Reteta englezeasca
Ingrediente (pentru 8 portii): Umplutura: 120 g praz, 3-4 linguri unt, 100 g paine alba (din ziua precedenta), 75 g smochine uscate, 75 g samburi de nuca, 75 g coacaze congelate (sau deshidratate), 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura rozmarin tocat, 50 g costita afumata, 3 linguri lichior de portocale (sau 2 linguri gem de portocale), sare, piper proaspat macinat. Curcanul: 1 curcan (circa 5 kg), 50 g unt moale, 1-2 linguri rozmarin tocat, 125 g costita, 1 legatura morcov+patrunjel (radacina), 1-2 foi de dafin, 2 crengute de rozmarin (intregi). Sosul: 125 ml vin alb sec (sau zeama concentrata de carne de pasare si putina zeama de lamaie), 1-2 linguri faina, 120 g frisca nebatuta, eventual 1-2 linguri lichior de portocale.
Mod de preparare: Umplutura: * Se curata prazul, se spala, se taie rondele subtiri si se caleste in 2 linguri de unt incins. Se taie painea cubulete, se rumeneste in untul ramas, se scoate din tigaie si se lasa sa se raceasca. Se taie marunt smochinele si samburii de nuca, iar coacazele se decongeleaza, se lasa sa se scurga (cele deshidratate se inmoaie putin in apa, ca sa se umfle) si se zvanta intr-un servet de bucatarie. * Se amesteca prazul, painea, fructele si verdeata tocata marunt (patrunjel + rozmarin), se adauga bacon-ul taiat fasii si lichiorul si se condimenteaza cu sare si piper. (Umplutura poate fi pregatita cu o zi inainte.)
Curcanul: * Se spala bine, se indeparteaza grasimea excedentara din burta si se zvanta cu un stergar de bucatarie. Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se sareaza si se pipereaza curcanul pe dinauntru si pe dinafara, se umple, se fixeaza deschizatura cu scobitori si apoi cu ata de bucatarie, care se leaga pe dupa scobitori ca sireturile de la pantofi, se strange bine si se face funda. * Se amesteca untul cu rozmarinul, se unge curcanul pe toate partile, se sareaza, se pipereaza, se aseaza cu pieptul in sus pe o tava si se acopera cu costita. Se inveleste - nu prea strans - cu o folie de aluminiu (ca un cort) lasandu-se o deschizatura mica prin care sa iasa aburul. * Se da curcanul la cuptor (160gr.) si se lasa sa se patrunda cel putin 4 ore, mai degraba 4 ore si jumatate. * Se curata morcovii si patrunjelul, se spala, se taie marunt si dupa o ora de coacere, se presara zarzavatul, foile de dafin si rozmarinul in tava, in jurul curcanului si se lasa sa se patrunda mai departe, la cuptor, adaugand cate putina apa, din 30 in 30 de minute (in total 750 ml apa). * Cu 45 de minute inainte de epuizarea celor 4 ore, se indeparteaza folia de aluminiu si se lasa curcanul sa se rumeneasca frumos, la temperatura mai ridicata (200gr.), fara feliile de costita. Se incearca daca e bine patruns, intepandu-l cu o scobitoare in locul cel mai gros al pulpei. Daca zeama care iese este limpede, este gata facut, daca insa este sangerie, mai trebuie lasat inca 20 de minute la cuptor. Feliile de costita se prajesc separat intr-o tigaie, inainte de a servi curcanul. * Se pune curcanul pe un platou incalzit, se acopera cu o folie de aluminiu si se lasa sa se "odihneasca" 40-45 de minute in cuptorul stins. Sosul: In acest timp, se toarna legumele fierte si zeama din tava intr-o cratita, se incorporeaza vinul si 100 g de frisca lichida si se pune sosul pe foc. Cand clocoteste, se adauga faina si frisca ramasa, amestecand incontinuu, si se lasa sa fiarba 15 minute la foc mic. Se trece apoi sosul printr-o sita si se adauga - eventual - lichiorul de portocale, sare si piper. Curcanul se serveste cald, cu sosul si cu baconul prajit alaturi.
GARNITURI
Piure de cartofi
Ingrediente (pentru 8 portii): 1,5 kg cartofi, sare, 100 ml lapte, 100 g frisca nebatuta, 80 g unt, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: * Se curata cartofii de coaja, se spala, se taie in doua sau in patru si se fierb 20 de minute in apa cu sare. Se scurg si se lasa putin sa se raceasca. * Se incalzeste putin laptele si frisca si se toarna peste cartofi, impreuna cu 30 g de unt. Se zdrobesc cartofii - impreuna cu laptele, frisca si untul - si se gusta de sare si piper. Untul ramas se pune pe foc intr-o craticioara si cand devine usor maroniu se toarna peste cartofi. Piureul se serveste fierbinte.
Morcovi cu miere
Mod de preparare: * Se curata morcovii, se spala si se taie pe lung in doua sau in patru, in functie de marimea lor. Ghimbirul curatat se taie bucatele. * Se pun intr-o cratita joasa morcovii, ghimbirul, uleiul, mierea si ardeiul iute, se sareaza si se amesteca bine. Se acopera cratita cu un capac si se lasa toate sa fiarba incet, la foc mic, circa 20-30 de minute. Se servesc fierbinti, impreuna cu curcanul.
06.03.2009, 17:49Ramona Zaharia
Multumim ca existati, multumim ca ne tratati, ca ne faceti sufletul mai usor, ca aduceti zambet pe chipurile noastre, ca ne gatiti si ca ne tineti informati !!! Of, ce ne-am face fara sfatul tau, draga formula AS ? !