Totul a inceput in anul 2007, cand vestea ca tatal meu va trebui sa se opereze pe cord deschis ne-a lovit ca un trasnet. Pana atunci fusese un om sanatos, care nu a facut niciodata o injectie si pe care nu l-a durut nimic in mod serios. Situatia se inrautatea pe zi ce trecea. Nu putea dormi noaptea din cauza durerilor musculare pe care le avea, ajunsese ca o umbra. A umblat mult prin doctori si multi dintre ei i-au pus diagnostice gresite. Ajunsesem sa ne dorim un diagnostic corect, oricare ar fi fost el, pentru a sti ce avem de facut in continuare. Dupa cateva luni de cautari, a fost diagnosticat cu stenoza aortica (trebuia inlocuita valva aortica a inimii cu una mecanica), cat si cu endocardita infectioasa (una dintre cele mai grave infectii care se pot localiza pe inima), dar si cu hepatita. Eram cu totii coplesiti de durere
Tata a fost internat cateva zile la spitalul din Buzau (si le multumim doamnelor doctor Negoita si Sava, care l-au trimis la un doctor bun - domnul doctor Ion Tintoiu, de la Spitalul Militar Central din Bucuresti). Aici nu se putea face inca operatia la inima, din cauza infectiei, motiv pentru care a fost transferat la Spitalul Colentina. Zilele si noptile treceau greu pentru noi toti, dar mai ales pentru el, care nu dormea mai mult de 10-15 minute pe zi sau pe noapte. Durerile erau mari, nu putea respira cum trebuie, nu putea sta culcat, ci numai rezemat de perete, in sezut. Se apropia sarbatoarea Pastelui din 2008, iar tata lupta cu disperare pentru viata. Are doar 53 de ani, iar Dumnezeu i-a dat o forta morala fantastica. Cu toate acestea, infectia nu ceda, operatia era iminenta, totul se complica. Si totusi, dupa Paste, pe data de 5 mai, a fost programat la operatie. L-a operat un chirurg bun, doctorul Ionel Droc. Stiam cu totii ca era singura sansa sa supravietuiasca, motiv pentru care ne-am lasat in mainile lui Dumnezeu si ale medicilor.
Atunci mama mea a aflat de Sfantul Nectarie. A fost la o manastire unde o maicuta i-a spus despre El si i-a dat acatistul Sfantului. Din prima zi am inceput sa ne rugam. Pe masura ce ne rugam cu lacrimi fierbinti si cu mare speranta, Sfantul ne asculta. Simteam ca ne ajuta, chiar daca nu ni se arata. Nu e nevoie de o aratare, ca sa se infaptuiasca o minune. Trebuie doar sa crezi.
Aflasem ca sunt moaste ale Sfantului Nectarie si la noi in tara, la Manastirea "Radu Voda" din Bucuresti. In ziua operatiei, am mers acolo si ne-am rugat cu credinta. Operatia a mers bine si totul parea sa intre pe fagasul normal. Tata si-a revenit destul de repede, iar a doua zi o suna pe mama (la reanimare fiind) si ii spunea ca a scapat.
Ne-am bucurat prea repede, pentru ca urma sa se intample o minune si mai mare. La exact doua saptamani dupa operatie, din cauze necunoscute noua, aveam sa aflu ca tata a facut un stop cardiac de 10 minute, a fost resuscitat, dupa care inima i s-a mai oprit de trei ori, pentru cateva secunde. Atunci am simtit ca totul se prabuseste in jurul nostru. Am crezut ca venise sfarsitul. Sfantul Nectarie ne-a ajutat din nou. L-am visat pe tata, care mi-a promis ca se va face bine. Am simtit ca este un semn. Asa a fost. Tatal meu si-a revenit, i-a fost implantat un stimulator cardiac pentru a nu mai fi probleme, infectia de la inima s-a vindecat, iar in ce priveste hepatita, se pare ca e doar purtator de virus B, care poate fi tinut sub control. Analizele ulterioare i-au iesit bine, doarme noaptea, se recupereaza dupa depresia postoperatorie de care a suferit si crede in Dumnezeu. Credinta e cel mai important lucru si nimeni nu ne-o poate lua.
Tot spitalul il cunostea pe pacientul care a murit si a inviat de patru ori. Pana si doctorul i-a spus tatei sa-I multumeasca lui Dumnezeu, pentru ca sigur a avut pile acolo Sus.
In acest moment, tata e acasa, se bucura de viata, iar noi ne bucuram de el, chiar daca sunt momente in care nu ne vine sa credem ca totul a trecut si ca o minune a avut loc chiar sub ochii nostri Sfantul Nectarie a fost binecuvantat de Dumnezeu sa-l scoata pe tata din ghearele mortii.
Nu le vom putea multumi niciodata indeajuns nici lui Dumnezeu, nici Domnului Iisus Hristos, nici Sfintei Fecioare Maria si nici Sfantului Nectarie pentru ajutorul dat, dar vom incerca, asta e sigur. Si doctorilor care l-au ingrijit pe tata le multumesc. Stiu ca Dumnezeu a lucrat aceasta tamaduire prin ei si sper sa le ajute Cel de Sus sa fie sanatosi la randul lor. Si fratelui meu, care a facut de garda impreuna cu medicii, zile si nopti la spitale, dar si iubitului meu, care a ajutat cu tot ce a putut in situatia aceea grea, le multumesc si ma rog sa le puna Dumnezeu puterile la loc.
De curand, am aflat ca o alta particica din moastele Sfantului nostru drag a fost adusa la o bisericuta din Brasov, exact judetul in care locuiesc eu. Bisericuta este pe un deal, langa localitatea Sinca Veche, si merita vazuta neaparat. E un colt de rai invaluit in liniste. Am fost acolo de curand si voi merge cat voi putea de des. I-am promis Sfantului Nectarie ca voi scrie despre minunea lui, insa am scris povestea de mai multe ori fara succes. Ea nu a fost publicata. Voi incerca, pana cand voi reusi, pentru ca oamenii trebuie sa afle ca avem un mare sprijin in Sfantul Nectarie de la Eghina.
