Apa a fost folosita ca medicament inca din antichitate, cu succese deosebite. Primele documente in care se mentioneaza tratamentele interne cu apa pot fi gasite in vechile scrieri chineze. Apoi, de la acestia, tratamentul cu apa a fost preluat de indieni, egipteni si, mai tarziu, de catre europeni. Leonardo da Vinci spunea : "Apei i-a fost data puterea de a deveni seva vietii pe pamant". Intr-adevar, fara apa si soare nu ar putea exista viata. Apa este purtatorul vietii pe pamant, unul dintre cei mai perfecti solventi pe care i-a produs vreodata natura, din moment ce nenumarate substante dizolvate in ea isi pastreaza nealterate proprietatile chimice si biologice.
In vechile texte hinduse, se precizeaza ca "totul era apa, iar vastele intinderi lichide nu aveau margini". De asemenea, in cosmogonia babiloniana se precizeaza ca la inceputul inceputurilor, cand dupa credinta comuna nu exista nici cer si nici pamant, totul se reducea la o materie nediferentiata, si anume, la apele primordiale.
Cura cu apa a fost studiata stiintific de doctorii Karl Dirnagel si H. Drezel, care au ajuns la concluzia ca avem de-a face cu un tratament particular, care provoaca reactii in ciclurile functionale cele mai diverse ale organismului. Apa provoaca modificari vitale in organism, nu numai din punct de vedere al invelisului cutanat, ci si asupra diverselor aparate si tesuturi. Manipuland inteligent apa, putem exercita sau diminua dupa dorinta asa numitul "curent vital", incetinind sau activand metabolismul. Apa incita fortele latente ale organismului, exercitand astfel actiuni net superioare multor medicamente.
Iata ce scrie medicul german Albert Schalle, in cartea sa intitulata "Cura lui Kneipp, cura reusitelor" (carte tradusa si in romaneste): "Am tratat in intreaga mea cariera medicala peste 20.000 de bolnavi, suferind de diferite afectiuni, si pot sa ma pronunt asupra rezultatelor. Avand aceasta bogata experienta, am nu numai dreptul, ci si datoria, de a face cunoscute extraordinarele succese ale curei lui Kneipp, o valoroasa metoda terapeutica, cu dimensiuni curative indiscutabile, unice, incomparabile". Dar apa are o putere de vindecare si pe cale interna, prea putin cunoscuta, si pe care vrem sa v-o impartasim.
De ce e importanta apa?
Un adult de 70 de kg are, in mod obligatoriu, in structura sa cel putin 50 litri de apa, 50% din intregul nostru continut hidric fiind cantonat in celule, 45% in spatiile intercelulare si numai 5% in sange. In organismul uman, la fel ca in natura, apa se afla in continua circulatie si primenire. Prin intermediul pielii, pierdem circa 500 ml de apa pe zi, prin aerul expirat 350 ml, iar prin urina, in jur de 1500 ml. Sursele de apa ale organismului uman sunt: apa propriu-zisa, ingerata pe cale bucala, cea provenind din alimente, ca si cea provenind din oxidarea acestora. Alimentele reprezinta o sursa importanta de apa, stiut fiind ca in anumite zarzavaturi si fructe, aceasta se afla in procente ce se ridica pana la 95%. Pana si carnea cuprinde 70% apa. Este foarte interesant ca organismul, in anumite limite, isi poate fabrica singur o cantitate de apa, asa-numita apa endogena. Aceasta se formeaza prin polimerizare, in cursul proceselor metabolice. Procesul involutiei, al imbatranirii, este legat in mod direct de diminuarea posibilitatilor organismului de a metaboliza si pastra apa. Pierderile in apa ale organismului se accentueaza progresiv, in asa fel incat, la 30 de ani, continutul hidric al organismului uman este de 60%, iar la 70 de ani, de circa 46%. Pe masura ce imbatranim "ne uscam", in mod treptat, asa cum se intampla si in natura, sa zicem cu arborii. Apa este in primul rand "vinovata" de tenul intins si catifelat pe care il avem in copilarie si adolescenta, ca si de uscarea sa din ultima perioada a vietii.
Tratamentul intern cu apa
Medicii si biologii sunt perfect convinsi de faptul ca efectele terapeutice ale apelor nu pot fi puse exclusiv pe seama elementelor minerale pe care acestea le contin.
Cand au eficienta apele minerale?
Un lucru care nu se cunoaste indeajuns este faptul ca apele minerale sunt extrem de utile in curele interne, dar numai atunci cand sunt consumate direct de la sursa, in locul unde izvorasc, si nu imbuteliate. Apele minerale se afla in raporturi fizico-chimice stabile, intr-un anumit echilibru ionic, asigurat de factorii terestri de obarsie. Cand apa este indepartata de acesti factori si nu este consumata la nivelul izvorului, ci intr-un alt loc, unde a fost transportata, aceasta simpla operatiune mecanica de translatie este suficienta pentru a perturba, mai mult sau mai putin vizibil, stabilitatea apei respective. Ionii continuti de respectiva apa devin inactivi. De aceea, nu numai transportul in sine, dar si operatiunea de imbuteliere si de depozitare pot modifica echilibrul acestei ape si implicit si rolul ei terapeutic. Se cunoaste faptul, de exemplu, ca precipitatul de fier care se depune pe sticle este deja inactiv, lucru care nu se intampla cu aceeasi apa consumata la izvor, si in care fierul respectiv are un puternic efect terapeutic. Se cunoaste deci ca aceeasi apa consumata la izvor direct de la sursa este mult mai eficienta decat cea imbuteliata. Sa nu uitam nici faptul ca in anumite cazuri se folosesc recipiente de plastic, care pot fi foarte toxice. Este numai un singur aspect, dar aspecte negative sunt foarte multe.
