Ceea ce trebuie sa se intample s-a intamplat: legumele verii au ajuns din gradina cu zarzavaturi in laboratorul de cercetari. Noi studii medicale acorda o tot mai mare importanta farmaciei naturii. Aparent banalele vegetale ascund in ele comori de sanatate, cu conditia sa fie cultivate ecologic, sa fie lasate sa se coaca la timp, pe propria tulpina, si nu sa stea cu saptamanile in depozite si in remorci frigorifice. Unde gasim aceste raritati? In pietele si oboarele prezente pretutindeni in Romania, unde taranci cu sortul in fata te cheama sa le vezi marfa. Putine, foarte putine tari occidentale se mai pot lauda cu aceste "institutii de sanatate" care sunt pietele noastre. In Germania, ele au ajuns manifestari sporadice, care se fac doar o data pe saptamana, si numai in anumite orase; in Italia, pietele au disparut, practic, producatorii agricoli asteptandu-si clientii pe marginea strazilor, in camioane; in Anglia, doar bunicii isi mai amintesc ce este aceea o piata. Doar in Franta, pietele au rezistat, datorita faptului ca au dobandit statutul de... curiozitate turistica, pe care vin cu autocarele sa o fotografieze turistii americani, japonezi sau englezi.
Ei bine, Uniunea Europeana ne poate felicita si la acest capitol (daca tot intarzie sa-i felicite pe taranii nostri, care au conservat agricultura traditionala), pietele din Romania sunt aproape toate functionale si la locul lor, cu tarabele pline si, in multe orase, considerabil mai ingrijite decat acum 10-15 ani. Aici mai gasim inca rosii cu gust de... rosii, capsuni cu miros si savoare de capsuni veritabile, dovlecei cu coaja fina si proaspata, castraveti buburosi, sanatosi, nu trasi la indigo, ca cei din U.E. Dar pe langa gustul lor minunat, legumele din pietele noastre sunt inzestrate si cu virtuti exceptionale de sanatate, tocmai pentru ca sunt curate si naturale, crescute in pamant sanatos, fara adaosuri chimice, fara corectii estetice de culoare si de marime, adica exact asa cum le-a facut Dumnezeu, ca sa-i fie omului de folos. Astazi vom vorbi depre vedetele incontestabile ale acestui moment al verii: castravetii si dovleceii.
Castravetii
(Cucumis sativus)
Provin din sudul Asiei, unde, conform dovezilor istorice, sunt folositi in alimentatie de acum mai bine de 10.000 de ani. Apoi castravetii s-au raspandit in intreaga lume, incepand din antichitate. Rand pe rand, Egiptul, Grecia si apoi Roma au adoptat in culturi aceasta leguma racoritoare si cu gust inviorator. Pe teritoriul Romaniei, castravetii sunt aclimatizati de peste 2500 de ani, si tot de atunci sunt folositi ca medicament, dar si ca planta magica.
In prezent, la noi sunt cunoscute doua varietati ale castravetelui, dintre care cea mai frecvent intalnita este "castravetele de muraturi", cunoscut si drept "castravete romanesc", de dimensiuni ceva mai mici, cu coaja aspra, buburoasa, si de un verde deschis la culoare. Castravetele de salata, numit si "castravetele bulgaresc", este in schimb lunguiet, poate atinge pana la patruzeci de centimetri lungime ori mai mult, coaja lui este neteda si de un verde inchis. La noi, aceasta ultima varietate creste mai mult in sere si o gasim in magazine cu precadere in sezonul rece. Ambele varietati au proprietati vindecatoare identice, insa nu au fost multa vreme luate in serios, poate si datorita compozitiei lor chimice. Castravetele este alcatuit in proportie de 96,5% din apa, are foarte putine calorii (un kilogram de castraveti are o consistenta mai mica decat o felie de cascaval), nu contine nici un fel de grasimi si doar o cantitate infima de substante proteice. In schimb, aceasta leguma contine o cantitate impresionanta de potasiu, de fier, de siliciu asimilabil, de magneziu si de fosfor, care in cea mai mare parte sunt depozitate in coaja castravetelui. De altfel, in aceeasi coaja gasim si cea mai mare parte a vitaminei C, a vitaminei A si a vitaminelor din complexul B, a enzimelor care intervin in procesul digestiei si al metabolismului, a compusilor sulfurosi. In lumina acestor date, cercetatorii afirma ca fara coaja castravetele nu are nici macar jumatate din valoarea sa terapeutica, care asa cum vom vedea continuare nu este deloc de neglijat.