Pana si faptul ca am renuntat la fumat i-l datorez tot lui. Dupa mai multe tentative esuate de a renunta la un viciu care nu-mi facea deloc bine (desi nu fumam foarte mult), l-am rugat pe iubitul Sfant Nectarie sa ma ajute. Tot printr-un vis m-a ajutat. Am visat ca tata m-a descoperit fumand si mi-a fost asa de rusine, incat a doua zi am zis stop. Si de atunci au trecut luni de zile si ma simt de parca nu as fi fumat niciodata.
Acum, nici nu ma gandesc sa renunt la rugaciunile aduse Sfantului Nectarie si puterilor ceresti. Ele sunt oaza mea de bucurie, speranta si una din modalitatile de a multumi pentru cea de-a doua "nastere" a tatalui meu si pentru renasterea intregii mele familii.
I-am promis Sfantului Nectarie trei lucruri: ca voi publica minunea lui in revista "Formula AS", ca voi merge la Eghina (in Grecia) sa-I multumesc si ca daca voi avea copii, vor purta si numele lui. Sper sa ma ajute Dumnezeu sa le duc la indeplinire pe toate trei. Doamne ajuta!
SIMONA DUMITRU - Brasov
""Minunea" de la Sfantul Visarion"
Marturisesc din capul locului ca am 39 de ani. Am realizat cateva lucruri in profesia mea, mai multe decat m-am asteptat sau am visat sa fac. Dar am multe neimpliniri personale, si de aici si o oarecare stare de neliniste interioara, dominata de intrebari de genul "de ce" si "cum sa fac sa schimb ceva"? Nu am fost niciodata o practicanta a ortodoxismului, in sensul ca nu am mers la slujbe foarte des si nici cu o deosebita tragere de inima. Am citit Biblia mai mult din curiozitate intelectuala si din punct de vedere istoric.Am ramas indragostita de frazele din Biblie, de limbajul literar, de puterea de a transmite un mesaj cald, dar in acelasi timp ferm. In ultimele luni, dominata de intrebarile mele, am cautat sa gasesc un loc, o biserica anume, in care sa ma simt bine, sa imi doresc sa merg la slujbe, unde sa ma pot concentra sa pot spune o rugaciune. Si mi-am adus aminte de un reportaj in care doua actrite tinere marturiseau dorinta lor de a avea duhovnici. Si una dintre ele spunea ca a mers la biserica Sfantul Visarion. Atunci mi-am adus aminte ca o buna prietena a mea s-a casatorit acolo si, deci, stiam unde este. Am mers intr-o duminica dimineata si am descoperit locul pe care il cautam. Adeseori mi se intampla sa decupez din spatiul real o lume in care sa ma regasesc. Am fost plecata ani de zile in Germania, si cand inchid usile camerelor si dau drumul televizorului pentru a urmari canalele germane, imi decupez o lume numai a mea, amintirea anilor petrecuti in Germania. Cand intru pe usa bisericii Sfantul Visarion, imi decupez din spatiul bucurestean o lume pe care am crezut-o pierduta. E o lume frumoasa, sincera, inteligenta, rabdatoare si care te primeste cu bratele deschise. Am fost impresionata de cei doi preoti de acolo, am simtit la ei ceea ce cautam: autenticitatea actului crestin si a mesajului. Cuvantul este spus frumos, corect, clar, fara graba, predica este inteligenta si cu finalitate a mesajului, vorba iti este adresata tie, ai sentimentul ca le pasa de tine, ca odata ce te-au vazut de cateva ori venind acolo, esti un om special pentru ei. Si mai e ceva care este foarte frumos: corul. Adeseori, inchid ochii si am senzatia ca cineva imi unge sufletul cu un balsam de cantari. Este atat de frumos cum canta acest cor, este o incantare sa ii asculti si nu pot decat sa ii binecuvantez pentru bucuria pe care mi-au facut-o mie si cred ca si multor altora.
Aceste randuri le-am scris ca o marturie si multumire pentru acest loc, unde eu, cea plina de intrebari, am cautat un refugiu sufletesc. Sunt fericita ca l-am gasit intre peretii unei biserici cu preoti vrednici, care mijlocesc cu har si iubire intalnirea cu Dumnezeu.
MAGDALENA IONESCU - Bucuresti
Ilustratie: Reproduceri dupa picturi de Vladimir Zamfirescu
23.08.2008, 05:51Ciupuliga Viorica
Cu riscul de a ofensa o buna parte a cititorilor,nu ma pot abtine de a nu comenta articolele de mai sus.Imi pun simpla intrebare:de ce lumea alege sa caute fel si fel de ..."sfinti" ca sa le rezolve problemele?
Oare nu toata lumea crestina stie ca numai la DUMNEZEU gasesti rezolvare la problemele tale si a celor dragi tie?
Este chiar ridicol sa crezi ca un om oarecare ,dupa ce a murit ,poate sa faca minuni.Este el sfint?
Cine la declarat sfint?
Sa luam un exemplu:Stefan cel Mare a fost Domnitorul Moldovei.Autoritatile l-au declarat sfint si acuma e cruce rosie in dreptul lui,in calendarul ortodox.Asadar trebuie sa il sarbatorim,nu-i asa?
Nu v-i se pare ridicol sa ne rugam la Stefan cel Mare?
Asa se intimpla cu:Nectarie,Visarion,Macarie etc,etc.
23.08.2008, 19:15Oliana Goga
Asa este. Trebuie sa ne rugam lui Dumnezeu, prin Fiul Sau Isus, sau...direct. Amintiti-va ce a spus Isus: "tot ce veti cere Tatalui meu, in numele meu El va va da". Apoi a mai spus:"...voi asa sa va rugati, Tatal nostru...." Eu asta fac si primesc ceea ce Dumnezeu vrea sa primesc. Ii cer intotdeauna sa imi dea ce crede El ca am nevoie si sa imi dea ajutor in rezolvarea problemelor, asa cum stie El ca e mai bine pentru mine.
