De cum deschizi usa magazinului "Naturalia" din Calea Floreasca 25, simti ca ai ajuns intr-un loc cu totul deosebit, si nu intr-o pravalie oarecare. Apartinand dr. Maria si Pavel Chirila, magazinul este o alternativa naturala si ecologica, la vesnic aglomeratele supermarketuri si, in acelasi timp, o invitatie la o portie buna de sanatate. In cosuri impletite, stau la vedere mere si pere uscate, gutui si struguri, alune si seminte de toate felurile. Saculeti de panza ascund privirii plante si mirodenii ce raspandesc un parfum minunat. Boabe de grau si de mei, naut si hrisca, secara, sticle de uleiuri preparate la rece si oteturi aromate cu plante, tincturi si pomezi, cosmetice naturale si vinuri tonice, condimente vegetale cu arome iuti, coriandru, cimbru si chimion, amestecuri de frunze si flori viu colorate, paine ecologica si inghetata din produse naturale... Nici nu mai stii incotro sa-ti intorci privirea, spre care raft sa te indrepti si ce sa alegi, caci ai lua din toate cate putin. Pentru folosinta cumparatorilor, iata un inventar sumar al marfurilor expuse.
Cereale
In exclusivitate, "Naturalia" va ofera doar faina integrala din cereale ecologice: grau, secara, orz si soia, dar si amestecuri de cereale pentru supe, tarate, orez si mei nedecorticat, linte romaneasca, soia prajita si neprajita, naut si mazare, malai integral si ovaz.
Cereale amestec pentru supa I - este un produs natural obtinut din grau, porumb si orez. (Cerealele sunt macinate la moara cu pietre.) Este un aliment complex-nutritiv si terapeutic, bogat in minerale, vitamine, aminoacizi, care se fierbe in apa cu sare si se condimenteaza cu cimbru, coriandru, maghiran etc. Se poate prepara si cu zarzavaturi sau ciuperci. Pentru varianta dulce, se adauga la formula de baza nuca, stafide, mirodenii si miere. Cerealele se pot fierbe si in lapte.
Cereale 1 - Amestec de pulbere integrala de cereale obtinut din: grau, orz, orez, secara, bogat in minerale, vitamine, aminoacizi etc. Se adauga ca atare diferitelor feluri de mancare gatita sau se consuma in asociere cu iaurt, frisca, smantana, oua, branza de vaci, miere, gemuri, nectaruri etc.
Seminte
Bucuria copiilor: semintele decojite de dovleac si de floarea-soarelui, de in si susan, stau alaturi de semintele terapeutice de coriandru, recomandate in bucatarie, dar si ca medicament cu actiune vermifuga, bactericida si fungicida.
Dulciuri
Foarte solicitate de cumparatori, raionul de dulciuri ofera mai multe sortimente de miere, provenita din zone nepoluate: de mana, poliflora, de salcam.
Oteturi
Otet de mere - produs alimentar obtinut prin fermentarea zaharurilor din mere si miere de albine. Este bogat in elemente nutritive: aminoacizi, vitamine (C, A, B1, B2, PP), acizi organici (acetic, malic s.a.), elemente minerale (Fe, K, Zn, P, Si, Mg etc.). Datorita gustului sau caracteristic se consuma cu placere in diverse salate si preparate alimentare.
Otet cu anason - supliment alimentar cu efecte de stimulare a secretiei pancreatice, este antispastic si carminativ. Se recomanda la diabetici si la cei cu balonari, in colici abdominale, in hiperlipemie si hiper-colesterolemie. Se utilizeaza in alimentatie ca adaos la salate.
Otet cu angelica - are actiune de tip antibiotic in enterocolitele acute si cronice. Este un aromatizant deosebit de placut in salate.
Otet cu anghinare - are actiune puternica de drenaj al bilei si de combatere a constipatiei, de stimulare a metabolizarii hepatice a lipidelor, hipoglicemianta, fiind indicat in dischinezia biliara, constipatie, hepatita cronica, urticarie, prurit cutanat, diabet. Se utilizeaza in alimentatie ca adaos la salate.
Otet cu chimion - are efecte antiseptice, carminative, fiind indicat in aerofagie, balonari si colici abdominale. Se utilizeaza ca adaos la salate si ciorbe.
Otet cu isop - are efecte anti-hipertensive, antilitiazice, antiseptice si cicatrizante, fiind indicat la hipertensivi, la cei cu calculi biliari si renali. Se utilizeaza la salate si ciorbe.
Otet cu origan - are efecte antispastice si dezinfectante ale tractului digestiv, fiind recomandat in gastrita hipoacida si colita de fermentatie. Se utilizeaza in alimentatie ca adaos la salate de cruditati, ciorbe etc.