Remedii de sanatate cu castraveti
* Castravetii ca atare se consuma cu tot cu coaja, foarte bine spalati, in salate sau simpli, taiati felii. Doza recomandata este de macar 200 de grame pe zi, dar in cazul unor cure de slabire, al bolilor care necesita o cantitate sporita de apa si diuretice sau un aport marit de minerale, portia zilnica poate creste pana la 700-900 de grame.
* Sucul de castraveti se obtine foarte simplu cu ajutorul storcatorului centrifugal. Se administreaza intern, imediat dupa preparare, cate 500-1000 de ml pe zi.
* Castravetii murati pastreaza destul de putin din vitaminele si din celelalte substante vindecatoare ale legumei proaspete, in schimb au un continut de minerale intact si, important, au substante care ajuta la imbunatatirea digestiei, mai ales a digestiei grasimilor si a proteinelor. Aceasta este si explicatia pentru care castravetii murati sunt iarna nelipsiti de la mesele cu mancaruri grele, pentru ca simtim instinctiv ca ne ajuta digestia si metabolismul.
* Cataplasma cu castraveti se taie leguma in felii subtiri si apoi se aplica direct pe locul afectat, unde va face o aderenta excelenta (ca o ventuza), deoarece are o suprafata neteda si umeda. In general, o aplicatie externa cu castravete se face vreme de 15-20 de minute, dupa care, daca vrem sa o prelungim, vom pune felii de castravete proaspete.
Tratamente interne
* Pietre la rinichi, insuficienta renala castravetele este unul din produsele naturale cu cel mai puternic efect diuretic, "spaland" rinichii de sarurile depuse si prevenind astfel formarea calculilor. De asemenea, consumul de castravete proaspat, minimum jumatate de kilogram pe zi, mentine sanatatea si stimuleaza activitatea rinichiului, impiedica recidivarea infectiilor, stimuleaza eliminarea apei din corp.
* Indigestia castravetii cu tot cu coaja contin o enzima (erepsina) care ajuta la digestia mancarurilor bogate in proteine, care sunt si cele mai grele pentru stomac si ficat. De asemenea, consumul de castravete previne tulburarile si bolile hepatice la marii consumatori de proteine, care prefera branzeturile, ouale, pestele sau carnea in alimentatie. Se recomanda consumul a minimum 100 de grame de castravete, la fiecare masa in care sunt prezente aceste alimente.
* Boala canceroasa un institut de cercetare londonez anunta ca este foarte posibil ca aparent banalii castraveti sa fie antidotul pentru anumite alimente cu un puternic efect cancerigen. De exemplu, nitratii si nitritii, prezenti in practic toate mezelurile si produsele din carne si care sunt vinovati de mii de cazuri de cancer la colon, au un efect toxic mult redus daca se consuma castraveti. Acelasi efect il au castravetii se pare si in cazul acroleinei din uleiul folosit pentru prajeli sau asupra faimoasei (de acum) acrilamide din cartofii prajiti, din produsele de patiserie ori de panificatie, care are, de asemenea, efect cancerigen. Concluzia: pe toata durata verii, cat castravetii sunt proaspeti, mancati-i cruzi, bine spalati, dar necojiti, in salate sau ca atare. Va tine departe boala secolului de dvs.
* Diabetul coaja castravetilor, in special a celor cu un gust amarui mai pronuntat, stimuleaza celulele pancreasului sa produca insulina si echilibreaza glicemia prin actiune directa. O cura de o luna, in care se consuma minim jumatate de kilogram de castraveti pe zi cu tot cu coaja, previne diabetul si chiar trateaza cu succes formele usoare ale acestei boli.