Despre sfinti....nu stiu ce sa spun, sint de acord cu d-na Viorica, dar... nu pot sa nu ma gindesc si sa nu le soptesc citeva cuvinte de ajutor si mijlocire la Dumnezeu, Sfantului Anton de Padova, Sfintei Rita de Cascia, Sfantului Francisc de Assisi si lui Padre Pio, Fericitului Ieremia Valahul si desigur, Sfintei Fecioare Maria.
Cu Stefan cel Mare, ma mindresc ca a fost un mare domnitor, a facut istorie, dar nicidecum nu voi saruta poza lui cu sabie, pusa in Biserici, si nici alte icoane. Icoanele sint arta, sint viziunea artistului despre persoane sau imagini din Biblie, deci nu voi saruta "arta" nimanui; dar pot saruta creatia lui Dumnezeu: pamintul, copacii, florile, si oamenii. Pot sa imbratisez pe oricine are nevoie de caldura inimii mele, de incurajarea mea, de rugaciunea mea.
24.08.2008, 03:23Doina Georgescu
Nu ne-ai ofensat pe noi ortodocsi care ne rugam BUNULUI DUMNEZEU,prin mijlocirea Maicii Domnului si a Sfintilor SAI,ci ai cazut tu intr-un mare pacat,sper sa nu fie hula impotriva DUHULUI SFANT,pacat care nu are iertare in veac.In mari greseli cad oamenii cand citesc Biblia in litera si nu in duh,greseala in care au cazut toate sectele.In Noul Testament scrie ca nu exista mijlocitor intre DUMNEZEU si om,decat OMUL IISUS HRISTOS.Dar intre mine si IISUS HRISTOS,scrie undeva ca nu exista mijlocitori,sau sunt nenumarate relatari de mijlociri din partea multor oameni,pe care MANTUITORUL le-a primit cu drag.Si acum cand S-A proslavit la cer si sade de-a drepta TATALUI,nu mai primeste mijlociri de la vasele alese,sfiintite de harul SFANTULUI DUH?
Da-mi voie sa nu te cred pe dumneata ci pe IISUS HRISTOS care spune-"Cel ce crede in MINE si de va murii[cu trupul] viu va fi[cu sufletul].De mare ajutor se bucura cei ce au evlavie la Maica Domnului si la Sfinti,l trecerea lor la cele vesnice.Vai de cei lipsiti de acest ajutor,caci anevoios este drumul si plin de mari primejdii,iar noi saraci duhovniceste,spre deosebire de Sfinti.
DUMNEZEU sa te intelepteasca.
24.08.2008, 11:46Camelia Rusu
Mantuitorul continua sa conduca Biserica in chip nevazut, pentru ce El este capul ei (Efeseni I, 22-23; Coloseni I, 18), iar crestinii madularele trupului Lui. Acestia stau intr-o strinsa legatura cu Mintitorul, cit si intre ei. Caci toti crestinii care formeza Biserica stau intr-o strinsa legatura nu numai intre ei, cei vii, ci si cu cei morti. Toti formeza o comuniune vie ca un organism (Romani XIV, 8-9) si toti se ajuta intre ei. Chiar cei vii (biserica luptatoare) comunica si se ajuta cu cei morti (biserica triumfatoare) prin rugaciune. Cei vii se roaga pentru iertarea pacatelor celor morti, iar cei morti, cei bine placuti lui Dumnezeu - sfintii -se roaga, mijlocesc la Mantuitorul pentru cei vii.
> (Matei IV, 10); este o inchinare desavirsita, absoluta (latrie) si b) inchinarea sau cinstirea sfintilor este o inchinare relativa pe care o adresam sfintilor numita dulie, pentru ca ei sint fiinte marginite ca si noi. Gestul este acelasi: cind ne inchinam lui Dumnezeu si cind ne rugam sfintilor, dar sentimentul interior este altul.
> (Matei X, 40). Sfintii sint numiti prieteni ai lui Dumnezeu <> (Ioan XV, 14; Iacov II, 23), si casnicii Lui: <> (Efeseni II, 19); sint numiti judecatori ai lumii: <> (I Corinteni VI, 2); si in alt loc: <> (Matei XIX, 28).
> (Luca XVI, 31).
> (Luca XV, 10).
> (Apocalipsa V, 8; VIII, 3-4) <>(Iacov V, 16).
> (Evrei XIII, 7).
> (Iesire XX, 3; Matei IV, 10).
> (I Timotei II, 5; Ioan II, 1; sau Romani VIII, 34): <>.
> (I Timotei II, 1). Aceste cuvinte sint adresate crestinilor. Deci si ei pot face rugaciuni, care sint mijlociri catre Dumnezeu.
> (Iacov V, 16). Apostolii se rugau si mijloceau totdeuna pentru credinciosi: <> (II Tisaloniceni 1, 11; Filipeni I, 3-4; Fapte VII, 59-60). Chiar si in Vechiul Testament se mijlocea pentru semeni de catre cei drepti: Avraam s-a rugat pentru Abimelech (Facere XX, 17). Moise pentru popor (Iesire XXXXII, 11).
>. Este <>, nu zic sa se roage pentru asa pacat>> (I Ioan V, 16). Aceste pacate de moarte sint mari nelegiuiri sau impietriri de inimi. Si Mantuitorul a spus in aceasta privinta: <> (Matei XII, 31-32). Bogatul nemilostiv savirseste desigur, unul din aceste pacate grave, din care cauza Avraam nu a putut interveni la Dumnezeu pentru el. Noi nu putem sti, nu putem descifra ce fel de pacate au savirsit semenii nostri. De aceea, datori sintem sa intervenim la sfinti totdeauna pentru aproapele nostru, urmind ca ei sa intervina la Dumnezeu sau sa nu intervina, dupa caz.
> (Ieremia XVII, 5). Sau, precum spune Psalmistul: <> (Ps. CXLV, 3; CXVII, 8-9).
