E vorba despre un hormon care impiedica imbatranirea, vindeca insomnia si maladiile grave, revigoreaza potenta. In SUA, unde e fabricat, se vinde fara reteta si consumul este naucitor. Emisiuni de televiziune cotidiene, mii de articole stiintifice si pagini de publicitate, duzini de carti enumera efectele benefice ale medicamentului. In Europa, unde a patruns peste noapte ca orice moda americana, specialistii trag insa semnale de alarma in legatura cu folosirea lui. Fiindca pilula "magica", atat de promitatoare, a patruns si pe pietele romanesti, va prezentam fisa de cadre a melatoninei, intre "ce se spune ca este" si "ce este cu adevarat".
1 Ce se spune: Cu ajutorul melatoninei traim 100 de ani si chiar mai mult. Energia organismului se conserva, celulele intineresc.
Ce este adevarat: La animale - soareci si sobolani - melatonina blocheaza procesele de imbatranire. Faptul s-a dovedit stiintific. Dar daca si asupra oamenilor are aceeasi actiune, asta ramane de dovedit. Medicii germani sunt sceptici: "E adevarat ca odata cu inaintarea in varsta, organismul uman produce tot mai putina melatonina. Dar ca administrarea ei sub forma de medicament ar stopa procesul de imbatranire e foarte putin probabil". In schimb, medicii italieni sunt convinsi: "Melatonina le poate prelungi oamenilor viata pana la varsta de 100-120 de ani".
2 Ce se spune: De cand iau melatonina, dorm mai bine.
Ce este adevarat: Intr-adevar, melatonina induce somnul, dar ea nu trebuie luata ad libitum. Femeile insarcinate sunt amenintate cu avortul. Si diabeticii trebuie sa fie precauti. Melatonina le poate perturba metabolismul.
3 Ce se spune: Melatonina combate cancerul.
Ce este adevarat: Experimentele pe soareci si sobolani au dovedit ca melatonina incetineste dezvoltarea celulelor cancerigene. Dar ea n-a devenit un antidot al maladiilor cancerigene curente.
4 Ce se spune: Melatonina stabilizeaza sistemul imunitar. Omul poate lupta cu infectiile.
Ce este adevarat: Medicii germani sunt sceptici - rezultatele obtinute pe animale nu s-au dovedit stiintific si pe oameni. Italienii si elvetienii sunt de partea americanilor: sistemul imunitar se intareste.
5 Ce se spune: Administrarea regulata de melatonina il apara pe om de bolile batranetii.
Ce este adevarat: Printre altele, imbatranirea este urmarea formarii asa-numitor radicali liberi, combinatii chimice periculoase de acizi. Toti specialistii sunt de acord ca melatonina este capabila sa combata cu brio acesti agresori.
6 Ce se spune: Cu ajutorul melatoninei, omul e totdeauna bine dispus si se elibereaza de stres.
Ce este adevarat: Exista, intr-adevar, situatii cand melatonina poate avea efect tranchilizant, cu avantajul enorm ca nu creeaza dependenta, asemenea somniferelor.
7 Ce se spune: Melatonina inlatura bolile grave de ochi (glaucomul).
Ce este adevarat: Intr-adevar, experientele facute pe animale au dovedit ca melatonina vindeca anumite forme de glaucom. Teoretic, acelasi efect ar trebui sa il aiba si asupra omului.
8 Ce se spune: Melatonina le usureaza femeilor trecerea catre menopauza.
9 Ce se spune: Consumul de melatonina trebuie sa creasca odata cu varsta.
Ce este adevarat: Cu cat omul imbatraneste, cu atat mai putina melatonina produce organismul sau. Cea mai mare concentrare o atingem intre 1 si 3 ani, varsta la care dormim cel mai mult (intre 12 si 14 ore). La batranete, se produce foarte putina melatonina. Iata de ce este adevarat ca administrarea melatoninei trebuie sa creasca.
10 Ce se spune: Nimeni nu trebuie sa se teama de melatonina. In comparatie cu medicamentele, ea nu are actiuni secundare.
Ce este adevarat: Melatonina nu reprezinta nici un fel de pericol. Corpul tanar o "produce in masa" (italienii). In nici un caz nu trebuie luata in doze mari (germanii). Poate sa produca neliniste, insomnii. Nici antinevralgicul nu se ia totdeauna, ci doar atunci cand avem dureri.
Medicamentul secolului XXI
Pentru specialistul american Russel Reiter*, succesul melatoninei se explica prin teama oamenilor de a imbatrani
- Cum va explicati succesul incredibil pe care il are melatonina printre americani?