* Obezitate, ingrasare cea mai pura apa, fibre alimentare, substante diuretice naturale si un numar infim de calorii, aceasta este cartea de vizita a unuia din cele mai bune alimente pentru slabit: castravetii. Persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa consume in timpul sezonului macar 600 de grame de castraveti proaspeti, cu tot cu coaja, pe zi. Este un tratament simplu, care duce la scaderi semnificative in greutate prin micsorarea numarului de calorii din portia zilnica de hrana, prin eliminarea apei suplimentare din tesuturi, prin imbunatatirea metabolismului zaharurilor. In plus, castravetii previn si bolile si tulburarile de sanatate care apar frecvent atunci cand pierdem prea multe kilograme intr-un timp scurt. Castravetii previn puseurile de hiper si hipo-tensiune, previn tulburarile cardiace si afectiunile gastro-intestinale, care pot aparea sau se pot agrava, printr-o cura de slabire mai drastica.
* Guta se face o cura de trei-patru saptamani, timp in care se consuma zilnic o combinatie de suc de castraveti amestecat cu suc de morcov in proportii egale. Un litru pe zi din acest amestec antreneaza sarurile urice din articulatii si ajuta la eliminarea lor prin urina, reduce inflamatia articulatiilor si elimina gradat crizele dureroase.
* Tensiunea arteriala oscilanta, aritmia cardiaca potasiul, magneziul si fibrele alimentare continute in mari cantitati de catre castraveti sunt adevarate medicamente pentru tratarea acestor doua afectiuni. Mai ales in timpul verii, cand aceste boli devin foarte periculoase, este indicata cura in care se consuma zilnic intre jumatate de kilogram si un kilogram de castraveti, vreme de macar 4 saptamani. Participantii la un program american pentru studiul efectelor alimentelor bogate in potasiu si magneziu asupra tensiunii arteriale si a ritmului cardiac au raportat, dupa doar trei luni de consum preferential al castravetilor, al salatei verzi, al verzei si al altor cateva alimente de acest gen, o stabilizare semnificativa a tensiunii arteriale si o reducere la mai putin de jumatate a frecventei crizelor de aritmie ori de tahicardie.
* Adjuvant in pancreatita se consuma zilnic 300-500 de grame de castraveti, cu tot cu coaja. Substantele active din coaja castravetilor stimuleaza secretia endocrina si exocrina a pancreasului, reduc inflamatia acestui organ, ajuta la o buna metabolizare a alimentelor complexe. In prezent, dupa o serie de studii de laborator care au pus in evidenta sus-mentionatele calitati ale acestei legume, se lucreaza pentru obtinerea unui medicament din coaja de castravete, destinat afectiunilor pancreatice. Pana atunci, putem beneficia direct de consumul castravetilor ca atare.
* Sarcina castravetii consumati in timpul sarcinii reduc senzatia de greata, precum si frecventa acceselor de voma produse de miscare, de stres, de stimulari olfactive neplacute etc. Nu este fixata o cantitate standard de castraveti recomandata a fi consumata zilnic, este bine insa sa aveti acest "medicament" pe masa, pentru a avea o sarcina mai usoara.
* Tendinite, probleme articulare foarte bogati in siliciu usor asimilabil si in magneziu, avand si intense efecte depurative, castravetii sunt, alaturi de dovlecei, cele mai bune legume in tratarea acestor afectiuni. In Statele Unite si in Franta, castravetii si extractele de coaja de castravete sunt deja frecvent folosite in clinicile destinate tratarii sportivilor care au suferit traumatisme ori care se confrunta cu boli articulare cronice, datorate suprasolicitarii. Prin cotinutul lor de potasiu, castravetii sunt folositi si contra durerilor si a contracturilor musculare.
* Durerile de cap provocate de caldura, insolatie se consuma jumatate de litru de suc de castraveti cu putina lamaie, pe stomacul gol, intr-o doza unica. Este un foarte bun re-hidratant, confera o senzatie de racoare si diminueaza intensitatea durerilor de cap. Suplimentar, se folosesc de data aceasta extern felii reci de castravete, care se aplica pe frunte, pe ceafa si pe tample. In popor se spune ca feliile de castravete aplicate pe piele "trag durerea de cap". Experimental s-a putut constata in multe cazuri adevarul acestei informatii, desi mecanismul prin care acest lucru se produce inca nu este elucidat.