>. Deci, in ultima instanta, rugam tot pe Dumnezeu, dar prin sfinti.
> (Isaia XLII, 8).
> (Ioan XVII, 22). Prin rugaciuni catre sfinti nu micsoram salva lui Dumnezeu, ci o preamarim.
> (Fapte X, 26). Sfintul Pavel a oprit pe locuitorii din Listra sa-I aduca jertfa (Fapte XIV, 13-15), iar in Apocalipsa ingerul care I-a facut descoperirea Sfintului Ioan, nu I-a dat voie sa I se inchine: <> (Apocalipsa XIX, 10; XXII, 8-9).
Din aceasta strinsa comuniune intre biserica luptatoare si cea triumfatoare si intre capul ei (Mantuitorul Hristos) avem cinstirea sfintilor.
Sfintii sint acei oameni alesi si bineplacuti lui Dumnezeu pentru ca s-au consacrat intru totul slujirii Lui. La inceput, in Noul Testament, toti cei botezati in Hristos, toti crestinii erau numit sfinti. Mai tirziu, denumirea de sfint s-a restrins numai la martiri intii, apoi a trecut la apostoli, prooroci, cuviosi, mari invatatori. Totusi un numar restrins ce au dus o viata virtuoasa si de desavirsire aproape de mucenicie erau socotiti sfinti.
Din motivele aratate, crestinii ii cinstesc pe sfinti si le inalta rugaciuni. Insa, inchinarea, rugaciunea, are doua forme: a) inchinarea sau rugaciunea catre Dumnezeu: <
In Biserica, noi cinstim pe sfinti pentru ca acestia au colaborat cu Dumnezeu prin harul Lui si s-au invrednicit de o viata virtuoasa.
Cinstind pe sfinti, cinstim indirect pe Dumnezeu: <
In al doilea rind, cinstim pe sfinti si-I invocam in rugaciunile noastre spre a ruga pe Domnul Hristos pentru pacatele si necazurile noastre. O facem aceasta pentru ca ei inca in viata fiind s-au rugat pentru semenii lor.
Sfintii pot sa raspunda rugaciunilor noastre, caci inca din aceasta viata stiau gindurile si nevoile oamenilor si faceau minuni pentru a-I ajuta.
Sfintii, dupa moarte duc o viata constienta si chiar de acolo cunosc nevoile si necazurile noastre. Avraam, din pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar, stia ca fratii bogatului aveau datoria sa asculte pe Moise si pe prooroci si ca nu se vor schimba chiar la invierea unui mort: <
Viata sfintilor, dupa moarte este asemanatoare cu cea a ingerilor (Luca XX, 36), ca si dragostea lor pentru semeni: <
De asemenea, ei au posibilitatea de a mijloci pentru noi la Dumnezeu pentru mantuirea noastra, iar Parintele ceresc primeste rugaciunile lor. <
Sfintii sint cinstiti si pentru faptul ca ei servesc ca exemple de viata crestinilor de totdeauna: <
Pentru toate motivele aratate, Biserica cinsteste pe sfinti. De altfel, ei au fost cinstiti atit in Vechiul Testament, cit si in Noul Testament. Astfel, Iosua s-a prosternat in fata ingerului Domnului (Iosua V, 14-15); Ilie si Elisei au fost venerati (III Regi XVIII, 7; IV Regi IV, 37). De asemenea, Sfintul Pavel a fost cinstit de temnicerul din Filipi (Fapte XVI, 29). Deci si in Vechiul si in Noul Testament avem cazuri concrete de cinstire a sfintilor, desi abia in Noul Testament avem cazuri de adevarati sfinti, iar Mantuitorul Hristos ne arata ca ei trebuie cinstiti (Matei X, 40).
Biserica, precum s-a amintit, dintru inceputurile ei a cinstit pe sfinti si I-a invocat in rugaciunile ei, I-a sarbatorit si pomenit prin laude si cintari proslavindu-le virtutiile si dindu-I de exemplu spre urmare crestinilor. Toti Sfintii Parinti, incepind cu Sfintul Iustin Martirul si Atenagora, Sfintul Vasile cel Mare si Ioan Gura de Aur, Sfintul Ambrozie si Sfintul Ioan Damaschin impreuna cu toata traditia bisericeasca arata temeinicia cinstirii sfintilor. Ea a fost confirmata si de sinoadele: al saptelea ecumenic (787) ca si de sinoadele Bisericii ortodoxe de la Iasi (1642) si de la Ierusalim (1672).
Totusi, sint unii crestini care nu sint de acord cu cinstirea sau cultul sfintilor. Ei afirma ca inaltind rugaciuni catre sfinti, calcam porunca I-a din Decalog, care spune: <
Insa, am amintit, Biserica si crestinii luminati fac deosebire intre inchinarea la Dumnezeu, numita latrie, inchinare absoluta si cinstirea sfintilor, inchinare relativa, ca unor fiinte omenesti, ca niste creaturi ale lui Dumnezeu si alesi ai Sai. Ei socotesc pe singurul Dumnezeu ca Parinte si Tata al tuturor, iar pe sfinti ca prieteni ai Lui, cinstindu-I ca atare si scotind ca inaltind rugaciune catre ei, cinstesc pe Dumnezeu. Nimeni dintre crestini nu confunda pe sfinti sau ingeri cu Dumnezeu, asa cum erau socotiti idolii.
