Desemnata recent, in cadrul galei Premiilor Muzicale Radio Romania Actualitati, drept "Cea mai buna interpreta a anului 2007", Loredana Groza isi vede confirmata inca o data, de-a lungul celor 23 de ani de cariera de pana acum, valoarea exceptionalei sale personalitati muzicale. Doar o fateta ce-i drept, daca adaugam si calitatile sale, deloc neglijabile, de compozitoare si textiera, de actrita de film si de teatru. Trecand prin incercarile majore ale vietii ca un expres cu locomotiva forjata la maximum, cu linia telefonica deschisa pentru oricine - de la un fan exuberant din ultimul sat al Romaniei, pana la vreun actor american de la Hollywood sau producatori muzicali din New York, care-i sunt prieteni, Loredana da tot! Asta o defineste ca om, ca artist. Asta este reteta ei de stea necazatoare de pe firmamentul muzicii. O reteta ideala, prin care energia cheltuita si dragostea daruita i se intorc inmiit. Matematica? Minunea lui Dumnezeu!
- "Invingatorul ia tot"! Ce ti-a adus, Loredana, acest ultim titlu pe care l-ai adaugat palmaresului tau: "Cea mai buna interpreta a anului 2007"?
- Acelasi titlu de "Artista a Anului", l-am mai primit si acum douazeci din ani, din partea Societatii Romane de Radiodifuziune, si pe aceeasi scena pe care urcasem cu trei ani in urma, la debutul meu, la doar 14 ani, ca laureata a concursului "Steaua fara nume". Reacordarea lui, dupa doua decenii, imi produce o enorma bucurie, dar si putina durere. Durere, pentru ca fara aceasta din urma, n-ai putea defini starea de fericire. Bucurie, pentru ca un artist are nevoie constant de confirmari, iar cine crede ca s-a cocotat o data pentru totdeauna in varful clasamentului si nu va fi detronat a doua zi, daca nu mai munceste cu aceeasi ravna sau slabeste ritmul, acela se inseala.
- Desi te-ai lansat inainte de Revolutie, imaginea ta nu s-a perimat prin nimic. Dimpotriva, ai stiut sa te reinventezi mereu, sa surprinzi, sa ai retete sigure de succes. Ce te-a determinat sa nu te opresti niciodata?
- Daca am ramas in sufletul ascultatorilor mei, cand compozitori si interpreti de renume s-au retras, s-au ascuns, au fost tradati sau au intrat in umbra uitarii, a fost pentru ca eu mi-am gasit continuu motivatii pentru a nu renunta. Am fost o supravietuitoare, si ma bucura sa observ ca atentia marelui public se intoarce din nou catre valorile "clasice", ca masuri ale valorilor perene. Si lucrul acesta se intampla in cam toate tarile foste comuniste: iata, tocmai m-am intors din Cehia, unde am cantat pe aceeasi scena cu Karel Gott, idolul cehilor. Mi-a facut o reverenta extraordinara, cand a venit la repetitie sa ma asculte. Mi-a spus ca ma cunoaste, ca-i place cum cant, mi-a cerut toate albumele si mi-a spus ca e fanul meu numarul unu din Cehia. Iar publicul ceh, ce sa va spun, a cantat cu mine, chiar daca nu stia romaneste, "Lele" si "Zig-zagga". Si ca sa-ti raspund la intrebarea legata de motivatii, prima din ele este aceea ca imi place la nebunie ce fac, ca mi-am dorit de mica sa cant, si anume, cat se poate mai bine, cat mai profesionist.
- Aproape toate melodiile tale au devenit slagare, hit-uri. Care e secretul de "fabricatie" al unui cantec de succes?
- Am inceput sa-mi scriu propriile cantece dupa 1991, cand marii nostri compozitori se retrasesera din atentia publicului, lucru cumva impus de modele muzicale importate fara discernamant de aiurea. Colaboram atunci cu Directia 5, si Marian Ionescu m-a incurajat sa compun si sa scriu versuri proprii (aveam incercari literare notabile la cenaclul din Onesti, orasul meu natal, pe care-l frecventasem in adolescenta) pentru ca s-a incredintat ca am talent. Altfel, la cat e de profesionist, nu s-ar fi jenat sa-mi spuna ca nu ma pricep deloc. A avut dreptate, pentru primele mele cantece de pe albumul "Atitudine" ("O fata singura-n noapte"), apoi de pe "Tomilio", sau "Nascuta toamna" - au avut un succes urias. Deci, cand scriu un cantec, incerc sa fiu cat mai sincera si cat mai directa si sa imi exprim toate sentimentele intr-o sinteza de stari, iar apoi, cand il inregistrez, incerc sa-l cant in asa fel, incat sa-l port pe cel care-l asculta prin toate aceste stari, de la bucurie, la nostalgie sau durere. Cand ii dai unui cantec aceasta incarcatura, ii dai viata, plinatate. Daca ai un cantec sublim, dar atunci cand il canti nu-i dai viata din viata ta, traire din sufletul tau, nu se va intampla nimic cu el, va trece neobservat. Poate un asemenea cantec va rezista un sezon, doua, dar apoi, lumea il va uita repede.
- Ce mai pui la cale, neobosita cum esti? Ce proiecte iti umplu acum agenda?
- Un nou album cu muzica pentru copii, cu cantece compuse de mine pe versurile tatalui meu (a fost o viata invatator in Onesti, acum e la pensie, dar are un mare dar de povestitor si de scriitor. A mai scris pentru colectia "Cutiuta muzicala", precum si o carte cu povesti, epuizata imediat). Piesele vor fi cantate de mine, de Mihai Constantinescu si de o tanara debutanta, in care am mare incredere. In paralel, continuu filmarile la serialul "Inima de tigan", difuzat cu mare audienta pe postul "Acasa", in care joc rolul Rodiei, o tanara vaduva marginalizata in satra, dar care ii vrajeste pe toti cu vocea si cu cantecele ei. Vreau sa inregistrez un album in limba engleza, e o dorinta a mea mai veche, si pentru asta colaborez cu niste muzicieni si instrumentisti extraordinari din New York, aceiasi care m-au ajutat sa compun si sa inregistrez coloana sonora de final pentru un film american, "Fire and Ice" ("Foc si gheata"), in care am si jucat (nu o partitura foarte intinsa, dar, ce vrei, e visul oricarui actor sa joace intr-un film american) si care va fi lansat in curand pe piata de peste Ocean. Tot curand, se va lansa si ultimul film al lui Sergiu Nicolaescu, "Supravietuitorul", in care joc rolul unei cantarete de cabaret. Tot intre planurile mele este si lansarea unei linii de moda, purtand marca "Miss Lori". Ma preocupa de ceva vreme ideea asta, am gata desenele pentru o colectie de jeansi si una de rochii de seara, dar ca sa ma implic in realizarea acestui proiect imi trebuie o finantare si niste parteneri seriosi, pentru ca, stiti bine, a crea moda in Romania este o adevarata aventura. Asa ca, pana atunci, creez pentru mine si pentru prieteni. Mai sunt, desigur, concertele, turneele, repetitiile si aparitiile in emisiuni televizate, care-mi vor umple agenda si nu-mi vor lasa, probabil, nici o zi de vacanta la vara.
Foto: MEDIAPRO MUSIC (3)