Carte de vizita
Camelia Patrascanu este astrolog profesionist, unul dintre cei mai apreciati din Romania. A facut mii de astrograme pana in prezent, a colaborat la mai multe publicatii, posturi de radio si TV si este specialist in autocunoastere si dezvoltare personala.
Romania s-a nascut la 1859, in zodia Varsatorului, cu ascendentul in Rac
- Asa cum fiecare om se naste sub o anumita configuratie astrala, tot asa si tarile au un cer al lor, o astrograma in care un astrolog priceput poate citi lucruri trecute si viitoare, dar si comportamentul locuitorilor acelei tari. Pentru a vorbi despre destinul scris in stele al Romaniei, ar trebui sa stim in primul rand cand s-a nascut Romania. Cum s-a stabilit "data nasterii" pentru tara noastra?
- Exista discutii in legatura cu acest lucru. Eu consider ca nasterea Romaniei s-a produs la 24 ianuarie 1859. Unii astrologi spun ca la 1 decembrie 1918. Altii iau in considerare data de 1 decembrie 1947. Alti astrologi lucreaza dupa harta Revolutiei din 1989. Cei mai multi insa pleaca de la data uneia din cele doua uniri, 1859 sau 1918. Intrebarea este care e momentul care dicteaza nasterea identitatii unei tari? Caci o tara, la fel ca un individ, are si ea o evolutie cu niste evenimente importante, care ii jaloneaza traseul. 1918 este un astfel de eveniment major, dar nu este nasterea. Eu zic ca fiinta nationala s-a configurat la Unirea Principatelor, chiar daca numele de "Romania" a venit mai tarziu.
"Suntem imprevizibili, originali si oportunisti"
- Dupa harta astrala din 1859, Romania s-a nascut sub zodia Varsatorului. Cum se manifesta caracteristicile acestei zodii in cazul poporului roman?
- Da, Romania este Varsator, cu ascendent in Rac. Interesant este faptul ca, si daca am considera ca data de nastere Marea Unire de la 1918, Romania isi are ascendentul in Varsator. Aceasta zodie da anumite tendinte la nivel de popor, de caracter al poporului. Un anumit soi de indisciplina, de libertate inteleasa prea larg, oameni dificil de anticipat in reactii. Din cauza asta, prognozele la nivel de grupuri mari, de colectivitate, chiar tehnicile de sondare sociala sunt greu de facut pentru Romania, pentru ca suntem imprevizibili, originali si oportunisti.
- Spuneati ca ascendentul Romaniei este in Rac. Ce caracteristici imprima aceasta zodie?
- Ei, e foarte interesanta aceasta problema. Romania are ascendentul in Rac, care este un semn al traditiei, al radacinilor, dar totusi nu e vorba de un traditionalism extrem, habotnic, fundamentalist. Noi avem un mod foarte special de a ne raporta la traditii, in sensul ca suntem in stare sa le modelam foarte usor. Acest lucru se vede la cei care pleaca in strainatate: asimileaza foarte usor, dar devin nostalgici, isi iubesc patria mai ales dupa ce pleaca din tara. In acelasi timp, intram foarte usor in relatii cu strainii din Romania, suntem foarte deschisi si primitori cu ei, si, nu de putine ori, suntem mai frati cu strainii de la noi, decat suntem noi intre noi. Acest lucru este explicabil, pentru ca luna, care guverneaza zodia Racului, se afla in casa strainatatii si in zodia Pestilor, care este semn de disolutie. Asa incat romanii se simt bine in strainatate sau intre strainii din tara lor. Inteleg bine cutumele culturale ale celorlalti, le absorb, fara sa ii afecteze, fara sa isi piarda identitatea. Numai ca sufletul romanului este un suflet afabil si serafic intr-un fel, nu are rigurozitati prea mari, nu are duritate. El intra in osmoza cu mare placere, oriunde se afla. Deci, in ciuda acestui ascendent, romanii nu sunt un popor ultrareligios sau ultranationalist si nici foarte atasat de valorile traditionale. De aceea, noi nu putem fi foarte partizani, decat pe moment. Nu putem fi cu adevarat rebeli sau revolutionari. Avem o nota de individualism, ne vedem de treaba fiecare in parte, nu prea suntem coezivi. Chiar si in fata marilor probe, a marilor dificultati, ne gasim greu liantul. De aceea, romanii si Romania pot face mereu surprize.
