Agricultura romaneasca sub amenintarea modificarilor genetice
E ca si cum m-as fi trezit in mijlocul unui film de actiune, la cinema. Firme de bio-tehnologie, sute de milioane de dolari in joc, politicieni implicati, experimente secrete, amenintari cu moartea, masini care se trezesc in trafic cu franele taiate. Dar eu nu mananc pop-corn pe ultimul rand al salii de cinema, si acesta nu este un film venit de la Hollywood. Toate astea se intampla in Romania. E de ajuns sa pronunti: Organisme Modificate Genetic (OMG) si te trezesti in mijlocul unui scenariu ce seamana cu un film de groaza
Cand spunem Organisme Modificate Genetic (OMG) sau Transgenice, cel mai adesea ne gandim la rosiile fara gust, la legumele enorme si perfecte, dar fara miros, asezate frumos in rafturile supermarketurilor. Dar nu acestea sunt OMG-urile! Rosiile "de plastic" sunt doar niste plante indesate cu pesticide, crescute fortat, cu exces de ingrasaminte chimice. Plantele modificate genetic sunt cu totul altceva. Ceva mult mai periculos si mai grav, desi nu se deosebesc prin aspect de cele conventionale. In aceste plante s-a adaugat o gena, nu de la o planta, ci de la un virus. Aceasta se pare ca este ultima jucarie a Occidentului, care transforma ogoarele in cornuri ale abundentei si umple buzunarele firmelor de bio-tehnologie cu sute de milioane de dolari. Dar sa va spunem povestea de la inceput...
Oameni si soareci
Profesorul Eric Seralini a venit la Bucuresti sa vorbeasca despre pericolul OMG. El este unul dintre cercetatorii in biochimie cei mai avizati din lume. E un pic stangaci sau poate timid, atunci cand vorbeste publicului. Pana si vocea lui are o modestie fundamentala, insa argumentele sale cad ca o ghilotina: "Cercetarile facute pe anumite soiuri de porumb si de soia modificate genetic au scos la lumina lucruri grave: consumul lor aduce modificari ficatului, pancreasului, rinichilor. Sunt atinse, de asemenea, organele reproducatoare. Femei din America ce au muncit in ferme cu OMG au pierdut sarcina si altele au nascut prematur. Nu in ultimul rand, sunt atacate sistemul nervos, sistemul imunitar, se poate ajunge la diabet, cancer sau alte boli, ce sunt provocate, in general, de pesticide".Seralini este profesor la Universitatea din Caen, Franta. De cand a facut aceste descoperiri, merge peste tot in lume, pentru a vorbi despre ele. Dar, desi studiile sale castiga tot mai multi adepti, alimentele modificate genetic continua sa se afle pe rafturile magazinelor.
Profesorul Seralini isi drege un pic vocea si isi spune mai departe povestea: "Am vrut sa vad testele companiei "Monsanto". Am vrut sa vad pe ce baza stiintifica a aprobat Franta aceste plante. Am cerut testele. Mi s-a spus ca ei nu sunt autorizati sa le dea. Le-am cerut Uniunii Europene si ei mi-au spus ca testele sunt depuse in Germania, dar ele sunt secret confidential. Asa ca am mers in Germania si, impreuna cu Greenpeace, am cerut si acolo testele. Am fost refuzati. Am dat in judecata compania "Monsanto", pentru ca nu vrea sa dea publicitatii informatii de interes public. Dupa un proces de doi ani, am castigat, si "Monsanto" ne-a dat testele. Descoperirile ne-au speriat: crestere in greutate, marire a ficatului, probleme renale si perturbatii urinare, grasimi in sange mai mari cu pana la 40%, zahar crescut cu 10% si altele. In plus, testele durasera doar trei luni si jumatate. In mod normal, ele ar trebui facute pe durata de viata a unui soarece, doi ani si jumatate, care echivaleaza cu 70-80 de ani pentru om. Vedeti, e o problema destul de tehnica... Dar nu poti aproba hrana a milioane de oameni pe niste teste care au durat doar trei luni si care sunt discutabile."
