Alin isi aseaza casca pe cap, arunca o privire in josul rampei si isi face vant pe bicicleta sa minuscula. Prinde tot mai multa viteza, se intoarce in aer cu capul in jos si... cade cu zgomot pe podea, intr-o aterizare nereusita. Se ridica imediat si face semn juriului ca mai vrea sa incerce o data. Un murmur incepe sa se auda din publicul strans la cea de-a cincea editie a "Urban Fest" din Parcul Herastrau, caci spectatorii initiati in tainele sporturilor extreme au inteles ce incearca Alin. Al doilea zbor se sfarseste la fel. Alin se ridica si face un nou semn juriului. Pe fata nu i se citeste nici o emotie, insa ochii ii tradeaza indarjirea. A venit special pentru concurs de la Baia Mare si nu vrea sa fi batut drumul degeaba. A treia oara exercitiul ii reuseste. Se roteste periculos in aer si aterizeaza perfect pe rotile bicicletei, dupa care isi arunca casca in sus si ramane fericit cu bratele ridicate, in timp ce este inconjurat si luat pe sus de prieteni, de concurenti, de spectatorii ce au impanzit rampa.
O mare gasca
Sporturile extreme atrag in Romania tot mai multi copii, adolescenti si tineri, care invata sa-si mentina echilibrul, apoi sa sara pe rampe, cad, se julesc, se ridica, reusesc figuri din ce in ce mai complicate... Se incurajeaza, se bucura sincer de reusita celorlalti, au salutul lor, stilul vestimentar, par a forma o mare gasca.
- In Occident, sporturile extreme au de partea lor traditia si popularitatea. Care este situatia in Romania?
- Primele miscari in rolling au aparut pe la mijlocul anilor '90. In '98 s-a deschis primul parc specializat, la Brasov, iar un an mai tarziu, a aparut Skate Park Herastrau. A fost o evolutie mai greoaie, insa de prin 2002-2003, nivelul a crescut puternic, iar ultimii ani au fost extraordinari. Avem printre cei mai tari rolleri din Europa si chiar din lume, baieti pe care-i stiu de cand aveau 14 ani si care acum reprezinta rolling-ul romanesc la cele mai tari competitii, si nu oricum, ci castigandu-le. Baieti care sunt sponsorizati de firme din afara si ajung sa traiasca din asta si pentru asta.
- Sa facem o paralela intre evolutia acestei miscari in Romania si traiectoria Urban Fest-ului, ajuns la cea de-a cincea editie.
- Acesta a pornit de la ideea de a face un lucru nou, dar in primul rand calitativ, pentru sporturile extreme din Romania: in loc de un concurs de o zi, un festival in mai multe etape, care sa includa pana la 5-6 sporturi. Evolutia se observa de la an la an. Participantii se dau mult mai tare, sunt mai motivati, vor sa arate ce au invatat si sa fie mult mai buni, nu fata de ceilalti concurenti, ci mai buni decat au fost cu o zi inainte sau la precedentul concurs. Se redescopera si se depasesc de fiecare data. Publicul a inceput si el sa se obisnuiasca cu astfel de evenimente. Pana acum, cei ce veneau se uitau, dar nu reactionau, decat daca vedeau un concurent cu capul in jos, sau in vreo pozitie ciudata. Ei bine, anul acesta am vazut ca publicul este alaturi de rolleri, de bikeri, de skateri, iar asta le ridica acestora adrenalina si energia. Se creeaza o comunicare, publicul reactioneaza la reusitele si incercarile concurentilor, iar acestia se dezlantuie cand simt acest sprijin. O alta evolutie pe care vreau sa o mentionez se poate vedea la cei mici, care acum incep. I-au vazut pe cei titrati, care s-au ridicat mult in ultimii ani, si s-au simtit inspirati si provocati, vor sa ajunga si ei la acelasi nivel. Numai anul acesta s-au descoperit talente mari, copii care in 6-7 luni au ars etapele, au ajuns sa se dea mai bine ca altii in 3-4 ani. E pustiu' asta, de 10 ani, Teo Melinte, pe care eu l-am poreclit Teo Dinamita, si care m-a lasat cu gura cascata, inca de la prima etapa a Urban Fest-ului de anul acesta.
Invingatorii
Ultima etapa bucuresteana a Urban Fest-ului se desfasoara pe 25 iulie, tot la Skate Park Herastrau, pe o canicula teribila. Teo Melinte se aseaza un pic sa-si traga sufletul. Broboane mari de sudoare i se scurg pe fata inocenta, iar in genunchi si in coate poarta urmele contactelor cu solul. "Aoleo", zice Teo "Dinamita", "asta nu-i nimic, sa le fi vazut pe alea urate, aveam niste coji uite atata".
Castigatorii sunt anuntati cand deja se lasa intunericul, dupa un concurs istovitor. Teo primeste un premiu, iar marele invingator este Mihai Militaru din Pitesti, care nu s-a mai antrenat de o saptamana, asa ca odata incheiat concursul, resimte din plin oboseala. "Pasiunea este inca acolo, insa nu-mi mai petrec atata timp pe role ca la inceput. Lumea crede ca totul tine de practica, de, hai sa-i zicem antrenament, dar nu e chiar asa, ne bazam si pe sclipirea de moment. Daca ai incredere in tine si prinzi o zi buna, poti incerca, pe langa figurile repetate de sute de ori, una noua, pentru prima data, chiar atunci, in concurs." Mihai are 22 de ani si a prins "microbul" rolling-ului la 14, de atunci devenind unul dintre cei mai buni din tara. "La inceput, aveam niste role de astea obisnuite, pentru plimbare, dar ii urmaream de la distanta pe cei ce se dadeau pe niste rampe amplasate in centrul Pitestiului.
Urmatoarele actiuni din sfera sporturilor extreme se vor desfasura pe malul marii. Pe 8 august, pe plaja H2O din Mamaia are loc un concurs pentru BMX, cu o rampa mare pentru sarituri si o perna pe masura pentru aterizarea concurentilor, iar intre 4 si 6 septembrie, la Gravity Park, in Constanta, se va tine cea de-a doua editie a unui mare concurs cu puternica participare internationala, pentru 5-6 categorii de astfel de sporturi urbane.
Fotografiile autorului - 5