Reteta curei cu apa
Cura interna cu apa se poate aplica in 3 cazuri distincte :
1. In scop profilactic.
3. In scop de recuperare.
In toate trei cazurile, organismul trebuie invatat treptat cu apa. Acest lucru se intampla fara dificultati, va va trebui insa perseverenta pentru a putea sa obtineti rezultatele dorite.
Primele rezultate ale curei se observa dupa 15 zile de la debutul ei. Pielea va fi prima care ii va dovedi eficienta, apoi va incepe sa actioneze si asupra intregului organism.
Ce fel de apa se consuma?
Se va consuma apa la temperatura camerei, nici prea rece si nici prea calda, deoarece in caz contrar nu-si atinge scopul. Apa minerala luata direct de la izvoare, consumata la locul de unde izvoraste, este cea mai indicata, dar in lipsa acesteia, exista o reteta de preparare a apei acasa, o metoda simpla de transformare a apei de la robinet in apa utila in tratament. Pentru aceasta (in special in cazul anemiilor sau a lipsei de vitamine din organism), se pun la macerat in doi litri de apa 1-2 morcovi spalati bine cu peria (nu se curata de coaja, pentru ca la suprafata radacinii se afla cele mai multe vitamine), apoi rasi. Se lasa de seara pana dimineata. A doua zi apa se strecoara si se poate consuma.
Un lucru foarte important, preluat din homeopatie, este energizarea apei dupa filtrare, prin agitare puternica, timp de 5 minute. In acest fel, tratamentul devine mai eficient.
In cazul in care se doreste suplimentarea in organism a vitaminei C si a antioxidantilor, se spala bine o lamaie, se rade putina coaja, care se pune impreuna cu sucul obtinut de la ea in 2 litri de apa. Se lasa la macerat timp de 24 ore si se consuma a doua zi dimineata, filtrata si bine agitata.
In toate cazurile, se poate pune in apa si argila. La 2 litri de apa, se pun 1-2 lingurite de argila. Se tine timp de 24 ore, dupa care apa se filtreaza, se agita si se poate consuma.
Important: s-a dovedit ca tinuta in recipiente de lut, apa are un gust mult mai bun si este mult mai eficienta.
Cat lichid se poate consuma?
In mod normal, rinichiul poate reabsorbi apa intr-o cantitate de peste 5 litri pe zi. O problema fundamentala este aceea a ingestiei de apa la indivizii edematosi. Multa vreme s-a preconizat ca aportul de apa trebuie redus atunci cand exista edem, crezandu-se ca ingestia de apa ar contribui la formarea lui. Astazi, aceasta prejudecata s-a dovedit gresita, din contra, cei care au edeme trebuie sa faca cura cu apa, reducand insa aportul de sodiu. In mod normal, se pot consuma in fiecare dimineata cate 750-800 ml apa.
Mod de administrare:
In prima zi de cura, imediat dupa trezire, se consuma un pahar de apa, dupa care nu se mananca si nu se bea absolut nimic, timp de 15 minute. A doua zi dimineata se consuma 2 pahare. A treia zi, se consuma 3 pahare, a patra zi si in urmatoarele se beau cate 750-800 ml apa, 4 pahare.
* In scop preventiv - se va face cura aceasta de 2 ori pe an, cate 15 zile.
* In scop curativ - se face cura 30-45 de zile sau chiar mai mult.
* In scop de recuperare sau ca tratament - cura se practica perioade oricat de lungi, cu conditia sa fie instiintat si medicul curant.
Boli ce pot fi tratate cu apa
Afectiunile canceroase, afectiuni circulatorii, afectiunile hepatice, afectiunile glandulare, afectiunile pielii, afectiuni renale, afectiuni digestive, ascite, edeme cu diferite localizari, paralizii in diferite stadii, etc. Perioada de minumum doua saptamani este suficienta in majoritatea cazurilor pentru dezintoxicare, dar in cazul in care aveti cancer, de pilda, este bine sa se faca o cura de lunga durata, mai ales daca se face concomitent si chimioterapie. La obezitate, se poate continua cura pana se va ajunge la greutatea normala a corpului.
Atentionare: in anumite boli grave (cancer, etc) este indicat sa se obisnuiasca mai lent organismul cu apa.
Contraindicatii. Daca apa poate sa ajute in foarte multe afectiuni, ba in unele cazuri, chiar sa produca vindecari, nu acelasi lucru se poate spune despre cei care sufera de anurie (imposibilitatea eliminarii urinei). Cura cu apa aplicata acestor bolnavi poate sa duca la edem pulmonar si chiar la moarte. Deci, este interzisa in acest caz. De asemenea, in cazurile cand urmeaza sa se faca o urografie, este indicat sa se intrerupa cura de apa, ulterior revenindu-se la ea. Ea grabeste eliminarea din organism a toxinelor, care uneori pot fi iritante pentru tubii renali. De asemenea, cura cu apa le este interzisa epilepticilor sau persoanelor ce sufera de afectiuni cu substrat psihic.