Nu sunt deloc putine cazurile in care mecanismul complex al transpiratiei nu functioneaza normal, producandu-se fie sudoratia excesiva (hiperhidroza), fie scaderea sau disparitia sudoratiei (anhidroza). Totodata, unele persoane transpira mai mult decat altele, fara un motiv aparent, fenomen care poate deveni suparator si poate fi un semn reprezentativ pentru afectiuni mult mai grave. In mod normal, transpiratia excesiva la nivelul fetei, axilelor, palmelor si talpilor poate fi indusa de nervozitate, anxietate, stres sau alti factori care includ: * anumite alimente si bauturi (cafeina) * Analgezice si doze in exces de tiroxina * scaderea nivelului de glucoza in sange (hipoglicemie) * hipertiroidie * iminenta de infarct miocardic * unele boli infectioase (tuberculoza, bruceloza) si, in cazurile mai grave, anumite tipuri de cancer cum sunt leucemia si limfomul. Fara indoiala ca este momentul ca sotul dvs. sa se prezinte la un consult medical pluridisciplinar, avand in vedere ca transpiratiile excesive pe care le acuza se produc fara un motiv aparent (efort fizic, caldura etc.). Trebuie stiut ca manifestarea unei transpiratii excesive poate fi raspunsul organismului la o suferinta severa, mai ales daca apar si semne de confuzie sau dureri de stomac sau la nivel toracic. In plus, chiar si unele modificari ale mirosului corpului pot fi un indiciu pentru prezenta unor afectiuni medicale. Spre exemplu, un miros al transpiratiei asemanator fructelor poate fi un semn de diabet, la fel de bine cum un miros caracteristic de amoniac poate fi un indicator de boala hepatica.
Este posibila si existenta unei afectiuni mai rare, cunoscuta sub denumirea de trimetilaminurie, sau mai popular spus sindromul cu miros de peste, in care apare un miros asemanator pestelui stricat. Persoanele care dezvolta aceasta afectiune prezinta un defect genetic, care ii impiedica sa metabolizeze trimetilamina, un produs natural, in digestia alimentelor de genul pestelui sarat, oualor si ficatului.
In concluzie, pentru stabilirea unui tratament etiologic, este necesara aflarea cauzei care produce hipersudoratia, impunandu-se prezentarea sotului dvs. la medicul de familie (in primul rand), care va decide ce tipuri de investigatii medicale sunt necesare si va va indruma spre medicul sau mai degraba medicii specialisti (hematolog, endocrinolog, pneumolog etc.). Daca totusi sotul dvs. face parte din categoria persoanelor care transpira mai mult, dar investigatiile medicale nu scot in evidenta prezenta unor afectiuni subiacente, atunci urmatoarele remedii naturiste ii vor fi in mod sigur de un real folos, in contracararea acestui fenomen neplacut.
* Salvie - datorita compozitiei complexe a uleiului esential si a celorlalte substante active din frunze, extractele de frunze de salvie au proprietati antisudorifice, usor astringente si antibacteriene. Se administreaza sub forma de infuzie, preparata dintr-o lingurita de frunze la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
* Salvie, cretisoara, coada-calului, lavanda - in amestec. Peste o lingurita din acest amestec se toarna 250 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 3-5 minute. Se bea o cana de infuzie dimineata, inainte de micul dejun.
* Busuioc - Se obtine o infuzie din 10-15 frunze de busuioc la 200 ml apa clocotita. Se beau 1-2 doze de ceai pe zi, timp de o luna. Foarte indicate in combaterea hiperhidrozei sunt uleiurile esentiale de chiparos, pin si salvie, care se pot utiliza atat in forma externa (bai, inhalatii, aplicatii locale), cat si in forma interna - 3-5 picaturi ulei esential la o lingurita de miere sau ulei neutru (masline), de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
* Regim dietetic - trebuie evitate alimentele care contin proteine de origine animala, intrucat stimuleaza activitatea glandelor sudoripare, modificand structura transpiratiei si accentuand mirosul: micii, preparatele prea condimentate, alcoolul, cafeaua, mezelurile, carnea rosie si prajelile de orice fel. In schimb, consumati suc natural de mere si prune uscate, inmuiate in apa, pentru a curata intestinele de impuritati, legume crude si fructe, pentru favorizarea digestiei, cereale si paste integrale, patrunjel, broccoli si varza de Bruxelles, pentru aportul de clorofila, care amplifica functia de detoxifiere hepatica, beti suficienta apa pentru a stimula activitatea renala. Sa auzim numai de bine!
Dr. IVAN SECRIERU - Brasov, tel. 0268/41.21.84, 0723/19.51.11
"Cum sa ma ingrijesc avand hepatita si pancreatita cronica?"
(Raspuns pentru DIOGNET, F. AS nr. 901)
Sunt medic si practic medicina naturista in cadrul Clinicii "VITALMED" din Brasov. Astfel de afectiuni necesita un tratament complex, care poate fi aplicat in conditii de spital, dupa care se stabileste starea pacientului la acel moment, se prescrie regimul necesar si tratamentul. Nu cunosc nici un medic care fara sa consulte pacientul ar avea curajul sa prescrie tratamente la distanta. Daca va decideti, programati-va pentru o consultatie si tratament la tel. 0268/41.21.84.
"Imi pierd auzul, si in urechea dreapta aud un "barait""
(Raspuns pentru MIHAI LOMOTA, F. AS nr. 905)
Acufenele sau tinitus (vajaituri sau tiuituri) sunt senzatii sonore care nu-si gasesc originea intr-o sursa de sunet exterioara pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) si obiective (sesizate atat de pacient, cat si de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boala de sine statatoare, ci un simptom in cazul unor tulburari functionale de diferite tipuri si localizari, care in timp pot duce la pierderea calitatii vietii (insomnie, anxietate, depresie etc.). Acufenele de care suferiti dvs. au o etiologie neurosenzoriala, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vajait, tiuit, fosnet, suierat etc. Adesea, sunt insotite de hipoacuzie neurosenzoriala (slabirea auzului), vertij, tulburari de echilibru, greturi, varsaturi si transpiratii.