facut de albine pentru regina lor. Cele mai tinere zburatoare din stup, cele mai pure, numite si doici, il produc in glandele lor hipo-faringiene. Este ca si laptele de mama pentru sugar. In stup, cu laptisorul de matca sunt hranite toate larvele, pana la varsta de 3 zile, dupa care vor manca, atat cat traiesc, doar miere si polen. O singura exceptie exista de la aceasta regula: larva de matca. Ea continua sa primeasca laptisor, care constituie hrana reginei, pe toata durata vietii ei.
Oul din care se dezvolta matca este identic cu cel din care rezulta albina lucratoare. Totusi, cele doua larve se dezvolta diferit, dintr-un motiv simplu: hrana. Laptisorul de matca este cel ce decide cine devine regina si cine ramane o simpla albina lucratoare. Apoi, pe parcursul vietii lor, tot laptisorul de matca determina alte diferente uimitoare. Daca o albina lucratoare traieste 4-6 saptamani, o matca traieste 4-6 ani, timp in care asigura perpetuarea familiei, depunand pana la 2000 de oua pe zi. Insumate, acestea ii depasesc masa proprie a trupului de cateva ori.
Efectele surprinzatoare pe care laptisorul le determina in stup suscita mare curiozitate in afara acestuia. In laboratoarele din multe parti ale lumii, cercetatori de renume desfasoara studii amanuntite, la cel mai inalt nivel stiintific si tehnic, straduindu-se sa dezlege misterele laptisorului.
In Japonia, de exemplu, a fost demonstrat ca sub actiunea laptisorului de matca, din celulele stem nervoase se diferentiaza noi neuroni, oligodendrocite si astrocite (Shoei Furukawa&Co). Altfel spus, a fost rasturnata vechea teorie din medicina conventionala ca neuronii si alte celule nervoase nu se pot regenera.
Laptisorul de matca este poate cel mai puternic stimulator al celulelor stem. Sa ne reamintim longevitatea, vigoarea, cat si capacitatea matcii de a produce viata noua in familie, prin numeroasele oua pe care le depune. Toate acestea se datoreaza celulelor stem din corpul ei. Functia celulelor stem ale matcii este asa de bine dezvoltata, atat pentru propriul corp, cat si pentru "corpul" familiei din stup, incat ea este practic izvorul de viata al acesteia. Fara matca, familia se stinge incet, pana moare. Intregul trai, tineretea si puterea oricarei familii de albine isi au sursa in matca, de fapt in rezervorul ei de celule stem. Iar acest rezervor, cat si functionarea lui, par a fi determinate si intretinute de laptisorul de matca, care este hrana reginei, pe toata durata ei de viata.
Tratamente
* Afectiuni genetice mostenite. Daca urmarim proprietatile mai sus descrise, devine usor de inteles eficienta lui in tratamentul afectiunilor genetice mostenite. Administrat impreuna cu polenul, la copii nascuti cu defecte genetice, ii ajuta mult sa recupereze din deficitele pe care le prezinta. De asemenea, este indicat ca tratament la copiii prematuri, distrofici, hipoponderali. Mod de administrare: Se iau doze de 0,5-1 g/zi, pentru perioade de 2-3 luni, cu pauze de 3-4 saptamani, sau chiar doze mai mari, in functie de varsta, greutatea copilului si de gradul deficientei.
* Boli degenerative. Laptisorul de matca are efecte benefice in tratarea bolilor degenerative, indiferent de localizarea lor. In aceste cazuri, am obtinut rezultate bune, administrand doze de 4 g/zi sau chiar 8-10 g/zi.
* Tratament de intretinere. La oamenii sanatosi, laptisorul de matca ajuta la pastrarea vigorii, a tineretii, invioreaza, da forta, creste imunitatea, intretine un nivel energetic ridicat al intregului organism. Dr. Stefan Bogdanof (Elvetia) recomanda o doza de 1 g/zi pentru intretinere. In situatii de suprasolicitare, doza poate creste la 2-3 g/zi, sau mai mult, daca eforturile fizice si/sau intelectuale sunt mari si sustinute pe o lunga durata. Eu insami, impreuna cu sotul meu, am luat cate 8-10 g/zi, in ultimele 3 luni, cu rezultate benefice.
Lucrarile de laborator din ultimele trei decenii, foarte multe intreprinse in Japonia, au demonstrat eficienta laptisorului de matca intr-o serie larga de domenii: oncologie, hematologie, neurologie, gerontologie, infertilitate (efecte deosebit de bune, atat la femei, cat si la barbati), viroze, hipertensiune, hiperlipidemii, oboseli cronice, stres, activitate intelectuala epuizanta etc.
* Afectiuni maligne. Laptisorul de matca influenteaza direct ADN-ul celulelor maligne, avand un efect antitumoral. Intr-o rata mai mare sunt inhibate tumorile, atunci cand este administrat, atat profilactic (inaintea transplantarii tumorii), cat si terapeutic. In afectiunile oncologice, actioneaza nu doar ca antitumoral, dar si ca regulator al productiei de celule ale sangelui (leucocite, hematii...). La administrarea de doze corespunzatoare (2-4 g/zi in medie, dupa experienta noastra) se normalizeaza analizele de sange si starea generala a pacientilor aflati sub chimioterapie perfuzabila si orala. Astfel, pacientii care fac chimioterapie pot utiliza acest produs, care ii scuteste in mare masura de efectele devastatoare, uneori, ale acesteia, si permite continuarea tratamentului oncologic conventional. Laptisorul de matca, ca si alte produse valoroase din domeniul medicinei naturiste, poate constitui o punte de legatura intre activitatea medicala alopata si medicina alternativa.
