Stimata domnisoara, nelinistea sau anxietatea excesiva este asociata cu riscul crescut de-a face o depresie, o boala cardiaca si alte afectiuni. Va aflati intr-o criza emotionala, iar sprijinul unui preot, al familiei, v-ar putea ajuta. Daca ati impartasi unui preot, la biserica, temerile dvs. si ati face mai multe rugaciuni, sunt convinsa ca v-ar ajuta. De asemenea, trebuie sa tineti cont si de o dieta care sa includa vitamine, minerale, care favorizeaza un echilibru corect al substantelor chimice benefice creierului, alimente mai bogate in triptofan, un aminoacid care ajuta creierul la producerea serotoninei (hormonul fericirii). Dintre acestea, nu trebuie sa lipseasca legumele, verdeturile, fructele, cereale integrale, peste, galbenusul de ou, nuci, alune. Este necesar a se evita cofeina, alcoolul, care afecteaza neurotransmitatorii din creier si provoaca anxietate. Medicina cuantica va poate si ea ajuta, atat cu o diagnosticare corecta, cat si cu medicamente naturiste si tratament cu bioenergizare foarte eficient. Ca medicamente naturiste contra anxietatii, se recomanda Morinda Citrifolia, Rhodiola Rosea, Stress Management. Aceste medicamente sunt facute prin presare la rece in vid, fiind foarte eficiente. Va doresc ca bunul Dumnezeu sa va calauzeasca pasii pe drumul cel bun spre insanatosirea dvs.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Nu ma vindec de lichen plan"
(Raspuns pentru DANIELA, F. AS nr. 902)
Dintre dermatozele cu etiologie neprecizata (lichen striat, lichen sclero-atrofic, lichen nitidus), lichenul plan si psoriazisul sunt cel mai des intalnite in practica dermatologica. Caracterizat printr-o eruptie de elemente papuloase, mici, de cativa milimetri, si culoare roz-violacee, lichenul plan are preferinta pentru regiunea dorso-lombara, gambe, fetele anterioare ale incheieturii mainilor si antebratelor, unde se pot forma chiar placi si placarde scuamoase. Ipoteze inca insuficient argumentate indica drept cauze ale eruptiei si eventualelor recidive stresul emotional, unele antibiotice, diabetul, substantele chimice cu care persoana a venit in contact, mai ales la developarile color - aurul, arsenicul etc. O asociere intre un traumatism din copilarie, neglijat la vremea respectiva, cu hipertensiunea arteriala si diabetul, poate constitui o cauza eruptiva.
Toate celelalte forme clinice (lichenul inelar, verucos, obtuz, psoriaziform, bulos, atrofic pigmentogen) prezinta papule mai mari (3 mm - 6 cm), cu contur neregulat, usor pigmentate, localizate pe gambe, si caracterizate prin hiperkeratoza si hipergranuloza, infiltrand in profunzime epidermul si distrugand stratul bazal.
Tratamentul de baza este: Prednison (30-40 mg/zi), la indicatia medicului, pana la disparitia eruptiei, griseofulvina, lotiuni sau mixturi agitante cu hidrocortizon si anestezina, corticoizi sub forma de pomada. Uneori, radioterapia poate da rezultate bune. Medicina alternativa foloseste pentru tratament profilactic sucul proaspat de filimica, aplicat de 6 ori pe zi, bai locale cu infuzie de marul-lupului + coada-calului + musetel + frunze de nuc si coada-soricelului, aplicatii cu ulei de Emu si suc de aloe proaspat, spalaturi locale cu vin alb natural, in care s-a macerat tataneasa + tuya, bitter suedez. Produsele naturiste Thisilyn, Mineral Cleanse, Skin Blend, Para Protex, Spirulina tablete, crema cu Nanoclusteri, Blue Cap Crema si Blue Cap Spray constituie adjuvante cu efect uimitor in tratamentul multor dermatoze. Multa sanatate!
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Exista tratament pentru poliglobulie?"
(Raspuns pentru G. GOTZ - Germania, F. AS nr. 904)
Cu parere de rau, trebuie sa va informez ca nu exista un tratament naturist pentru poliglobulie (policitemie vera), cum de altfel nu exista nici unul alopat care sa aduca vindecarea totala. In schimb, poliglobulia beneficiaza, cu destul de mult succes, de tratamentul clasic, care vizeaza: diminuarea volumului sanguin (extragere de sange), eficient pentru scaderea vascozitatii sanguine si diminuarea riscului de accident vascular, citoreductia (injectii i.v. de 0,5-1 milicurie/ 10 kg corp cu Fosfor 32) cu eficacitate remarcabila si chimioterapia cu Hidroxicarbamida (Hidroxiuree), bine tolerata de pacienti. La acest tip de tratament se asociaza tratamentul simptomatic (hipouricemiant, antipruriginos, anticoagulant etc.), in functie de varsta, starea generala, evolutia bolii si toleranta la produsele farmaceutice. Evolutia poliglobuliei este favorabila sub tratament cu supraveghere regulata, insa poate fi confruntata cu recaderi si, mai ales, cu complicatii (tromboze arteriale sau venoase, hemoragii mucoase sau viscerale, colici nefritice, crize de guta etc.).