Precautii si contraindicatii
In cele mai multe studii de specialitate se spune ca practic nu exista reactii adverse si nici contraindicatii la castraveti. Totusi, persoanele cu hipertensiune severa, cu ascita ori cu alte afectiuni la care aportul masiv de lichide in organism este limitat vor consuma cu masura aceste legume, care contin 95% apa. Exista si persoane a caror digestie nu se impaca foarte bine cu castravetii (in cazuri foarte rare, ei produc indigestii, dureri abdominale, stare de greata). Aceste simptome se datoreaza de obicei semintelor de castravete, si, ca atare, vor disparea daca semintele sunt indepartate de pe feliile de castravete, inainte de a fi consumate. Pe de alta parte, se va tine cont ca aceste seminte sunt pe locul doi, dupa coaja, ca si continut de vitamine si alte substante cu efect terapeutic. In consecinta, semintele vor fi eliminate doar daca este neaparat necesar acest lucru.
DOVLECEII
(Cucurbita pepo, convar. giromontia)
Sunt, practic, aceeasi specie ca si dovleacul, si veri buni ai castravetilor, cu care au destul de multe insusiri comune. Originea dovleceilor a fost multa vreme un subiect de controversa, existand teorii cum ca ar proveni din Asia Centrala, din America sau chiar din Africa.
Pana la urma, se pare ca paternitatea acestui aliment a fost "revendicata" si castigata de catre stravechile populatii preincase de pe teritorul actualului Mexic, civilizatii in care dovleceii ar fi fost folositi ca aliment conform surselor arheologice cu nu mai putin de 7000 de ani in urma. Pe continentul european, ei au fost adusi si raspanditi cu cateva sute de ani in urma, de catre turci si italieni. In prezent, aceasta leguma este cunoscuta pe intreg globul pamantesc, pe langa varietatea cu coaja de un verde deschis, pe care o cunoastem din pietele noastre, existand si dovlecei italienesti de un verde inchis (zucchini), galbeni, rosietici sau chiar albi. In China, au fost obtinuti dovlecei cu lungimea de peste un metru, precum si varietati necomestibile, cu un rol pur decorativ. Dovleceii care intereseaza terapia naturala sunt cei comestibili, care se consuma la varsta imatura, cand samburii nu sunt decat foarte putin formati, coaja este fina si intreaga. Acesti dovlecei sunt foarte bogati in apa (aproape 95% din masa lor), insa in pulpa si mai ales in coaja lor gasim si cantitati foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor si potasiu. Ca sa ne facem o idee despre bogatia lor in vitamine si oligoelemente, ajunge sa spunem doar ca trei sute de grame de dovlecei asigura aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A si de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor si de potasiu, jumatate din necesarul zilnic de magneziu. Dar sa vedem cum se administreaza acest aliment-medicament si ce efecte terapeutice are:
Remedii cu dovlecei
Indiferent de modul de administrare al dovleceilor, este necesar sa retinem un lucru foarte important: majoritatea vitaminelor, a mineralelor si a altor substante active (enzime, flavonoide etc.) sunt depozitate in coaja. Ca atare, daca vreti sa beneficiati de efectele terapeutice ale dovleceilor, asigurati-va cand ii cumparati ca au coaja sanatoasa, fina si intacta, spalati-i bine inainte de preparare, dar nu ii decojiti.
* Dovleceii proaspeti sunt mai rar consumati, deoarece persoanelor cu digestia sensibila le pot produce usoare balonari si senzatii de disconfort abdominal. In aceasta forma, au insa efecte terapeutice excelente. Se pot consuma ca atare, taiati in felii lungi, ca si castravetii, ori taiati cuburi marunte si introdusi in salatele de vara alaturi de rosii, de ardei, de castraveti etc. Doza terapeutica zilnica este de minimum 200 de grame.
* Dovleceii gatiti de regula, se prepara prin fierbere, ceea ce le distruge o parte din vitamine, din flavonoide si alte principii active complexe. Ramane insa fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare, fiind recomandati in dieta cardiacilor, a hipertensivilor, precum si a celor care au probleme de greutate. Dovleceii prajiti sunt cel mai putin indicati.
