Spondilita anchilozanta afecteaza, de obicei, barbatii tineri si are transmitere genetica. Din punct de vedere clinic, se manifesta prin fuzionarea progresiva a vertebrelor, cu pierderea miscarilor si, in final, cu o coloana fixa, cifotica, si un gat in hiperextensie (pozitie "in semn de intrebare").
Tratamentul acestei afectiuni este complex si implica mai mult decat in alte cazuri modul in care bolnavul coopereaza cu terapeutul si vointa sa de a participa in mod activ la desfasurarea tratamentului. Este foarte important ca bolnavul cu spondilita anchilozanta sa aiba moralul unui luptator, pentru aceasta invingandu-si momentele de depresie si teama de evolutia bolii. Discutiile terapeut-bolnav trebuie sa fie frecvente, asigurand o buna comunicare intre cei doi, iar atitudinea terapeutului sa fie incurajatoare, mai mult decat in cazul altor boli. La randul sau, bolnavul trebuie sa inteleaga cat de importante sunt exercitiile fizice in pastrarea unei mobilitati multumitoare. Este de dorit ca recuperarea fizica a bolnavului cu spondilita anchilozanta sa fie condusa de catre un profesor de recuperare cu experienta, care sa colaboreze in permanenta cu terapeutul. Exercitiile fizice constau in miscari de flexie, extensie si intindere, si au ca scop mentinerea tonicitatii si troficitatii musculaturii, precum si pastrarea mobilitatii articulatiilor. Alte obiective ale exercitiilor fizice sunt mentinerea unei pozitii cat mai bune a corpului si o cat mai buna expansiune a cutiei toracice, pentru prevenirea infectiilor pulmonare. Un exercitiu eficient il reprezinta statul pe abdomen la orizontala, de cateva ori pe zi.
Terapia medicamentoasa alopata este reprezentata de: medicamente analgezice propriu-zise, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, medicatie corticosteroidiana, medicamentele modificatoare ale bolii, precum si medicamentele modificatoare ale raspunsului biologic.
Dieta are un rol important in mentinerea sub control a simptomelor in spondilita anchilozanta si consta in pastrarea unui raport optim intre aportul de glucide, proteine si calciu, ceea ce duce la prevenirea osteoporozei si prevenirea excesului ponderal. Se recomanda sa nu lipseasca din dieta cerealele, dar si legumele si fructele. De asemenea, s-a dovedit eficienta curelor cu suc de orz verde, a celei cu seva de mesteacan, sau a celei cu boabe de ienupar.
Cura cu seva de mesteacan se face in luna martie si se recomanda consumul a 150-300 mililitri de seva zilnic, timp de 2-3 saptamani, cat tine sezonul sevei. Cum timpul in care se poate recolta seva este limitat la cateva saptamani pe an, se poate folosi extractul hidro-glicero-alcoolic din seva de mesteacan, cate 50 picaturi de 2-3 ori pe zi, singur sau in combinatie cu alte extracte.
Cura cu suc de telina se va face cu 150 mililitri de suc, baut zilnic, dimineata pe nemancate, timp de 3 saptamani. Dintre plantele cu efect asupra spondilitei anchilozante sunt: cretusca, scoarta de salcie, gheara-diavolului, radacina de osul-iepurelui, trifoiul rosu, coada-calului, salvia, urzica vie, pelinul, troscotul si frunza de mesteacan.
Va propun o infuzie din amestecul: 3 linguri cretusca, 5 linguri urzica, 4 linguri trifoi rosu, 3 linguri coada-calului, 2 linguri salvie, 2 linguri frunze de mesteacan, 4 linguri troscot, 1 lingura pelin. Se va prepara infuzia din o lingura amestec pentru 250 mililitri apa, se va infuza amestecul timp de 10 minute si se vor bea 2 cani zilnic, timp de 3 saptamani pe luna.
Va recomand, in cazul spondilitei anchilozante, urmatoarea combinatie de gemoderivate:
1. Extract din muguri de coacaz negru cate 50 picaturi pe zi, dimineata, in putina apa plata.
2. Extract din muguri de frasin cate 50 picaturi dimineata.
3. Extract din scoarta de salcie cate 50 picaturi seara.
4. Extract din mladite de vita-de-vie salbatica cate 50 picaturi, seara. Gemoderivatele se vor administra timp de minimum 3-4 luni, cate 3 saptamani pe luna.
Tratamentul local este, la randul sau, o componenta importanta in tratamentul general al spondilitei anchilozante. Astfel, caldura aplicata pe zonele dureroase combate redoarea (rigidizarea coloanei) si amelioreaza contractura musculara. Acelasi efect il au si baile generale cu floare de fan si coada-calului, care, pe langa efectul antiinflamator, relaxeaza atat contractura musculara, cat si a tendoanelor si ligamentelor. De asemenea, in afara puseelor evolutive ale spondilitei anchilozante, atunci cand valorile VSH sunt normale sau foarte putin modificate, se pot aplica, la nivelul coloanei vertebrale si articulatiilor sacro-iliace, cataplasme cu argila. Deosebit de utile sunt revulsivele de tip Ortogel, Kinetic-gel sau cremele, unguentele si gelurile cu plante cu rol antiinflamator, cum ar fi gheara-diavolului (Harpagophytum Procumbens), arnica montana sau Symphytum officinale (tataneasa). Se mai pot face frictiuni cu decoct de ardei iute sau cataplasme cu boia de ardei iute si carbune.
