Ayurveda este cel mai vechi sistem medical. S-a nascut in India, in urma cu cateva mii de ani, si a strabatut, prin timpuri, pana in vremea noastra. De unde aceasta longevitate a unei stiinte aparent empirice? Probabil ca din cuprinderea ei holistica. Un sistem de vindecare a bolilor, aproape fara gres, intrepatruns de cunoasterea unor metode de prelungire a vietii, sub toate aspectele ei. Ayurveda priveste omul ca pe un intreg, o unitate intre corp, minte si suflet, integrat in contextul general. In invataturile Ayurvedei intra cunoasterea corpului fizic si a fiziologiei, explicarea bolilor si a cauzelor lor, tratamentele acestora, ca si descrierea obiceiurilor sanatoase, zilnice si sezoniere, descrierea procedurilor de intretinere, corelatiile cu psihologia, toate acestea, in conexiune cu mediul natural si cel social. Este un adevarat sistem complet, o stiinta prin care viata este inteleasa in totalitatea sa.
Medicina ayurvedica mentioneaza ca fiecare bolnav trebuie sa fie examinat de medic de o maniera complexa. Acesta trebuie sa analizeze toate aspectele legate de boala sa, de obiceiurile de viata, alimentatie, psihic, sa faca corelatiile cu contextul sau de viata, cu caracteristicile locului in care traieste si cu cele ale anotimpurilor. Apoi, in raport cu toate, stabileste modificarile sau adaptarile necesare pe aceste directii, dieta, remediile adecvate si modalitatea optima de administrare a lor.
In acest context, tuturor remediilor sau alimentelor le sunt descrise atat proprietatile curative, cat si rolul pe care il au in intretinerea sanatatii. La fel cum mai tarziu, Hipocrate, parintele medicinei conventionale, a spus: "Alimentele sa va fie medicamente, si medicamente sa va fie alimentele voastre".
Unul dintre remediile si alimentele foarte larg utilizate in Ayurveda este ghee. La noi, este cunoscut si sub denumirea de unt clarificat. In India, ghee se prepara in fiecare casa si se utilizeaza in viata de zi cu zi, atat pe cale interna, cat si externa. Este consumat fie ca atare, fie la pregatirea unor mancaruri sau a unor remedii casnice. Proprietatile sale il indica atat ca aliment, cat si ca tratament, singur ori in combinatie cu plante sau alte produse terapeutice.
In cabinetul medical, ghee intra in componenta unor preparate mai elaborate. Poate fi, de exemplu, parte integranta din unele creme cu aplicatie externa ori din remedii cu administrare orala. Uneori, fara sa faca parte din reteta finala, este folosit in procedurile de purificare a diverse materii, care vor intra, mai departe, in anumite retete terapeutice speciale.
Ghee nu necesita adaugarea de conservanti si nici nu trebuie sa fie tinut la frigider. Nu are nevoie de alte conditii deosebite de pastrare. In el nu se pot dezvolta nici un fel de germeni microbieni sau fungici, pentru ca apa este complet eliminata. Aceasta grasime speciala nu rancezeste. Daca este pastrat la temperatura ambianta, toate proprietatile sale initiale raman active. Mai mult, untul clarificat devine mai puternic, odata cu trecerea timpului. Termenul de valabilitate? In India, tara sa de bastina, 400 de ani...
Gustul este placut, dulceag, mirosul frumos. Daca se simte gust amarui sau miros de ars, inseamna ca prepararea a fost necorespunzatoare si el nu mai trebuie utilizat, caci poate fi daunator.
Instilatii nazale
Dupa cum am spus, cu cat este mai vechi, cu atat proprietatile untului clarificat sunt mai puternice. Preparatul devine mult mai eficient in afectiuni neurologice, dependenta de droguri, stari de lesin, coma, semiconstienta, in afectiuni ORL, ale ochilor si pielii. De exemplu, ghee de 10 ani se poate utiliza la pacientii cu epilepsie sau Alzheimer, in picaturi nazale si orale. Efectele sunt deosebite. Ghee trece rapid de mucoasa nazala, apoi prin osul perforat, strabatut de nervii olfactivi, ajunge direct la creier.
In textele sanscrite vechi, nasul este considerat poarta de intrare pentru cap. Nasya este numele procedurii terapeutice de administrare intranazala a medicatiei, care poate consta din uleiuri, ghee, lapte (toate acestea simple sau medicinale), pulberi, infuzii, decocturi, sucuri, fumigatii. Sunt mai multe variante de Nasya, in functie de doza administrata. Pratimarsa este cea mai usoara, cu doza cea mai mica, de doua picaturi. Este folosita pentru intretinere la oamenii sanatosi, la copii, batrani, dar si la cei raniti, emaciati. Pratimarsa se poate aplica celor sanatosi, de la nastere pana la moarte. Textele vechi spun ca fiecare om sanatos ar putea sa foloseasca zilnic cate doua picaturi de ghee, in fiecare nara, spre a-si pastra sanatatea si vigoarea, atat a mintii cat si a trupului. In functie de momentul administrarii, se obtin efecte variate. Daca cele doua picaturi se administreaza la sfarsitul noptii, al zilei sau al mesei, atunci se vor curata toate canalele corpului. Dupa mersul pe distante lungi si dupa actul sexual, ele redau puterea. Dupa spalatul pe dinti cu periuta, redau fermitatea dintilor.
