Interviu cu dr. MATEI SULUTIU, expert in medicina preventiva
- Se vorbeste asa de mult despre ele, incat subiectul a devenit banal. Sunt vitaminele chiar asa de importante?
- Da. Ele sunt factorii cei mai importanti care ajuta la transformarea hranei in energie. Ele asigura buna functionare a unor parti importante din organism, ajuta la formarea si innoirea tesuturilor.
- Unii experti nutritionisti afirma ca hrana noastra de toate zilele contine suficient de multe vitamine. Altii spun, dimpotriva, ca ea este saraca in vitamine, care trebuie completate printr-un aport exterior. Cine are dreptate?
- Pentru necesarul nostru de baza, vitaminele cuprinse in hrana obisnuita sunt suficiente. Dar ca sa ne aparam de anumite boli si ca sa ne intarim sistemul imunitar, tot mai slab si mai amenintat in lumea de azi, un adaos de vitamine e absolut necesar.
- Ce vitamine ar trebui sa luam? Exista unele mai importante si altele mai putin importante? Care sunt cele mai indicate pentru a ne ajuta sa strabatem cu bine schimbarea de anotimp?
- Fiecare vitamina in parte are functia ei precisa in organism. De aceea, toate cele 13 vitamine cunoscute trebuie luate in cantitate suficienta. Pentru consumul cotidian, cel mai simplu este sa apelam la multivitaminele preparate sub forma de drajeuri ori tablete efervescente.
- E adevarat ca vitaminele naturale sunt mai puternice decat cele fabricate-n laborator?
- Da. Dar e foarte greu sa le procuri pe toate intr-o singura zi.
- E adevarat ca fructele si legumele isi pastreaza vreme mai indelungata vitaminele, daca sunt tinute in frigider ori in congelator?
- Da. In general, fructele si legumele isi pierd foarte repede vitaminele C si B. In intunericul din frigider, aceasta pierdere se diminueaza simtitor. Cel mai bine e sa fie congelate, daca vrem sa le tinem timp indelungat. Ideal este, insa, sa fie consumate exact in ziua cand le cumparam.
- Un consum prea mare de vitamine poate duce la otraviri? Exista reactii secundare?
- Gradul de siguranta este foarte ridicat. In cazuri extreme, doar la vitaminele A, B6 si D ar trebui sa fim precauti. Dar chiar daca luati de 1000 de ori mai multa vitamina E decat este cazul, tot ceea ce poate sa vi se intample este un deranjament de stomac.
- Cine mananca multe vitamine se imbolnaveste mai greu?
- In mod sigur. Sistemul imunitar se intareste prin vitamine, poate mai bine sa lupte si sa se apere de dusmani.
- Sa spunem ca sunt racit. Mai are sens sa incep o cura intensiva de vitamine?
- Cat mai repede, cu toate ca bine ar fi ca vitaminele sa fie luate constant, ca o prevedere. E mult mai usor sa previi o boala decat sa o lasi sa se instaleze si abia dupa aceea sa lupti cu ea. Un efect imediat se obtine daca la primele semne ale racelii sau gripei luati o doza de 3 grame vitamina C pe zi.
- Fumatul e mai putin nociv atunci cand se iau vitamine?
- Nu. Dar fumatorii au mai multa nevoie decat ceilalti oameni de vitaminele C si E. Ei trebuie sa devina mari consumatori de vitamine, desi, bineinteles, cel mai bine ar fi sa se lase de fumat.
- Prin doze marite de vitamine, organismul suporta un consum sporit de alcool?
- Alcoolul creste continuu cererea de vitamine. In cazul otravirii cu alcool, anumite substante devin libere (radicali) cerand o protectie mai mare de vitamine. Mai ales administrarea masiva de vitaminele B1, B6 e foarte importanta pentru bautori.
- Dar cancerul? Poate fi oprit prin vitamine?
- In zona aceasta se fac cercetari de aproape 30 de ani. La ora actuala, cercetatorii domeniului au ajuns la concluzia comuna ca exista o legatura directa intre lipsa de vitamine si cancer.
- E adevarat ca prin absorbtia masiva de vitamine ne putem prelungi viata?
- Stiintific, nu exista nici o dovada, dar se stie deja ca vegetarienii traiesc in medie cu 20 de ani mai mult decat mancatorii de carne, iar marele savant Linus Pauling, un mare consumator de vitamine, a trait 93 de ani.
Cum si cand se folosesc vitaminele
1. Apararea si intarirea sistemului imunitar
Vitamina A
Efecte: intareste mecanismele de aparare ale organismului, dezintoxica. In asociere cu vitamina E protejeaza organismul impotriva cancerului.