Profesorului Seralini i s-au alaturat cercetatori din intreaga lume. Unii au venit cu noi rezultate ce puneau in discutie OMG. In ciuda acestei solidaritati si a rezultatelor clare, nici in America si nici in UE, OMG nu au fost oprite. Totusi, doua tari - Austria si Ungaria - au interzis porumbul MON810 si MON863 pe teritoriul lor. Franta, Germania si alte cateva tari se pregatesc sa faca acelasi lucru.
Experimente secrete
Sunt undeva, in marginea orasului Bistrita. Mai exact, pe dealurile din afara orasului, unde se afla "Statia de Cercetare Bistrita". Livezile se intind pana la primele blocuri ale orasului. Este una dintre cele aproximativ 20 de statii infiintate pe vremea lui Ceausescu, pentru dezvoltarea agricola, raspandite cam peste tot in tara. Zona Bistritei este recunoscuta ca fiind zona originara a prunilor din Europa, locul cu cea mai mare diversitate a acestui soi. Cladirea Statiei de cercetare pare parasita. Se vede ca nu s-au mai facut renovari de ani buni. Pe holurile intunecoase si prafuite ale institutiei, ajung intr-un birou pe usa caruia scrie "Director". "
Prunii de la Bistrita au fost unul dintre primele experimente secrete cu OMG din Romania. Pericolul? Timp de zece ani, albinele au dus din pom in pom polenul prunilor modificati genetic. Vantul la fel. Exista pomi contaminati? Cine poate sti asa ceva? Albinele au facut miere cu acelasi polen. Nici in acest caz nu se poate evalua situatia.
Nici la Targul Secuiesc nu exista o evaluare clara a altui experiment: cartofi modificati genetic. Nu se stie unde si cat s-a plantat, sau daca au fost luate masuri de siguranta, pentru a nu se contamina si alte culturi. Despre acest gen de experimente se stiu putine lucruri si, in general, opinia publica din Romania afla prea tarziu sau deloc. Insa cea mai mare problema a Romaniei, in ceea ce priveste OMG, este cultura de soia si cea de porumb.
Jonglerii cu legea si frauda din banii europeni
Timp de peste 10 ani, in Romania s-a cultivat soia modificata genetic. Aproape toata soia din Romania era contaminata. Este unul dintre motivele pentru care, odata interzisa, incepand cu ianuarie 2007, agricultorilor le-a fost destul de greu sa gaseasca seminte conventionale, adica obisnuite. Unii nu au gasit si au pus, in mod ilegal, tot soia transgenica. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel din satul Batar, de langa Oradea: peste 250 de hectare au fost insamantate cu soia transgenica. Primarul din Batar, domnul Gheorghe Bondar, m-a primit bucuros ca poate explica situatia presei: "Pentru noi a fost o nenorocire, cand am auzit ca tocmai in satul nostru s-a intamplat asa ceva. Noi avem aici multi fermieri care fac bani buni din agricultura ecologica. Ne mandrim cu asta si consideram ca asta este agricultura viitorului. Garda de Mediu a venit si a descoperit intamplator acea cultura ilegala de soia. Era un fermier italian. Pusese 300 de hectare de soia conventionala si aproape inca pe atat modificata genetic. Daca Garda de Mediu nu observa diferenta, cu siguranta ca acea soia ajungea in farfuriile oamenilor ca o soia normala", imi spune primarul si ma duce sa imi arate productia proprie de soia si de grau ecologic, aflate la mare cautare in Vest.
