In numarul 780 al revistei "Formula As" s-a publicat o scrisoare extrem de interesanta a unui cititor, in care, printre altele, se facea referire la un subiect de maxima actualitate: parcul Cornitoiu din Craiova. Din pacate, este foarte adevarat ceea ce se mentiona in respectiva misiva: parcul Cornitoiu (al doilea ca marime in Craiova dupa parcul Romanescu - acesta, la randu-i, dupa cum se cunoaste, unul dintre cele mai mari din Europa) a fost retrocedat de catre Primaria Craiova proprietarilor. O imensa oaza de ozon urmeaza sa dispara din cauza primarului Antonie Solomon, ale carui decizii controversate au facut obiectul, nu de putine ori, si al presei centrale. Inainte de orice, mai-marele Craiovei s-a remarcat printr-o incredibila cruciada impotriva spatiilor verzi ale orasului. Mii de copaci au fost taiati in cativa ani. Centrul Craiovei, dotat cu niste fantani arteziene semifunctionale, nu are un strop de verdeata, astfel ca, la orele toride ale amiezei, colosul de beton care este centrul seamana cu o uriasa etuva, prin preajma careia nici macar nu poti trece. Clima, in Craiova, este intr-o schimbare ingrijoratoare. De cativa ani, orasul se desertizeaza cumplit, precipitatiile nu cad (iarna trecuta a fost prima fara pic de zapada). Combinatul chimic din Craiova face din Cetatea Banilor unul dintre cele mai poluate locuri din Europa. Zi de zi, nori portocalii, rosii si gri survoleaza orasul. N-am auzit de nici o amenda aplicata respectivei unitati. Poluarea este infernala: de exemplu, ori de cate ori se anunta precipitatii, in Craiova nu ploua/ninge deloc (in schimb, in zonele limitrofe, sunt precipitatii abundente). Stiu, d-lui primar Solomon ii convine sa se plimbe cu masinile negre de lux ale Primariei (luate tot din banii nostri), sa faca doi pasi pana si de la Primarie. Dar ii doresc din suflet sa fie nevoit, intr-o amiaza caniculara, ca cele din vara aceasta, sa mearga pe strada precum bietii pensionari pe care ii vedem de atatea ori, sa simta ca se scurge in asfalt si sa nu gaseasca pic de umbra. Si, acum, rusinea Craiovei: disparitia unui parc istoric! Nu este musai sa retrocedezi teren acolo unde fostii proprietari au avut case: cand sunt obiective de interes general (si ce poate fi mai de interes public decat un parc!!!), se acorda retrocedari compensatorii, in alte zone ale orasului. Dar nu! La noi, nu! Nu degeaba, pe unul dintre gardurile vilelor din arealul fostului parc al Liceului Pedagogic, niste baieti de cartier au facut un grafitti, in care scria: "Sunteti de c****, ati devastat un parc!". Pana si gastile de cartier au inceput sa aiba mai mult spirit civic decat autoritatile.
In cazul parcului Cornitoiu, interesele puse in joc au fost si sunt enorme. Deja pretul a trecut de 300 de euro/mp in parcelele deja retrocedate. Parcul Cornitoiu era, pana nu demult, o bijuterie a orasului, un loc extraordinar de promenada, de iesire din cotidian. Era frecventat, zilnic, de sute de craioveni. Era un paradis, mai ales pentru cei mici, care gaseau un peticel de natura in mijlocul atator sufocante betoane. Iarna, pozitionarea naturala permitea saniusul si schiul, ca pe partiile autentice montane. Era o feerie acest parc. De vreo doi ani, este lasat intr-o cumplita paragina. Vegetatia s-a uscat, vechile cosuri de gunoi nu au mai fost golite. Nu ai pe unde trece de gunoaie! Este un veritabil focar de infectie, dar nu am auzit de vreo interventie a Garzii de Mediu in acest sens: daca a fost retrocedat, de ce nu sunt amendati atunci fostii proprietari, pentru ca nu-si ridica mizeriile?
Vrem sa va rugam, in numele tuturor celor carora le pasa de viitorul orasului, sa declansati o campanie extrem de puternica pentru salvarea acestui parc, asa cum ati facut in cazul Rosia Montana. Suntem la limita apocalipticului, in ceea ce priveste clima in sudul tarii, iar noi ne mai batem joc si de ultimele resurse! Nu ne lasati! Vrem ca si copiii si nepotii nostri sa aiba locuri de joaca in natura, sa respire un aer curat, sa poata trai omeneste in Craiova. Nu dorim, in nici un chip, ca natura sa dispara in fata intereselor materiale. Deja, fostii proprietari au vandut parcele din parc, pe care se vor deschide baruri (carciumi, de fapt), cluburi, discoteci, buticuri neigienice si tot felul de astfel de lucruri, prin care romanul smecher incearca sa incropeasca avere. Fiecare nou proprietar vrea sa-si faca acolo o sursa de castig. Noi vrem insa linistea noastra si aerul nostru curat.
Rugam "Formula As" sa declanseze neintarziat o campanie de presa, intrucat suntem convinsi de forta oamenilor de bine, necorupti inca, din aceasta tara. Va imploram, in numele generatiilor care ne calca pe urme: nu va lasati si nu ne lasati! Continuati, in stilul dvs. inegalabil, semnalele de alarma pe care le trage presa locala in legatura cu acest subiect. Cu o campanie sustinuta, puteti ajuta enorm Craiova sa respire din nou oxigen. In parc, in mijlocul mormanelor de gunoaie si al vegetatiei neingrijite si arse de seceta, se inalta o bisericuta recent construita si care poarta hramul Sf. Ioan Valahul. Priveste singura si neputincioasa la dezastrul din jur. Si la cel care va incepe. Noi va multumim anticipat, fiindca stim ca nu ne veti lasa.
Cu deosebit respect si incredere in demersul dvs.
arh. Tudor Voicila -
e-mail:tudor.voicila@yahoo.com