Ingrediente (pentru 16 felii): Pentru aluat - 100 g faina, 75 g unt rece, 50 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 galbenus, 1 priza sare, faina pentru intins. Pentru blat: 4 oua, 1 priza sare, 40 g zahar, 4 galbenusuri, 1 plic zahar vanilat, 80 g faina, 20 g amidon, 1/2 lingurita praf de copt, zahar pentru rasturnat. Pentru umplutura: 1 kg branza (slaba) de vaci, 600 g mure, 4 foi gelatina alba, 3 linguri rom (sau suc de mere), 120 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 2 linguri zeama de lamaie, 400 g frisca, 1 lingura gem de mure.
Mod de preparare: * Pentru aluatul fraged: Se framanta toate ingredientele, mai intai cu mixerul si pe urma cu mana, pana ce se obtine un aluat neted. Se tine 30 de minute la rece, se intinde in forma de cerc, pe planseta infainata usor, se pune peste el o forma rotunda (cu pereti detasabili) cu diametrul de 26 cm si se taie de jur imprejur marginile care depasesc forma. * Se pune aluatul intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt, se coace circa 8 minute in cuptorul incins in prealabil la 200 si se lasa sa se raceasca. * Pentru blat: Se separa albusurile de galbenusuri si se bat albusurile spuma, cu putina sare. Se incorporeaza - in ploaie - jumatate din zahar si se bat in continuare, pana ce se topeste zaharul. Separat, se freaca toate galbenusurile cu restul de zahar si cu zaharul vanilat, aproximativ 5 minute, pana ce devin cremoase si se deschid la culoare. Se incorporeaza crema de galbenusuri in spuma de albusuri, ridicand-o usor, cu telul, dupa care se incorporeaza faina, praful de copt si amidonul. * Se intinde compozitia pe o tava tapetata cu hartie pentru copt, se da la cuptor si se coace 10 minute la aceeasi temperatura si se rastoarna apoi pe un servet presarat cu zahar. Se dezlipeste imediat hartia de pe blat, dar se lasa acolo, pana ce s-a racit. Se taie blatul, pe lung, in fasii late de 4 cm. Pentru umplutura: Se lasa branza sa se scurga bine (eventual peste noapte), se spala si se zvanta murele si se mixeaza 350 g, care se trec, apoi, printr-o sita. Se inmoaie gelatina in apa rece, se stoarce, se pune in romul incins ca sa se topeasca si se amesteca cu fructele pasate. Separat, se freaca bine branza de vaci cu zaharul, zaharul vanilat si zeama de lamaie, se amesteca cu piureul de mure si pe urma se incorporeaza 200 g de frisca batuta. * Se aseaza aluatul neted pe un platou de tort, se pune in jur o margine croita din carton sau o margine de forma de tort (diametrul 26 cm) si se unge aluatul cu gem de mure. Deasupra se pun fasiile de blat in mai multe straturi, lasand intre ele o distanta de 2 cm, se umplu spatiile libere lasate cu compozitia de branza si se lasa tortul sa stea la rece (la frigider) peste noapte. * Se indeparteaza marginea (inelul) din jurul tortului, se intinde deasupra frisca batuta (ramasa) si se orneaza cu restul de mure.
Tort divin cu zmeura
Mod de preparare: * Aluatul fraged - Se framanta aluatul din faina, zahar, batonul de vanilie razuit, sare, galbenusuri si untul rupt bucatele, mai intai cu mixerul si pe urma cu mana. Se imparte in trei, se acopera si se tine la frigider cel putin 30 de minute. * Se intinde o portie de aluat in forma de cerc pe planseta usor infainata, se aseaza deasupra - ca sablon, o forma rotunda (diametrul 26 cm) si se taie de jur imprejur aluatul care depaseste forma. Se pune aluatul intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt si se inteapa din loc in loc cu furculita. * Bezeaua: Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul in ploaie si se bat in continuare pana ce s-a topit. * Se intinde 1/3 din bezea peste aluatul din tava, se presara peste ea 1/3 din migdalele feliate, se da blatul la cuptorul incins la 200 si se coace 10 minute. Se procedeaza la fel cu celelalte doua portii de aluat, bezea si migdale si se lasa sa se raceasca. * Umplutura: Se intinde 1/3 din frisca batuta peste primul blat, se presara deasupra 1/3 din fructe, se acopera cu blatul al doilea si se cladeste asa in continuare pana ce se termina blaturile, frisca si zmeura. Se serveste tortul imediat, ca sa nu se inmoaie prea tare blaturile.
Prajitura cu visine si lamaie
Mod de preparare: * Se cerne faina intr-un castron, se face la mijloc o gropita si se pun in ea drojdia faramitata si o lingurita de zahar. Se toarna laptele, se ia faina de pe margini, se amesteca si se lasa sa creasca aluatul, acoperit cu un stergar, circa 15 minute intr-un loc cald. Se adauga 45 g zahar, 1 ou, sare, coaja de lamaie si untul topit si se framanta. Se lasa, din nou, aluatul la cald, acoperit pana ce-si dubleaza volumul, dupa care se-ntinde intr-o tava (30x30 cm) ridicandu-i marginile. * Se amesteca iaurtul, zeama de lamaie, 150 g zahar, 2 oua si amidonul, se incorporeaza visinele si se intinde umplutura peste aluatul din tava. Se da prajitura la cuptorul incins la 180 si se coace circa 45 de minute. Se unge apoi cu gemul de caise incalzit cu o lingura de apa si se orneaza eventual cu visine, zahar pudra, levantica etc.