In ianuarie 2007, pentru ca am intrat in Uniunea Europeana, unde culturile modificate genetic nu au fost niciodata aprobate, in consecinta si culturile de soia modificata genetic ar fi trebuit interzise. Dar n-a fost asa, ele au fost aprobate la noi. Se stia ca sunt discutii legate de siguranta cultivarii si consumului de soia MG, si totusi, ea a fost aprobata. "Cine a aprobat?", l-am intrebat pe Dan Craioveanu, unul dintre cei mai cunoscuti luptatori ecologisti de la Cluj. "Ministrii de-atunci. Astazi nu mai poate fi nimeni tras la raspundere. Atunci era legal, acum e ilegal. Problema legalitatii plantelor modificate genetic in 1998, anul cand au fost introduse primele plante transgenice la noi in tara, este una subtila si perversa. In momentul acela, nu aveam de fapt o legislatie pentru asemenea plante, ci le-am introdus in camp, ca pe niste culturi conventionale, fara sa tinem cont de nici o norma de securitate. Ceea ce s-a intamplat atunci, si in toti anii in care s-a continuat cultivarea de soia MG, nu poate fi reparat prin declaratii oficiale pe hartie." Ne-am intalnit intr-o cafenea din Cluj. El e tanar si, in ciuda tuturor "aberatiilor de sistem", si-a pastrat entuziasmul. Cu o cafea in fata si cu lumea roind in jurul nostru, isi deschide laptopul si imi arata harti, documente si comunicate de ultima ora. "Anul asta, in aprilie, comisia europeana a efectuat o vizita in Romania pentru a verifica diferite aspecte legate de OMG. Ei au facut un raport in care spun ca in Romania au gasit 227 de fermieri care au cultivat ilegal soia MG pe o suprafata de 8126 ha. Acesti producatori ilegali au fost anuntati la Garda de Mediu. Noi am cerut informatii in legatura cu ei, dar raspunsul autoritatilor lasa de dorit. Nu avem cunostinta despre masurile luate de autoritati in privinta acestor culturi ilegale. In mod normal, trebuiau distruse si aplicate amenzi celor responsabili. Speram ca lucrurile s-au intamplat asa, in ciuda lipsei de transparenta de care dau dovada autoritatile."
Din aceste date mai reiese insa ceva. Conform legislatiei europene, doar cei ce cultiva plante conventionale primesc subventii din partea UE. Dar controleaza cineva, in Romania, daca printre culturile conventionale nu se introduc, fraudulos, si culturi OMG? Nu numai ca lucrul acesta ar fi ilegal, dar el inseamna si frauda de fonduri europene. Deci, avem de-a face, numai pe anul 2007, cu o frauda din fonduri europene, pe o suprafata de peste 8000 de hectare. Si cu toate astea, raspunsurile intarzie sa apara.
Amenintari cu moartea
Gabriel Paun este liderul echipei "Greenpeace" Romania. Este cel mai inversunat ecologist si, datorita interventiilor si manifestatiilor sale, opinia publica a fost informata despre problema OMG.
Gabriel face munca asta de cativa ani buni. Merge prin toata tara sa ia probe din culturi, sta de vorba cu fermierii, face teste in Austria, mobilizeaza voluntarii ecologisti si cere raspunsuri clare autoritatilor. Din cauza asta, a primit amenintari cu moartea. Unele la telefon, altele in direct, la emisiuni televizate. Intr-o zi, a luat-o pe mama sa in masina si a plecat prin oras. In plin trafic, si-a dat seama ca franele nu mai tin. A reusit sa evite o tragedie in ultimul moment. Soferii din spate il claxonau de ceva vreme, fara ca el sa isi dea seama de ce. Odata oprita masina, a coborat si a vazut ca pierde si benzina pe undeva. "Am pierdut 20 de litri de benzina. Am chemat o echipa tehnica si au verificat masina. Au gasit aerisirea de la frane desfacuta si filtrul de benzina scos de la locul lui, cat sa las o dara de combustibil in urma mea. Ce s-ar fi intamplat daca treceam peste o tigara aprinsa?". Daca se ajunge la asemenea interventii, inseamna ca interesele sunt mari. Foarte mari. Gabriel zambeste, totusi. E foarte bucuros de rezultatele ultimei campanii, cea dusa in supermarketuri. "E incredibil! Intr-un an de zile, "Cora" si "Carrefour" au trecut pe verde, adica in magazinele lor nu se mai gasesc produse cu OMG. "Mega Image" si "Auchan" au trecut de la cod rosu la cod portocaliu si in curand vor fi pe verde. In plus, 46 de organizatii si producatori au semnat o petitie impotriva OMG in Romania. De fapt, magazinele au inteles ceea ce politicienii par sa nu inteleaga: aproape 70% din populatia Romaniei, conform sondajului nostru, nu doreste OMG."
