Este foarte posibil sa nu fi auzit niciodata de aceasta leguma medicinala, desi ea creste si la noi in tara. Nici nu este de mirare, pentru ca studiile despre efectele sale terapeutice sunt de data foarte recenta, la fel ca si popularitatea ei. De ce a devenit celebru topinamburul? Pentru ca este foarte util in slabit, una din marile obsesii ale mileniului in care traim. Principala lui calitate este ca ne ajuta sa tinem in frau apetitul alimentar. In Germania si in Marea Britanie, aceasta planta-leguma este o adevarata senzatie, deoarece tot mai multe persoane isi optimizeaza curele de slabire cu ajutorul sau, obtinand rezultate evidente si, foarte important, durabile. Iata ce zice, de pilda, doamna J. Stevenson, una dintre miile de paciente care folosesc topinamburul pentru a slabi: "Sunt supraponderala de zece ani si am tinut atat de multe regimuri si am incercat atat de multe medicamente de slabit, incat le-am pierdut numarul. De aceea, cand mi s-a propus sa tin un regim de slabit cu topinambur, am acceptat, de dragul rudelor, dar nu credeam ca va functiona in cazul meu. Am inceput, totusi, sa imi reduc portia de hrana si am luat pilule cu topinambur, care au avut asupra mea un efect nesperat! Pur si simplu, mi-au redus nevoia de mancare, mai ales intre mese. Am luat pilulele vreme de doua luni si jumatate, timp in care am slabit cinci kilograme, pe care nu le-am mai pus la loc. Secretul a fost aceasta planta, care m-a ajutat sa trec peste accesele de foame si sa mananc ce si cat mi-am propus".
Efectele de control si de diminuare a apetitului alimentar nu sunt insa singurele virtuti medicinale ale topinamburului, care este si un extraordinar ajutor in cazul diabetului, al tulburarilor digestive si al infectiilor. Mai multe despre efectele acestei plante medicinale vom cunoaste in cele ce urmeaza, dupa ce vom afla mai intai ce este si cum se administreaza.
Ce este topinamburul
Cunoasteti dictonul care spune ca "nimic nu-i nou sub soare"? Ei bine, se aplica foarte bine si in cazul topinamburului. Pana in preajma celui de-al doilea razboi mondial, topinamburul era o leguma destul de folosita in tara noastra, mai ales in zona vestica. In alte regiuni ale Romaniei era numit nap porcesc si se credea ca este necomestibil pentru om sau, mai rau, ca este... degradant sa consumi asa ceva, deoarece ar fi fost mancarea destinata porcilor. Din pacate, topinamburul a disparut din Romania ca aliment, pentru a reveni ca medicament.
Denumirea stiintifica este Helianthus tuberosus, iar infatisarea sa aduce foarte bine cu cea a florii-soarelui, cu care este ruda apropiata. Tulpina este dreapta, inalta de 1,5-3 metri, floarea este cu petale galbene si se orienteaza dupa soare, intocmai ca cea a rudei sale. In sol, dezvolta radacini puternice si rizomi, care aduc intrucatva aminte de cartofi. Aceasta este partea pretioasa a plantei, acesti rizomi, care sunt adesea folositi in industrie sau ca furaj, dar si ca medicament. De curand, au fost selectate cateva varietati ale topinamburului, cu rizomi foarte bogati in substante active, cu rol in reglarea glicemiei, a nivelului colesterolului si a microflorei digestive. Sa aflam si cum se administreaza aceasta planta:
Mod de administrare
In prezent, rizomii de topinambur sunt conditionati sub forma de capsule sau de tablete, mai rar si ca tinctura (mai ales in Germania), toate administrandu-se in doze destul de mici, pentru a obtine efecte surprinzator de puternice.
Comprimatele cu topinambur
Tratamente preventive cu topinambur
* Diabetul cercetarile au aratat ca persoanele care sunt predispuse la diabet se confrunta cu o tulburare de secretie a insulinei. Mai ales la marii amatori de dulciuri, pancreasul elibereaza in sange cantitati de insulina mult mai mari decat cele necesare, ceea ce genereaza hipoglicemia si o nevoie de dulciuri puternica. Odata consumate dulciurile, pancreasul va elibera o noua supra-doza de insulina, care genereaza o noua criza de hipoglicemie, care necesita consumarea altor dulciuri s.a.m.d. Cate 1-2 comprimate de topinambur, administrate de patru ori pe zi, regleaza secretia de insulina si previn accesele de hipoglicemie, care sunt precursoarele diabetului.
* Racelile si alte infectii se tine o cura cu topinambur, din care se iau cate doua comprimate, de trei ori pe zi, vreme de minimum 30 de zile. In paralel, se consuma iaurturi naturale (nu cu lapte praf, gelatina si alte adaosuri), care contin culturi de Bifidus si Acidophillus. Administrarea topinamburului favorizeaza dezvoltarea in intestin a asa-numitelor bacterii prietenoase, care, intre altele, imbunatatesc productia de celule ale sistemului imunitar si le activeaza pe cele existente. Ca atare, administrand aceasta planta medicinala, organismul devine mai rezistent la infectii, prin intarirea sistemului imunitar.
