Ingredinte (pentru 4 portii): 1 kg cartofi nesfaramiciosi, 150 g leurda, 130 g cascaval ras, 1/2 l lapte, 3 oua, 50 g unt, sare, piper, nucsoara rasa.
Mod de preparare: * Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Frunzele de leurda spalate si scurse - cu exceptia catorva, care se pun deoparte, intregi - se taie fasii inguste. Cu cele intregi se freaca o forma nu prea adanca de budinca, dupa care se unge forma cu unt. * Se aseaza cartofii in forma (ca tiglele), se sareaza si se pipereaza. * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se amesteca 80 g de cascaval ras cu fasiile de leurda si se presara peste cartofi. Se da laptele intr-un clocot si, dupa ce s-a racit, se amesteca cu ouale, se incorporeaza sare, piper si nucsoara si se toarna peste cartofi. Se presara peste cartofi si cascavalul ramas si bucatele de unt, se dau la cuptor si se gratineaza circa 30-35 de minute.
Strudel cu ficatei de pui
Ingrediente (pentru 6 portii): 100 g foi pentru strudel, 250 g ficatei de pui, 1 morcov, 1 ceapa verde, 1 dovlecel mic, 4 fire de rozmarin, 1/2 legatura cimbru, 1 varf de cutit sare. Sosul: 1/8 l smantana, 1/16 l vin dulce, sare, piper, 50 g unt + unt pentru uns tava, 1 ou pentru uns strudelul, verdeata pentru garnisit.
Mod de preparare: * Se curata legumele (inclusiv de coaja, daca este cazul) si se taie fasii subtiri. Cele tari se oparesc putin in apa clocotita (dar sa ramana crocante), se tin apoi sub jetul de apa rece si se lasa sa se scurga. * Se aleg frunzulitele de cimbru si acele de rozmarin. Se curata ficateii de pielite si se sareaza usor. * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. * Se umezeste putin un prosop de bucatarie, se-ntinde blatul de strudel, iar peste blat - de-a lungul - legumele pe sortimente (unele langa altele). Se presara ficateii peste legume si peste ficatei rozmarinul si cimbrul, se indoaie marginile din dreapta si stanga peste umplutura si se ruleaza aluatul - cu ajutorul prosopului - in forma de strudel. Se aseaza - cu lipitura in jos - pe o tava unsa si se coace circa 15-20 de minute. Cu 5 minute inainte de a scoate strudelul din cuptor, se unge cu oul batut. Pentru sos, se pune smantana pe foc si cand a scazut la jumatate se adauga vinul, condimentele si la sfarsit untul rece. Strudelul se serveste cald (pe farfurii incinse) cu sosul alaturi (turnat eventual de jur imprejur) si garnisit cu verdeturi.
Galuste de spanac cu branza si sunca
Mod de preparare: * Se lasa spanacul (decongelat) sa se scurga bine, se pune intr-un castron impreuna cu faina, ouale, jumatate din cantitatea de lapte si condimentele, se amesteca, repede, cu mixerul, pana ce se obtine un aluat neted, dupa care se adauga si restul de lapte (dar aluatul sa nu fie prea subtire). * Se pun la fiert 2 l de apa cu sare si, cand clocoteste apa, se introduc bucati de aluat - rupte cu o paleta de pe planseta - si dupa ce a dat apa din nou in clocot, se scot galustele cu lingura de spuma si se tin putin sub jetul de apa rece. * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. * Se pune untul pe foc (intr-o tigaie) si, cand face spuma, se adauga galustele, se intorc pe toate partile si se sareaza. Se incorporeaza frisca nebatuta, apoi fasiile de sunca si la urma branza rasa. * Se rastoarna galustele pe un platou termorezistent, se pun deasupra bucatelele de branza topita, se dau la cuptor si se lasa sa se rumeneasca usor.
DULCIURI
Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 oua, 200 g zahar, 200 g unt + 20 g pentru forma, 200 g faina, 1/2 plic praf de copt, 250 g visine decongelate (sau din compot, bine scurse), 1 lingura zahar glasat (tos, mai mare).
Mod de preparare: * Incingeti cuptorul la 180gr., ungeti cu unt o forma de chec si tapetati-o cu hartie de calc. Puneti untul sa se topeasca. * Separati albusurile de galbenusuri. Frecati bine galbenusurile cu zaharul, pana ce incep sa se albeasca, si adaugati faina, praful de copt, untul topit si visinele scurse bine si amestecati. Incorporati usor albusurile batute spuma, varsati aluatul in forma si coaceti checul 50 de minute in cuptorul incins. Rasturnati-l si serviti-l cald sau caldut, decorat cu zaharul glasat. Un sfat util: visinele pot fi inlocuite cu prune si smochine uscate, caise semi-uscate (mai moi) - toate taiate lamele.