Ingrediente (pentru 4 portii): 2 perechi de debretini, 500 g cartofi (nesfaramiciosi), 1 ceapa, 2 morcovi, 1 gulie, 1 telina mica, 1 conopida mica, 200 g dovlecei (verzi), 2 cepe verzi, 4 linguri smantana, 4 linguri otet balsamic, sare, piper, patrunjel verde pentru garnisit.
Mod de preparare: * Se curata ceapa si cartofii si se taie cubulete. Morcovii, telina si gulia, curatate de coaja, se taie betisoare egale. Se rupe conopida spalata buchetele, se spala dovleceii si ceapa verde si se taie felii subtiri. * Se pune apa (cu putina sare) pe foc si cand clocoteste, se adauga - pe rand - legumele si se fierb al dente (ordinea este urmatoarea: morcovii, cartofii, gulia, telina, conopida, ceapa si la sfarsit dovleceii). * Separat, se fierb Debretinii si se tin la cald. * Legumele fierte se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga. * Se-ncinge smantana intr-o cratita, se adauga otetul si se gusta de sare si piper. Se amesteca apoi legumele fierte cu sosul si se pune in farfurii de supa incalzite. Peste ele se aseaza carnatii taiati felii si deasupra se presara frunzulite de patrunjel verde.
Placinta cu cascaval si ceapa verde
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 150gr.. * Se fierb cartofii (nu prea moi), se curata de coaja si se dau 20 de minute la cuptor, ca sa iasa aburii din ei. Se lasa sa se raceasca si se rup (bucati ceva mai mari). Se-ncinge untul topit, se caleste in el ceapa, se adauga cartofii, sarea, piperul si chimenul si se lasa sa se rumeneasca. * Se unge o tigaie cu unt, se presara cu pesmet si se imbraca cu 8 felii de bacon si 4 felii de cascaval. * Se amesteca cartofii cu rondelele de ceapa verde, se pun in tigaie, se apasa bine si se dau la cuptor 15-20 de minute. * Se prajesc feliile de bacon ramase in ulei, pana ce devin crocante. * Se rastoarna cartofii scosi din cuptor pe un platou, se pun deasupra feliile de bacon prajite si se garnisesc cu codite de ceapa verde.
Taietei cu verdeturi
Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g taietei lati, sare, 1 lingura ulei. Pentru pesto: cate-o legatura de patrunjel verde, marar, busuioc, tarhon si rozmarin, 200 g seminte de pin, circa 1/2 l ulei de masline.
Mod de preparare: * Se aleg verdeturile, se spala, se zvanta si se toaca semintele de pin, se prajesc in putin ulei, se lasa sa se raceasca si se taie marunt. * Se pun verdeturile si semintele de pin in robotul de bucatarie si se maruntesc. Se adauga uleiul, putin cate putin, si se mixeaza pana ce se obtine un piure ceva mai subtire. * Se fierb taieteii al dente in apa cu sare si cu o lingura de ulei, se strecoara si se tin sub jetul de apa rece. Se tavalesc apoi prin putin ulei si se servesc cu pesto.
Dulciuri
Mod de preparare: * Incingeti cuptorul la 170gr.. Puneti faina intr-un castron, impreuna cu zaharul pudra, zaharul vanilat si sarea. * Incorporati rand pe rand ouale, amestecand cu o lingura de lemn. Adaugati apoi laptele - putin cate putin, pana ce se dilueaza bine compozitia, devenind neteda. * Adaugati smantana si untul topit: secretul reusitei este sa incorporati ingredientele pe rand si sa amestecati bine. * Ungeti o forma de tarta cu unt si turnati incet aluatul. * Presarati deasupra ciresele (cu samburi cu tot). Dati prajitura 35 de minute la cuptor si lasati-o sa se raceasca inainte de-a o servi. Se mananca rece sau calduta, pudrata cu zahar tos.