"Muntii Dacilor. Calatorii pe plaiurile regesti ale Sarmizegetusei"
Cercetator neobosit al epocii dacice, careia i-a dedicat doua volume de succes: "Religia dacilor" si "Burebista si Sarmizegetusa", istoricul hunedorean Dan Oltean e din nou prezent pe piata cartii, cu un ghid al muntilor dacilor. Un ghid neobisnuit, in care sunt descrise 40 de trasee, grupate pe 10 vai (Valea Sebesului, Pianului, Cugirului, Romosului, Orastiei, Bosorodului, Ponorului, Streiului, Jiului de Est si Culmea Principala), insotite de 140 de fotografii color si 10 harti. Cu totul nou este modul in care sunt prezentate traseele, fara obiective arheologice ori geografice, ci avand drept unic criteriu frumusetea naturii si istoria locului. Fiecare capitol cuprinde si cateva teme dacice: padurea dacica, aurul dacic, cetatile lui Burebista, calugarii dacilor, intemeierea Sarmizegetusei, jaful de la Sarmizegetusa Regia, pietrarii dacilor, barajele militare ale regelui Decebalus, firul vietii, pesterile la daci, mitul Sargetiei, trecatorile din munti, nedeile din munti si inca altele. Am stat de vorba cu autorul despre felul in care a ajuns sa scrie aceasta carte.
- Cand ati inceput sa strabateti muntii dacilor?
- Eee, acum vreo 25 de ani! Eram elev de liceu cand am facut primul drum, intr-o expeditie de mai multe zile. Si de atunci ma duc mereu, la fiecare sfarsit de saptamana si in toate vacantele. Am ajuns sa cunosc fiecare poteca.
- Cati kilometri ati parcurs pana acum?
- Nu stiu in total cati s-or fi adunat. Dar pot sa va spun ca in fiecare an parcurg cam 7000 de km cu bicicleta si vreo 1500 pe jos. In plus, mai merg si cu masina, iar iarna, pe schiuri. Am zburat si cu avionul pe deasupra acestor locuri. Am stricat pana acum trei biciclete, doua masini si nu mai stiu cate perechi de incaltaminte!
- In ce fel v-a influentat ca istoric faptul ca ati ajuns sa cunoasteti atat de bine locurile in care au trait dacii?
- In primul rand nu poti intelege sufletul dac, daca nu te duci la el acasa. Nu poti intelege cum au trait stramosii nostri. In al doilea rand, trebuie sa parcurgi aceste trasee ca sa intelegi la fata locului ce s-a intamplat, cum s-au desfasurat razboaiele cu romanii, cum au fost cuceriti dacii. Doar din carti, nu ai cum. Este esential pentru un istoric sa vada, sa simta trecutul, sa ajunga la fata locului.
- Istoria e si o problema de suflet?
- Da. De fiecare data cand ajung in locurile acestea, uit toate grijile, trec peste greutatile vietii, sufletul mi se curata, e ca un fel de terapie. Puterea mea vine de aici. Cand sunt obligat sa fac trasee prin alte parti ale tarii, pur si simplu duc dorul acestui loc. Abia astept sa ajung acasa si sa recuperez pe teren. De altfel, eu cred ca cea mai frumoasa parte a istoriei e documentarea, sa mergi, sa vezi si sa incerci sa intelegi.
- Aveti vreo amintire speciala din miile de drumetii pe care le-ati facut?
- Era intr-o zi frumoasa de septembrie, prin 1996. Am parcurs un traseu pe Valea Jiului, cel pe care l-au facut si romanii, cand au urcat spre Varful lui Patru. Convins ca inceputul de toamna e mai totdeauna frumos si senin, nu mi-am luat nici provizii, nici cort, zicand ca voi ajunge usor la cabana Sureanu. Si m-a prins o ceata atat de groasa, ca nu mai vedeam incotro merg. Am ratacit drumul si am ajuns in alta parte. A trebuit sa innoptez pe varf, sub un brad, la doar trei grade Celsius, in tricou si pantaloni scurti. A fost o noapte alba. Dar dimineata am vazut cel mai superb rasarit din viata mea. Era o mare de nori si se vedeau deasupra toate varfurile de peste 2000 de metri din Parang, Retezat, Cindrel, Lotru, chiar si din Fagaras. Culmea e ca nu am patit nimic, nu m-am imbolnavit. A doua zi, mi-am continuat traseul fara nici o problema. Dar intamplarile astea sunt rare, caci de regula, imi organizez foarte bine fiecare drum.
- Cum v-a venit ideea sa scrieti aceasta ultima carte?
- Ma gandeam de multa vreme ca nu exista nici un ghid serios de urme dacice pentru zona aceasta si era mare pacat, mai ales ca nu prea exista nici marcaje catre cetati si, probabil, multi turisti bajbaie, fara sa ajunga unde isi doresc. Ce s-a scris pana acum au fost ori ghiduri arheologice, redactate foarte arid, ori prezentari geografice, la fel de seci. Arheologii nostri nu au fost in stare sa faca niste monografii serioase pentru cetatile dacice. Cetatile de pe tarmul Marii Negre, de pilda, au monografii foarte bune, mai ales Histria. Iar cum eu cunosc foarte bine aceste locuri, m-am gandit sa le prezint si altora, imbinand istoria cu peisajul si cu povestirea, dar folosind si tehnologie de ultima ora, cum e cartografierea cu ajutorul GPS-ul. Proiectul s-a desfasurat destul de repede, cu sprijinul "Centrului de Cercetari in Dacologie" din Bucuresti, care functioneaza sub egida Asociatiei Culturale Sarmis.