Se mai spune tot de acei crestini, zelosi pentru adorarea singurului Dumnezeu, ca rugaciunile noastre adresate sfintilor pentru mijlocire catre Dumnezeu sint ineficiente, nu pot sa aiba rezultat, pentru ca sint gresit adresate. Sfintii nu au puterea de a mijloci pentru aomeni la Dumnezeu, caci acest rol ii are singur Domnul Hristos. Astfel, Scriptura spune: <
Raspunsul la aceasta intimpinare il gasim tot in Sfinta Scriptura exact la acelasi capitol din aceeasi epistola a Sfintului Pave, I Timotei: <
Mijlocirea este de doua feluri: mijlocirea catre Dumnezeu adusa Mantuitorul care prin jertfa Sa ne-a impacat cu Dumnezeu, numita mantuire obiectiva, adusa pentru toti oamenii; si insusirea meritelor mantuitoare de catre fiecare individ in parte, prin credinta, evlavie si fapte bune, numita mantuire subiectiva. Ea se insuseste prin botez si efort personal Mantuirea obiectiva a efectuat-o numai Mantuitorul; in mantuirea subiectiva noi cerem ajutor sfintilor sa ne ajute prin rugaciunile lor catre Dumnezeu. Despre aceasta ne spune si Sfintul Iacov: <
Deci, pentru mantuirea subiectiva pentru ajutor in desavirsirea noastra personala si a semenilor nostri, cerem mijlocirea sfintilor.
Tot despre aceasta mijlocire a sfintilor catre Dumnezeu se mai adauga ca sfintii nu fac mijlociri catre Parintele ceresc, caci nu vor. Dovada avem pe Avraam, din pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar (Luca XVI, 25-31), care a refuzat sa ajute pe bogat si sa-l miluiasca pe el, iar daca nu sa-l trimita pe saracul Lazar la fratii lui pentru a se indrepta, amintindu-le chinurile bogatului.
Trebuie insa sa amintim ca sfintii nu pot totdeauna sa intervina la Dumnezeu pentru toate pacatele noastre. Exista pacate grele, pacate de moarte pentru care sfintii nu pot mijloci la Dumnezeu. <
In continuare, ni se mai imputa de anumiti crestini, ca noi pacatuim cerind mijlocirea sfintilor la Dumnezeu, ei fiind oameni ca si noi. Acesta o afirma Profetul Ieremia: <
In aceste afirmatii ale Profetului Ieremia si ale Psalmistului este clar ca se vorbeste despre acei care uitind pe Dumnezeu isi pun toata nadejdea numai in domnii si tapinitorii pamintesti. Insa, crestinii care cheama in ajutor pe sfinti nu uita de Dumnezeu. Caci noi rugam pe sfinti sa intervina la Dumnezeu. Noi spunem, de exemplu: <
Prin inchinarea catre sfinti, ni se mai imputa, ca noi micsoram si injosim pe Dumnezeu. Caci El a spus prin prooroc: <
Dar se vede din citatul profetului Isaia ca aici este vorba despre interzicerea inchiarii la idoli. Despre sfintii Sai, Dumnezeu spune ca slava Sa, El o da lor: <
Se mai afirma ca este imposibil de a sti pina la judecata generala, cine este sfint si merita o atare cinstire dinte muritori si deci nu I se poate nimanui adresa cereri si rugaciuni. Dar si aceasta motivare este falsa. Domnul Hristos, fiind pe pamint a promis Apostolilor Sai ca se vor bucura de o cinste deosebita. Cind Fiul Omului va sedea pe tronul slavei Sale veti sedea si voi pe douasprezece tronuri, judecind pe cele douasprezece semintii ale lui Israel>> (Matei XIX, 26). Deci, vor fi preslaviti, ceea ce ne indreptateste si pe noi sa-I cinstim ca sfinti. Sfintul Apostol Pavel ne aminteste cine va fi cinstit dintre vietuitorii Vechiului Testament, adica acei drepti care: au astupat gurile leilor, au stins puterea focului, s-au facut puternici in razboaie, au inviat mortii, au fost ucisi cu pietre (etc.) (Evrei XI, 33-35), evident prin credinta in Dumnezeu si pentru aceasta credinta.
Tot pentru acelasi motiv si dupa aceleasi criterii sint cinstiti si recrutati sfintii in Noul Testament. Adica pentru minunile savirsite in viata, pentru viata virtuoasa, pentru credinta sau martiriu pentru credinta toate au fost socotite de Biserca de atunci si de mai tirziu drept criterii de canonizare a sfintilor. In acest sens Biserica ce este calauzita de Duhul Sfint, a fost totdeauna foarte vigilenta si este ascultata de credinciosi pentru alegerea sa justa. Asadar, se poate sti cine poate fi socotit sfint si deci poate primi aceasta cinstire si lauda.
In sfirsit, se mai spune ca in general, cinstirea sfintilor si a ingerilor constituie o greseala, caci in diferite locuri din Sf. Scriptura sa arata ca ei insisi au oprit pe oameni sa faca aceasta. Astfel Sfintul Petru a oprit pe Corneliu sutasul sa I se inchine: <
Insa, Sfintul Petru si Sfintul Pavel au respins inchinarea oamenilor sau sa li se aduca jertfa, pentru ca atit Corneliu, cit si locuitorii din Listra ii socoteau zei. Contextul in legatura cu Sfintul Pavel este clar: <<...zeii, asemanindu-se oamenilor, s-au coborit la noi. Si numeau pe Varna, Zeus, iar pe Pavel, Hermes...>> (Fapte XIV, 11-12).
In citatele din Apocalipsa ingerul respinge inchinarea Sfintului Ioan, caci acesta fiind in duh, in extaz, avind viziune era egal cu ingerul. Mai mult, Dumnezeu fiind de fata, ingerul refuza inchinarea Sfintului Ioan, care trebuia sa-si indrepte toata atentia spre Dumenzeu si nu spre inger, care era slujitorul lui Dumnezeu.
De aceea, cinstirea sfintilor practicata de Biserica Ortodoxa dintru inceput, bazata pe Sfinta Scriptura si traditia bisericeasca - care n-a fost amintita aici, din motive de metoda - este indreptatita.
Pr. Prof. C. Ioan,
"Indrumator pastoral", Arhiepiscopia Bucurestilor, 1981, pag. 69-73.
24.08.2008, 17:38Mihalache Irina
"Ei,sfintii,formeaza la un loc BISERICA TRIUMFATOARE,nevazuta,care-si intretine viata din acelasi izvor dumnezeiesc din care se hraneste si BISERICA LUCRATOARE,cea vazuta.Ei sunt mainile lui Dumnezeu,prin care El savarseste lucrurile Sale minunate in lume.Acesta este motivul pentru care sfintilor le este data puterea de a savarsi fapte de iubire si dupa moarte,ajutand in calea aceasta spinoasa a mantuirii pe fratii lor ramasi in urma pe pamant."