- Deci nu suntem prea uniti...
- Exista si un revers pozitiv al acestei probleme. Marte, aflat in casa a zecea, ne arata ca Romania se poate afirma prin varfuri, nu prin grupuri, nu prin politica nationala, nu prin politica companiilor mari, ci numai prin personalitati, prin munca proprie, prin oameni exceptionali. Acesti oameni duc in lume imaginea Romaniei.
Romania are destinul la limita dintre Varsator si Pesti, ceea ce inseamna ca menirea ei este una internationala si spirituala. Asta ar insemna ca Romania poate oferi in primul rand un spatiu geografic favorabil negocierilor politice, tratatelor, intalnirilor care sunt insa de culise, nu la vedere. Romania e o placa turnanta, ea este un spatiu ideal pentru aceste intalniri, sforarii, afaceri, care nu ajung aproape niciodata la lumina.
- Se va mai pune problema granitelor in anii care vin?
- Problema granitelor nu este una clar stabilita. Dar fluctuatiile de granita nu au afectat niciodata spiritul romanesc, sub nici o forma. Eu cred ca or sa mai fie discutii legate de granite. Problema aceasta ar mai putea fi luata in atentie in maximum zece ani de acum incolo. Dar, repet, nu ne afecteaza lucrurile astea. Spiritul romanesc transcende toata partea asta de interese administrative, birocratice, politice, si poate chiar religioase.
- Asta inseamna ca nici granitele, nici atasamentul mai slab fata de traditii nu altereaza spiritul romanesc?
- Nu, nu il altereaza! Spiritul romanesc este dincolo de toate acestea. Daca nu mai purtam portul nostru popular si nu mai cantam cantece populare si ne manelizam nu inseamna ca ne este atins spiritul, pentru ca aceste lucruri nu reflecta intotdeauna spiritul. Ele sunt o expresie foarte la suprafata. Spiritul nu este conditionat de nimic. El este zona cea mai tainica si inalterabila din noi. El nu poate fi afectat de aceste schimbari de la suprafata, deci - daca se pierd traditiile, fundalul nu este afectat.
"Anul acesta sunt activate relatiile internationale"
- Ce ne asteapta in 2008?
- In acest moment, sunt activate pentru Romania relatiile internationale si, probabil, de cel mai mare interes sunt relatiile cu Serbia, intr-un mod pozitiv. Bineinteles ca rezolvam problemele in stilul nostru: intempestiv, original, poate usor dezlanat, usor haotic pe alocuri, in sens jupiterian. Sunt lucruri pe care probabil nu le vom afla, nu le vom auzi, caci nici macar nu tin de niste tratate oficiale. Eu zic ca vom reusi sa facem un slalom original printre dificultati, caci acolo se afla si Luna Neagra a Romaniei. Ne vom descurca in mod fericit, in situatiile delicate care vor aparea.
- De ce natura vor fi dificultatile?
- In nici un caz de natura militara. E vorba de comert, de tratate comerciale si de investitii mari, si chiar de administrarea unor bunuri legate de sol.
- Dar de ce tocmai Serbia?
- Pentru ca Jupiter activeaza astrologic acea granita. Sa va explic: se suprapune harta astrala a Romaniei peste harta geografica a tarii, iar planetele indica ce zone geografice se activeaza, nu doar ce domenii de viata. Pe de alta parte, Jupiter fiind in general un exaltat si un optimist, este posibil ca partea aceea a tarii, toata frontiera cu Serbia sa cunoasca o crestere; proiecte si investitii comune sau interese ale altor tari in aceasta zona de legatura Romania - Serbia. Oricum Banatul va fi in atentie, va fi in forfota. Sau, pur si simplu, va avea un cuvant de spus intr-un context anume. Apoi, planetele se indreapta spre Oltenia, iar in 2009-2010 judetele din Oltenia vor avea un cuvant de spus.
