- Pentru o evaluare corecta a situatiei si a consecintelor sale, sa vedem pe cine afecteaza de fapt scandalul Popoviciu-DGIPI. Evident, este vorba de PSD, partid al carui ministru - Dan Nica - l-a numit sef la "Doi si un sfert" pe Cornel Serban, ofiterul acuzat de trafic de influenta. Din nou PSD se vede implicat intr-un scandal legat de MAI - dupa demisiile ridicole ale fostilor ministri Gabriel Oprea si Liviu Dragnea. Pe de alta parte, ministrul la care duc firele afacerii murdare cu listele de telefoane este alt PSD-ist - Ion Bazac. Sa nu uitam apoi ca PSD este un partid profund divizat, in care mai multe tabere isi disputa suprematia, iar Mircea Geoana devine tot mai defensiv si mai dur la adresa adversarilor sai, sperand sa fie ales presedinte al Romaniei, daca-si vinde sufletul lui SOV. Exista chiar suspiciunea ca informatiile care au dus la arestarea ofiterilor de la DGIPI vin chiar din interiorul PSD, adica din partea proscrisului Miron Mitrea - care s-a jurat, nu demult, ca-si va "infige coltii in beregata lui Geoana". Domnul Mitrea, care se plange ca urmeaza a fi exclus din partid, speculeaza abil nemultumirile "baronilor" care au venit la guvernare pentru bani si se trezesc cu un buget de austeritate dictat de criza. In plus, sunt constransi sa accepte ca nu pot dicta PD-L, premierului si presedintelui, asa cum ii dictau lui Calin Popescu Tariceanu. Pus la zid de oamenii sai din teritoriu, Mircea Geoana a considerat ca trebuie sa demonstreze ceva opozitie fata de PD-L si a facut un scandal penibil, pe tema acordului cu FMI, stiind de la inceput ca va trebui sa-l accepte in final. Tot el si apropiatii sai au impus leitmotivul incorectitudinii PD-L fata de partenerii de guvernare, care le foloseste drept scuza si perdea de fum. Macar sa fie in ofensiva mediatica daca nu pot avea toata puterea.
Este limpede asadar ca toate tensiunile din ultimele saptamani sunt datorate in primul rand extraordinarei lupte pentru putere din interiorul PSD. PD-L nu vorbeste de destramarea coalitiei, doar PSD-istii ameninta cu iesirea de la guvernare. Este aceasta amenintare credibila? Ce castig ar aduce ea pentru PSD? Doar imaginea unui partid care a fost invins de PD-L si de Traian Basescu, care da bir cu fugitii cand tara este in criza. In plus, ar mai ramane si cu buzunarele goale, adica fara fonduri de la buget. Este de asteptat, asadar, ca PSD sa foloseasca in continuare amenintarile si declaratiile ostile, ca sa exercite presiuni asupra PD-L; dar de iesit din coalitie, probabil ca nu va iesi in viitorul apropiat.
2. In pragul alegerilor, comunistii din Basarabia au inchis granitele pentru romani. Ce semnificatie are acest gest brutal si penibil? Va ramane fara urmari?
- Tocmai pentru ca este brutal si penibil, gestul autoritatilor de la Chisinau ilustreaza perfect imaginea comunismului de tip sovietic in secolul XXI. Terorizat de prezenta unei Europe libere si prospere care i-a ajuns la granita dupa aderarea Romaniei si spre care fug tot mai multi cetateni al Republicii Moldova, Vladimir Voronin nu a gasit alta metoda de neutralizare a influentei "nocive" exercitate de Occident, decat vechea metoda comunista a inchiderii granitelor, pe care nici Moscova, nici Beijingul nu o mai aplica - doar Pyongyang-ul. De altfel, Vladimir Voronin incepe sa semene tot mai mult cu Kim Jong-Il. Marea diferenta este ca moldovenii sunt mai liberi sa plece din tara decat nord-coreenii. Impiedicarea cetatenilor romani sa intre in Republica Moldova pentru a participa la foruri regionale, cum era intalnirea presedintilor de consilii judetene, sau la manifestari culturale prilejuite de aniversarea zilei de 27 martie, a fost insa doar un obiectiv secundar pentru conducerea comunista de la Chisinau. Principalul obiectiv a fost si ramane cel de a provoca guvernul Romaniei sa adopte masuri dure, de raspuns, la adresa cetatenilor moldoveni. Cu alte cuvinte, sa le obstructioneze intrarea in Romania, in contrapartida cu obstructia practicata de granicerii de peste Prut. Atunci abia ar fi inregistrat Vladimir Voronin un triumf: toate mass-media, pe care le controleaza cu mana de fier, ar fi facut un scandal rasunator pe tema tratamentului pe care-l aplica Bucurestiul cetatenilor moldoveni, ipocriziei puterii de la Bucuresti etc. Nimeni nu ar fi suflat un cuvintel despre faptul ca replica (ipotetica) a romanilor era provocata de abuzurile vamesilor moldoveni, care le-au pretins teste HIV celor care voiau sa mearga la Chisinau, sau au confiscat cartile scrise de Lucian Blaga, in ideea gresita ca erau scrise de... Vasile Blaga, "ministrul lui Basescu." Efectul electoral scontat era scaderea popularitatii partidelor politice democratice din Republica Moldova, cum ar fi Partidul Liberal Democrat al primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca, in ajunul alegerilor legislative din 5 aprilie. Lipsit de argumente pe plan intern, caci mizeria materiala a populatiei nu mai poate fi justificata, Vladimir Voronin avea nevoie de un inamic extern pentru a se justifica, asa cum Vladimir Putin in anul 2000 a avut nevoie de razboiul din Cecenia pentru a se legitima ca viitor presedinte. Spre cinstea sa, guvernul Romaniei nu a restrans dreptul moldovenilor de a intra in Romania si a actionat institutional, avertizand UE ca Vladimir Voronin incalca acordurile internationale. In privinta chestiunii de fond, ea va trebui rezolvata de cetatenii Republicii Moldova, democratic, la vot. Alegerile din 5 aprilie le ofera un prilej excelent.