- Oamenilor le e teama sa-mbatraneasca. Marea majoritate a celor nascuti dupa cel de-al doilea razboi mondial se apropie de 60 de ani. Aceasta generatie de "baby boomers" trece prin criza de mijloc de viata, vede moartea apropiindu-se si isi pune intrebari legate de maladiile care insotesc batranetea. Or, melatonina lupta contra radicalilor liberi, care se acumuleaza zilnic, odata cu varsta. Din nefericire, pe masura ce imbatraneste, corpul produce tot mai putin acest hormon. Astazi, speram ca mentinand valorile de melatonina ridicate, vom putea evita anumite maladii legate de imbatranire.
- Trebuie sa fim prudenti. Nu cred ca melatonina trebuie luata fara motiv. De altfel, hormonul e complet inofensiv, mai putin toxic decat anumite vitamine, din care se iau supradoze, sau decat aspirina, cu care ne putem sinucide. Nu s-a detectat nici un fel de toxicitate asupra animalelor. Dar produsul e nou. N-a fost inca administrat pe oameni, sub observatie, vreme de 20 de ani, asa cum se face cu orice medicament.
- Este adevarat ca melatonina intarzie procesul de imbatranire?
- Este o ipoteza serioasa. Pentru ca ea stimuleaza sistemul imunitar, pentru ca este un excelent antioxidant, se poate spera ca va intarzia si imbatranirea. Dar trebuie inca 5 ani pentru a afla rezultatele experimentelor de acum.
- Dvs. luati melatonina?
- 1 miligram in fiecare seara. Dar am un motiv precis. Aspirina si betablocantele prescrise in caz de hipertensiune (e si cazul meu) incetinesc productia de melatonina. Eu vreau s-o dinamizez.
- Melatonina este medicamentul mileniului trei?
- Este un mijloc medical incontestabil pentru a combate maladiile legate de radicalii liberi, care sunt numeroase. Dar nu se poate astepta de la o singura substanta sa vindece toate relele societatii. Oamenii si-au pus prea multa speranta in acest medicament. Nu este o pilula-miracol. Dar ce-are a face? Zilnic, primesc mii de scrisori din toata lumea, in care oamenii imi explica cat de mult li s-a schimbat viata cu ajutorul melatoninei.
* Russel J. Reiter este profesor de endocrinologie la Universitatea din Texas, autor al cartii "Melatonina, un medicament miracol".
28.09.2008, 00:20Ciupuliga Viorica
Adevarul este ca,mai nou,americanilor le este mai usor sa inghita pastile cu pumnul de 3 ori pe zi ,decit sa gateasca o mincare sanatoasa.
Se consuma zilnic o groaza de suplimente: vitamine,fier,magneziu,omega 3,etc etc etc.....valeriana,melatonin,tot ce se crede ca e folositor ca supliment sau pentru stres.Nu mai vorbim de antidepresive care sint nelipsite din casa.
Asta e mentalitatea lor si daca iti spui punctul de vedere:ca nu e bine,ca toate acestea le gasim in mincare,ca se poate si fara antidepresive......nimic nu ajuta.Pina si ciinele si pisica iau pastile....pentru depresie.! Nu e gluma,stiu caz concret. Asadar ,parerea mea este ca de la o anumita virstra,orce ai lua ca sa dai timpul inapoi,nu merge.Batrinetea vine la timpul ei,boala vine odata cu ea ,orce faci nu poti preveni aceasta. Un mod de viata echilibrat,un regim alimentar cit mai sanatos,gindire pozitiva,zimbet pe buze ,fruntea sus si.....fara pastile !!!
Numai bine de la Chicago,
Viorica
(ciupuligavio@yahoo.com)
03.07.2009, 15:34Sandu Marcela
Din experienta de viata a parintilor mei cred ca vitaminele si suplimentele naturale de ajuta sa suporti batranetea mai usor , iti prelungesc viata si iti mentin in forma memoria. Parintii mei nu sunt scutiti de boli (au 83 si 88 ani) dar au un tonus foarte bun si nu au probleme cerebrale. Eu am acest model si il urmez. Melatonina nu am luat pentru ca acum am aflat despre beneficiile ei. O sa studiez si o sa fac o alegere. Organismul trebuie ajutat ca , oricate masuri ne-am lua, mancam tot mai periculos.Sigur ca nimic nu va anula imbatranirea dar am putea avea o batranete suportabila.(M.Sandu)