O alta zona activata acum de catre Marte este tarmul Marii Negre. Inca din toamna anului trecut si pana in mai, anul asta, interesele economice ale Romaniei la Marea Neagra sunt uriase. E vorba de interese ce pun in competitie natiunile vecine. Si nu numai pe cele vecine. Aici ar fi intr-adevar vorba de niste implicatii militare sau de niste tratate economice conditionate militar ori de interese ce sunt protejate foarte dur. Dar cum Romania are un rol discret in politica internationala, nu se va sti la toate nivelele politice, ci doar la varf, si e vorba de oameni care greu apar in fata, sunt mai mult in culise, sunt oamenii grei din spate. Se formeaza asadar o axa intre Marte si Jupiter, care prinde Romania la mijloc, intre interesele vizand zona de est si zona de vest, si s-ar putea ca pana in mai sa asistam la o conciliere Basescu-Tariceanu, pentru ca interesul national o cere in mod clar.
"In 2008, romanii nu vor avea mai multi bani decat au avut pana acum"
- Cum vom sta din punct de vedere financiar si economic? Se intrevad schimbari salvatoare?
- Nu exista nici un tranzit important care sa determine evenimente in plan financiar. A fost un tranzit de precaritate financiara in 2005-2007. Nu cred ca in 2008 Romania va avea mai multi bani decat pana acum, caci continuam o linie pe care ne-am inscris. Deocamdata vor fi importante relatiile internationale. Insa, in 2008 si o parte din 2009, mai ales ca rezultante ale unor actiuni din 2008, vor putea fi semnate tratate importante. Si, probabil, se va reconfigura rolul economic al Romaniei in Europa. Avem sansa de a deveni principalii producatori de produse ecologice pentru Europa. Si Saturn in Fecioara spune lucrul acesta. Eu apreciez si ca pretul pamantului va creste, pamantul va fi mult mai bine apreciat, in cateva luni de acum incolo. Vor fi, asadar, multe discutii la vedere pe marginea tratatelor economice. Saturn este in casa a treia, a relatiilor cu vecinii si cu Europa, nu vorbim de America, de China, de mari puteri, nu, e vorba de cei de langa noi. E vorba si de axa Marte-Jupiter de care am vorbit, care a intrat in rezonanta si tine pana in mai, dar acest Saturn poate aduce un tratat foarte important, care defineste rolul Romaniei in cadrul Uniunii Europene. Va creste productivitatea in general in 2008. Probabil ca si noile reglementari vor clarifica mai bine diverse zone profesionale. In 2007 am intrat in Uniunea Europeana si a fost un an foarte bulversant, a fost un an de adaptare la normele europene. A fost un soc care ne-a tinut pe loc, dar incet, incet, ne vom adapta. In 2008, multe zone profesionale se vor dezvolta, vor gasi piata.
"2010 si 2011 vor fi niste ani foarte gloriosi pentru Romania"
O perioada foarte spornica pentru Romania va incepe din vara lui 2009 pana in 2012, pe baza unor contracte ce se vor semna anul acesta. Eu zic ca vom avea plusproductie, vor intra mari fonduri, dar prin lucrul romanilor, nu prin imprumuturi, vom creste financiar, va spori bogatia Romaniei. Pe de alta parte, si pe scena politica internationala vom avea de spus un cuvant ceva mai puternic, dar e vorba tot de politica subterana, nu de cea vizibila, caci acesta este rolul nostru. Iar 2010 si 2011 ma astept sa fie niste ani foarte gloriosi pentru Romania. Atunci tara noastra va fi prinsa intr-un context international fara voia ei, caci nu prea e voia romanilor sa iasa asa, in fata, si va trebui sa joace un rol mare, surprinzator, cu o schimbare de pozitie radicala, fie prin aliante, fie prin afirmarea unei opinii de politica statala. Pentru noi, romanii, va fi stanjenitoare aceasta pozitie, dar pentru destinul international al Romaniei, vectorul este favorabil pe termen lung, pe zeci de ani.
- In ce fel va fi stanjenitor pentru noi?
