Sendviciuri de primavara

Redactia
Tartine cu branza de capra

Ingrediente: 8 felii de paine cu cereale, 200 g branza de capra (sau de vaci), 1 lingura smantana slaba, 1 lingura mustar, ierburi aromate (cimbru, rozmarin macinat), piper.
Mod de preparare:
* Ungeti feliile de paine cu un strat subtire de mustar. Amestecati branza cu smantana si intindeti-o peste mustar. Presarati deasupra ierburile aromate si bagati tartinele in cuptor, sub grill, cateva secunde.

Tartine cu ton

Ingrediente: 120 g paine cu cereale, 1 cutie (conserva) cu ton, 2 cepe albe, 2 oua fierte tari, patrunjel verde, 100 g branza de vaci, o lamaie, 1 lingura mustar, sare, piper.
Mod de preparare:
* Mixati repede in robotul de bucatarie tonul, cepele, branza, zeama de lamaie si mustarul si tineti compozitia, astfel obtinuta, circa 30 de minute la frigider. Ungeti cu ea feliile de paine si garnisiti cu felii de ou fiert si patrunjel verde taiat cu foarfeca.

Tartine suedeze

Ingrediente: 6 felii de paine, 2 felii somon fume, 200 g branza de vaci, 1/2 castravete, 1 lingura icre rosii (eventual), 6 fire marar verde, 1 lamaie, piper.
Mod de preparare:
* Amestecati branza de vaci cu castravetele dat pe razatoare si stropiti cu zeama de lamaie. Incorporati piperul macinat si intindeti compozitia pe feliile de paine prajite. Puneti pe fiecare felie de paine fasii de somon, cateva icre si un fir de marar verde.

Tarta cu spanac

Ingrediente: 120 g aluat fraged, 1 felie de sunca de Praga, 200 g spanac tocat, 80 g lapte semidegresat, 100 g branza de vaci, 1 ou, 30 g cascaval ras, nucsoara, 1 lingura rasa amidon, sare, piper.
Mod de preparare:
* Coaceti aluatul - pe jumatate - dupa ce l-ati asezat intr-o forma de tarta (mica). Amestecati branza de vaci cu laptele, oul, nucsoara rasa si amidonul. Sarati si piperati. Intindeti un strat de sunca (taiata bucatele) si de spanac pe fundul tavii, turnati deasupra amestecul de branza, ou si lapte, presarati cascavalul ras si dati tarta 20 de minute la cuptorul incins.

Tarta gen pizza

Ingrediente: 125 g aluat de pizza, 4-5 linguri bulion, 1 rosie mare taiata cubulete, 100 g ton din conserva maruntit cu furculita, 8 masline fara samburi, cimbru, piper, 1 lingura ulei de masline, 2 linguri parmezan (sau cascaval) ras.
Mod de preparare:
* Intindeti aluatul - cu sucitorul - direct in tava de la aragaz. Intindeti bulionul peste aluat, lasand o margine libera de jur imprejur. Piperati, imprastiati cubuletele de rosii, tonul maruntit si maslinele taiate felii. Adaugati putin ulei, presarati parmezanul ras, decorati cu cimbru si dati tarta 30 de minute la cuptor.

Tarta cu legume

Ingrediente: 4 foi de pita (lipie), 1 lingura lapte, 1 lingura apa, 400 g amestec de legume congelate, 10 rondele de dovlecel, 1 ou, 16 cl lapte, patrunjel verde, cubulete de rosie, piper.
Mod de preparare:
* Stropiti foile - ca sa se inmoaie - cu laptele subtiat cu apa si asezati-le una peste alta. Intindeti deasupra un strat de legume decongelate si calite si turnati peste ele oul batut cu lapte. Piperati, decorati cu frunzulite de patrunjel, cubulete de rosii si felii de dovlecel si dati tarta 25 de minute la cuptor.

Dulciuri

Tort de mere cu capac

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): Aluat - 1 ceasca faina, amestecata cu o lingurita praf de copt, 1 ceasca de faina, 125 g unt rece, taiat bucatele, 2 linguri zahar tos (fin), 1 ou, 2 linguri lapte, inca 1 ou, batut usor. Umplutura: 8 mere verzi (mari), curatate si taiate in 12 spalturi, 2 fasii late de coaja de lamaie, 6 cuisoare, 1 baton scortisoara, 2 cesti apa, 1/2 ceasca zahar.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180 si se unge o tava rotunda si adanca (diametrul: 20 cm) cu unt sau cu ulei. Se tapeteaza fundul tavii cu hartie pentru copt, se unge si hartia si se infaineaza, usor, forma.* Pentru umplutura: se pun intr-o oala mai mare merele, coaja de lamaie, cuisoarele, scortisoara (intreaga), apa si zaharul, se amesteca, se acopera cu un capac si se fierb 10 minute la foc mic. Se iau de pe aragaz si se scurg bine. Se scot din oala coaja de lamaie, cuisoarele si scortisoara si se pun deoparte. * Se pun in robotul de bucatarie faina si untul, se adauga zaharul si se framanta 15 secunde pana ce se obtine un aluat sfaramicios. Se adauga ouale si aproape tot laptele, se mai framanta 15 secunde, pentru ca aluatul sa devina neted. (Daca e nevoie, se mai toarna putin lapte). Se rastoarna aluatul pe planseta infainata si se framanta cu mana, pana ce se inmoaie. Se infasoara in folie de plastic si se tine 15 minute la frigider. * Se intind 2/3 din aluat in asa fel incat sa imbrace fundul si marginile formei. Se scot merele cu o lingura si se intind - cu grija, in forma. Aluatul ramas se intinde in asa fel incat sa acopere umplutura de mere. Se ung marginile aluatului cu putin ou batut si se lipesc cu degetele. Surplusul de aluat se indeparteaza cu un cutit ascutit. Se unge suprafata tortului (capacul) cu ou si se da tortul 50 de minute la cuptor, sa se rumeneasca frumos. Inainte de a-l scoate din forma, se lasa sa se raceasca 10 minute. Se serveste cald sau rece, cu frisca sau inghetata.