"Nu ne-am vazut, nu te cunosc"
Cand realizezi o ancheta despre modificarile genetice, trebuie sa urmezi reteta scandalului Watergate: "Folow the money", "Urmareste banii", si raspunsurile vin de la sine. Dar ai nevoie de cineva care sa iti spuna in ce directie sa urmaresti banii. Asa am ajuns la "Explicator". M-a primit intr-o camaruta. Am lasat telefoanele pe hol: "E mai sigur asa", mi-a spus sec. Ne-am asezat la masa si el a inceput cu o scurta introducere: "Nu ne-am vazut niciodata, nu te cunosc, numele meu nu vreau sa apara nicaieri. Am familie si copii si nu vreau sa am nimic de-a face cu asta". Apoi mi-a spus ceea ce considera ca trebuie sa imi spuna: "Presupunem ca o planta are un milion de gene. Sa zicem porumbul, sau orezul. Daca eu reusesc sa ii adaug o gena de la un animal sau de la o bacterie, acel porumb va purta numele meu si nu va mai fi un simplu porumb.
Am stat de vorba cateva ore. Cateodata, imi facea scheme, imi desena cum merge cercul intereselor. Nu este inversunat, nu este nici resemnat. Stie ca lucrurile stau intr-un fel si fortele care le-au aranjat sunt mari si stabile: ei fac regulile jocului.
Incep sa inteleg curajul nebun al celor de la Greenpeace, al unuia ca Gabriel Paun sau Dan Craioveanu, care merg inainte, cu toate amenintarile si toate piedicile. Chiar daca in Romania oamenii ar fi convinsi sa nu mai consume produse cu MG, problema ar fi rezolvata doar pe jumatate. Pentru ca nu toata productia de OMG ajunge in consumul direct. Porumbul sau soia sunt transformate in furaje. Cu ele sunt hranite vacile, porcii, puii pe care apoi ii mancam noi. Nimeni nu stie daca e bun sau nu laptele unei vaci hranite cu OMG. Sau ce efecte va avea asupra noastra daca il consumam zece ani. De multe ori, producatorii de OMG spun ca nimeni nu a patit nimic pana acum. Dar nimeni nu pateste nimic daca fumeaza o tigara sau un pachet. Problema este atunci cand fumezi 10-20 de ani. Si nimeni nu stie care sunt efectele OMG asupra omului pe termen lung. Apoi, mai este o problema foarte importanta: mediul.
Natura sub asediu
Profesorul Aurel Maxim ma primeste in mansarda Universitatii de Stiinte Agricole. Este unul dintre cei mai cunoscuti ecologisti de la Cluj si am ajuns la el in urma numeroaselor recomandari.
Dictatul de la Bruxelles
Ministerul Mediului se afla in fata Casei Poporului, intr-una din cladirile cu care incepe fostul Bulevard Victoria Socialismului. Trei secretare stau la un birou lung, exact langa usa ministrului. E un soi de cartier general aici, unde vestile se intretaie, se centralizeaza, se filtreaza. Faxurile, telefoanele si calculatoarele zbarnaie incontinuu. In sfarsit, mi se face semn sa intru. In urma mea, se inchide usa capitonata si toata zumzaiala de afara dispare.
- Domnule ministru, cum explicati faptul ca soia MG a fost mai intai aprobata in Romania, deci recomandata consumului, si apoi interzisa? Se fac experimente pe romani?