O componenta foarte importanta a tratamentului in spondilita anchilozanta o reprezinta masajul aromaterapeutic. Se va folosi uleiul de cimbru inglobat intr-o crema. Acesta are efect emolient si de relaxare a musculaturii si tendoanelor contractate, responsabile de redoarea specifica bolii si care duce la instalarea pozitiilor vicioase. Se mai pot folosi uleiurile de lavanda, eucalipt, chiparos.
Ultima, dar nu cea de pe urma, in arsenalul metodelor de medicina complementara care ne stau la dispozitie, o reprezinta acupunctura, ale carei virtuti terapeutice le egaleaza pe cele ale masajului. Seriile de cate 10 sedinte, efectuate periodic, vor intarzia instalarea anchilozei si a pozitiilor vicioase. De un real folos este combinarea armonioasa a tuturor acestor metode, in beneficiul persoanei suferinde, ceea ce-i recomand si tanarului in numele caruia v-ati adresat "Formulei AS". Il sfatuiesc, de asemenea, sa-si aleaga terapeutul in care poate avea deplina incredere si, mai presus de toate, il indemn sa nu uite ca terapeutul nostru, al tuturor, este Dumnezeu. De aceea, in tot ce va intreprinde pentru sanatatea lui, sa nu uite rugaciunea si credinta in vindecare. Il asigur ca lumina alinarii ii va usura suferinta. De altfel, jumatate din procesul vindecator ne apartine noua insine, prin atitudinea pe care o adoptam in fata bolii.
"Cum se poate trata anemia indusa de un tratament cu Interferon?"
(Raspuns pentru POPA GABRIEL, F. AS nr. 860)
Indiferent de cauza anemiei, examenul microscopic al sangelui evidentiaza un numar mai mult sau mai putin scazut de globule rosii, precum si scaderea concentratiei de hemoglobina. Totodata, valorile hematocritului scad sub 30%, in timp ce viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) este crescuta. Si alti indicatori, precum forma, marimea, volumul si deformarea eritrocitelor pot ajuta la stabilirea gradului de anemie. Atunci cand anemia hemolitica este produsa de un medicament (in cazul dvs. Interferon), intreruperea administrarii acestuia amelioreaza sau elimina adeseori problema.
Tratamentul naturist indicat pentru acest tip de anemie, dar si pentru formele carentiale, este compus din:
* Suc de morcovi si sfecla rosie constituie fortifiante pentru bolnavul anemic, ca si consumul zilnic a 1-2 linguri drojdie de bere, care contine vitamine, saruri minerale, proteine si cantitati insemnate de B9 si B12, indispensabile procesului de hematopoieza.
* Sucul combinat 3 parti morcov, o parte sfecla (200 ml), se bea zilnic in cure de 6-8 saptamani.
* Ulei de catina foarte bogat in fier biodisponibil, este remediul ideal pentru combaterea anemiilor si cresterea concentratiei de hemoglobina. Se administreaza zilnic 2-3 lingurite, dupa mesele principale.
* Extract din muguri de brad foarte util in anemiile hemolitice prin stimularea la nivelul medular (maduva osoasa hematogena) a eritropoiezei. Se poate combina cu extractul din mladite de Tamarix, cu aceleasi proprietati antianemice, dar si stimulante ale fiziologiei splenice (combaterea splenomegaliei). Se administreaza 40-50 picaturi extract in 100 ml apa de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
* Ulei de germeni de grau bogat in vitamina E (tocoferoli, tocotrienoli), reprezinta un antioxidant natural foarte puternic (de trei ori mai puternic decat vitamina C), care previne peroxidarea lipidica, fenomen ce determina ruptura membranelor globulelor rosii (anemie hemolitica). Se administreaza 2-3 lingurite ulei, zilnic, inainte sau dupa mesele principale. In acelasi timp, este recomandat consumul constant de: spanac, urzica, patrunjel, sparanghel, caise, smochine, prune, coacaze negre, miere (efect terapeutic remarcabil in anemii), alune si migdale, precum si infuziile de cretisoara, angelica, pelin alb si gentiana. Sa auzim numai de bine!
Dr. ION SECRIERU Brasov, tel. 0268/41.21.84, 0723/19.51.11
"Nu-mi creste deloc parul dupa chimioterapie"
(Raspuns pentru VOICHITA R. Vaslui, F. AS nr. 899)
Mai intai, va recomand pentru detoxifiere sa beti ceai de gentiana si trei-frati-patati, cate o cana de trei ori pe zi, cu 30 minute inainte de mese. Pentru cresterea parului, trebuie sa va preparati un sampon special, si anume: in prealabil se pregateste o combinatie de tincturi urzica, brusture, ardei iute, mesteacan, in proportii egale. Se iau 2 galbenusuri de ou, la care se adauga 2 linguri de amestec de tincturi si 4 linguri apa. Se omogenizeaza bine si se face o "sapunire" a parului (anterior inmuiat in apa). Se maseaza atent si energic la radacina, dupa care se clateste imediat cu apa din abundenta, si ceva mai calda, de trei ori mai constiincios decat in cazul sampoanelor din comert.
"Cum sa ma vindec de E.Coli si nisip in urina?"
(Raspuns pentru ANISIA RADUCU Bucuresti, F. AS nr. 899)
Va recomand sa folositi tinctura de ienupar, in combinatie cu tinctura de cretisoara, cate o lingurita de patru ori pe zi, in ceai de tataneasa, nalba, coada-soricelului si musetel. Pe aceasta perioada este bine sa ingerati zilnic si 0,5-1 litru suc de morcov. Este de dorit sa va abtineti de la consumul de proteine animale.