Ingrediente (pentru 4-5 persoane): 300 g dovleac, 1 dovlecel, 1 vanata, 1 morcov, 1 ardei gras rosu sau galben, 1 ceapa rosie, 1 conopida mica, 1 mar, ulei pentru prajit. Pentru aluat: 250 g faina, 2 oua, 15 cl lapte, 1 lingura ulei de masline, 2 prize praf de copt, sare, piper.
Mod de preparare:
Etapa I-a
Preparati aluatul cu doua ore inainte: spargeti ouale, separati albusurile de galbenusuri si puneti albusurile intr-un bol mare la frigider.
Cerneti faina, varsati 150 g intr-un castron, adaugati praful de copt, sarea si piperul si incorporati, alternativ, uleiul si galbenusurile.
Adaugati laptele rece putin cate putin, amestecand cu telul, pentru a obtine un aluat fluid si neted, fara cocoloase (daca este nevoie, treceti-l printr-o strecuratoare).
Acoperiti castronul cu folie de plastic si lasati aluatul sa se odihneasca, la rece, circa 2 ore.
Etapa a Ii-a
Curatati dovleacul de coaja si tocati miezul marunt. Spalati vanata si dovlecelul, stergeti-le cu un servet de bucatarie, taiati-le felii si mai taiati o data feliile de vanata in doua.
Curatati morcovul si taiati-l rondele. Spalati ardeiul, indepartati semintele si nervurile si taiati-l bucati. Curatati ceapa si taiati-o in patru.
Spalati conopida si rupeti-o buchetele. Curatati marul de coaja.
Puneti toate legumele intr-un castron mare, presarati peste ele restul de faina cernuta si amestecati bine.
Etapa a Iii-a
Incingeti uleiul pentru prajit (la 175gr.).
Bateti albusurile spuma, impreuna cu un varf de cutit de sare si incorporati-le in aluatul preparat anterior, cu o spatula, ridicand mereu aluatul, pana ce acopera complet albusurile.
Lasati sa se rumeneasca 5-6 minute, intorcandu-le o singura data si scoateti-le pe mai multe straturi de hartie absorbanta, ca sa se scurga.
Serviti-le imediat.
Legume gratinate
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 ardei grasi (unul rosu, unul verde), 2 cepe, 3 vinete, 3 dovlecei, 3 rosii, 1 catel de usturoi, 2 lingurite ierburi aromate (cimbru, rozmarin etc.), 8 linguri ulei de masline, 2 linguri pesmet, 2 linguri cascaval (parmezan) ras, sare, piper.
Mod de preparare:
Etapa I-a
Spalati ardeii, curatati-i de seminte si nervuri si taiati-i fasii.
Curatati ceapa si taiati-o marunt.
Incingeti 4 linguri cu ulei de masline intr-o tigaie mare.
Caliti ceapa, la foc mic, pana ce devine sticloasa. Adaugati ardeii si lasati-i si pe ei sa se caleasca, impreuna cu ceapa, circa 10 minute, la foc mic.
Etapa a II-a
Spalati vinetele, stergeti-le si taiati-le rondele groase de 5 mm (fara sa le curatati de coaja).
Puneti-le in tigaia cu ceapa si ardeii si inmuiati-le bine in zeama lasata de ele.
Dunstuiti-le circa 10 minute, amestecand incontinuu si adaugand putin ulei daca legumele se prind de fundul tigaii.
Etapa a III-a
Incingeti cuptorul la 240gr..
Curatati usturoiul, presati-l si frecati cu el, de jur imprejur, o forma termorezistenta. Ungeti apoi forma cu ulei si rasturnati in ea legumele calite.
Taiati felii rosiile (dupa ce indepartati pedunculul) si dovleceii (cu coaja cu tot), presarati-le cu sare si piper si asezati-le alternativ, ca solzii, peste celelalte legume.
Etapa a IV-a
Presarati peste legume ierburile aromate si parmezanul ras (sau cascavalul) amestecat cu pesmetul si stropiti-le cu un firicel de ulei de masline.
Dati-le 30 de minute la cuptor, varsati din forma (inclinand-o) 3/4 din zeama lasata de legume si udati apoi legumele cu sfertul ramas in forma.
Dati legumele inca 5 minute la cuptor, ca sa se evapore zeama, si serviti-le imediat, direct din forma.