Manifestandu-se prin aparitia unor noduli roz sau albi de dimensiuni mici, la nivelul zonei genitale, verucile veneriene (condyloma acuminata) sunt determinate de papiloma virusul uman (HPV). Contaminarea se realizeaza prin contact sexual cu o persoana purtatoare, perioada de incubatie fiind de 1-6 luni. In cazul femeilor, acesti negi pot creste la nivelul vulvei, peretilor vaginali, colului uterin sau anusului. In general, verucile genitale pot fi diagnosticate doar dupa aspect si sunt suparatoare pentru ca au tendinta sa reapara. Daca ati avut veruci genitale este obligatorie efectuarea anuala a testului Papanicolau. Modul in care sunt tratate verucile genitale depinde de dimensiunea si localizarea lor. Uneori, tratamentul medical poate rezolva infectia virala, care determina si verucile genitale. In cazul in care virusul nu este complet eliminat, verucile pot reaparea si dupa tratament. Exista medicamente care se pot utiliza topic (local): podoxifilina (Condylox), acid tricloroacetic (TCA) sau crema 5% de 5 - fluoronzacil. Indepartarea verucilor se poate realiza cu ajutorul laserului, prin inghetare cu azot lichid (criochirurgie) sau prin electrocauterizare. Uneori este necesara interventia chirurgicala, pentru a indeparta verucile mari sau pe cele care nu raspund la tratament.
Deoarece aparitia verucozei genitale se produce pe fondul unui raspuns imunitar deficitar, este de asemenea necesara administrarea de suplimente cu actiune imunostimulatoare gen: Chitosan, Imunostim CPR, Ginseng siberian, alaturi de consumul constant de usturoi, urda, zer, sucuri de smochine, citrice si gutui. Daca este necesar un tratament special pentru inactivarea si eliminarea HPV, contactati-ma telefonic. Sa auzim numai de bine.
ing. BOGDAN VICTOR, specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98
"Cum imi pot vindeca baietelul de dermatita atopica?"
(Raspuns pentru IULIA D., F. AS nr. 804)
Baietelul dvs. fiind foarte mic, iar dvs. alaptandu-l, va trebui sa faceti dvs. tratamentul in locul lui. Veti consuma doar urmatoarele alimente: grau (paine neagra sau graham), porumb (mamaliga), orez, fasole, legume verzi cu condimente, banane, ceai si alte bauturi fierbinti. Veti bea apa dupa mese. Legumele verzi pe care le puteti consuma sunt: morcov, pastarnac, patrunjel, fasole verde, gulie, telina, varza, conopida si salata. Nu aveti voie sa consumati urmatoarele alimente, care sunt considerate nocive pentru dermatita atopica (prin laptele matern ele ajung la copil): produse lactate, fructe acre, mandarine, portocale, piersici, prune, peste, carne, zahar, ulei, sare, alimente grase, alimente fripte sau prajite, muraturi. Dupa varsta de un an, puteti sa folositi si masajul pentru a vindeca baiatul.
"La 27 de ani fratele meu este paralizat"
(Raspuns pentru MANDEA ANETA, F. AS nr. 804)
Situatia in care se afla fratele dvs. este foarte dificila, dar nu iremediabila. Pe langa tratamentul prescris de doctorul curant, va sfatuiesc sa incercati si urmatorul tratament naturist ce cuprinde: regim alimentar, masaj, administrarea de Apisan Forte si administrarea de sucuri de legume. 1. Regim alimentar. Alimente recomandate (medicamente in cazul bolii fratelui dvs.): grau, orez, supa de fasole cu grasime, lapte, caimac, legume verzi fierte, fructe - in special cele dulci-acrisoare, portocale, mandarine, struguri, bauturi reci, inclusiv sucuri de fructe, stafide. Alimente interzise: ceai fierbinte, cafea, alte bauturi fierbinti, bauturi alcoolice, condimente iuti, inclusiv ardei iute, carne, fasole, soia, sare, ulei, otet, alimente fripte sau prajite, mancaruri grele, legume verzi, salata cruda, cartofi, conopida, varza, ciuperci, inghetata. Alimentele care nu sunt trecute nici in prima, nici in a doua categorie nu sunt nici ele recomandate, deoarece fac rau organismului. 2. Masajul. E bine sa fie facut de parinti, frati, surori, sotie sau copii, deoarece acestia au grupa bioenergetica compatibila cu a bolnavului.
Pentru a va putea trimite instructiunile de masaj, tabelul cu zonele ce trebuie masate, durata masajului si plansele aferente, ca si retetele de preparare a sucurilor, va rog sa ma contactati prin telefon. 3. Va lua zilnic o lingura de Apisan Forte, timp de 6 luni. 4. Sucurile de legume trebuie preparate respectand cu mare atentie gramajul. Legumele folosite la prepararea retetelor sunt: morcovul, patrunjelul, telina, spanacul, castravetii si sfecla.
