Daca aveti capul greu...
Dimineata, imediat dupa trezire, beti doua pahare de apa, pentru a va rehidrata.
Beti apoi un pahar mare cu suc de grepfruit, de portocale sau de rosii. Sunt bogate in fructoza, un zahar care accelereaza eliminarea alcoolului. Daca va e greata si nu puteti consuma suc de fructe, incercati sa beti Coca-Cola diluata cu apa minerala.
Cafeaua tare, cu putin suc de lamaie (pentru cine suporta) este vasoconstrictoare, strange vasele de sange pe care alcoolul le dilata, provocand durerile de cap. Dar nu depasiti doua cani. Cafeina este totodata si un diuretic si poate agrava
deshidratarea produsa de alcool.Kudzu este o planta anti-alcool utilizata frecvent in medicina traditionala chineza. Se administreaza sub forma de ceai, gelule sau extract fluid. Se gaseste (destul de greu) in magazinele cu produse naturiste.
Regim de convalescenta
Daca va e greata, incercati mai intai sa vomitati. E un mod rapid de a va debarasa de toxine.
Preparati-va o supa de pasare sau de legume. Amandoua ajuta organismul sa-si refaca proviziile de sare si de potasiu, epuizate de alcool.
Milk-shake cu banane este un remediu excelent pentru a reface plinul de potasiu si alte elemente nutritive eliminate datorita alcoolului. Mixati o jumatate de cana de lapte cu o babana si doua lingurite de miere.
Sprijin homeopatic
Nux vomica este un remediu homeopatic considerat drept antidot contra mahmurelii. Puneti cate trei granule de Nux vomica 9 CH sub limba, de trei ori pe zi, la distanta de patru ore.
Miscati-va!
Chiar daca starea pe care o aveti va indeamna sa ramaneti in pat, va veti simti mult mai bine daca veti incerca sa faceti o plimbare in pas vioi sau o scurta alergare. Miscarea fizica stimuleaza producerea de endorfine, o substanta cu proprietati antalgice, produsa de unele celule din creier.
Mai bine sa previi decat sa vindeci
Inainte de a participa la o petrecere sau serata unde riscati sa beti mai mult alcool, mancati un aliment foarte gras: slanina afumata, o lingura de untdelemn, o bucata de unt etc. Grasimile incetinesc asimilarea alcoolului si riscul de a va imbata.
Daca veti avea de ales intre mai multe bauturi tari, preferati un paharel de tuica, in loc de whisky, rom sau coniac. Daca beti vin, alegeti-l pe cel alb. Alcoolurile de culoare clara, deschisa, nu contin adaosuri, compusi chimici care accentueaza greata si durerile de cap ce apar a doua zi. In ce priveste vinul alb, el este mai putin tare ca vinul rosu si poate fi diluat cu sifon.
Beti incet. Organismul elimina alcoolul intr-un ritm regulat, de circa 30 ml pe ora (capacitatea de eliminare variaza de la o persoana la alta).
Alternati alcoolul cu multa apa plata sau minerala, suc de fructe sau alte bauturi nealcoolice.
Atentie maxima la sampanie si alte substante cu bule de aer (gin tonic, rom cu Coca-Cola etc.) Bulele accelereaza trecerea alcoolului in sange.