Programul guvernamental "Prima casa" pentru constructia si achizitionarea locuintelor nu mai stimuleaza imaginatia romanilor cum o facea altadata programul Agentiei Nationale pentru Locuinte, cand pe baza naivitatii celor multi, cei putini si-au cladit case de lux cu banii pentru o garsoniera.
Programul ANL a fost lansat in 2000 pentru a veni in ajutorul tinerilor fara culoare politica. Asa ar fi trebuit sa fie. Dar, ca multe alte initiative, promisiunile s-au dovedit pura demagogie. S-au ridicat doua tipuri de locuinte. Mai intai, blocuri, multe nefinisate, cu probleme de racordare la gaze si apa, fara strazi si spatii verzi, proiectate de marile tunuri imobiliare in mijlocul campului, departe de statiile de transport, magazinele si spitalele din zona. Uneori blocurile ANL erau doar blocuri abandonate de pe vremea comunismului. Tranzitia n-a facut decat sa spoiasca fatadele cu vopsea rosie, crem sau portocalie, depinde de culoarea guvernului care finanta lucrarile. Cumparatorii erau cainati pentru naivitatea de a fi picat in capcana statului care, odata ce i-a prins, a inceput sa mareasca pretul apartamentelor si sa scada calitatea lor.
Al doilea tip de constructii ANL a fost rezervat persoanelor de mana a doua sau a treia, cea cu care fura, din partide, care nu au avut acces direct la buget si la finantarile europene si au fost nevoite sa-si faca mana deturnand fonduri municipale sau judetene. Multe foste maidane urbane au devenit cvartale de locuinte pentru stelele pitice ale politicii romanesti. Sunt vile cu etaj si curte in care tinerele si maturele sperante politice isi pot asambla piscina, cu garaj subteran si spatiu suficient sa adaposteasca parcul auto din dotare. Uneori stradutele dintre case sunt supravegheate cu camere video si de cate un bodyguard incruntat. Cartierele ANL au devenit astfel cartiere rezidentiale, noile bulevarde ale Primaverii capitaliste, construite pe bani publici de o mana de ctitori privilegiati de toate regimurile politice, ca doar din fondurile lor s-a ridicat societatea capitalista multilateral dezvoltata. Nu e de mirare ca ANL a fost considerata, deopotriva, esecul unei idei generoase si triumful demagogiei de stat.
Programul "Prima casa" ameninta sa devina un foc de artificii financiare chiar mai spectaculos decat locuintele ANL. In primul rand pentru ca in spatele acestor prime case sunt tot atatea interese. Constructia multor blocuri din capitala a fost finantata din credite bancare si multi dintre proprietarii acestor zgarie-nori ar fi trebuit declarati pana acum in incapacitate de plata si executati de banci. De ar fi fost asa, cine ar mai plati cotizatia la partid? O mare parte din economia partidelor e subterana, ingropata la temelia maretelor ctitorii fara cumparatori. A-i arunca in faliment, asta ar insemna falimentul partidului care si-a supt energia din cofrajele marilor constructii. Bancile, stimulate de bicele Bancii Nationale si de perspectiva de a castiga, in cele din urma, o paine mai alba pe masa directorilor, au dat buluc sa se inscrie la programul de finantare. Este o situatie in care toata lumea care conteaza va fi multumita. Constructorii isi vor recupera banii, iar partidele - resursele. Bancile nu se vor mai pune de-a curmezisul dezvoltarii pe verticala a economiei subterane, multumite ca-si recupereaza banii de la debitorii insolvabili. Vor fi si nemultumiti. De pilda, cumparatorii apartamentelor, pentru ca in pozele caselor nu scria nimic despre gramezile de moloz din sufragerie, despre zidul stramb din exterior si nici despre muntii de gunoi din jurul blocului, chiar daca acestea intra, cu toatele, in pretul piparat pe care trebuie sa-l plateasca. Si, alaturi de ei, si contribuabilii care vor acoperi cu taxe si impozite suma garantata de stat.