"In timpul sarcinii mi-a aparut o galma sub bratul drept"
(Raspuns pentru OANA, F. AS nr. 804)
Stimata doamna, pe cale naturista puteti sa scapati de galma aparuta, daca veti respecta urmatoarele sfaturi referitoare la: 1. Regim alimentar; 2. Automasaj; 3. Veti consuma apa distilata. 1. Regim alimentar - veti manca doar urmatoarele alimente pana la vindecare: Alimente recomandate (medicamente in cazul bolii dvs.): orez, grau incoltit, porumb, portocale, linte, fasole (boabe mari - se va inlatura pielita de la boabele de fasole dupa fierbere), mazare dulce, spanac, morcov, dovleac, castravete, sfecla, conopida, varza, toate produsele lactate ca lapte dulce, lapte nefiert prins, cas proaspat fara sare, branza de vaci cu miere de albine, cascaval fara sare - cu exceptia iaurtului si a branzei telemea, iepure salbatic, fazan, porumbel care zboara liber, nu cel care este crescut in colivie, struguri, cirese, curmale, migdale, stafide si fructe dulci (banane, piersici, pere, prune, mere Golden, pepene verde), miere de albine (miere vie), Apisan Forte - 3 linguri pe zi. Alimente interzise (otrava in cazul bolii dvs.): vita, porc, berbec, peste, bivol, pasare, verdeturi (ceapa verde, praz, usturoi verde, ridichi, frunze de patrunjel), pastai de orice fel, fasole soia si produse din soia, cartofi, ciuperci, otet, fructe acre (mere acre, prune necoapte, ananas, lamaie), bauturi alcoolice, ceai, cafea si alte bauturi, sare, fructe prea coapte (banane de culoare maro, prune foarte moi, pere), muraturi, oua. 2. Automasaj: veti efectua automasajul zonelor reflexogene corespunzatoare glandelor limfatice (corp superior) si a zonelor reflexogene corespunzatoare pentru marea limfa (maximum 3 minute pentru fiecare zona). Veti face doua sedinte de automasaj, dimineata si seara, timp de 60 de zile, apoi doar cate o sedinta de automasaj pe zi, pana la vindecare. 3. Pentru eliminarea toxinelor veti consuma 90 de litri de apa distilata. Veti consuma zilnic doar cat doriti si cand va este sete. Dupa consumarea celor 90 litri, veti bea apa obisnuita (apa minerala, plata sau de la robinet).
Biolog pens. EUGEN GIURGIU, Alba-Iulia, tel. 0258/83.35.00, 0741/92.88.80
"Mama sufera de dermatomiozita"
(Raspuns pentru VIOREL CAMBIR, F. AS nr. 806)
Se recomanda aplicatii cu alifie de varza (vezi reteta publicata in F. AS nr. 804), de 2-3 ori pe zi (si suplimentar). Inainte se fac spalaturi cu un ceai mai concentrat din rostopasca (Chelidonium majus), apoi se aplica unguentul in strat subtire.
"Sufar de rabdomioliza acuta de efort"
(Raspuns pentru CRISTIAN DAN, F. AS nr. 806)
Se face o combinatie de infuzie de unguras (Marrubium vulgare) si macerat de vasc (se pune de seara pana dimineata in apa). Se combina cele doua preparate si se beau 2-3 cani pe zi. Este foarte eficient. Catina, sub orice forma, contribuie si ea la refacerea organismului. (Exista la orice magazin naturist preparate cu catina.) Se mai pot adauga tratamentului: polen de albine si laptisor de matca.
"Nepoata noastra isi suge degetul pana la rana"
(Raspuns pentru MARIA - Drobeta-Turnu Severin, F. AS nr. 806)
Se freaca degetul cu ardei iute. Chiar daca la inceput copilul va plange, in timp, se va dezvata de acest obicei, si inca foarte repede.
"Am mancarimi in urechi"
(Raspuns pentru ALIONTE STEFAN, F. AS nr. 806)
Faceti urmatorul preparat: 50 g usturoi se curata, apoi se zdrobeste. Se pune in 200 ml apa si se lasa sa fiarba pana scade la 100 ml. Se strecoara. Se adauga 20 ml suc de lamaie bine filtrat, 50 ml tinctura de propolis, 20 ml ulei de masline. Se amesteca toate ingredientele si se pun intr-o sticluta de medicamente, care se poate inchide ermetic. Se incalzeste sticluta la temperatura corpului, intr-o cana cu apa calda. Se taie o bucata de tifon care se va imbiba cu aceasta solutie (inainte de folosire agitati bine preparatul). Mesa de tifon se introduce in ureche seara, in asa fel incat sa se poata scoate usor. Se acopera peste noapte cu un tampon de vata. Procedeul se poate repeta si in cursul zilei. Daca mancarimea persista, sa se puna 2 picaturi caldute in urechea afectata.