Attila Korody: - Deocamdata, in Romania e interzisa doar cultivarea soiei MG, nu si consumul. Inainte, nu erau interzise nici consumul si nici cultivarea. Aplicand standardele europene, Romania a oprit cultivarea de soia MG. In consum, soia MG exista in toata Europa.
- In Franta, Germania, Ungaria s-a pus un moratoriu pe porumbul modificat genetic...
- Si noi am inceput proceduri, atat prin discutii cu ONG-uri, cat si cu producatori, institute de cercetare. Dorim sa obtinem un ragaz pentru a defini politicile interne si pentru a avea destule date clare, care sa ne dea garantii asupra sigurantei cultivarii acestuia, mai ales asupra protectiei mediului. De aceea se vor comanda studii care vor fi gata la inceputul anului viitor.
- Verificati la minister testele?
- Din pacate, Ministerul Mediului nu are calitatea de a interzice singur aceste OMG-uri. Are calitatea de a face studii pe impactul asupra mediului si nici macar, din pacate, pe impactul asupra populatiei.
- Practic, aprobarea porumbului modificat genetic in Romania s-a facut pe baza unei recomandari date de UE?
- Exact.
- Pur si simplu, lucrurile astea sunt dictate de la Bruxelles?
- Da, au fost dictate de la Bruxelles.
- Cine va fi responsabil de contaminare, daca ea se va intampla? UE?
- La noi, nu prea exista la ora actuala un institut de cercetare care sa fie neutru pe problema OMG. In Romania, nu exista capacitatea de a organiza o dezbatere tehnica pe acest subiect. Majoritatea sunt pentru...
- Au existat presiuni din partea Ambasadei SUA?
- Ambasadorul SUA mi-a facut o vizita saptamana trecuta. Una dintre teme a fost sa sprijine utilizarea acestor produse. Punctul meu de vedere a fost: precautie. Inca nu suntem pregatiti sa acceptam pe scara larga aceste culturi.
Bunicul savant
La cativa kilometri de Bucuresti, pe Autostrada Soarelui, se afla "Statia de Cercetare Fundulea".
Imi dau seama ca, in mod bizar, desi semintele de la Fundulea se vand foarte bine in Canada, Franta, Turcia sau Bulgaria, in Romania cercetatorii de acolo sunt marginalizati si nu au la fel de multi lobby-sti ca pentru OMG. Politicienii romani nu numai ca nu promoveaza produse autohtone ecologice de calitatea celor pe care le-ar gasi aici, dar nici macar nu se intereseaza de nevoile cercetatorilor.
Domnul Toncea il invita la discutie pe unul dintre colegii sai, domnul Ion Antohe. Privire senina, surtuc modest, de sub care se vede insa gulerul alb al camasii. Un bunic bland, asta este domnul Antohe la prima vedere. Cand incepe sa vorbeasca, iti dai imediat seama ca ai in fata un savant. Vorbeste rar si cu o demnitate la fel de puternica precum simplitatea infatisarii sale. "Problema este ca ei incearca sa interfereze gene de la alte regnuri la regnul vegetal. Nici un om de stiinta cu scaun la cap nu isi asuma raspunderea pentru asemenea risc. E greu sa prevezi ce se va intampla.
Epilog
Ajung acasa. In timp ce imi torn lapte in cana, ma gandesc la ce a mancat vaca inainte sa dea laptele. Apoi ma gandesc la laptele aproape galben pe care il beam la bunicii mei, in copilarie. Astazi nu e sigur ce mananc. Cine stie ce alergie sau boala se afla in cana cu lapte? O las deoparte. Imi vine in minte Explicatorul, cu fraza pe care mi-a spus-o la despartire: "Indiferent ce argumente ar avea companiile de biotehnologie, un lucru e sigur: oamenilor nu le este permis sa se joace de-a Dumnezeu".
