Ingrediente (pentru circa 50 de bucati): 250 g unt, 2 lamai, 250 g zahar + 3-4 linguri, 1/2 lingurita sare de mare, 400 g faina.
Mod de preparare: * Se pune untul pe foc sa se rumeneasca usor, se rastoarna intr-un castron si se lasa sa se intareasca la frigider. * Se spala lamaile cu apa fierbinte, se sterg bine si se da coaja pe razatoarea mica. Se amesteca o lingura de coaja rasa cu 3-4 linguri de zahar si se pun deoparte. * Se freaca untul spuma (cu mixerul), se adauga zaharul ramas, o lingura de coaja rasa de lamaie si sarea, dupa care se incorporeaza - putin cate putin - si faina si se framanta repede, cu mana, un aluat neted. * Se imparte aluatul in doua suluri (4 cm grosime si 25 cm lungime), se tavalesc prin coaja rasa de lamaie amestecata cu zahar, se invelesc in folie de plastic si se dau aproximativ o ora la frigider. (Amestecul coaja de lamaie + zahar ramas se pune deoparte.) * Se incinge cuptorul la 180gr.. * Se taie fiecare sul de aluat rondele groase de 1 cm, se aseaza rondelele - cu grija - pe doua tavi tapetate cu hartie si se coc 15-20 de minute in cuptorul incins. * Se scot rondelele din tava - una cate una pentru ca sunt fragede si se sfarama usor - se pudreaza, calde, cu amestecul coaja de lamaie + zahar si se lasa sa se raceasca.
Biscuiti cu lamaie si ulei de masline
Ingrediente (pentru circa 35 de bucati): pentru aluat - 1-2 lamai, 40 g coaja de lamaie confiata, 75 g zahar, 150 g faina, 1/2 lingurita praf de copt, 1 varf de cutit sare, 75 ml ulei de masline, 2 linguri lapte, zahar pentru pudrat. Pentru ornat: 40 g coaja de lamaie confiata, circa 50 g zahar pudra, 1 lingura zeama de lamaie.
Mod de preparare: Aluatul * Se spala lamaile cu apa fierbinte, se sterg bine si se da coaja pe razatoarea mica, dupa care se storc. Se maruntesc - cu mixerul - coaja de lamaie confiata si 75 g de zahar. * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. * Se pun intr-un castron faina, praful de copt si sarea impreuna cu amestecul de coaja de lamaie confiata + zahar, se adauga uleiul de masline, laptele, 2 linguri de zeama de lamaie si 2 linguri de coaja rasa de lamaie si se framanta - mai intai cu mixerul - si pe urma cu mana, pana ce se obtine un aluat neted. * Se ia cate putin aluat si se formeaza intre palme circa 35 de bile, care se tavalesc prin zahar si se aseaza pe o tava tapetata cu hartie pentru copt. Se apasa biscuitii usor cu mana, se face o adancitura la mijloc si se dau 12 minute la cuptor, sa se rumeneasca frumos. * Se scot biscuitii din tava, se lasa sa se raceasca si se orneaza cu o glazura preparata din zahar pudra si zeama de lamaie (turnata in adancituri), peste care se presara coaja de lamaie confiata, taiata marunt.
Biscuit XXL cu nuca si fructe glasate
Ingrediente (pentru un biscuit mare): 75 g felii de lamaie glasate, 100 g miez de nuca, 150 g unt moale, 1 ou, 50 g zahar pudra, 1 plic zahar vanilat, 200 g faina, 75 g zeamil (amidon), 1 varf de cutit praf de copt, 1 varf de cutit sare, 55 g amestec de fructe glasate (portocala, cirese), 2 linguri zahar pentru pudrat.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. * Se taie cubulete feliile de lamaie glasate, se macina jumatate din samburii de nuca, iar ceilalti se taie marunt. * Se freaca untul spuma, circa 4 minute cu mixerul, se incorporeaza oul, zaharul pudra si cel vanilat si nuca macinata, dupa care se amesteca faina, zeamilul, praful de copt si sarea, se cern peste crema de unt si se incorporeaza usor. * Se adauga cubuletele de lamaie, celelalte fructe glasate si samburii de nuca taiati si se framanta, usor, impreuna cu aluatul (cu mana). * Se tapeteaza cu hartie pentru copt o forma de tarta cu diametrul de 26 cm, se toarna in ea aluatul si se apasa cu mana, ca sa fie egal peste tot. Se inteapa din loc in loc, cu o furculita, se da biscuitul la cuptor si se coace circa 30 de minute, pana ce se rumeneste frumos. * Se scoate biscuitul XXL din forma, se presara imediat cu zahar si se lasa sa se raceasca. Se pune pe masa intreg si se rupe in bucati cu mana.