Vai de tara care nu-si pregateste ziua de maine, educatia si instructia tineretului scolar!
Se spune ca dupa capitularea Japoniei, in 1945, imparatul Hirohito si-a strans sfetnicii pentru a lua o hotarare de viitor, in situatia cand cutezatorul Imperiu Nipon era totalmente distrus. Cel mai intelept dintre ei a spus ca ar trebui sa se inceapa cu Invatamantul. Imparatul s-a gandit putin si i-a dat dreptate. S-a hotarat sa se investeasca foarte putinul ramas in pregatirea noii generatii, in ziua de maine. Dupa un deceniu, s-au vazut efectele: tara Soarelui Rasare a inceput asaltul economic asupra intregii planete.
Problema cea mai stringenta a zilei de azi, dar mai ales de maine, este la noi sistemul educational in continua degradare. Nu de instructie sa ne plangem, ci de comportamentul unui tineret in deriva, manifestand in masura deloc neglijabila o agresivitate nociva si o inclinatie spre sexualitatea iesita din tiparele vietii normale, alimentata bogat de programele desfranate ale multor canale de televiziune, de puzderia de reviste de scandal. Sa adaugam accesul facil la fel de fel de "condimente" ale vietii, incepand cu fumatul, cu bauturile alcoolice si terminand cu drogurile, oferite mai in tot locul, toate ducand la batai in scoli, intre colegi, la lovirea profesorilor chiar, la suicid, particularitati ale insingurarii, ale lipsei de supraveghere psihologica, ale indiferentei generale fata de tot ce se intampla in jur.
Tineretul scolar are nevoie de un cadru institutional de educatie, in afara orelor de curs, ora de dirigentie reducandu-si mai intotdeauna continutul formativ doar la analiza cazurilor de note mici, de indisciplina si de absente. Cunoscutele organizatii de pionieri si soimi ai patriei, create pentru indoctrinarea comunista a copiilor au fost desfiintate, cum era si firesc, la inceputul lui 1990, dar nimeni nu s-a gandit ca s-a creat un vid care neaparat trebuia umplut cu altceva. De ce nu apelam la traditie? La fosta Strajerie a lui Carol II, derivata din organizatia de Cercetasi din timpul regelui Ferdinand si al reginei Maria? Si Strajeria, si Cercetasia au fost create pentru educarea tineretului in spiritul dragostei de patrie, de pretuire a istoriei, de ingrijire a naturii, de colectare a deseurilor, de ajutorare a batranilor, a celor in nevoi. Cu toate ca perioada de euforie populara a trecut de ceva vreme, golul educativ a ramas neumplut. E de necrezut ca in cei 17 ani, nici macar un om de aleasa pregatire intelectuala si de putere morala sa nu-si fi pus problema infiintarii unor forme de activitati care sa le ofere tinerilor o alternativa mai sanatoasa moral a vietii lor, un alt orizont spiritual decat cel oferit de noile televiziuni, cele mai nocive substitute de educatie.
Revenirea Cercetasiei prin adoptarea in Parlamentul Romaniei a unei legi corespunzatoare, implicarea Guvernului, a Ministerului Educatiei in implementarea ei in scoli generale si licee ar duce la un castig nemasurat, ar forma deprinderi ecologice, un spirit camaraderesc, de prietenie si respect reciproc, un mod concret de a invata sa se practice democratia. Alvin Toffler, in cartea sa de referinta "Al treilea val", explica proliferarea nociva a sectelor religioase prin nevoia psihica a individului de inregimentare intr-o grupare care sa-i ofere sentimentul solidaritatii, prin reguli uneori dure, printr-o disciplina stricta, intr-o lume incoerenta. Este ceea ce ar oferi Cercetasia, sustragand copiii si adolescentii de la alunecarea comportamentala. Ei au nevoie de o prietenie in grup si nu de gasca de cartier, au nevoie de cantec si voie buna, de dans, de sport, de o uniforma care sa le confere identitate, stiind implicatiile varstei romantice, au nevoie de satisfactia lucrului implinit.
Ion GEORGESCU - scriitor
26.10.2007, 10:04Radu Serban
Dragi cititori,
cercetasia exista, si ea ofera copilului exact ceea ce scrie autorul articolului: prietenie in cadrul unii grup, dezvoltare personala a copilului, pe principii sanatoase. http://www.scout.ro/nou/page.php?id=5
aveti dreptate in cele scrise de dumneavoastra in articol, am o singura observatie:
bine-nteles ca cercetasia ar putea fi (mai) promovata in rindurile elevilor insa participarea copilului la ea este azi si trebuie sa ramina si pe viitor, o optiune voluntara si nu o obligatie!
