In decurs de doar doua zile, scenele bucurestene au fost cucerite de cei mai faimosi artisti romani, exponenti ai blues-ului, jazz-ului, rock-ului sau folclorului. Obisnuiti deja cu cele mai mari nume internationale, spectatorii au privit cu inima aceste concerte, transmitand valuri de afectiune inspre scena. Oricat de performante si de perfecte ar fi show-urile strainilor, se pare ca tot pe ai nostri ii iubim mai mult
Sunetul Americii
"Este minunat ca avem unde
sa ne adapostim de lumea ostila"
"Sound of America" a fost titlul spectacolului desfasurat pe 18 noiembrie la Sala Palatului. Afisul era impartit de Aura Urziceanu si A.G. Weinberger, doi artisti ce au gustat din plin muzica americana, au locuit acolo si si-au gasit un loc pe scenele de jazz si de blues. Bineinteles ca aventura americana a Aurei, duetele sale cu Louis Armstrong sau Duke Ellington sunt mult mai cunoscute, insa si A.G. se afla pe un drum ascendent, iar rabdarea si tenacitatea cu care isi urmareste telul muzical si-ar putea arata cat de curand roadele. Drept dovada, pe 6 decembrie, Weinberger ar putea intra oficial pe lista nominalizatilor pentru premiile Grammy - sectiunea blues. Numai faptul ca se afla in situatia de a astepta nominalizarile inseamna un mare pas in fata.
Spectacolul a fost deschis de numarul dinamic al trupei X-Treme, formata din fosti gimnasti si sportivi de performanta. Acrobatiile lor, sustinute pe o scena plina cu instrumente, si-au primit aplauzele cuvenite.
La doi ani dupa concertul sau de revenire, Aura Urziceanu a aparut din nou pe scena Salii Palatului, pentru a da ce are mai bun. Nu doar o voce extraordinara, dar si stiinta de a capta publicul, de a-l face partas si tovaras de drum. Alaturi de aceeasi Orchestra Radio, condusa de Ionel Tudor, Aura a pornit intr-un periplu nord american, punctat de nume mari, precum George Gershwin, Ray Charles, Frank Sinatra sau Louis Armstrong, care, cu aproape jumatate de secol in urma, a cantat si el pe aceasta scena. Nu au lipsit nici "Besame mucho" si o scurta calatorie prin America de Sud, cu ale sale ritmuri latino. "Va multumim si va iubim", le-a declarat cantareata spectatorilor, "nici nu stiti ce mult inseamna pentru noi faptul ca pe o asemenea vreme, ati batut drumul pana aici, pentru a ne asculta!"
Ploaie, vant, frig. Vremea a fost intr-adevar urata duminica seara, insa nu cred ca au fost spectatori care sa regrete drumul facut. Singurul regret a fost faptul ca A.G. si Aura au avut recitaluri separate si nu au cantat nici o piesa impreuna.
Phoenix si prietenii
pentru ca suntem o trupa la moda, ci pentru ca
suntem nebuni, convinsi 100% de ceea ce facem"
Concertul a debutat cu un remember al perioadei de debut, candide, inocente, ce-l avea in prim plan pe Moni Bordeianu. Miscarile agile si bucuria de a se afla pe scena au dat de inteles si tinerei generatii, de ce in anii '60, solistul era un idol, un razvratit al scenei pop rock autohtone. Urmatorul solist al istoriei Phoenix, din anii '70, nu s-a aflat luni pe scena. Indiferent care au fost orgoliile puse in joc, Mircea Baniciu ar fi trebuit sa se afle la aceasta aniversare, chiar si pentru cateva cantece. Publicul ar fi meritat asta. S-au aflat, in schimb, trei giganti ai muzicii romanesti, iar momentul in care in stanga, la pian s-a asezat Johnny Raducanu, in dreapta, la chitara, Nicu Covaci, iar intre ei, Dumitru Farcas si Gheorghe Zamfir, cu totii interpretand "Ciocarlia," a fost unul antologic.
La fel ca si introducerea lui Zamfir, mult mai sobru fata de exuberanta de acum 5 ani, la piesa haiduceasca "Strunga". De altfel, cele mai bune momente ale concertului au fost cele in care invitatii si-au pus amprenta asupra pieselor Phoenix si nu cele in care acestia au sustinut momente solo.
Cvartetul "Passion", alcatuit din trei instrumentisti, a dat o mana de ajutor formatiei, care, chiar daca are in concertele obisnuite momente acustice, se bazeaza pe chitarile electrice si pe energia degajata de ele.
Sfarsitul concertului i-a dat prilejul lui Covaci, inconjurat de toti artistii prezenti pe scena, sa faca o mare bucurie fanilor Phoenix, anuntand: "Va asteptam la concertul nostru de pe 7 decembrie, la Sala Palatului". Iata cateva ganduri ale protagonistilor:
Johnny Raducanu: "Concertul asta nu-i un eveniment monden, semi-cultural, pentru ca Phoenix nu-i o formatie de zdranga-zdranga, ci una istorica. Ne-a aratat ce-i aia libertate si istoria ii va alatura altor personalitati ce au facut bine poporului roman. Voi nu stiti ce revolutie s-a iscat la Timisoara cand au aparut cu capra de lemn pe scena. Ce scandal a iesit. Ce inseamna asta? Ce mesaj transmit?
Nicu Covaci: "Cei ce se afla acum cu Phoenix sunt cei mai rezistenti, cei ce au facut fata la eforturile, sacrificiile si stilul nostru de munca. Nu ne aflam aici, pe aceasta scena, la aniversarea de 45 de ani, pentru ca suntem o trupa rentabila financiar, sau la moda, ci pentru ca suntem nebuni, convinsi 100% de ceea ce facem. Au fost 45 de ani de zbucium si de lupte. Poate ca e ultima aniversare, cine stie, si vrem sa aratam ca generatia noastra a insemnat ceva, a avut de transmis un mesaj. Vrem sa stie asta si tinerii din actuala generatie, debusolati, usor de manipulat, care au nevoie sa creada in ceva. Ne simtim responsabili fata de ei, vrem sa le aratam ca daca vrei cu tot dinadinsul sa mergi pe drumul tau, sa inoti contra curentului, se poate".
(Fotografiile autorului)