In primul rand, trebuie sa stiti ca neoplasmul ovarian reprezinta aproape 20% din cancerele ginecologice si este o afectiune grava, deoarece diagnosticul se pune in peste 70% din cazuri intr-un stadiu tardiv, cand extinderea in organele vecine sau la distanta s-a produs deja. Spre norocul dvs., diagnosticarea s-a facut in stadiul evolutiv II si a fost urmata de tratamentul clasic, care consta din asocierea interventiei chirurgicale (histerectomie) cu chimioterapia.
Cu toate acestea, pe mai departe este necesara o supraveghere riguroasa, atat din punct de vedere clinic (descoperirea unei eventuale recidive), biologic (prin dozarea markerilor tumorali ACE si CA-125), cat si imagistic (radiografie, ecografie) la nivel hepatic si pulmonar in scopul determinarii unor eventuale metastaze.
In concluzie, evolutia si prognosticul bolii depind de precocitatea descoperirii, de corectitudinea tratamentului si, mai ales, de raspunsul imunologic al bolnavei. Medicatia imunostimulanta naturista, reprezentata de o gama larga de produse, isi gaseste utilitatea in asociere cu tratamentul alopat de specialitate si contribuie major, atat curativ, cat si profilactic, la combaterea patologiilor neoplazice genitale si a caracterului lor recurent (recidivant). Dintre produsele imunostimulante ce se gasesc pe piata, recomand in acest caz Septilin, Echinacea, Cartilajul de rechin, Ganoderma si alte ciuperci antitumorale si imunostimulante (Maitake, Shitake etc.), precum si Cantastin - produs microbian cu efecte imunomodulatoare si stimulante asupra sistemului imunitar, care, desi nu vindeca boala canceroasa, ajuta la consolidarea rezultatelor obtinute prin alte terapii.
Cele mai utile remedii fitoterapeutice utilizate in tratamentul afectiunilor tumorale genitale (inclusiv cancerul ovarian) sunt:
* Cimisirul, Mesteacanul (seva sau decoct de scoarta, limba-boului), Norocelul, Sofranul, Tisa, Tuia, Galbenelele si Curcuma (Curry), administrate sub diverse forme terapeutice (tincturi, gemoderivate, pulberi, tablete etc.). La acestea se pot adauga Propolisul si Drojdia de bere (Drojin), remedii recunoscute pentru efectele lor antitumorale si antiproliferative, capabile sa determine remisia tumorala completa si sa impiedice multiplicarea celulelor cancerigene.
Alimentatia trebuie ajustata si directionata spre consumul de produse bogate in antioxidanti, vitamine (A, C, E) si oligoelemente (in special Seleniu). Alimentele care trebuie privilegiate sunt cele de tip mediteranean: legume, fructe, peste proaspat, ulei de masline, branza de capra, tofu, paine si cereale integrale. In masura posibilitatilor, includeti in meniu ciupercile, usturoiul, ceapa, rosiile, citricele, fructele de padure, cruciferele (varza, conopida, broccoli), condimentele (cimbru, busuioc, rozmarin, menta, tarhon), bogate in uleiuri esentiale din familia terpenelor, care induc apoptoza (moartea programata a) celulelor tumorale si le reduc inmultirea, si probioticele (iaurt, kefir).
La polul opus, trebuie restrictionate sau eliminate alimentele de tip dezechilibrant, prea bogate in carne, grasimi naturale: mezelurile, lactatele, zaharurile si alcoolul. Evitati prajelile si gratarele pe foc de carbuni, generatoare de hidrocarburi, dintre care, unele, pe termen lung, favorizeaza aparitia celulelor carcinogene. Alimentatia corecta trebuie sustinuta de o activitate fizica regulata, in scopul combaterii supraponderabilitatii ca factor de risc major in dezvoltarea si proliferarea afectiunilor tumorale. Sa auzim numai de bine!
Dr. PETRU BILEA - practicant acupunctura si Ayurveda, Timisoara, tel. 0770/71.69.63, e-mail: bileapetre@yahoo.com
"As dori sa vorbesc cu alti bolnavi de aspergiloza"
(Raspuns pentru NICOLETA, F. AS nr. 904)
Aspergilus este o ciuperca microscopica. Asemenea varietate s-a gasit si in marile piramide si se presupune a fi fost cauza imbolnavirii exploratorilor piramidelor in trecut. In mod normal, nu este agresiva, dar daca starea organismului permite gazduirea acesteia, prin scaderea imunitatii si existenta unei aciditati crescute, la care se pot adauga si alti factori, mai mult sau mai putin cunoscuti, aceasta infectie poate crea dificultati in vindecare. Puteti sa continuati tratamentul cu antimicoticele pe care l-ati primit. In plus, puteti recurge la:
* Tratament de alcalinizare a organismului (se renunta la carne, se reduce considerabil consumul de branzeturi, se consuma legume, fructe crude - mai ales citrice, legume gatite, se consuma apa alcalina, produsa de filtre de apa specializate sau alcalinizata cu pliculete Alkamine).
* Tratament de tip oxiterapie (tratament oral cu apa oxigenata, corect dozata) sau ozonoterapie (perfuzii intravenoase cu ser fiziologic ozonat) - aceste tratamente au efect dezintoxicant si antiinfectios.
* Tratamente pentru imbunatatirea starii de sanatate a plamanilor - ceai de planta intreaga de floarea-soarelui, patlagina, nalba, podbal, cimbrisor, ceai Avalambaka, inhalatii dupa retete Ayurveda (tip Dhumapana), care se pot stabili in functie de diagnosticul dvs., din punct de vedere al medicinei orientale.
"Exista tratament naturist pentru poliglobulie?"
(Raspuns pentru GOTZ - Germania, F. AS nr. 904)
Va recomand sa incercati tratamente cu:
* Sofran (este vorba de sofranul european, adica de staminele de brandusa portocalie), timp de 20 zile. Se iau o data pe zi, cam 3-4 stamine, dimineata, pe nemancate, cu jumatate de pahar de apa calduta.
* Manjista (Rubia Cordifolia) sau varianta europeana - Roiba (Rubia tinctorium), jumatate de lingurita de pulbere de planta, de doua ori pe zi, timp de trei saptamani.
* Cate o lingurita pe zi, de susan prajit, cu putina sare.
Aceste plante sunt recomandate dupa principii de medicina orientala, pentru purificarea si reglarea functiei sangelui. Puteti bea si ceai de captalan, frunze de nalba, menta, pentru a mai reduce senzatia de caldura. Recapituland: ajustati dieta alimentara; renuntati o perioada la carne; reduceti branzeturile; evitati piperul, ardeiul iute; folositi drept condimente: coriandru, chimen, chimen, marar, finic, iar ca grasime potrivita pentru dvs. consumati ghee (descris in "Formula AS").
"Mama sufera de sindromul ochilor uscati"
(Raspuns pentru DESPINA VASILCU, F. AS nr. 904)
Aplicati pe ochi comprese cu ceai mai concentrat de patlagina si musetel. Se pot unge ochii cu ghee, se poate bea ceai de patlagina, rachitan, cimbrisor. Se pot face si cure de purificare/dezintoxicare. Se pot administra pe nas picaturi din acelasi ceai ca pentru ochi.