- Pentru ca este vorba de o pozitie dura, iar noi nu prea suntem obisnuiti cu intransigente, cu pozitii ferme sau cu partizanate foarte clare, caci nu este in natura noastra. Va fi o luare de pozitie in plan international, care va fi constructiva pe termen lung, dar va fi stanjenitoare pe termen scurt si mediu apropiat, cum a fost de pilda embargoul impus Iugoslaviei, cand noi, romanii, ca vecini, am fost stanjeniti de aceasta masura. Pozitia de care vorbesc va fi destul de dura, de neta, lucru neobisnuit pentru noi, care o scaldam de cate ori avem ocazia, suntem frati cu toata lumea, nu vrem sa suparam pe nimeni, nu avem in general pozitii stanjenitoare pentru altii. Deci, s-ar putea sa ne conturam foarte clar identitatea, intr-un mod foarte surprinzator pentru altii, avand un atu teribil. Ceea ce se va intampla ne va da peste cap, dar pe termen lung ne consolideaza pozitia si din acel moment vom deveni o forta.
- Ce tip de eveniment s-ar putea produce, care sa ne scoata din umbra? De natura politica, culturala, spirituala?
- Nu stiu, orice ar putea sa contureze identitatea Romaniei: poate sa fie descoperirea unui leac de sanatate, poate sa fie o inventie tehnologica, poate sa fie o pozitie socio-politica care sa surprinda. Poate sa fie vorba de producerea unui bun vital de mare interes. Sau poate fi vorba de rasturnarea unor teorii. Indiferent ce se va intampla, acel lucru va stanjeni sentimentele de neutralitate si amicitie ale romanilor. Oricum, ne vom manifesta din plin originalitatea, inventivitatea si forta, lucru cu care nu prea am fost obisnuiti. Cum spuneam, avem destinul in Varsator, care stimuleaza tot ce este original. Iar perioada 2010-2011 va fi un varf din toate punctele de vedere, va fi punctul de cotitura pentru Romania, cand isi va afirma identitatea pe plan international in mod foarte favorabil. Prognoza este foarte optimista. Ar fi bine sa nu ratam sansele.
- Avem o tara bogata, dar nu suntem constienti de valorile noastre si ori le nimicim fara mila, ori nu ne exploatam resursele. Aspectele pozitive din anii care vin vor favoriza si bogatiile tarii?
- Da, suntem o tara care se poarta sarac cu bogatele ei resurse, ca bogatul care face economie. Noi avem pe Saturn in zona banilor, care nu este o planeta de succes financiar. Ne-am dori intotdeauna mai mult, dar noi de fapt stam pe bogatie si ne purtam cu ea ca sarantocii. Insa intre 2009 si 2012 va fi o politica extrem de agresiva cu privire la protejarea si valorificarea resurselor de sol si subsol: paduri, pamant, minereuri. Vom pune mai mare pret pe ele, probabil prin contracte si legi foarte ferme, caci cei care vor fi atunci la putere vor fi foarte constienti de bogatiile noastre. Pacat ca abia atunci, dar doar atunci avem un tranzit astral foarte bun. Deocamdata, Romania e vizata din punctul de vedere al productivitatii, al utilitatii ei in Uniunea Europeana. Celelalte vor veni mai incolo.
"Din punct de vedere politic, aspectele sunt conservatoare. S-ar putea ca si Casa Regala sa aiba un cuvant de spus"
- Avem alegeri anul acesta. Vor fi mari schimbari?
- Nu. Nu cred ca va castiga, de exemplu, un partid nou constituit. Nu cred nici ca vom avea foarte multe partide, cum am avut candva. Vom ramane cu trei-patru partide mari. Poate vor fi aliante care ne suna familiar, nu neaparat aceleasi pe care le stim. Desi, din punctul meu de vedere, cand s-a constituit alianta DA, au existat niste aspecte astrale absolut splendide si ar fi fost bine sa se fi putut mentine. Dar, din pacate, unii oameni nu pot sa treaca peste propriile harti, peste propriile micimi. Acum aspectele din harta sunt conservatoare, in sensul ca in prim-planul vietii politice vor fi figuri familiare, chiar daca nu le-am considerat de prim rang pana acum. Sunt persoane cunoscute, dar pe care le vedem intr-o postura inedita. In schimb, la alegerile prezidentiale din 2009, cand Jupiter va fi in Varsator, atunci va fi marea surpriza. E un moment important, pentru ca Romania e in Varsator, iar Jupiter aduce surprize. Ori vor fi rasturnari de situatie de ultima ora, ori va fi o campanie electorala cu figuri noi care apar in prim-plan, cu gesturi politice absolut socante si, poate, nu foarte inspirate, dar care vor fi determinante in cursa. Atunci, la prezidentiale, ma astept sa apara in competitie o figura total necunoscuta si poate foarte tanara, de mare perspectiva. Si mai e ceva: s-ar putea ca anul acesta si anul viitor sa se puna in discutie anumite articole ale Constitutiei.