* Sucul proaspat de dovlecei se obtine cu ajutorul storcatorului centrifugal. Din 300 de grame de dovlecei se obtine aproximativ un pahar (200 ml) de suc, care trebuie consumat imediat, altfel oxidandu-se si intrand in fermentatie foarte rapid. Are un gust neplacut, care devine mai suportabil, daca ii punem putina lamaie sau daca il combinam cu suc de morcov si/sau mar. Gustul dezagreabil merita insa suportat, pentru efectele sale antireumatice, de normalizare a tranzitului intestinal, anticancerigene si reintineritoare.
* Semintele dovleceilor pentru a se obtine aceste seminte la cote optime de folosire, dovleceii se vor lasa sa ajunga la maturitate, ceea ce va face ca pulpa lor sa devina necomestibila. Semintele astfel obtinute au proprietati terapeutice exceptionale, pentru tratarea bolilor prostatei, ale intestinului si alte sistemului endocrin. Se administreaza sub forma de pulbere obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a semintelor, cu tot cu coaja. Se iau cate 4-6 lingurite pe zi, in cure de 14 zile, cu 5 zile de pauza.
Boli prevenite cu ajutorul dovleceilor
* Scleroza multipla studii facute asupra populatiilor din America Centrala, unde aceasta leguma face parte din alimentatia zilnica, au aratat ca in aceste zone scleroza multipla este practic necunoscuta. Se pare ca flavonoidele, vitamina B9 si alte substante active din coaja dovlecelului protejeaza teaca de mielina de distructie.
* Supragreutate mancarica de dovlecei preparata prin fierbere si bine condimentata este ideala pentru vara si pentru cei care vor sa slabeasca. Este usoara, foarte digerabila si tine neasteptat de bine de foame. Contine fibre alimentare, potasiu si foarte putine calorii (100 de grame de dovlecei proaspeti au mai putin 15 calorii), fiind un adevarat antidot pentru kilogramele in plus.
* Miopie, cataracta, boli oculare in general aportul de vitamina A si de luteina adus de catre dovlecei este foarte important pentru mentinerea sanatatii ochiului. Sunt recomandati cu precadere persoanelor de varsta a treia, pe care le protejeaza de afectiunile oculare specifice.
* Cancerul un studiu facut de Universitatea din Massachusetts, Statele Unite, pe 1271 de subiecti cu varste de peste 66 de ani hraniti cu o alimentatie preponderent vegetariana, bogata in vitamina A (printre care pe primele locuri se situa dovlecelul) a dovedit ca incidenta diferitelor forme de cancer a fost cu aproape 30% mai redusa decat la grupele martor, care au avut o alimentatie obisnuita.
Tratamente interne
* Astm se face o cura de 30 de zile, in care se administreaza suc de dovlecei, cate 100 de ml, de doua ori pe zi, eventual in combinatie cu suc de morcov. Substantele active din coaja si din pulpa dovlecelului au efecte antiinflamatoare asupra arborelui bronsic, reduc sensibilitatea alergica, favorizeaza expectoratia si raresc frecventa crizelor de astm. Este bine ca persoanele cu astm, indiferent daca este alergic sau infectios, sa faca anual, in timpul verii, o cura cu suc de dovlecei. Este un tratament simplu si eficient pentru ameliorarea sau chiar pentru vindecarea acestei afectiuni.
* Reumatism, poliartrita reumatoida se face o cura de sezon, vreme de 1-2 luni, cu suc de dovlecei, din care se beau cate 300 de ml pe zi, minimum. Sucul de dovlecel reduce inflamatia articulatiilor, stopeaza procesele degenerative, ajuta la recapatarea mobilitatii normale a articulatiilor. Exista studii in curs de desfasurare care arata ca, alaturi de castraveti, dovleceii ajuta la refacerea finelor tesuturi articulare distruse sau fragilizate de boala.