Fotografii de DAN VERDES
25.01.2008, 03:42Marcela Munteanu
RÄÆ’mân de fiecare datÄÆ’ stupefiat în faÅ£a acestui tip de articole. Pur ÅŸi simplu nu ÅŸtiu ce sÄÆ’ cred ÅŸi nu mÄÆ’ pot decide… Constatarea cea mai izbitoare este aceea a unei subiectivitÄÆ’Å£i absolute. ÃŽn tot textul apare numai un singur punct de vedere, anume acela potrivnic OMG. AÅŸa se articuleazÄÆ’ probabil "informare" la Formula As...
ExistÄÆ’ mai mult ipoteze care sÄÆ’ explice de ce un jurnalist sau o publicaÅ£ie decide sÄÆ’ arunce pe piaÅ£ÄÆ’ un astfel de text. Prima dintre ele este cÄÆ’ autorul este ignorant ÅŸi incapabil de gândire logicÄÆ’. A doua este cÄÆ’, dimpotrivÄÆ’, autorul e ÅŸi suficient de cult cât ÅŸi suficient de logic încât sÄÆ’ realizeze modul pÄÆ’rtinitor în care prezintÄÆ’ lucrurile, dar fie din motive legate de interesul propriu sau de grup, fie din opÅ£iuni ideologice sau de viziune despre viaÅ£ÄÆ’, alege sÄÆ’ prezinte lucrurile de-o anumitÄÆ’ manierÄÆ’ subiectivÄÆ’.
Plecând de la ipoteza mai onorabilÄÆ’, zic eu, anume cÄÆ’ autorul este mai degrabÄÆ’ prost decât ticÄÆ’los, îmi dau osteneala sÄÆ’-i indic modul în care o persoanÄÆ’ suficient educatÄÆ’ analizeaza subiectul pe care domnia sa a ales sÄÆ’-l trateze.
Prima întrebare care apare în mintea unui individ logic când citeÅŸte mÄÆ’rturiile ÅŸi declaraÅ£iile savantului X (numele e total fÄÆ’rÄÆ’ importanÅ£ÄÆ’ aici!) în legÄÆ’turÄÆ’ cu OMG este aceasta: Cum se face cÄÆ’ e singurul care împÄÆ’rtÄÆ’ÅŸeÅŸte o astfel de opinie radicalÄÆ’?
Cum se face cÄÆ’ opoziÅ£ia la OGM este marginalÄÆ’ printre oamenii de ÅŸtiinÅ£ÄÆ’, adicÄÆ’ printre cei mai în mÄÆ’surÄÆ’ sÄÆ’ judece nocivitatea lor eventualÄÆ’?
Cum se face în schimb cÄÆ’ printre profani se observÄÆ’ opoziÅ£ia cea mai viguroasÄÆ’?
Cum se face cÄÆ’ toate organismele naÅ£ionale ÅŸi internaÅ£ionale dedicate protecÅ£iei consumatorului nu interzic astfel de produse pretins nocive?
SÄÆ’ ÅŸtie savanÅ£ii din Austria ÅŸi Ungaria (pus savanÅ£ii de la Fundulea, sÄÆ’ nu-i uitÄÆ’m!) ceea ce nu ÅŸtiu cei din SUA, Germania, Canada, FranÅ£a, China, Japonia, Australia, Argentina, India ÅŸi Brazilia? Sau sÄÆ’ fie mai degrabÄÆ’ cÄÆ’ autoritÄÆ’Å£ile politice ale acestor Å£ÄÆ’ri mici au decis sÄÆ’ abandoneze cauza adevÄÆ’rului ÅŸi a rezonabilitÄÆ’Å£ii, cedând în faÅ£a propagandei ÅŸi agitaÅ£iei unor cercuri extremiste?