In 2008 vom avea Luna Neagra in Sagetator, in zona muncii, si multe domenii profesionale vor iesi la lumina. Tot Luna Neagra ar putea sa aduca niste procese de mare anvergura si de aici dezvaluiri de senzatie. Se vor inteti amenintarile subterane cu dosare, cu acte, semnaturi, inregistrari.
"Dupa 2008 ne asteapta o perioada de gratie"
- Trecand acum dincolo de 2008, care sunt aspectele astrale cele mai importante si ce aduc ele pentru Romania in anii urmatori?
- In viitor, pe cerul Romaniei vor avea loc cateva mari conjunctii. Avem deja de vreo sapte-opt ani "bombardament" planetar pe planetele importante din harta Romaniei. Aflate in zona prestigiului, a recunoasterii si a menirii, ele primesc un suport astral consistent, care va continua pana dupa 2020. Aceasta este o perioada de gratie, in care noi ne trezim dintr-un somn, dintr-o letargie, ne punem in valoare creativitatea.
- Exista deja o intreaga mitologie in legatura cu anul 2012, despre care unii spun ca ar fi sfarsitul lumii. Ce spun astrele despre acest moment?
- Nu exista nici un aspect catastrofal in 2012. Dar e adevarat ca planetele grele isi schimba semnul in interval de 4-5 ani si, ca urmare, isi schimba vibratia. E vorba de planete colective, care intra in semne colective. Pluton intra in Capricorn, Uranus in Berbec, Neptun in Pesti. Asta inseamna ca la nivel colectiv, paradigma in care traim se schimba radical. Deodata, oamenii pot gandi altfel.
- Ce se poate intampla, in plan concret?
- Transpus in practica, ne adaptam la un mod de viata care deja incepe, usor-usor, sa-si faca loc. De pilda, Pluton in Capricorn, insotit de Jupiter in 2008, ar putea sa insemne la nivel international o regandire a structurilor macropolitice si economice. Pot fi discutii la nivel extrem de inalt, intre marii conducatori ai lumii, in legatura cu regandirea modului in care se folosesc resursele Terrei. Ma astept ca concluziile sa fie fericite pentru noi, de pilda, ma astept ca foarte curand, sa inceapa productia unor automobile neconventionale, care folosesc alt tip de combustibil decat cel traditional. Este posibil, de asemenea, ca in stiinta si tehnica sa se depaseasca, deodata, limitele, si sa ne distantam urias de frontiera la care ne aflam acum. E posibil sa se descopere niste legi noi, stiintifice, prin care sa ne folosim la maximum resursele materiale. Ne asteapta descoperiri extraordinare, care ne vor schimba radical viata de zi cu zi. Pe de alta parte, cu acest aspect e posibil sa se repuna in valoare traditii vechi, spirituale, dar si leacuri si terapii, ajungem sa ne intelegem mai profund rostul omenesc, caci Pluton raspunde de cunoasterea ezoterica, de fortele din adancuri.
- Vorbind la scara si mai mare in timp, unde ne situam acum, ca civilizatie?
- Exista o conjunctie care se produce o data la 3500 de ani, anume intalnirea lui Pluton cu Neptun. Acest aspect produce evenimente care schimba fata lumii. Noi nu prea stim ce a fost inainte de Egipt si de Sumer. Se pare, totusi, ca nu au fost acelea primele civilizatii, ci au mai existat altele, inaintea lor. Noi ne aflam acum spre sfarsitul unei astfel de perioade. Dar e foarte posibil ca nivelul de cunostinte la care suntem acum sa fie extraordinar de mult depasit in urmatoarele cateva sute de ani, astfel incat, asa cum spunea un astrolog, noi sa traim acum abia antichitatea a ceea ce va sa vina nu peste multa vreme.
