Ingrediente (pentru 4 persoane): 75 g cascaval, 1/2 - 1 lingura malai, sare, piper macinat, 500 g ardei grasi rosii, 500 g ardei grasi galbeni, 2 linguri ulei, 1 ceapa taiata marunt, 750 ml supa de pui (zeama concentrata, Knorr + apa).
Mod de preparare: * Pentru "aschii" se da cascavalul pe razatoarea mica, se amesteca cu malaiul, se intinde pe o foaie de hartie pentru copt si se coace - la 200gr. - aproximativ 8 minute, pana ce se rumeneste frumos. In timpul coacerii, cascavalul se strange si dupa ce s-a racit se poate rupe bucati. * Se tapeteaza o tava cu folie de aluminiu, pe care se aseaza - cu taietura in jos - ardeii curatati de seminte si nervuri si taiati in doua. Se dau la cuptor (200gr.) si se coc 40-50 de minute, pana ce pielita incepe sa faca "basici". Se scot din cuptor, se invelesc intr-un stergar inmuiat in apa rece, se lasa sa se raceasca si se curata. Se maruntesc apoi in mixer - pe culori. Se dunstuieste ceapa tocata in uleiul incins, se adauga zeama de carne si se lasa sa dea in cateva clocote. Se imparte supa in doua, se amesteca cu piureurile - tot pe culori - se toarna in boluri sau farfurii si se serveste cu "aschiile" de cascaval.
Pastrav cu telemea pe "pat" de rosii
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 pastravi a 500 g curatati si spalati, sare, 3-4 linguri zeama de lamaie, 8 foi de vita proaspete (sau conservate), 200 g telemea, 3 linguri ulei, 1 lingura cimbru tocat, 1 lingura rozmarin maruntit, 2 linguri maghiran tocat, piper macinat, 350 g rosii, 2 foi de dafin maruntite.
Mod de preparare: * Se cresteaza pestii de 3-4 ori pana la sira spinarii, se sareaza pe dinauntru si pe dinafara si se stropesc cu zeama de lamaie. Se spala si se zvanta foile de vita. * Se zdrobeste branza cu o furculita si se amesteca cu uleiul si cu ierburile aromate maruntite. Se gusta de piper si se umplu cu ea crestaturile. Se infasoara pestii in foi de vita, care se fixeaza - eventual - cu scobitori sau se leaga cu ata de bucatarie. * Se taie rosiile felii subtiri, se pun intr-o forma adanca termorezistenta, se sareaza, se pipereaza si se aseaza peste ele pestii. Se adauga frunzele de dafin, se dau pestii la cuptorul incins la 200gr. si se lasa sa se patrunda 30-35 de minute. * Cand se servesc, se scot din foile de vita si se stropesc cu lamaie.
Risotto cu pere si cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 lingura ulei, 1 catel de usturoi curatat si tocat marunt, 250 g orez pentru risotto, sare, 300 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 200 ml frisca nebatuta (smantana subtire), 250 g pere coapte, 1-2 linguri zeama de lamaie, 100 g cascaval, 4 felii de sunca, 1 lingura ulei pentru prajit, piper macinat mai mare.
Mod de preparare: * Se incinge uleiul si se prajesc in el usturoiul si orezul pana devin sticloase. Se adauga zeama de carne si frisca nebatuta - putin cate putin - doar pe masura ce orezul absoarbe zeama, amestecand aproape tot timpul, pentru a obtine o consistenta cremoasa. * Se curata perele de coaja si de partea lemnoasa, se taie marunt si se stropesc cu zeama de lamaie. Se incorporeaza in orez si se lasa sa se incinga putin. Se da cascavalul pe razatoarea mare sau se taie cubulete si se incorporeaza si el in risotto. * Se rupe sunca fasii, se prajesc fasiile in ulei incins pana ce devin crocante si se presara peste risotto. Se mai adauga piper macinat si se serveste imediat.
DULCIURI
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 albusuri, 120 g zahar, 2 linguri de ness concentrat, 6 prize cafea macinata, 15 g unt pentru forma, 1 varf de cutit sare. Pentru crema: 6 galbenusuri, 100 g zahar pudra, 50 cl lapte, 6 lingurite ness.
Mod de preparare: * Incingeti cuptorul la 180gr.. * Bateti albusurile spuma impreuna cu un varf de cutit de sare. Incorporati ness-ul si pe urma zaharul, amestecand cu o spatula. Turnati spuma intr-o forma (de sufleu) unsa cu unt, dati-o la cuptor si lasati-o sa fiarba 25 de minute pe baie de apa. * Preparati crema: puneti laptele sa fiarba intr-o cratita si, separat, intr-un castron, frecati bine galbenusurile cu zaharul pudra. Adaugati laptele, varsati compozitia intr-o oala si lasati-o sa se ingroase la foc mic (fara sa dea in clocot), amestecand intruna. Lasati crema sa se raceasca si puneti-o in frigider. * Inainte de a servi laptele de pasare, turnati crema in cupe sau boluri mici, turnati deasupra cate-o lingurita de ness si garnisiti cu cate-o lingura de spuma. Presarati cafeaua macinata peste spuma de albusuri.