Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 castravete, 1 lingura sare de mare, 2-3 catei de usturoi, 50 g smantana, 250 g iaurt, 1 ceapa, sare, piper macinat, 1 varf de cutit nucsoara rasa, 1 varf de cutit chimen, 1/2 legatura marar, cateva frunze de menta.
Mod de preparare: * Se curata castravetele, se spala, se lasa sa se scurga bine si se taie in opt (pe lung). * Bucatile se taie la randul lor cubulete si se pun intr-un castron, se presara peste ele sare si se lasa sa se zemuiasca. * Se bat bine - intr-un castron - smantana si iaurtul si se incorporeaza ceapa curatata si data pe razatoarea mica. * Se condimenteaza sosul cu sare, piper, nucsoara si chimen, se toarna peste castraveti. * Se adauga verdeata spalata, zvantata si tocata marunt, se amesteca bine, se mai gusta o data salata de sare si piper si se serveste imediat.
Salata cu portocale si telina
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 radacina mare de telina, zeama unei lamai, 1/4 l zeama concentrata de legume (Knorr +apa), 4 portocale, 1 ceasca cu samburi de nuca. Pentru sos: 100 ml kefir, 125 g smantana groasa, 3 linguri alune macinate, zeama unei portocale, sare de mare, piper macinat, 1-2 linguri miere, 2-3 linguri fasii subtiri de coaja de portocala.
Mod de preparare: * Se curata telina, se da pe razatoarea mare si se stropeste imediat cu zeama de lamaie. * Se opareste cateva secunde in zeama de legume clocotita, se lasa sa se scurga si se pune intr-un castron. * Se curata portocalele de coaja, se rup mai intai felii si pe urma se taie bucatele si se amesteca cu telina rasa, oparita si scursa si cu jumatatile de samburi de nuca. * Separat, se bat intr-un castron kefirul cu smantana si zeama de portocala si se incorporeaza alunele macinate. * Se drege sosul cu sare, piper si miere si se toarna peste salata, care se orneaza cu fasiile de coaja de portocala si se serveste imediat.
Salata cu parizer
Mod de preparare: * Se curata ceapa si se taie fasii subtiri, la fel si parizerul si cascavalul. * Castravetii si rosiile se taie felii si se pun cu restul ingredientelor intr-un castron. * Se taie ciupercile felii, se stropesc cu zeama de lamaie si se adauga la salata. * Pentru sos, se amesteca bine smantana cu iaurtul, se incorporeaza zeama de lamaie si sosul Worcester si se gusta de sare. * Se decojesc ouale, se trec galbenusurile printr-o sita, iar albusurile se taie marunt. Se incorporeaza toate in sos si se amesteca bine. * Se toarna sosul peste salata si se garniseste cu codite de ceapa verde taiate rondele.
Dulciuri
Ingrediente (pentru 24 de bucati): Umplutura: circa 1,5 kg de prune. Aluatul: 250 g unt moale, 180 g zahar, 1 priza sare, 1 lamaie, 4 oua, 3 linguri coniac (sau lapte), 250 g faina, 1 lingurita praf de copt. Crocantul: 400 g nuca, 125 g unt, 4 linguri frisca, 200 g zahar.
Mod de preparare: * Se spala prunele, se zvanta cu un servet si li se scot samburii. * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. * Pentru aluat: Se amesteca - cu mixerul - untul, zaharul si sarea pana ce s-a topit zaharul. Se rade coaja de lamaie si se incorporeaza impreuna cu ouale si coniacul in crema de unt, dupa care se adauga faina si praful de copt. * Se intinde aluatul pe o tava tapetata cu hartie pentru copt, se inting prunele - pe verticala - in aluat si se pre-coace prajitura circa 15-20 de minute. * Pentru crocant: Se taie nucile. Se pun pe foc - intr-o cratita - untul, frisca nebatuta si zaharul si cand s-a topit zaharul se adauga nucile. Se intinde crocantul - cu o lingura - peste prune, se da prajitura din nou la cuptor si se lasa 30-40 de minute (eventual se acopera cu hartie, la jumatatea timpului de coacere). Prajitura se poate servi cu frisca batuta.