Arhim.Dosoftei Morariu
24.08.2008, 20:11Anca Elena Marchis
Cinstind pe sfinti, cinstim indirect pe Dumnezeu: <> (Matei X, 40). Sfintii sint numiti prieteni ai lui Dumnezeu <> (Ioan XV, 14; Iacov II, 23), si casnicii Lui: <> (Efeseni II, 19); sint numiti judecatori ai lumii: <> (I Corinteni VI, 2); si in alt loc: <> (Matei XIX, 28).> (Luca XV, 10).
> (Apocalipsa V, 8; VIII, 3-4) <>(Iacov V, 16).Insa, am amintit, Biserica si crestinii luminati fac deosebire intre inchinarea la Dumnezeu, numita latrie, inchinare absoluta si cinstirea sfintilor, inchinare relativa, ca unor fiinte omenesti, ca niste creaturi ale lui Dumnezeu si alesi ai Sai. Ei socotesc pe singurul Dumnezeu ca Parinte si Tata al tuturor, iar pe sfinti ca prieteni ai Lui, cinstindu-I ca atare si scotind ca inaltind rugaciune catre ei, cinstesc pe Dumnezeu. Nimeni dintre crestini nu confunda pe sfinti sau ingeri cu Dumnezeu, asa cum erau socotiti idolii.
> (I Timotei II, 5; Ioan II, 1; sau Romani VIII, 34): <>.
> (I Timotei II, 1). Aceste cuvinte sint adresate crestinilor. Deci si ei pot face rugaciuni, care sint mijlociri catre Dumnezeu.
> (Iacov V, 16). Apostolii se rugau si mijloceau totdeuna pentru credinciosi: <> (II Tisaloniceni 1, 11; Filipeni I, 3-4; Fapte VII, 59-60). Chiar si in Vechiul Testament se mijlocea pentru semeni de catre cei drepti: Avraam s-a rugat pentru Abimelech (Facere XX, 17). Moise pentru popor (Iesire XXXXII, 11).
Viata sfintilor, dupa moarte este asemanatoare cu cea a ingerilor (Luca XX, 36), ca si dragostea lor pentru semeni: <
De asemenea, ei au posibilitatea de a mijloci pentru noi la Dumnezeu pentru mantuirea noastra, iar Parintele ceresc primeste rugaciunile lor. <
Se mai spune tot de acei crestini, zelosi pentru adorarea singurului Dumnezeu, ca rugaciunile noastre adresate sfintilor pentru mijlocire catre Dumnezeu sint ineficiente, nu pot sa aiba rezultat, pentru ca sint gresit adresate. Sfintii nu au puterea de a mijloci pentru aomeni la Dumnezeu, caci acest rol ii are singur Domnul Hristos. Astfel, Scriptura spune: <
Raspunsul la aceasta intimpinare il gasim tot in Sfinta Scriptura exact la acelasi capitol din aceeasi epistola a Sfintului Pave, I Timotei: <
Mijlocirea este de doua feluri: mijlocirea catre Dumnezeu adusa Mantuitorul care prin jertfa Sa ne-a impacat cu Dumnezeu, numita mantuire obiectiva, adusa pentru toti oamenii; si insusirea meritelor mantuitoare de catre fiecare individ in parte, prin credinta, evlavie si fapte bune, numita mantuire subiectiva. Ea se insuseste prin botez si efort personal Mantuirea obiectiva a efectuat-o numai Mantuitorul; in mantuirea subiectiva noi cerem ajutor sfintilor sa ne ajute prin rugaciunile lor catre Dumnezeu. Despre aceasta ne spune si Sfintul Iacov: <
Deci, pentru mantuirea subiectiva pentru ajutor in desavirsirea noastra personala si a semenilor nostri, cerem mijlocirea sfintilor.
Anca,Cluj Napoca
25.08.2008, 11:23S Elena
Pentru autoarea primului comentariu: v-as ruga sa nu mai vorbiti despre lumea crestina in necunostinta de cauza. Mai cititi, mai documentati-va, cititi cartile sfinte si o sa intelegeti mai bine de ce ne-a dat Dumnezeu si Sfinti spre a ne ajuta in lupta noastra continua pentru mantuire. Noi, crestinii suntem recunoscatori pentru existenta Sfintilor pentru ca sunt un sprijin si un ajutor sigur, pozitiv, care ne directioneaza pe drumul bun, pe care singuri il ratacim uneori. Si mai mult decat atat...
Credinta in Dumnezeu inseamna si credinta in Sfinti, pentru ca El ni i-a dat. Prin urmare, totul se reduce la credinta: o ai sau nu o ai.
26.08.2008, 16:10Ciupuliga Viorica
Biblia este "ghidul " crestinului !Nu este asa?
Ce spune porunca :.............sa nu iti faci chip cioplit,nici vreo infatisare a lucrurilor care sint sus in ceruri,sau jos pe pamint,sau in apele mai jos decit pamintul.
Sa nu te inchini inaintea lor,si sa nu le slujesti;.......
Cred ca porunca aceasta spune tot.
Problema noastra este ca avem prea multe "carti sfinte"dupa care ne ghidam in viata noastra si asta ne conduce la plecaciuni in fata icoanelor si a preotilor.
Numai bine
Viorica Ciupuliga,Chicago (ciupuligavio@yahoo.com)
27.08.2008, 14:56Cristina Parasca
ESTE FOARTE ADEVARAT TOT CE SE SPUNE IN ACEST SITE
28.08.2008, 01:45Mircea Suta
Draga Doamna,
Stiti cumva cind au aparut sectele ?! Au fost ele cumva infiintate de Sfintii Apostoli ?!
Icoana contine in ea o mare taina ! Taina Mintuirii este in icoana !