* Cancerul la colon administrarea interna a acestei plante medicinale are efecte exceptionale asupra colonului. Asa cum am vazut, topinamburul ajuta la dezvoltarea unei flore normale in intestin. Principiile sale active fac, insa, mai mult decat atat: ele accelereaza tranzitul intestinal, impiedicand stazele, au efect antiinflamator intestinal si chiar o actiune antitumorala directa (mai ales zaharurile complexe din topinambur au aceasta actiune).
Tratamente interne
* Colesterol marit un principiu activ, continut in proportie impresionanta de catre rizomii de topinambur, inulina, are o puternica actiune de reducere a colesterolului negativ (LDL). Se administreaza comprimatele de topinambur, cate 8 pe zi, in cure de 45 de zile, cu 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Este o terapie valabila si pentru reducerea procentului de trigliceride din sange.
* Diabet de tip II un studiu facut in 1990 la Universitatea de Medicina din Copenhaga, Danemarca, a aratat ca administrarea de topinambur duce la o scadere a valorilor glicemiei, dar si la o stabilizare a acesteia, atat la persoanele sanatoase, cat si la cele care deja sufera de diabet. Se iau cate doua comprimate de topinambur, de 3-4 ori pe zi, in cure de o luna, urmate de 7-10 zile de pauza, dupa care administrarea se reia.
* Candidoza digestiva mai multe studii facute in Statele Unite, in Danemarca sau in Japonia, au aratat ca administrarea topinamburului are o serie de efecte complexe, care au ca finalitate inhibarea dezvoltarii Candida albicans, dar si a altor tulpini de Candida. Pe de o parte topinamburul, administrat impreuna cu iaurturile probiotice, stimuleaza puternic dezvoltarea lactobacteriilor care inhiba acest fung. Pe de alta parte, aceeasi planta faciliteaza schimbarea pH-ului, de la unul acid, care favorizeaza dezvoltarea Candida, spre unul alcalin, ostil acestui microorganism. Se tin cure cu o durata de 1-2 luni, timp in care se iau cate 4-6 comprimate de topinambur pe zi.
* Candidoza vaginala se aplica tratamentul de la candidoza digestiva. Suplimentar, se fac spalaturi vaginale, de 3-5 ori pe saptamana, cu infuzie calduta de pelin (Artemisia absinthum), in care se pun 2-5 lingurite de tinctura de marul-lupului (Aristolochia clematitis). Tratamentul extern are rolul de a echilibra rapid flora locala, in timp ce cura interna cu topinambur are darul de a stabiliza rezultatele si de a preveni recidivele.
* Constipatie se tin cure de trei saptamani, timp in care se administreaza cate 8 comprimate de topinambur zilnic, dupa care se face o pauza de 3-4 saptamani, apoi tratamentul se reia. Inulina din compozitia topinamburului normalizeaza flora intestinala, da o consistenta moale masei din colon si stimuleaza peristaltismul intestinal, fiind un remediu bland si totodata puternic.
* Indigestie, dispepsie administrarea plantei faciliteaza procesele digestive, sporind usor secretia de bila si de sucuri gastrice si stimuland peristaltismul digestiv. Cu 30 de minute inainte de masa, se iau 1-2 comprimate de topinambur, cu putina apa. Tratamentul se face conjunctural, in perioadele in care capacitatea de digestie este slabita sau atunci cand avem o sensibilitate particulara la unele alimente.
* Lipsa de calciu topinamburul contine o cantitate de calciu mica, aproape infima, dar totusi este un excelent remediu contra hipocalcemiei. Secretul sau este ca favorizeaza asimilarea acestui mineral din alte alimente (cum ar fi lactatele, migdalele, nucile, soia, broccoli, spanac etc.). Se administreaza sub forma de comprimate, cate unul-doua, luate cu minimum 20 de minute inainte de mesele principale.
Precautii si contraindicatii
Desi este o planta destul de puternica din punct de vedere terapeutic, topinamburul este aproape lipsit de reactii adverse. Singurele probleme care s-au constatat in timpul administrarii lui sunt balonarea, durerile abdominale si, foarte rar, arsurile gastrice. In cazul balonarii, se poate lua in paralel cu topinamburul si cate un varf de cutit de pulbere de anason (Pimipinella anisum) sau fenicul (Foeniculum vulgare), care au efect carminativ. Daca topinamburul produce arsuri gastrice sau deranjamente digestive severe, administrarea sa va fi intrerupta.