In privinta tratamentului simptomatic, exista si remedii naturiste care pot atenua semnele si manifestarile clinice (hipervascozitate, eritroza faciala, prurit, splenomegalie, simptome cardio-vasculare, digestive sau hemoragice) si biologice (trombocitemie, hiperleucocitoza, hiperuricemie), in masura in care acestea se regasesc la dvs. In concluzie, nu ma pot hazarda sa va prescriu un astfel de tratament, inainte de a cunoaste exact particularitatile clinice si biologice specifice cazului dvs., motiv pentru care va rog sa luati legatura cu mine (telefonic), cat mai curand.
(P.S. Multumesc pentru increderea acordata si aprecierile laudative cu privire la competenta mea profesionala, aparute la rubrica "Cititorii intreaba" din nr. 904, anul curent.)
"Mama lesina si are pierderi de urina si fecale"
(Raspuns pentru IOANA M. - Calarasi, F. AS nr. 904)
Chiar daca mama dvs. a fost diagnosticata cu cardiopatie ischemica, osteofitoza vertebrala (ciocuri) si insuficienta circulatorie cerebrala, aceste afectiuni nu pot produce manifestari atat de severe ca cele pe care le mentionati - pierderea constientei, vomismente, pierderi de urina si fecale, stare de rau persistenta. Este evident faptul ca nu s-au facut investigatii complete in cazul mamei dvs. si, ca atare, cauza reala care determina aceste manifestari nu a fost inca precizata exact. Din pacate, trebuie sa va informez ca semnele si simptomele mai sus amintite reprezinta manifestari caracteristice unor afectari de tip neurologic, care pot include atat creierul, cat si maduva spinala, pornind de la posibila existenta a unor formatiuni tumorale intracraniene, urmate de edem, abces epidural ori hidrocefalie, pana la afectiuni precum dementa vasculara consecutiva unor repetate accidente vasculare cerebrale de tip tranzitoriu, tumorile medulare care pot determina incontinenta urinara si pentru materiile fecale, sau chiar episoade de tip epileptiform, cu pierderi temporare de constienta.
In consecinta, trebuie luata in calcul efectuarea de teste imagistice competente (CT, RMN, PET), atat la nivel cerebral, cat si medular (maduva spinala), care sa puna in evidenta cu exactitate cauza (cauzele) ce pot sta la baza producerii acestor manifestari, urmate bineinteles de prescrierea tratamentului adecvat, care ulterior poate fi completat si cu un tratament de tip naturist. Sa auzim numai de bine!
Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
"Am sinuzita cronica cu doua interventii chirurgicale"
(Raspuns pentru AFRASINEI LUCRETIA - Suceava, F. AS nr. 904)
Cronicizarea unei sinuzite acute este determinata de modificari histologice importante ale cavitatilor sinusale, datorita unor pusee repetate de infectie dentara, rinosinusala cu blocaj - obstructie nazala (deviatie de sept, hipertrofie de cornet etc.) sau de o fragilitate constitutionala a mucoasei respiratorii (rinita alergica, tulburari de metabolism si imunitate). Simptomatologia sinuzitei maxilare cronice se manifesta prin: rinoree purulenta (scurgeri anterioare sau posterioare in faringe), nas infundat, sensibilitate suborbitara, cefalee matinala, tuse seaca, scaderea mirosului, miros urat, halena fetida, iritatie faringiana si raguseala la trezirea din somn. Strategia terapeutica a sinuzitei maxilare cronice se clasifica in tratament medical si tratament chirurgical. Tratamentul initial contine: decongestionante nazale topice, antibio-fungi-terapie de electie dupa antibio-fungi-grama, minimum 3-4 saptamani, antiinflamatoare, antialergice si imunomodulatoare. Tratamentul chirurgical se va lua in discutie cand tratamentul medical corect efectuat a esuat, dupa o perioada de 3 luni, si urmareste imbunatatirea ventilatiei si drenajului sinusal. Tratamentul complementar se schematizeaza astfel: 1. dimineata si seara, dupa mancare, se efectueaza spalarea foselor nazale cu o solutie de apa calda (o lingura de sare gema la un litru de apa), care se aspira pe nas si se elimina pe gura sau prin suflat. 2. dupa lavaj se instileaza in fosele nazale cate 2 picaturi, de trei ori pe zi, dintr-o solutie preparata (reteta proprie). 3. instilatiile nazale sunt urmate de 10 sedinte de aerosoli medicamentosi (dexametazona/ flixotide nebules) si naturali, cu uleiuri volatile aromatice. Aerosoloterapia medicamentoasa se poate face la domiciliu sau in policlinica cu aparate de aerosoli, iar aerosoloterapia naturista cu Ocnasept spray (inhalatii si pulverizatii, seara, inainte de culcare). Ocnasept este un spray salin cu extract din plante medicinale 100% natural, care poate fi comandat la fax: 0269/42.12.56, tel. 0269/21.78.61 sau e-mail: sanmed@online. asconet.ro