statul nu ar trebui niciodata sa impuna cercetasia prin lege, ca un sistem obligatoriu de educatie non-formala (nonformal=educatie in afara orelor de curs scolar) pentru ca nimic din ceea ce este obligat sa faca nu ajunge la inima si sufletul copilului (" ... cu slanina s-o minince ciinii" spun ei) ... cercetasia trebuie sa fie voluntar asumata, dupa ce copilului ii este prezentata si aceasta optiune, exact ca intr-un cerc extrascolar la palatul copiilor.
in schimb statul poate incuraja adultii sa se implice in educatia copilului in timpul liber prin acordarea de facilitati pentru liderii adulti care se ocupa de educatia copiilor, poate dezvolta cercetasia prin inchirierea gratuita a unor sedii (similar legii partidelor politice) sau prin subventionarea permanenta prin buget a proiectelor educative scout (un kit minimal de tehnica audiovizuala ar fi iarasi binevenit), similar formei in care statul elvetian incurajeaza cercetasia: la ei, in fiecare canton, in fiecare localitate cit de mica, exista cite un centru scout pus la dispozitie de comunitatea locala, un sediu unde copiii se pot intilni pentru activitati, un sediu care este dotat de firmele locale, de la bucatarie si terminind cu sala de jocuri si proiectii... si ar mai putea incuraja cercetasia prin grabirea recunoasterii ei ca organizatie educativa de utilitate publica, acreditare care dureaza de mai mult timp.
noi, ca lideri cercetasi, ne bucuram sa constatam ca mass media scrisa si audiovizuala descopera si promoveaza, in ultima vreme, valorile cercetasiei in rindurile publicului roman, asa cum mass media occidentala face de mult timp in tarile cu traditie scout.
pustimea de azi nu are decit de cistigat daca isi face curaj si, impreuna cu prietenii, vin sa descopere activitatile scout (activitati de aventura, educational-culturale) din centrele locale cercetasesti care sint active in majoritatea oraselor (dar nu numai) din tara. ei au nevoie de aventura, de reguli de convietuire, de cultura si arta, iar aici pot invata (la nivel de descoperire, de initiere) multe din pasiunile/abilitatile care ii vor insoti in viata, toate acestea sub indrumarea adultilor profesionisti cu care colaboram (salvamont, crucea rosie, muzee, etc.).
parintii pot afla detalii despre aceasta miscare mondiala din sectiunea dedicata pe site-ul national www.scout.ro iar copiii pot gasi argumente aici http://www.scout.ro/nou/page.php?id=11 ... cei mai grabiti pot citi un articol mai vechi, dar interesant, scris despre noi, aici: http://scout.active.ws/corso.pdf
cu drag,
radu serban--
cercetasii sibieni
www.scouts.ro
30.10.2007, 19:55Catalina Bratosin
Sunt mama unui baiat de 17 ani,care face parte din "Asociatia comunitara a Cercetasilor Romaniei",Filiala Decebal Braila.
Vreau sa va spun ca fiul meu este foarte incantat de excursiile facute,experientele traite si prieteniile pe care le-a legat in aceasta organizatie.
Asta vara in urma unui concurs de selectie realizat pe site-ul Ministerului Apararii s-a clasat pe locul 12 si astfel a participat GRATUIT la "Tabara de vara pentru cercetasi-Sibiu 2007".
Programul a imbinat activitatile aplicativ- militare,sportive si culturale.Aici au avut loc executarea unor sedinte de tragere cu arme cu aer comprimat,activitati de pregatire fizica,activitati specifice cercetasilor militari,vizitarea unor obiective militare si turistice din zona,programe recreative si distractive.
Tineri din toata tara si-au dezvoltat cunostintele despre Armata Romaniei si NATO,valorificandu-si calitatile fizice,trasaturile morale,spiritul de competitie si cel de echipa prin activitatile desfasurate.
In cadrul festivitatii de incheiere,cercetasilor li s-au inmanat diplome de participare si de recunoastere a efortului depus in cadrul competitiilor sportive.
Au fost clipe de neuitat pentru fiul meu si de aceea recomand tuturor parintilor si profesorilor sa le vorbeasca tinerilor despre cercetasie.
BRATOSIN CATALINA
BRAILA
15.11.2007, 20:10Radu Seuche
Organizatia Nationala "Cercetasii Romaniei" (ONCR) este singura miscare de cercetasi din Romania recunoscuta ca atare in cadrul Organizatiei Mondiale a Miscarii Scout (organizatie ce numara in prezent peste 28 de milioane de tineri, din 216 tari si teritorii). http://www.scout.org
In lume exista doar 6 tari in care nu sunt cercetasi.
ONCR NU ARE NICI O LEGATURA cu "taberele de cercetasi" organizate de Ministerul Apararii, tabere cu care au in comun doar numele, dintr-o coincidenta total nefasta. Asta deoarece cercetasia este o miscare care promoveaza pacea si prietenia internationala si nicidecum dezvoltarea abilitatilor militare ale tinerilor.
Pentru mai multe detalii despre ce anume cerceteaza cercetasii, vizitati http://www.scout.ro.
Radu Seuche
http://www.scout.ro