Jecfa-FAO (ONU), EFSA-EU (Uniunea Europeana), FDA (Statele Unite), Health Canada/Canadian Food Inspection Agency, etc., ca ÅŸi majoritatea covârÅŸitoaare a agenÅ£iilor naÅ£ionale de supraveghere a alimentelor, toate permit consumul a ceea ce niÅŸte marginali condamnÄÆ’ ca otravÄÆ’ curatÄÆ’! Cum se explicÄÆ’ asta?
Simplu, în ÅŸtiinÅ£ÄÆ’ nu funcÅ£ioneaza InchiziÅ£ia.
ÅžtiinÅ£a nu este ghidatÄÆ’ de dogme, adicÄÆ’ de teze la care trebuie sÄÆ’ adere toatÄÆ’ comunitatea ÅŸi pe care nu trebuie sÄÆ’ le contrazicÄÆ’ nimeni, aÅŸa cum se întâmplÄÆ’ în religie.
ÃŽn ÅŸtiinÅ£ÄÆ’ au existat ÅŸi existÄÆ’ întotdeauna marginali care se opun teoriilor adoptate pe scarÄÆ’ largÄÆ’ ÅŸi care formeazÄÆ’ ceea ce se numeÅŸte ÅŸcoala sau opinia majoritarÄÆ’. Nimic fantastic aici, ÅŸi nici mÄÆ’car nociv: unreori marginalii se dovedeÅŸte a avea dreptate.
AceÅŸtia nu sunt nici arÅŸi pe rug, nu li se taie nici limba, nici nu sunt schingiuiÅ£i cu inimaginabile instrumente de torturÄÆ’ pe care în trecut biserica creÅŸtinÄÆ’ le-a uzat cu atâta spor, ÅŸi nu sunt nici mÄÆ’car exilaÅ£i, cum nu li se interzice nici sÄÆ’-ÅŸi facÄÆ’ cunoscutÄÆ’ opinia...
Pe orice subiect ştiinţific, aproape, aşa stau lucrurile.
PuÅ£ini ÅŸtiu, de ex., cÄÆ’ existÄÆ’ chiar ÅŸi azi savanÅ£i "geocentriÅŸti"! Asta nu înseamnÄÆ’, evident, cÄÆ’ poziÅ£ia fizicii în chestiunea aceasta e identicÄÆ’ cu aceea a acestor rÄÆ’tÄÆ’ciÅ£i, dimpotrivÄÆ’, orice savant ba chiar orice individ sÄÆ’nÄÆ’tos la cap, ÅŸtie bine cÄÆ’ pÄÆ’mântul nu reprezintÄÆ’ un centru de rotaÅ£ie al planetelor ÅŸi astrului sistemului nostru solar plus al întregului univers…
Survine întrebarea legitimÄÆ’: dacÄÆ’ autorul considerÄÆ’ demne de raportat opinii marginale cum este aceea a … savantului X, în chestiunea OGM, de ce nu procedeazÄÆ’ el de manierÄÆ’ similarÄÆ’ ÅŸi în cazul geocentrismului, sau al mai ÅŸtiu eu cÄÆ’rei opinii a vreunui scrântit?
Åži de ce se mulÅ£umeÅŸte el sÄÆ’ prezinte doar un punct de vedere în aceastÄÆ’ chestiune a OMG?
De ce nu reflectÄÆ’ el ÅŸi celalt punct de vedere, cu atât mai mult cu cât acesta este acela al MAJORITÄ‚ŢII savanÅ£ilor, plus al organismelor de stat chemate sÄÆ’ garanteze sÄÆ’nÄÆ’tatea populaÅ£iei?
RÄÆ’spunsul se impune de la sine: autorul nu este chiar atât de ignorant pe cât se prezintÄÆ’. El este doar interesat sÄÆ’ promoveze un punct de vedere, care se conformeazÄÆ’ unei politici redacÅ£ionale, întocmitÄÆ’ de aÅŸa manierÄÆ’ încât devine clar cÄÆ’ se urmÄÆ’reÅŸte menÅ£inerea sau câÅŸtigarea unui anume public Å£intÄÆ’, a unei niÅŸe clientelare (sÄÆ’ nu discutÄÆ’m aici calitatea acesteia...).