In scopuri curative, pentru fiecare boala tratata, administrarea intranazala se face in variante mai puternice. Specialistul stabileste numarul de picaturi, care este mai mare, tinand cont de perioadele zilei, de activitatile desfasurate, de alimentatie, obiceiuri particulare, afectiuni asociate.
Tratamente cu ghee
* In boli neurologice (Alzheimer, epilepsie) ghee este util atat in instilatii nazale, cat si in administrare interna (o lingurita la fiecare masa).
* Pentru imbunatatirea vederii sau tratarea unor boli oculare se pot face bai de ochi cu ghee simplu sau medicinal. Cum baile de ochi sunt mai complicate, acasa, fiecare dintre noi poate, pur si simplu, picura ghee, cate o picatura in fiecare ochi. Imediat dupa instilatie se formeaza pe conjunctiva globului ocular o pelicula grasoasa, care tulbura usor si temporar vederea, pana cand ghee se resoarbe. Spre a evita aceasta neplacere in perioada activa a zilei, metoda se poate aplica seara, inainte de culcare. Picurarea de ghee se realizeaza foarte usor, desi in mod obisnuit, la temperatura camerei, el se prezinta ca semisolid sau chiar solid, atunci cand mediul ambiant este mai rece. Se pastreaza o cantitate de ghee intr-un flacon cu picurator. Inainte de administrare, se cufunda intreg flaconul (cu capacul inchis) intr-un vas cu apa calda, unde continutul se va lichefia foarte repede. Se picura in nas sau ochi dupa caz, apoi flaconul se lasa in camera pana la urmatoarea utilizare, cand se repeta procedura.
* Tratament vaginal. O aplicatie externa de mare utilitate este cea intravaginala. Efectele sunt de lubrifiere, refacere a mucoasei, hranire si tonifiere a organelor genitale interne, crestere a imunitatii locale.
* Utilizat pe piele, ghee ii reda acesteia supletea si prospetimea. Curata ranile si grabeste vindecarea. Se foloseste ghee simplu sau ghee medicinal, cu extracte din diferite plante ori produse apicole. Se prepara felurite creme pe baza de ghee. La indemana oricui, iarna, cand pielea poate deveni uscata si crapata, aplicarea de ghee, de mai multe ori pe zi, cu masarea pana la patrunderea lui, va readuce pielea la aspectul normal.
* Psoriazis. Uscaciunea pielii este prezenta si in psoriazis.
* Anti-colesterol. Revenind la utilizarea orala a untului clarificat, sa ne reamintim ca el este atat aliment cat si medicament. Este mai bun decat untul, fiindu-i superior acestuia in toate privintele. Este important de stiut ca el contine vitaminele A si D. Ghee se digera usor, imbunatateste digestia si are efecte benefice asupra metabolismului. Grasimea din ghee atinge procentul cel mai ridicat de digerare si absorbtie dintre toate grasimile: 95%! Gratie acestor proprietati, desi ghee se obtine din grasime animala, el nu produce colesterol. Poate fi consumat si de persoanele cu afectiuni cardio-vasculare. In India, pacientii cardiaci pot sa primeasca cate doua lingurite de ghee la fiecare masa. Este bun pentru persoanele cu afectiuni pulmonare, in convalescenta dupa interventii chirurgicale, in dependenta de droguri, in afectiuni neurodegenerative.
* Gastritele si ulcerele gastro-duodenale beneficiaza din plin de binefacerile untului clarificat. Se indica consumul de ghee inainte de fiecare masa. Ca dieta speciala terapeutica, mesele pot fi compuse din lapte cu orez, la care se adauga ghee. Un ghee procesat cu radacina de lemn-dulce sau cu radacina de asparagus este cel mai util. Un astfel de regim poate duce la vindecare in cateva saptamani, dupa care se recomanda administrarea in continuare de ghee, dimineata, pentru inca circa 4 luni, timp in care se revine treptat la alimentatia normala.
* Oamenii sanatosi pot folosi ghee in alimentatia curenta. El face parte din categoria Rasayana, care hraneste si revigoreaza toate tesuturile si organele. Este antioxidant si detoxifiant. Imbunatateste digestia. Se poate adauga in diverse mancaruri sau folosi in locul altor grasimi la gatit. Aduce prospetime, tinerete, se spune ca opreste imbatranirea. Face pielea frumoasa, moale, supla. Clarifica vocea. Imbunatateste memoria, intelegerea, inteligenta. Hraneste tesuturile implicate in reproducere. Este foarte util copiilor si batranilor.
Melidava, com. Varlezi, jud. Galati