- Aveti un traseu preferat intre cele 40 prezentate in carte?
- Da, traseul pe Culmea Principala, care pleaca de la Sarmizegetusa Regia si trece peste Godeanu, facand legatura cu toate traseele. De aici, din culmea principala, izvorasc toate raurile - Streiul, Jiul, Cugirul, Sebesul, Lotrul... Il parcurg in fiecare an.
- Exista vreun sfat pe care sa-l dati cititorilor dvs., care in urma lecturii cartii vor voi sa porneasca la drum, in muntii dacilor?
- Sa nu faca mai mult de un traseu o data. Fiecare drum are povestea lui, are plaiurile lui. Ai nevoie de timp pentru fiecare. Poti face cel mult doua trasee de pe aceeasi vale intr-o singura drumetie, dar nu mai mult.
DAN OLTEAN, "Muntii Dacilor. Calatorii pe plaiurile regesti ale Sarmizegetusei". 300 pagini (inclusiv 140 ilustratii color si 10 harti), 34 RON, Editura "Dacica", www.dacica.ro, tel. 0749/114711.
ION HORAIU CRISAN
"Civilizatia geto-dacilor"
Arheologul clujean Ion Horatiu Crisan a reusit sa puna laolalta rodul muncii sale de o viata, dupa patruzeci de ani de cercetari. Cartea a vazut lumina tiparului in chiar anul cand autorul ei trecea la cele vesnice, in 1993, in conditii grafice slabe si in tiraj redus. De la "Getica" lui Vasile Parvan si pana astazi, nu mai aparuse nici o alta sinteza de asemenea dimensiuni, cu privire la civilizatia geto-dacilor. Editura "Dacica" a reeditat recent aceasta carte, o adevarata enciclopedie, care e de folos oricui este interesat de istoria noastra veche. De la izvoarele privitoare la geti si daci, la momentele importante din istoria lor - organizare, razboaie, asezari si fortificatii, mestesuguri, comert, vestimentatie, rituri si ritualuri, scriere, preocupari stiintifice, arta, religie, sanctuare si locuri de cult - toate sunt prezentate in carte, cu rigoare stiintifica, dar intr-un stil accesibil. La sfarsitul lucrarii exista un glosar de peste o suta de pagini, care cuprinde nume, locuri, si o multime de alte lucruri privitoare la civilizatia geto-dacilor.
Ion Horatiu Crisan, "Civilizatia geto-dacilor", vol. I+II, 720 pagini, 58 RON, Editura "Dacica", www.dacica.ro, tel. 0749-114711.
Fotografii: Dan Oltean
19.08.2008, 12:41Dacul Lui Zamolxe
...Dan Oltean ... hm ... un "simpatizant" al dacilor care scrie multe dintre numele strabunilor mei in limba latina. Am citit in 2003 pasaje din cartea "Religia Dacilor", deoarece atunci voiam sa aflu mai multe despre daci , si , mai ales despre Deceneu (ei ii spun Deceneus) , Zamolxe (ei ii spun Zalmoxes) ...despre cultul lor. Pe langa faptul ca ... cele mai multe date sunt eronate , Dan O. (si multi alti specialisti) mai mult face un deserviciu stramosilor mei , decat sa scoata adevarul la lumina... il ascund si intuneca. Personal , consider ca se ascund voit anumite adevaruri , multi dintre cei care se dau daci infocati , sunt platiti sa ascunda situatia reala. Infiintezi anumite publicatii ... asociatii care sunt "pro daci" (in care cei mai multi sunt chiar corecti) ... apoi , cu reviste ,simpozioane .. congrese ... si indicatii de la cei "alesi" , controlezi si falsifici ceea ce te intereseaza. Simplu , nu?! Din fericire , dacii autentici primesc informatiile pe calea cea mai scurta -directa - prin revelatii , prin contact direct cu zeii si preotii dacilor. Astfel ne putem da seama cate "spirite ascunse" , cata contrafacere este in aceste publicatii , venite prin acesti dacologi cu funcii si titluri pompoase. De la Zamolxe , pentru dacii lui , un mesaj in Limba Dacului Din Carpati , care este prima limba vb. a omenirii : OM NAMO NUNCASA HARA , IAREN EIVEN REVEN (nu "raven" cum zic altii) . Cine doreste traducerea , i-o pot spune... oricum specialistii in dacologie nu o cunosc...Toate cele bune tuturor , Dumnezeu sa ne lumineze!
25.07.2010, 23:29Gabriel T
Dan Oltean exista si-si face numele public. In afara de asta INCEARCA sa faca lumina bazat pe stiinte palpabile precum arheologia, izvoare istorice...tu cum dovedesti ceea ce spui ca stii si poti sa faci?