Chestiune de marketing deci, ÅŸi asta se poate înÅ£elege, dar aspectul moral rÄÆ’mâne totuÅŸi, cum rÄÆ’mâne ÅŸi întrebarea: de ce cultiva unii ignoranÅ£a?
De ce simt ei nevoia sÄÆ’ existe, sau supravieÅ£uiascÄÆ’, de pe urma unei astfel de jalnice întreprinderi!?
25.01.2008, 11:18Marina Pop
Foarte bine scris acest articol, foarte clar si detailat.
Ma oripileaza ceea ce se intimpla in tara noastra,cit de nepasatori la viitorul copiilor nostri sunt cei care aproba aceste exp. si culturi.
O teama a pus stapinire pe mine ,teama ca incerc sa dau ce cred ca-i mai bun si sanatos copiilor mei ,
dar oare ce le dau?
De unde aceasta nepasare fata de viata,pentru ca este un atac la viata la sanatate .
Romani care luati decizii!!!!!!!!! Treziti-va!
26.01.2008, 16:17Marta Danciu
Noi traim, din pacate in Canada de citiva ani. Traim in lumea OGM-urilor si stim ce inseamna asta. Cind gasim la aprozar rosii facute in Quebec, unde, ne place sa credem, mai exista producatori particulari traditionali, spunem Doamne, slavã Tie! Miros intrucitva(sau poate ma autosugestionez) cu rosiile pe care le stiu din copilarie. Probabil insa ca 80% din legume si fructe sint modificate genetic. Cunoastem niste pericole teribile care survin in timp din consumarea a astfel de alimente. Din pacate, in România accesul la internet e limitat pentru adulti si oamenii nu cunosc grozavia. Daca ar cunoaste-o, intrucit poporul român este un popor sanatos la minte, ar scuipa-o cu greata si cu frica.
Doamne Ajutã!
29.01.2008, 02:39Suta Mircea
Dragi cititori,
Un Adevar simplu in profunzimea lui : "Oamenilor nu le este permis sa se joace de-a Dumnezeu !"
Sa ne rugam pentru "orbii" care totusi se joaca de-a Dumnezeu, sa ne fie mila de ei. Dumnezeu ne iubeste pe toti si pentru ca suntem ai Lui, ne vrea pe toti inapoi. Oamenii cred ca pot sa controleze ceva. Se inseala amarnic. Dumnezeu controleaza tot. Oamenii fac ce vor dar iese intotdeauna cum vrea Dumnezeu ! Sa raminem dragii mei cu Hristos Iisus Dumnezeul cel Viu, Dragostea Desavirsita care invinge moartea, sa luptam pentru a O pastra vie in inimile noastre cu orice pret ! Ca vremurile care vin...nu vor fi usoare. Numai Bunul Dumnezeu ne va scapa de moarte !
Doamne ajuta !
mircea
29.01.2008, 10:10Livia Vlad
Continuati pe aceasta tema la infinit poate reusim sa facem ceva..........sa traim bine
31.01.2008, 08:45Daniela Mihaela Ionas
Avem atatea valori, atatia oameni destepti care descopera lucruri extraordinare dar nu sunt promovati, opinia publica nu stie de existenta lor. Citeam saptamana trecuta ca in medicamente exista E-uri care nu fac bine sanatatii.Eu sunt in om bolnav si primesc o recomandare de la un medic : regim alimentar si un anume tratament. Cumpar medicamentele , care evident au prospecte pe care le citesc dar eu nu sunt specialist- scrie acolo substanta activa si excipienti care sunt de regula substante chimice printre care si acele E-uri. E normal sa nu fie recomandate daca fac rau sau interzise. Asa si cu alimentele si legumele transformate genetic nu inteleg de ce valorile noastre nu sunt promovate. La putere sa fie numai banul, BANUL, BANUL ????????
Vai de noi !!!!!!