Eu am multe "recidive" la activ. A venit diavolul la mine in vis de multe ori pt. ca am incercat sa aduc inapoi la dreapta credinta sectari rataciti. Imi era tare mila de sufletele lor. De fiecare data cind venea diavolul il alungam facind semnul crucii de trei ori ! A VENIT O DATA SI AIEVEA. Multumesc lui Dumnezeu ca l-a alungat de fiecare data !
Am poze cu urmele necuratului in zapada cind mi-a urmarit copiii intr-una din seri, in 2005. Politia a luat-o la fuga. Ni s-au mai intimplat si alte lucruri ciudate (de ex. a explodat candela). Baiatul nostru care avea 11 ani pe atunci mi-a spus : "tati, astia sunt sectarii dumitale ! Lasa-i in pace !" Copilul avea dreptate. I-am lasat si ciudateniile au incetat.
Eu stiu ca pe sectari a reusit sa-i orbeasca necuratul. De aceea imi este tare mila de ei.
D-voastra cum alungati pe diavol, daca cumva vine ?! Ca nu cred ca va faceti semnul sfintei cruci.
Saracii, cei cazuti in ratacire .......DOAMNE LUMINEAZA-I CU LUMINA TA !
Cind nu cinstiti pe Maica Domnului, stiti ce se intimpla ?! Voi vreti sa rupeti Dragostea dintre Mama si Fiu ! Dar stiti ca Dragostea este Dumnezeu Hristos ?! Pe El il rastigniti cind rupeti Dragostea !!!
Ati auzit de Lumina Sfinta care vine la Mormintul Sfint, vine in fiecare an numai si numai de PASTELE ORTODOX !!! Greseste Dumnezeu ????????!!!!!!!!
Lasati sectele care se inchina celui cu codita si veniti-va in fire, oameni buni !!! Este o sigura religie cum este un singur Dumnezeu !
Viata asta ascunde mari Taine si sectarii nu pot sa le inteleaga ! Mie imi este limpede ca lumina zilei. Iara daca nu o inteleg ramin in intuneric...FEREASCA DUMNEZEU !!!!!
"Acest neam de draci se pot scoate numai cu post si rugaciune !"-spune Mintuitorul.
DOAMNE STIU CA TU POTI CA TU ESTI DUMNEZEU, MINTUIESTE TOATE SUFLETELE ! AMIN !
Mircea pacatosul
28.08.2008, 14:46Camelia Ungureanu
Viorica, la inceput de drum toti sunt sceptici, important e sa nu abandonezi cautarea. Cerceteaza, si DOMNUL nu te va lasa sa ratacesti daca va vedea in tine vointa de a cunoaste adevarul.
Exista sfintii, si eu sunt prima cea care marturisesc aceasta pentru ca nu o data m-am bucurat de ajutorul lor cand am alergat la ei. E drept ce zici tu ca sfintii au fost oameni ca si noi , dar au ales sa traiasca viata pe pamant respectand poruncile Domnului.
...,,Biblia este "ghidul " crestinului !Nu este asa?,,
Ia biblia in mana, deschide-o la LEVITIC, cap. 19, TALCUIREA PORUNCILOR
unde e scris:
1. Grait-a Domnul cu Moise si a zis:
2.,,Vorbeste la toata obstea fiilor lui Israel si le zi:Fiti sfinti, ca Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfant.
3. Sa cinsteasca fiecare pe tatal sau si pe mama sa si zilele Mele de odihna sa le paziti, ca eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.
.........................................................................
DUPA CARE URMEAZA PORUNCA ACEASTA:
4. Sa nu alergati la idoli si dumnezei turnati sa nu va faceti, ca eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.
...si asa mai departe.
Este spericific sectelor, sa zica si sa se cramponeze in jumatati de adevar, ratacindu-se de calea cea dreapta atat ei, cat si cei care casca gura la ce spun ei fara sa cerceteze.
Exista sfinti, pentru ca imi place sa cred ca dintre toate semnintiile lasate de Domnul pe pamant, a ramas cineva treaz, si a respectat si prima porunca, nu numai pe a patra sau pe a treia, sau pe a zecea.
Dovada sfinteniei acestor oameni, care de buna voie au renuntat la viata desfranata pe care o ducem noi toti, alegand sa vada in fiecare om ce-i sade alaturi, pe Hristos (fie el paduchios, murdar, bogat, sau plin de mandrie, sau smerit, sau batran, sau bolnav...) ESTE NEPUTREZIREA TRUPURILOR LOR DUPA MOARTE. Ele sunt izvoratoare de mir, cine se atinge de ele, si nu una sau doua sunt marturiile in aceasta privinta, se vindeca de CANCER, DE FIBROAME, DE BOLI PSIHICE, DE PARALIZII, DE NERODIREA PANTECELUI; FEMEI CARE N-AR FI GANDIT VREODATA SA TINA IN BRATE PROPRIUL COPIL, ACUM MULTUMESC SFINTILOR CARE AU MIJLOCIT LA DOMNUL PENTRU ELE.
Caci draga mea acesta e ajutorul sfintilor, sa mijloceasca la Domnul, ca nici omul comun nu indrazneste sa intre in biroul directorului, si sa ceara ale sale, fara sa treaca pe la secretara mai intai.
Cu atat mai nevrednici suntem in fata Dumnezeului nostru, si daca nu am avea mijlocitori, pe Maica Domnului, si pe sfinti, cu ce fata am cere Domnului, cand stim foarte bine ca nu ne lepadam de idolii de toate zilele: de bani, de haine frumoase, de mancare buna, de barbati si femei frumoase, de desfrau prin discoteci, pe la chefuri sau te miri pe unde...
Acestia sunt idolii la care ne inchinam. caci cine slujeste acestora, nu slujeste lui Dumnezeu, si deci nici sfinti nu sunt.
Dar nu suntem toti la fel, caci unii AU ALES SA RESPECTE PORUNCILE, SI CU HARUL LUI DUMNEZEU, S-AU SFINTIT dupa o viata de dureri si nevointe, DECISI SI CONSTIENTI ca sfintenia este O DATORIE nu o OPTIUNE, caci cine nu se sfinteste, ajunge in iad. Nu este cale de mijloc.