17.04.2008, 18:49Adriana Alexandru
Dupa opinia mea nu cred ca exista vreun roman plecat in strainatate care sa nu-si doreasca reintoarcerea acasa, in locul de origine. Intr-adevar, nivelul de trai este mult mai ridicat in strainatate, iar asa cum a specificat si doamna Camelia Patrascanu, romanii sunt mult mai apreciati si respectati de catre straini decat de catre semenii lor. Multi ar renunta totusi la acest ,,lux'' al unui trai decent si s-ar intoarce acasa dar le e greu sa traiasca intr-o societate unde exista doar ura, destrabalare, violenta fizica si verbala.
In urma cazului ,,Mailat'' de la Roma, Guvernul Romaniei a incercat sa convinga romanii sa se intoarca ,,acasa'' facand fel si fel de promisiuni, ba chiar mai mult, au organizat la Roma o specie de bursa a locurilor de munca. Nu stiu cati au crezut in promisiunile lor. Ei fac apel la romani sa se intoarca. Eu spun ca nu le convine, caci romanul plecat a vazut cum e sa fii considerat cetatean al unui stat, isi cunoaste drepturile si obligatiile, nu doar obligatiile fata de stat, s-a obisnuit sa primeasca aceste drepturi din partea statului fara sa fie nevoit sa plateasca ,,spaga'' asa cum este obisnuit sa primeasca functionarul roman. Romanul plecat in afara stie ca omul politic are datoria de a lucra la proiecte pentru cetatenii care l-au ales, nu de a trage un pui de somn pe bancile Parlamentului in asteptarea ca toti ceilalti colegi sa-si termine de recitat rolul plictisitor de figura politica.
In ceea ce priveste traditia romaneasca si imaginea pe care o are Romania in strainatate, pai e evident. Suntem priviti ca un popor de TIGANI. Multi dintre noi ne ofensam cand auzim aceasta afirmatie. Eu zic sa nu ne supere adevarul. De 10 ani de zile tot promovam cultura tiganeasca, le-am cumparat casetele audio si cd-urile cu muzica de calitate -MANELE-, am cerut starurile sa ne incante pe la Casele de Cultura, le-am cerut prezenta pe la toate posturile TV., si cum televiziunea noastra nu vrea sa ne dezamageasca sub nici o forma, de fiacare data ni s-au onorat cerintele. Toate documentarele facute de italieni cu privire la Romania aveau coloana sonora muzica tiganeasca -MANEA-, nu Maria Tanase nici Valeriu Stelian ci Adrian copilu Minune, Guta si alti maestri ai muzicii romanesti. Pentru toata aceasta situatie de haos unde cultura romaneasca este egala cu maneaua tiganeasca, singurii vinovati suntem noi, cei care ascultam, cumparam si, deci, promovam acest virus infect care va nenoroci si urmatoarea generatie daca nu se iau masuri drastice in aceasta privinta. Sunt multi romani care totusi sunt constienti de acest virus insa nu fac nimic pentru a-l combate. O boala nu dispare de la sine daca nu este tratata! Eu cred ca primii care ar trebui sa ia masuri sunt mijloacele de informare, MASS-MEDIA. Cata vreme vor continua sa promoveze invitatii la talk-sow, si spectacole de divertisment unde ,,maneaua'' se desfasoara in toata splendoarea ei, virusul va continua sa se dezvolte. In locul acestor ,,microbi'' ar trebui introduse mai multe concursuri de cultura generala, atat pentru copii cat si pentru adulti, concursuri de educatie civica, cursuri si demonstratii tv. a tot ce tine de arta si cultura, fiindca TELEVIZIUNEA este principalul mijloc de informare, calitatea acesteia reflectandu-se in comportamenul celor care o privesc.
Sper totusi, ca anul 2009 sa reprezinte inceputul unei noi perioade pentru Romania si ca romanii vor reusi sa se trezeasca din acest cosmar, sper ca se vor face auziti si ca isi vor impune punctul de vedere, nu prin puterea fortei fizice ci prin puterea cuvantului.
Cu multa stima,
Adriana Alexandru