Ingrediente: 8 felii de paine cu cereale, 200 g branza de capra (sau de vaci), 1 lingura smantana slaba, 1 lingura mustar, ierburi aromate (cimbru, rozmarin macinat), piper.
Mod de preparare: * Ungeti feliile de paine cu un strat subtire de mustar. Amestecati branza cu smantana si intindeti-o peste mustar. Presarati deasupra ierburile aromate si bagati tartinele in cuptor, sub grill, cateva secunde.
Tartine cu ton
Ingrediente: 120 g paine cu cereale, 1 cutie (conserva) cu ton, 2 cepe albe, 2 oua fierte tari, patrunjel verde, 100 g branza de vaci, o lamaie, 1 lingura mustar, sare, piper.
Mod de preparare: * Mixati repede in robotul de bucatarie tonul, cepele, branza, zeama de lamaie si mustarul si tineti compozitia, astfel obtinuta, circa 30 de minute la frigider. Ungeti cu ea feliile de paine si garnisiti cu felii de ou fiert si patrunjel verde taiat cu foarfeca.
Tartine suedeze
Ingrediente: 6 felii de paine, 2 felii somon fume, 200 g branza de vaci, 1/2 castravete, 1 lingura icre rosii (eventual), 6 fire marar verde, 1 lamaie, piper.
Mod de preparare: * Amestecati branza de vaci cu castravetele dat pe razatoare si stropiti cu zeama de lamaie. Incorporati piperul macinat si intindeti compozitia pe feliile de paine prajite. Puneti pe fiecare felie de paine fasii de somon, cateva icre si un fir de marar verde.
Tarta cu spanac
Mod de preparare: * Coaceti aluatul - pe jumatate - dupa ce l-ati asezat intr-o forma de tarta (mica). Amestecati branza de vaci cu laptele, oul, nucsoara rasa si amidonul. Sarati si piperati. Intindeti un strat de sunca (taiata bucatele) si de spanac pe fundul tavii, turnati deasupra amestecul de branza, ou si lapte, presarati cascavalul ras si dati tarta 20 de minute la cuptorul incins.
Tarta gen pizza
Ingrediente: 125 g aluat de pizza, 4-5 linguri bulion, 1 rosie mare taiata cubulete, 100 g ton din conserva maruntit cu furculita, 8 masline fara samburi, cimbru, piper, 1 lingura ulei de masline, 2 linguri parmezan (sau cascaval) ras.
Mod de preparare: * Intindeti aluatul - cu sucitorul - direct in tava de la aragaz. Intindeti bulionul peste aluat, lasand o margine libera de jur imprejur. Piperati, imprastiati cubuletele de rosii, tonul maruntit si maslinele taiate felii. Adaugati putin ulei, presarati parmezanul ras, decorati cu cimbru si dati tarta 30 de minute la cuptor.
Tarta cu legume
Ingrediente: 4 foi de pita (lipie), 1 lingura lapte, 1 lingura apa, 400 g amestec de legume congelate, 10 rondele de dovlecel, 1 ou, 16 cl lapte, patrunjel verde, cubulete de rosie, piper.
Mod de preparare: * Stropiti foile - ca sa se inmoaie - cu laptele subtiat cu apa si asezati-le una peste alta. Intindeti deasupra un strat de legume decongelate si calite si turnati peste ele oul batut cu lapte. Piperati, decorati cu frunzulite de patrunjel, cubulete de rosii si felii de dovlecel si dati tarta 25 de minute la cuptor.
Dulciuri
Tort de mere cu capac
Ingrediente (pentru 6-8 persoane): Aluat - 1 ceasca faina, amestecata cu o lingurita praf de copt, 1 ceasca de faina, 125 g unt rece, taiat bucatele, 2 linguri zahar tos (fin), 1 ou, 2 linguri lapte, inca 1 ou, batut usor. Umplutura: 8 mere verzi (mari), curatate si taiate in 12 spalturi, 2 fasii late de coaja de lamaie, 6 cuisoare, 1 baton scortisoara, 2 cesti apa, 1/2 ceasca zahar.