Rolul ei este sa refaca mai repede continutul acid al pielii, care se atenueaza dupa curatirea cu demachiant sau sapun. De ce este nevoie de el? Pentru ca reduce agresiunea factorilor nocivi, microbi si bacterii, si pentru ca elimina depunerile de substante toxice din epiderma. Dereglarile compozitiei acide a pielii reprezinta baza aparitiei de puncte negre si cosuri, iritatii si infectii. Din pricina asta, industria de produse cosmetice pune mare accent pe solutiile tonice pentru fata. Ce-i drept, pielea sanatoasa produce imediat dupa ce este curatata o pelicula de protectie acida, dar procesul poate fi ajutat prin folosirea unor lotiuni create anume, de specialisti. Vestea buna este ca si acasa, in dulapul din bucatarie sau in cel din camara, exista alimente diverse, ce pot fi folosite cu acelasi succes pe post de apa de fata: otetul de mere natural usor diluat sau sucul de lamaie indoit jumatate cu apa plata. Una dintre lotiunile cele mai raspandite, cu actiune puternic astringenta, este sucul de castraveti sau mustul de struguri. Eficienta lor e si mai sporita daca se combina cu apa de argila, rezultata prin dizolvarea unei lingurite de pulbere intr-o cana de apa.
Multe fructe proaspete si sucuri de legume au valori acide sporite, in vreme ce altele sunt neutre. Intre primele amintim: lamaile, strugurii, capsunile, ananasul, gutuile, grepfruitul si merele. Mai putin acide sunt pepenii, morcovii si rosiile. Din fructele si legumele acestea se pot prepara oricand sucuri bune, si de mancat, dar si de aplicat pe obraz. Dupa cum la fel de eficiente sunt si fructele bine coapte, zdrobite si intinse pe ten ca o masca. Dupa 10-15 minute, si sucul, si fructele, se spala cu apa calda.
Plantele, ierburile si florile joaca si ele un rol important in prepararea apei de fata. Pentru a li se spori efectul, se adauga adesea si alcool. Metoda de a extrage principiile active ale plantelor in apa sau alcool este infuzia, decoctul si tinctura. Infuziile proaspete, decoctul si tinctura (diluata cu apa) pot fi folosite, si ele, pe post de apa de obraz. (Despre prepararea lor vom vorbi intr-un numar viitor al revistei.)
O problema mai speciala o reprezinta tonicele cosmetice pe baza de alcool, care in loc sa fie folosit in dilutii mari, e intrebuintat ca atare, devenind un pericol pentru obraz. Produsele puternic alcoolizate trebuie evitate, pentru ca degreseaza epiderma prea tare. In concentratie moderata, o apa de fata cu alcool are in schimb un efect placut, de improspatare, este usor dezinfectanta si astringenta.
S-a observat ca noua din zece femei, dupa ce folosesc apa de fata, nu o sterg cu prosopul, ci o lasa sa se usuce la aer. E o metoda catastrofala, mai ales pentru femeile cu ten uscat. Dupa scurta vreme pielea se irita, ori devine uscata ca pergamentul. Pielea uda trebuie intotdeauna uscata, cu un prosop absorbant sau cu hartie absorbanta. Si inca ceva: nu atacati cu lacomie cutia cu crema de fata, dupa ce ati folosit lotiuni tonice. Mai ales daca stati acasa, protejate de caldura sau frig in exces, uitati de crema. O piele sanatoasa trebuie sa fie capabila sa-si produca propria ei grasime, in timp scurt.
Cosmetica naturista
Apa de fata cu levantica
Ingrediente: 10 g flori uscate de levantica, 100 ml otet de mere natural, 100 ml apa de argila, cca 300 ml apa.
Mod de preparare: La inceput, fierbeti apa vreme de 10 minute, apoi lasati-o sa se raceasca pana devine calduta. Puneti florile de levantica intr-un vas cu gatul mai larg, astfel incat sa-l umple pana la gura. Turnati deasupra apa racita si otetul, pana ce se acopera florile. Puneti recipientul la loc cald, vreme de o saptamana, si scuturati-l din cand in cand. Daca florile sug prea mult lichid, completati cu apa fiarta si racita. Dupa o saptamana, strecurati continutul printr-un tifon si presati bine florile. Amestecati lichidul obtinut cu apa de argila, puneti-l intr-o sticla de culoare inchisa si pastrati-l la frigider.