TOPINAMBURUL SI LUPTA CU KILOGRAMELE
"Un remediu predestinat curelor de slabit"
Totul a pornit de la un studiu german facut in deceniul trecut, de catre o echipa condusa de dr. Wilhelm Werk, intr-o clinica din celebra statiune Baden-Baden. Echipa de medici germani a luat un lot de 166 de pacienti supraponderali si obezi, pe care i-a impartit in doua grupuri: primul grup, care numara 81 de persoane, a primit topinambur zilnic, in timp ce al doilea grup (de control), numarand 85 de persoane, a primit un remediu fals (placebo). Ambele grupuri au urmat o dieta hipocalorica de severitate medie, iar dupa 12 saptamani, au fost centralizate rezultatele. Meticulosii cercetatori germani au fost pur si simplu surprinsi: persoanele din grupul care a luat topinambur slabisera cu 40% mai mult decat pacientii care luasera placebo! Mai exact, persoanele care au luat topinambur au slabit in medie 7,1 kg, in timp ce cei din grupul de control au slabit in medie doar 4,7 kg. Explicatia pe care au dat-o pacientii care luasera aceasta planta medicinala a fost simpla: "Nu ne-a mai fost atat de foame!".
Acest remediu nu promite, asadar, scaderea in greutate fara efort, mancand in nestire, ci ne ajuta sa invingem apetitul excesiv si sa tinem regimuri alimentare rezonabile, cu care sa slabim putin cate putin, iar rezultatele obtinute in timp sa fie stabile si fara riscuri de destabilizare a functiei cardiace, nervoase, hormonale etc.
Mod de administrare: Se ia cate un comprimat, cu 30 de minute inainte de fiecare dintre cele trei mese principale. Fiecare pastila se administreaza cu minimum 250 ml de apa. Daca intre mese ni se face foame, atunci mai putem lua cate un comprimat de topinambur, cu 1-2 cani de apa. Senzatia chinuitoare de foame va mai dura maximum 30 de minute de la administrare, dupa care lucrurile vor reveni la normal si vom putea sa respectam mesele principale, element de maxima importanta pentru supraponderali. Cura cu topinambur dureaza vreme de 3 luni, dupa care se face o pauza de 2-4 saptamani, apoi tratamentul se reia. Pe zi, se pot administra pana la 10-12 comprimate, fara riscuri pentru sanatate.
Ceaiurile si comprimatele cu topinambur sunt produse in Romania de catre firma "Plantavorel" din Piatra Neamt. Denumirea produsului este "Topinambur Forte" si il gasiti in farmaciile sau in magazinele naturiste, ori puteti sa comandati remediul direct la telefoanele 0745/43.58.77, 0788/52.16.06 ori pe internet, scriind la adresa naturavitalia@gmail.com ori vizitand magazinul www.herbauniversal.ro.
03.05.2010, 20:09Laura Mihai
Va multumesc mult.Produsele romanesti sunt mai ieftine si trebuie sa li se faca reclama daca merita.Se spune ca trebue sa consumam din produsele ariei in care ne-am nascut pentru eficacitatea tratamentului Multa sanatate.
Laura M.
06.05.2010, 02:09Ioan Filip
In satul meu i-i ziceau ALUNELE,se cultiva,pe langa casa, into parte, ca FLOARE, iar noi,copii ,toamna le scoteam din pamant,le spalam bine si....le mancam ca atare. Ca pe mwere. Erau dulci si bune la gust. Nimenea nu stia nimic altceva despre ele. Acum la 70 de ani de copilarie, aflu datorita Formulei As. Au nu mai sunt in tara cdar SIGUR le voi cultiva in gradina casei noastre.
Multumesc Formula As !
08.05.2010, 10:34Octavia Serban
E la indemana noastra sa avem in gradina napi.Cine ar fi crezut ca este mai mult decat un aliment?
Multumim Formulei As !
04.10.2010, 15:20G Eugenia
Noi le ziceam "picioci". Cand eram copil o puneam pe maica-mea sa-mi scoata picioci din pamant, cand mergeam la sapa la porumb, ca sa mananc. Sunt foarte bune. Cartofi dulci. Deasupra pamantului creste o tulpina inaltuta, cam 1.20-1.50 m, cu aspect de floarea soarelui in miniatura (forma frunzelor si modul lor de prindere pe tulpina, atat doar ca in virf nu are o floare a soarelui)
21.01.2012, 10:41Gheorghe Chirac
Azi am scos o un cuib de gulii,ce-i drept nu ma-u mai preucupat deoarece nu sunt cautate , dorind sa fac o cultura care a esuat si am distrus circa 100 de m patrati de cultura.Acum am luat hotararea sa ma ocup iara-si de cultura lor.Sunt excelente poti face salate ,muraturi mancare supe ciorbe etc.In toamna vorbim!
23.02.2012, 11:10Vizitator Anonim
Am in gradina acest produs gulii asa le ziceam cind eram mici si ne dadeu parinti mai mult cu forta pentru ca iarna nu erau fructe si trbuia sa ronteim ceva foartr tare acum prin intermediul acestei reviste o sa reau consumul deoarece am colesterolul foarte mare .23 02 2012 .