Dupa experienta noastra, combinatia propolis-laptisor de matca-zeolit constituie o triada de mare eficienta in oncologie.
Organismul omenesc foloseste in ordinea prioritatilor orice lucru consumat, fie remediu, fie aliment. Atunci cand undeva, in organism, exista o carenta, corpul nostru o va acoperi intai pe aceasta, din ceea ce primeste de la exterior, apoi va utiliza eventualul surplus in alte parti. Aici ma gandesc, in primul rand, la faptul ca unii inca se mai intreaba daca laptisorul de matca nu poate face rau femeilor cu cancere in sfera genitala - mamara, datorita componentelor sale estrogenice. Mai intai, trebuie spus ca laptisorul contine de fapt precursori de estrogeni, si nu estrogeni activi. Corpul utilizeaza acesti precursori asa cum are nevoie in momentul administrarii. Daca functia sexuala este cea principal deficitara pentru un anume organism, va directiona precursorii pe axa sexuala. Asa se intampla in cazul persoanelor cu infertilitate.
Dar un organism care sufera de o boala grava, precum cancerul, nu se poate "gandi" la a se reproduce. In astfel de situatii de boala severa, corpul foloseste un remediu atat de pretios precum laptisorul de matca spre a-si regla celulele imunitare aflate in dezordine sau deficit, spre a-si reface hemoglobina, a-si intretine organele vitale, a lupta contra unor posibile infectii virale sau microbiene, a-si ridica nivelul general energetic, care in cancer este cel mai scazut, fata de alte boli. Acel corp nu isi poate permite intretinerea unor functii "de lux", precum sexualitatea, inainte de a completa mai intai carentele din zonele vitale necesare propriei supravietuiri.
Cele spuse se refera la laptisorul de matca crud. Laptisorul imediat dupa recoltare este proaspat. Ulterior poate fi crud sau procesat. Laptisorul crud este cel care nu a suferit nici o prelucrare si se pastreaza la frigider. Laptisorul procesat este cel care se comercializeaza ca drajeuri, capsule, solutii etc. Daca este prelucrat, se pierde mare parte dintre proprietati, incat efectele sunt mult mai mici, comparativ cu cele ale laptisorului crud. Diferenta este ca si de la laptele de vaca integral la laptele praf. Primul are savoare, putere naturala de hranire, energie vitala, in timp ce laptele praf este varianta de rezerva, mai costisitoare, lipsita de vibratia vietii, cu formula chimica saracita si modificata.
Laptisorul de matca este lipsit de toxicitate. Experimentat pe soareci si sobolani, chiar daca s-au administrat doze foarte mari, de 3 g/kg corp, nu au fost inregistrate nici un fel de efecte toxice. Nici la oameni nu s-au inregistrat vreodata reactii toxice. Daca judecam dupa definitiile date suplimentului alimentar si alimentului de catre legislatia europeana, constatam ca laptisorul de matca se incadreaza in categoria aliment. In stup, asa cum am aratat, laptisorul de matca este hrana. De ce oare nu l-am putea considera, in acelasi mod, si pentru oameni, daca constatam ca este atat de hranitor, revigorant, poate fi consumat la orice varsta, intareste imunitatea si sanatatea, nu are toxicitate?
In unele tari din Europa, precum Franta si Belgia, laptisorul este deja considerat aliment. La fel in alte parti, de exemplu, Uruguay, unde se vinde ca atare in magazine, sub autorizarea Oficiului de Stat pentru Stiinta Alimentara. E drept ca nu este necesar sa-l consumam in cantitati precum painea sau fructele. Pana la urma pentru orice aliment sunt recomandate anumite cantitati care nu trebuie sa fie depasite.
Observand efectele lui deosebite si subtile in reglarea si intretinerea functiilor, structurilor si energiilor, in mentinerea sanatatii, dar si in recuperarea acesteia, putem pe drept sa numim laptisorul de matca nutrient functional. Daca il descriem bazal ca aliment, dar cu proprietati particulare, atunci produsele care il contin, in functie de destinatia lor, ar putea fi considerate si medicamente. Asa procedeaza autoritatile din Cuba.
Am urmarit numai cateva dintre directiile de actiune ale laptisorului de matca, cu gandul la diversitatea fara margini a naturii, pe care ne bucuram atat de mult sa o revedem inverzita, presarata cu flori si cu zumzetul nepretuitelor albine, sub stralucirea blanda a soarelui de viata datator.
Multumesc doctorului Stefan Stangaciu (Presedintele Societatii Romane de Apiterapie, www.apiterapie.ro), care mi-a calauzit pasii catre si printre cararile Apiterapiei.
(Recomand cu toata raspunderea sa utilizati laptisorul de matca crud, de la firma "Stavrofores", deoarece este un produs bun, la un pret rezonabil. In plus, echipa de acolo poate asigura si un suport medical persoanelor care au nevoie de lamuriri suplimentare. Tel. 0788/70.05.50, 0788/41.19.41, 0356/46.05.45, e-mail: melidava@gmail.com; www.melidava.ro)
membru al Comisiei de Apiterapie a Apimondia