O sa iti trimit pe email fotografii facute in grecia anul trecut in noiembrie, la hramul SFANTULUI IERARH NECTARIE TAUMATURGUL din Eghina. si vei avea dovada palpabila si vizuala a sfinteniei acestuia. Caci Domnul Dumnezeu se slaveste prin sfintii lui.
Duhul Sfant sa te lumineze, si sa nu ramai in ratacire, caci osanda vesnica e vesnica, iar sfintenia la picioarele lui Hristos e singura noastra scapare. Dupa sfintenie sa alergam cat mai avem vreme si in mila Domnului nostru Hristos sa nadajduim ca sa ne mantuim. AMIN.
P.S. toate cate ti-am scris sunt din contactul direct cu persoane care s-au vindecat de boli cumplite, cerand ajutor la SFANTUL NECTARIE, iar eu personal, de chisturi pe ovare si de sterilitate m-am vindecat, prin mijlocirea lui, iar acum sunt INSARCINATA IN 3 LUNI, si nu-i bucurie mai mare ca va pot spune si voua, ca sa credeti, si sa nu va lipsiti de asa un ajutor. Doamne cat iti multumesc, ca fiecare zi pe care o traiesc a devenit o minune, caci viata in Hristos e plina de pace si de impliniri.
29.08.2008, 00:33Mircea Suta
Dragii mei,
Moarte in sine nu exista. Precum nici intuneric in sine nu exista. Intunericul este absenta Luminii. Sfintii sunt rod al credintei ortodoxe ! Ei sunt vii ! Ei sunt exemple vii de urmat de catre noi toti.
Dincolo de lucrurile vazute sunt cele nevazute care se intimpla. Dincolo de lucruri este Viata care se intimpla. Numai Frumusetea din toti si din toate, numai Binale are viata pt. ca i-o da Dumnezeu. Raul, ca absenta a Binelui, nu exista in realitate. Raul nu poate avea viata, desi noi pacatuind, Dumnezeu sa ne ierte, incercam a-i da viata. Ne inselam daca credem ca reusim. Diavolul se inseala cind crede ca poate da viata raului prin noi. Dumnezeu nu lasa ca acest lucru sa se intimple. Din marea Sa Mila pentru noi...
Este purul adevar ca, noi prin pacatele noastre rastignim pe Hristos, Dumnezeul Cel Viu. Numai Dragostea ne poate ajuta sa scapam de pacat. Pentru ca Dragostea este Dumnezeu. Sa folosim fiecare prilej din viata pentru a ne intari in Dragoste, pt. a ne intari increderea in Puterea Ei, pt. a ne intari increderea in Puterea Binelui de a invinge raul. Trebuie sa credem ca Viata invinge moartea ! De fapt este limpede ca lumina zilei ca Hristos Domnul asta a dovedit prin Sfinta Sa Inviere !
Foarte frumos a vorbit doamna Camelia. Multumesc lui Dumnezeu care a ajutat-o sa ne spuna aceste lucruri.
Voia lui Dumnezeu este ca Dragostea din inimile noastre sa ramina vie, cu orice pret ! Asa sa ne-ajute Bunul Dumnezeu ! Amin !
Mircea pacatosul
25.09.2008, 19:37Andrisan Cristina
Mi s-a intamplat in mai multe randuri,simtindu-ma rau sa imi revin in chip minunat in timp ce ma aflam in biserica manastirii Bogdana din Radauti,unde isi au moastele sfintii Leontie si Teodosie.In 2004 sufeream cumplit de dureri cauzate spondiloza.In urma unui tratament injectabil,inima mea nu mai rezista,nu mai puteam dorimi noaptea si simteam o durere surda in piept,era ingrozitor.M-am speriat si am inceput sa citesc Acatistul Sfantului Acoparamant al Maicii Domnului,altceva nu mai eram in stare,ma simteam cumplit de rau.Dupa o saptamana,se alarmase si doctorita,mi-a trecut ca prin farmec orice durere,din senin si am petecut o zi minunata alaturi de parinti.Era 1 decembrie.
Am pacatuit mult din disperare pentru probleme de sanatate cerand ajutorul bioenergeticienilor ,si am fost disperata de am alergat pe la diverse persoane clarvazatoare,printre care si un preot care deschide cartea.Din cauza neascultarii mele si a mandriei de a studia yoga si alte filosofii orientale,am fost atacata de diavol,atat de evident incat m-am ingrozit:cosmare,vise in care eram urmarita si ma luptam cu diavolul,trezita in miez de noapte de ceva ce ma ingrozea,simteam o energie rece,ceva ce ma paraliza si am apasa puternic pe piept,ma sufocam in somn,sanatatea mea s-a ruinat incetul cu incetul.Acum m-am intors spre adevarata ortodoxie,incercand sa ma indepartez si de pacatul desfranarii cu care ma indulceam atat de mult in anii tineretii in gandul meu....caci sunt si pacate infaptuite numai cu gandul,numai cu sufletul ,nu si cu trupul.
Gasesc la manastirea Bogdana o dulce pace,binecuvantare ,sanatate,liniste deplina,tihna adevarata....am aflat har de a scrie poezii de curand...Simt ca darurile lui Dumnezeu nu inceteaza sa se reverse asupra noastra,noi singuri le respingem prin pacate.Lumea moderna de azi ne asalteaza din toate partile sa pacatuim...Televizorul meu s-a stricat de multe luni,dar am aflat liniste si am scapat de pacatele ,pe care,fara sa vreau le infaptuiam cu sufletul,in gand,vizionand tot felul de filme sau emisiuni si talk-show-uri moderne.Aceasta pauza a fost binevenita.Ascult acum radio Trinitas,pentru ca ma simt bine si imi e de mare folos sufletesc.
Doamne ajuta pe fiecare!Binecuvanteaza-i pe romani,lumineaza-i si daruieste-le pace,sanatate si indestulare!