In general, felul sanatatii noastre il mostenim de la inaintasi. Anumite afectiuni, ca de pilda tuberculoza, sifilisul sau diabetul, tulburarile circulatorii si respiratorii sunt mostenite si se transmit din tata-n fiu. Acesta este motivul pentru care medicii adevarati isi intreaba intotdeauna pacientii despre sanatatea inaintasilor lor.
Dar ceea ce mostenim in realitate nu sunt bolile ca atare, ci dispozitia naturala catre acele boli. Cum se transforma o "dispozitie catre boala" in boala? Ducand un mod de viata care le agraveaza! Cu alte cuvinte, nici un rau ereditar nu este absolut inevitabil, si in marea majoritate a cazurilor, aparitia lui poate fi prevenita prin schimbarea conditiilor de viata intr-un sens "mai igienic".
Pe de alta parte, nici o constitutie, oricat de rezistenta ar fi ea, nu este pusa la adapost de boala. Este suficient ca organismul unui om sa fie obosit sau slabit prin repetarea unor abuzuri, pentru ca el sa cedeze si sa se lase contaminat de agentii morbizi din exterior. Asta inseamna ca fiecare dintre noi este in permanenta responsabil de sanatatea sa, de faptul ca si-o pastreaza sau ca si-o pierde.
1. Igiena
Prima conditie a mentinerii unei sanatati perfecte este, pur si simplu, igiena personala. Murdaria vesmintelor sau a corpului pune organismul in contact cu o multime de germeni patogeni, actionand negativ asupra psihologiei individuale, si prin ea, asupra capacitatii naturale de aparare a organismului. Murdaria ne creeaza un disconfort psihic si, dupa cum se stie bine de la o vreme, momentul cel mai prielnic pentru ca o boala sa se instaleze intr-un organism este atunci cand suntem nervosi, abatuti, iritati, melancolici.
2. O alimentatie sanatoasa
A doua conditie de a ne pastra sanatatea este respectarea sistematica a unei alimentatii sanatoase. Orice lipsa sau orice abuz de alimentatie, fie ca priveaza organismul de energia de care are nevoie prin alimentatie, fie ca il incarca prea tare, ingreunandu-i functiile. In aceasta privinta, sanatatea noastra seamana foarte bine cu un calculator. Randamentul lui depinde de datele care se introduc.
Una din problemele grave ale alimentatiei este tendinta catre bulimie. Aceasta consta intr-o senzatie de foame aproape permanenta, greu de indurat. Uneori, originile ei sunt psihologice (depresii nervoase) si atunci tot pe cale psihologica trebuie rezolvate. Alteori, bulimia inseamna lacomie, si "boala" aceasta se poate rezolva prin dieta (nu regim de slabire prin foame!).
3. Echilibru intre activitatile fizice si intelectuale
4. Dragostea
Iubirea ocupa un loc privilegiat in aceste activitati, tocmai pentru ca rostul ei e sa aduca o usurare psihica si fizica. E important sa fie practicata in mod natural, fara excese. Criza relatiilor sexuale se datoreaza, mai mult decat s-ar crede, unei proaste sanatati fizice si psihice.
5. Activitatea si odihna
Daca vrem sa "supravietuim" normal unei zile de munca, e foarte important sa luam din cand in cand mici pauze de odihna, indiferent de natura muncii pe care o facem. In acelasi sens, este obligatoriu sa ne rezervam peste noapte intre 6 si 10 ore de somn.
6. Traiti in natura!
Iata un loc comun pe care nu izbutim totusi sa-l retinem asa cum ar trebui: aerul, hrana, apa si razele soarelui sunt conditiile principale ale sanatatii noastre. Cine isi imagineaza ca medicamentele sunt doar pilulele si prafurile care trebuie inghitite se inseala amarnic. Privelistea unui rasarit de soare pe malul marii sau a unui apus pe crestele muntilor are un efect mult mai puternic decat orice calmant. Ne va trebui, probabil, inca mult timp pana sa intelegem ca medicamente ca: aerul curat, soarele, marea, muntele, odihna in natura lui Dumnezeu sunt ieftine, la indemana si mai eficiente decat orice medicament fabricat. Sa nu uitam ca in Paradis, Adam si Eva traiau in stransa legatura cu natura. Cat de mult ne-am indepartat de acel tipar originar al umanitatii! Ca este asa, o dovedeste furia cu care omul distruge natura (poluare, defrisari, distrugeri de specii animale) si care se repercuteaza inca de pe acum asupra noastra prin noile boli "ciudate" ale secolului ca: stresul, migrena, cancerul, oboseala cronica. Natura este un mare medic si medicamentele ei fac minuni. Totul e sa ne respectam mediul ambiant, fara de care efortul nostru de a fi sanatosi este o vorba in vant.