* Tromboflebita, tromboze, in general anumite substante din coaja dovleceilor (cumarinele, in special) impiedica formarea trombilor si migrarea lor prin sistemul vascular. Se consuma dovlecei cruzi ca atare sau sub forma de suc, minimum 400 de grame pe zi, in cure de cel putin 2 luni. Terapia cu cumarine extrase din dovlecei este o speranta in tratarea trombozelor, fiind considerata cea mai neinvaziva forma de tratament a acestei afectiuni. De regula, tratamentul cu dovlecei nu se aplica in paralel cu tratamentul cu antitrombotice de sinteza, ci la minimum 12 zile dupa acesta, pentru a preveni recidivele bolii.
* Ischemia cardiaca, pe fondul unor valori crescute ale colesterolului se consuma dovlecei proaspeti si/sau preparati in cantitati cat mai mari, in timpul verii. Continutul de fibre alimentare si de substante hipocolesterolemiante din coaja ii recomanda pentru tinerea sub control a acestei afectiuni, care poate deveni extrem de periculoasa. Datorita faptului ca au continut ridicat de potasiu, dovleceii sunt recomandati si contra aritmiei cardiace si a tahicardiei, fiind foarte eficienti pentru prevenirea infarctului miocardic.
* Fragilitatea capilara se consuma cantitati cat mai mari de dovlecei, mai ales proaspeti, care contin substante care ajuta la intarirea vaselor capilare. Suplimentar se pot aplica felii de dovlecel pe echimoze, lasandu-se vreme de 30 de minute, de 2 ori zi, pe zona afectata. Este un tratament simplu, care va scurta considerabil perioada de vindecare.
* Lipsa de calciu consumul de dovlecei este foarte eficent pentru tratarea acestei afectiuni, desi legumele contin cantitati foarte mici din acest mineral constitutiv. Secretul este continutul mare de magneziu usor asimilabil al dovleceilor, un mineral care este esential in asimilarea calciului, si a carui absenta explica de multe ori hipocalcemia care nu cedeaza, desi se consuma cantitati impresionante de lapte si de produse lactate.
* Primul trimestru de sarcina se recomanda consumul mancarurilor de dovlecei fierti. Legumele se vor fierbe o perioada cat se poate de scurta de timp, asa incat vitaminele pe care le contin sa se degradeze cat mai putin. Vitamina B9 (acidul folic) si vitamina A, continute din belsug de catre dovlecei, sunt esentiale pentru dezvoltarea normala a foetusului in primul trimestru, cand se structureaza sistemul nervos.
* Constipatia se consuma 200-300 de grame de dovlecei cruzi, in doza unica, pentru un efect laxativ de intensitate medie. Contra constipatiei severe, se administreaza un purgativ mai puternic, adica sucul proaspat, cate 300-500 ml dimineata, pe stomacul gol, cu 2 ore inainte de a manca orice altceva.
* Hipertrofia prostatei se administreaza pulberea de seminte de dovlecel, cate 4-6 lingurite pe zi, in cure de 30 de zile, cu o saptamana de pauza. Substantele anti-oxidante din compozitia acestor seminte reduc volumul prostatei, previn inflamatia si procesele mutagene.
Precautii si contraindicatii
Tratamentul cu dovlecei proaspeti, ca atare, si mai ales sub forma de suc, poate avea ca efect scaune diareice, balonare si crampe abdominale. De aceea, se va incepe cura cu cantitati ceva mai mici, marindu-se pe masura ce sistemul digestiv se obisnuieste cu acest aliment proaspat. Persoanele care fac tratamente cu antitrombotice de sinteza nu vor consuma mai mult de 100 de grame de dovlecel proaspat sau de suc de dovlecel proaspat pe zi.
15.07.2008, 21:01Rodica Constantin
Oare cum am putea sa va multumim pentru aceste "secrete" pe care ni le faceti cadou? Doar sa ne rugam sa va dea Dumnezeu sanatate.
Cu mult drag pentru toata echipa,
Rodica
19.07.2008, 20:16Purcelu Marcelu
Cand pune ILIE T. "stiloul" la lucru, nu-ti mai vine sa citesti alte articole din domeniu; omul este clar,in ce scrie,concis,scrie pe intelesul tuturor--o placere sa-i citesti articolele----p.d.--sa nu credeti ca-l cunosc si de aceea i-l laud;habar n-am cine-i...