Sfaturi reci pentru zile fierbinti
La 36 de grade la umbra, chiar si frumusetea femeilor incepe sa se topeasca: porii se dilata, transpiratia naclaieste subsuorile si obrazul, pielea ia foc. O stare lipicioasa, de disconfort, ne stapaneste viata, mai ales daca jumatate din ea o petrecem pe strada sau la birou. Prin sfaturile care urmeaza, vrem sa va ajutam sa luptati cu caldura, pentru a va pastra prospetimea, atat ca stare de spirit, cat si ca aspect corporal.
Bai si masaje pentru "picioarele grele"
"Picioarele grele" - dureroase si umflate - reprezinta o adevarata problema in zilele foarte fierbinti. Dimineata, inca inainte de-a va imbraca, sunt recomandabile masajele usoare dinspre glezna catre genunchi, practicate cu ajutorul unei creme usoare, hidratante, care sa contina si esenta de menta (dinamizeaza circulatia si impiedica stationarea sangelui in vene). Daca nu gasiti in comert, amestecati laptele de corp sau unguentul pe care il folositi cu cateva picaturi de ulei de menta (se gaseste la Plafar). Seara, nu exista un mijloc mai potrivit de improspatare decat o baie rece pentru picioare. Un pumn de sare adaugata in apa sporeste in mod simtitor efectul.
Cuburi de gheata pentru pielea incinsa
Cand simtiti pur si simplu ca luati foc, apelati la cuburile de gheata din congelatorul de-acasa sau de la birou. Treceti-le peste frunte, pe tample, pe ceafa si decolteu, in miscari circulare. Va reconforteaza pe loc.
Otet de mere contra transpiratiei abundente
Otetul de mere are un efect anti-transpirant excelent: puneti cateva capace cu otet intr-un bol, apoi inmuiati-va varfurilor degetelor in el si tamponati-va pielea, fara sa o frecati. Un tampon de vata inmuiat in otet este la fel de bun (mai ales pentru ceafa si subsori).
Cantitati sporite de lichid
Pe timp de canicula, corpul transpira din abundenta si lichidul care se pierde trebuie inlocuit. Remediul: beti cel putin doi litri de apa pe zi, "innobilata" cu suc de lamaie, de portocale sau grepfruit (fara zahar). Ceva mai multa sare in mancare impiedica si ea deshidratarea.
Comprese reci pentru greata si ameteli
Exista persoane carora temperaturile inalte le provoaca stari de greata si ameteli. Remediul cel mai la indemana este un prosop umezit, care se baga 2-3 minute in congelator ca sa se raceasca. Se scoate si se pune alternativ pe frunte, pe decolteu si pe ceafa.
Apa rece pe-ncheieturile mainilor
Zona cu cea mai subtire piele se afla la incheieturile mainilor. Cand simtiti ca va "omoara" caldura, dati drumul la apa rece si tineti-va mainile sub jetul de apa, cu incheieturile (zona unde se afla pulsul) intoarse in sus.
Servetele absorbante pentru ten
E de-a dreptul oribil cand barbia, nasul si fruntea sunt pline de grasime topita si stralucesc. Rezolvarea: servetelele absorbante (exista unele imbibate cu pudra) care aplicate pe fata extrag tot sebumul si lasa obrazul mat. Folositi-le si pentru rujul scurs pe sub buze, pentru dermatograful adunat in coltul ochilor si rimelul prelins pe obraz. Nu exista nimic mai urat pe lume decat un obraz de femeie fardat si... degradat.
Un sfat de ramas bun: evitati vara folosirea cremelor grase, a unguentelor pentru piele vascoase, care nu se absorb. Ele aduna murdaria si praful, si impiedica pielea sa respire normal. In locul lor, folositi mai degraba, pentru tot corpul, talc mentolat (pentru copii).
Clubul dietelor de slabit
Mic indreptar stiintific
Cele trei tipuri femeiesti
Asa cum florile sunt "turnate" de Dumnezeu in forme si culori diferite, si eternul feminin e "tras" in trei siluete care incorporeaza toate femeile. Fiecare din noi depindem de un asemenea tip si - ca ne place sau nu ne place - trebuie sa ni-l asumam, fiindca nu-l putem modela decat foarte putin, iar de schimbat - nici vorba. Nici regimul cu zero calorii si nici aparatele cele mai sofisticate nu vor face dintr-o femeie plinuta o slabanoaga. De altfel, idealul de frumusete s-a mai "implinit", la prezentarile de moda si in reclame fiind preferate din nou rotunjimile feminine. Cele trei tipuri sunt:
• Genul firav (leptosomic, precum Kate Moss), cu oase subtiri, sani mititei si solduri inguste.
• Genul atletic (musculos, precum Cindy Crawford), inalt, bine proportionat, sportiv si bine facut.
• Genul Rubens (Britney Spears), cu rotunjimi feminine si - din pacate - cu multe celule adipoase flamande.
Cantaritul corect - o arta
Greutatea ideala (inaltimea in centimetri, minus 100, minus 10%) nu mai este de actualitate, pentru ca nu tine seama de constructia corpului. Medicii recomanda principiul cu mult mai exact al I.M.C.-ului (indice de masa corporala):
greutatea (in kg)
inaltimea2 (in m)
Exemplu: pentru o femeie inalta de 1,70 m si cantarind 65 kg, Imc = 65 : (1,70 x 1,70) = 22,5
In concluzie, daca aveti o cifra...
• Sub 19: cateva kilograme in plus n-ar strica.
• Intre 19-25: excelent, Imc-ul dvs. este ideal.
• Intre 25-30: usoara supragreutate, dar acceptabila (inca).
• Peste 31: supragreutate evidenta! Trebuie sa slabiti de dragul sanatatii!
Si bolile se pot masura
Raportul dintre circumferinta taliei si circumferinta soldurilor indica riscul de imbolnavire provocat de grasime. Daca stratul de grasime de pe burta este prea gros, inima si circulatia sangelui sunt in pericol. Apare lipsa de aer, spatele incepe sa doara, riscul diabetului creste. Ecuatia pentru raportul talie-solduri este urmatoarea:
circumferinta taliei (cm)
circumferinta soldurilor (cm)
Rezultatul ar trebui sa fie sub 1,0 la barbati si sub 0,85 la femei. Daca valorile sunt mai mari, declarati razboi grasimii de pe burta!
Grasimea de pe popou si de pe solduri nu este asa de periculoasa, ea fiind un rezervor de energie de la natura; chiar daca este ceva mai mare, riscul de imbolnavire nu creste.