Surse: ficat de peste, galbenus de ou.
Riscuri: doze masive, administrate perioade prea indelungate, pot deveni toxice.
Betacarotenul
Efecte: se transforma in organism in vitamina A, eliminand pericolul unor supradoze.
Surse: fructe si legume de culoare galbena, spanac, creson, sfecla, varza, brocoli.
Riscuri: nici unul.
Vitamina C
Efecte: antiinfectioasa prin excelenta.
Surse: citrice, legume, salate, ficat.
Riscuri: doze prea mari pot provoca diaree.
2. Vederea
Vitamina A
Efecte: amelioreaza vederea nocturna.
Surse: vezi mai sus.
Vitamina B2
Efecte: amelioreaza vederea nocturna. Participa la constructia celulara. Protejeaza vederea.
Surse: germeni de cereale, legume verzi, drojdie, afine, lapte, oua, branzeturi.
3. Pielea
Vitamina A
Efecte: intretine pielea si mucoasele. Cicatrizeaza.
Surse: vezi mai sus.
Vitamina E
Efecte: mentine pielea supla, intarzie aparitia petelor de varsta si a alunitelor.
Vitamina H
Efecte: ajuta la repararea tesuturilor.
Surse: ciuperci, nuci, alune, galbenus de ou, lapte.
4. Parul
Vitamina B3
Efecte: stimuleaza refacerea celulara a pielii capului si a radacinii parului.
Surse: cereale, cartofi, varza, rosii, ficat, galbenus de ou, peste.
5. Sistemul osos
Vitamina D
Efecte: permite fixarea calciului la nivelul oaselor.
Surse: grasimi animale, lactate.
Riscuri: doze prea mari pot sa antreneze probleme cardiace.
6. Creierul si sistemul nervos
Vitamina E
Efecte: faciliteaza schimburile dintre celulele cerebrale.
Surse: vezi mai sus.
Vitamina B1
Efecte: este indispensabila schimburilor dintre celulele creierului. Activeaza memoria. E vitamina de baza a intelectualilor.
Surse: ficat, carne, peste, lapte, oua.
Vitamina B6
Efecte: este fundamentala pentru buna functionare a creierului.
Surse: banane, morcovi, usturoi, varza creata, spanac, ficat, creier, maduva.
Riscuri: devine toxica cand dozele sunt depasite.
Vitamina B9
Efecte: e foarte importanta dupa 50 de ani, pentru ca ea favorizeaza relatia dintre creier si miscarile corpului.
Surse: legume verzi, fructe, graunte de grau incoltit, ficat, carne, lapte.
Vitamina B12
Efecte: antianemica, favorizeaza echilibrul nervos.
Surse: ficat, galbenus de ou, crustacee, produse lactate.
Vitamina PP
Efecte: e necesara functionarii optime a tuturor celulelor nervoase.
Surse: cereale, legume uscate, curmale, smochine, pasare, ficat, peste.
7. Energie
Vitaminele B9/ B12
Efecte: combat anemia, favorizand formarea globulelor rosii.
Surse: vezi mai sus.
Vitamina E
Efecte: prelungeste viata globulelor rosii.
Surse: vezi mai sus.
8. Sange
Vitamina K
Efecte: indispensabila pentru coagularea sangelui.
Surse: spanac, varza, cartofi, capsuni, rosii, ficat, carne.
Riscuri: in doze prea mari, poate sa impiedice dezvoltarea creierului la copii si sa provoace anemie adultilor.
Important
Bineinteles ca vitaminele din tabel pot fi consumate si sub forma de pastile, lichide, tablete efervescente, comercializate prin farmacii.
Regele vitaminelor
Inghitea zilnic 18.000 miligrame de vitamina C, 1200 mg de vitamina E, 1000 mg vitamina B, si 8000 mg de vitamina A. Marele chimist Linus Pauling, laureat al premiului Nobel, a murit la 93 de ani, perfect lucid si activ. Era convins ca longevitatea si tineretea spirituala se datoreaza mega-dozelor de vitamine pe care le lua, dar si abtinerii de la nicotina si zahar. Cei mai multi adepti ai lui traiesc in America, unde consumul mare de vitamine este o moda. Practic, nu exista american care sa nu se "dopeze" cu vitamine, iar optimismul lor e o dovada ca se afla pe calea cea buna. Chiar daca nu e vorba decat de-un placebo.
14.04.2009, 19:55Elena I
O corectie, daca imi permiteti: e vorba de 8000 UI de vitamina A in loc de 8000 mg.